"tejas nauda"

Reitings 5075
Reģ: 19.04.2013
Es te ta iespaidojos no diskusijas par "pateiciba arstiem " un gribeju uzzinat, vai jus atstajiet "tejas naudinas" frizieriem,manikiriem,viesmilem utt.?:)
Un cik parasti?:)
24.08.2014 14:20 |

Reitings 5726
Reģ: 27.08.2011
Atstāju tik viesmīlēm. pašai nav tik liela alga,lai visus iepriecinātu ar tējas naudu:D
vispār atstājos tējas naudas frizierēm vai citu pakalpojumu sniedzējiem var gadīties,ka viņi paši izdomā pacelt cenu un nākamo reizi būs neviss 20eur un tējas naudu 3eur, bet gan jau būs standart samaksa 23eur, tā ka ieteiktu apdomāties vai vienmēr vēlēsimies maksāt tos 23eur.vismaz manos laukos tā notiek..kā tantiņas grib aiz labas sirds iedod kādu tējas naudu tā automātiski pakalpojuma sniedzējs uzceļ samaksu un tad viņas raud,kad tagad visu laiku ir tāda samaksa . Rīgā varbūt ir citādāk.
24.08.2014 20:12 |

10 gadi
Reitings 350
Reģ: 26.05.2013
Īpaši daudz neēdu ārpus mājas, neskaitot kaut kādas ieskrietuves, kurās, protams, dzeramnaudu neatstāju. Bet, kad ēdam ar ģimeni kaut kur, tad parasti sanāk, ka papīra naudas atlikumu paņemu, sīknaudu atstāju.
Nekur citur neatstāju. Ja gribu pateikties, nopērku lielo šokolādi. Nedomāju, ka kādai sievietei negribas šokolādi. Ja pati negrib, tad var kolēģus pacienāt.
24.08.2014 20:19 |

Reitings 1080
Reģ: 06.09.2013
Tas nebija domāts, ka viesmīlis pie galdiņa stāv 30minūtes. Apkalpošana kopumā - atnes ēdienkarti, piedāvā dzērienus, pieraksta pasūtījumu, atnes pasūtījumu, apvaicājas utt, galu galā pienes čeku.
Bet vai tad tas nav viņu tiešais darba pienākums, par ko viņi saņem arī algu? Ja visas šīs minētās lietas ir pelnījušas klienta īpašu pateicību, tad par ko galu gala viesmīļiem maksā algu? Un nē, es nevēlos iesaistīties diskusijās par to, ka viņiem alga ir maza, jo tas noteikti bija rakstīts darba līgumā. Varēja izvēlēties citu darbu. ;)
Līdz šim es atstāju tos 10%, ja vienkārši viesmīlis patika (ja kaut ko sajauca vai strādāja lēni, neatstāju). Tomēr šī diskusija man lika pārdomāt to, ka turpmāk visticamāk arī tos 10% vakariņās neatstāšu, tāpēc ka man nepatīk apziņa, ka otra puse uzskata, ka tas ir kaut kas obligāts. Citādāk es nesaprotu, kāpēc viesmīlim, kas savā darba laikā veic savus darba pienākumus ir jāmaksā kas papildus, bet bankas darbiniekam, kas ļoti cītīgi un plaši izstāda par bankas piedāvāto apdrošināšanas polisi, mēs neatstājam? Arī bankās darbinieki, kas sēž KAC, nemaz tik daudz nepelna. Douglas arī mani vienmēr jauki apkalpo un ja prasu palīdzību, tās nav 3 minutes. Man tai pārdevējai arī jāspiež rokā 5 EUR par to, ka viņa man palīdzēja izvēlēties skropstu tušu, par kuru es samaksāju tāpat 30 EUR?
24.08.2014 20:21 |

Reitings 4617
Reģ: 02.06.2012
viņi paši izdomā pacelt cenu un nākamo reizi būs neviss 20eur un tējas naudu 3eur, bet gan jau būs standart samaksa 23eur, tā ka ieteiktu apdomāties vai vienmēr vēlēsimies maksāt tos 23eur.vismaz manos laukos tā notiek..

Nu tad lai tās frizieres nebrīnās, ka nākamreiz dzeramnaudu klients var neatstāt! Katrā ziņā viņām pašām ir izdevīgāk saņemt savu procentus no 20 eur +3eur ielikt kabatā, nekā saņemt savu daļu no 23 eur bez dzeramnaudas!
24.08.2014 20:23 |

Reitings 99
Reģ: 14.03.2014
Es esmu tā, kas 2 euro atpakaļ neņems. Nu un tālāk? Pietiekami labi pelnu, lai atļautos iepriecināt citus cilvēkus par labi padarītu darbu. Skaistuma procedūras ir kaut kas subjektīvs, tai pašai frizierei atstāju, jo pie viņas eju jau vairākus gadus.

Tā no malas- es saprotu, ka naudas trūkums, slikts serviss, u.c. apstākļi var būt par iemeslu, kāpēc dzeramnauda netiek atstāta, bet tāda augstprātīga deguna saraukšana un spītīgā ''es neatstāju, jo tas ir viņu darbs'' filozofija ir tāda… bērnišķīga. Savulaik pati pastrādāju par viesmīli, lai zinātu, ko tas nozīmē.
24.08.2014 20:24 |

Reitings 99
Reģ: 14.03.2014
Ar to es domāju, ka dzeramnauda nav nekas obligāts, bet ja grib un var to atļauties- kāpēc ne? Piebildīšu, ka nedzīvoju Latvijā, iespējams, tieši tāpēc mūsu domas atšķiras. Vispār šī sāk pārvērsties par ''Pateicība ārstam'' diskusijas līdzinieci.
24.08.2014 20:26 |

Reitings 4617
Reģ: 02.06.2012
Tāpēc, ka ir šādas darba sfēras, kurās vienkārši ir raksturīgs šis dzeramnaudu moments!
24.08.2014 20:27 |

Reitings 2286
Reģ: 02.01.2014
Tiem, kas runaa par tejas naudas ieklausanu reikina.Loti diskutejams jautajums, ir plusi ir minusi.Viesmili paliek slinki necensas tik loti vai tiesi otradi vini strada ar smaidu, jo zina ka tejas nauda buus un veel vairaak ja labi apkalpos buus pa virsu.Rezumejums mans tads ,ka tikai smalkaakos restoranos var ieklaut servisu,jo tur parsvaraa strada pieredzejusi un labi viesmili un par vinu darbu nevajadzetu saubiities.Cits jautaajums ir ar kafeijnicam ,ieskrietuveem kur stradaa studenti ,neprofesionali tur jau jaskatas peec servisa limena un nevar buut ieklauts 10% par to ka atnes skivi nomet un aiznes
24.08.2014 20:39 |

Reitings 824
Reģ: 22.02.2009
Pagājušajā vasarā strādāju par viesmīli viesnīcas restorānā Spānijā. Tur bija pašapkalpošanās restorāns, respektīvi zviedru galds, un gandrīz neviens neuzskatīja par nepieciešamību atstāt tējas naudu, jo es jau nepienesu ēdienus, taču galdi bija jānovāc, jānoslauka, grīdas jāmazgā, ēdieni jāpapildina traukos, jāatbild uz viesu jautājumiem, pēc tam atkal galdi jāsaklāj utt. Pret visiem viesiem izturējos vienādi laipni, un pa visu vasaru dzeramnaudā saņēmu kopumā 10 eiro un šokolādes tāfelīti. Ziniet, katrs saņemtais eiro vai pat daži centi bija kā pārsteigums un visa diena bija padarīta daudzas reizes labāka. Tāpēc pati tagad arī ejot uz kādu kafejnīcu vai pie friziera, atstāju kaut 50 centus, ja konkrētais cilvēks ir darījis ko vairāk vai labāk nekā gaidīts, jo pati zinu cik daudz tas var nozīmēt.
24.08.2014 20:40 |

Reitings 3743
Reģ: 31.01.2009
Viesmīļiem atstāju tikai tad, ja mani labi un laipni apkalpo. Ja izturas vēsi un rupji vai pārāk uzmacīgi, tad neko neatstāju. Ja maksāju ar karti, tad arī dažkārt neko neatstāju, jo, manuprāt, tas skaidri norāda uz to, ka skaidras naudas man nav. Dzeramnaudas lielums atkarīgs no iztērētās summas.

Skaistumkopšanas salonos gan neko neatstāju, es maksāju konkrētu summu pie kases - tas man liekas līdzvērtīgi veikalam - tur taču neviens pārdevējai "čaju" neatstāj. Pie kaktu meistariem neeju.

Taksistiem vienmēr atstāju, ja nav precīzas naudas. Ja ir precīza, tad tāpat uzmetu mazliet pa virsu. Neko nedodu, ja maksāju ar karti. Vairāk par 2 eiro nedodu.
24.08.2014 20:41 |

Reitings 2152
Reģ: 08.05.2014
Es arī cenšos atstāt čaju, katra reize restorānā man ir svētki un tad nu palutinu gan sevi, gan viesmīli :D Nelaipni viesmīļi man nav gadījušies nekad (ja neskaita reizi, kad zemāka līmeņa restorānā slikti runāja latviski), bet tas jau laikam no apmeklētajām vietām atkarīgs.
24.08.2014 21:35 |

Reitings 5516
Reģ: 03.08.2013
Nesaprotu, kā te dažām nav kauna norādīt kur un kā ir tērējama citu cilvēku nauda?
24.08.2014 21:42 |

Reitings 2957
Reģ: 03.03.2013
Viesmīļiem,kuru apkalpošana patika,atstāju, apmēram 1-2 eiro, lielākais 5 eiro,ko esmu atstājusi vienreiz,pirms pāris dienām,superīgā krodziņā,kur bija perfekta apkalpošana un perfekts steiks :)
Frizieri,manikīru,pedikīru u.t.t apmeklēju reti, tad,kad apmeklēju,ja viss super, kas ir 99% gadījumos,atstāju 1-2 eiro.
Taksistiem arī,ja jamaksā 8,iedošu 10 un miers, nedodu tad,ja briesmīgs šoferis,kas man bijis reti. Bet ja jāmaksā 5.50,iedošu 6 eiro,atlikumu neprasīšu ,bet pa virsu mest ar nemetīšu.
Piegādei uz mājām,kas arī ir reti,jā atstāju 1-2 eiro,ja vien nemaksāju ar karti.
Ārstu pakalpojumi,kā zobārsts,ķirurgs nav aktuāli,bet ja būtu,arī dotu dāvaniņu :D
24.08.2014 21:42 |

Reitings 183
Reģ: 28.01.2014
Viesmīļiem vidēji 10%, bet parasti vairāk, pati esmu strādājusi šajā sfērā. Par sliktu apkalpošanu atstāju mazāk, bet tāpat kaut ko. Uzskatu, ja cilvēks var atļauties paēst restorānā ir tikai normāli atstāt dzeramnaudu. Ja ne, tad ej gatavo pats mājās.
24.08.2014 22:21 |

Reitings 3044
Reģ: 30.06.2010
Es parasti atstāju dzeramnaudu. Nav noteikta summa procentos, cik man tajā brīdī šķiet atbilstoši tik atstāju. Protams, ir gadījumi, kad apkalpošana mani neapmierina, vai arī maksāju ar karti, tad gan dzeramnaudu neatstāju.
Parasti taksistiem nemēdzu "mest naudu uz virsu", ja paliek kaut kas pāri (protams, normas robežās), tad atstāju.
Frizierim, manikīrei u.c. nekad pat nebija ienācis prātā atstāt dzeramnaudu :D
24.08.2014 22:31 |

Reitings 188
Reģ: 06.03.2014
Pati vasarā strādāju par viesmīli un ko es varu teikt par čajiem...
Es parasti jūtu, kad būs čajs, kad nebūs, kad būs liels un tā..
tāpēc visus arī pienācīgi apkalpoju, iesaku ko labāk ko nē...ja sēž kkādas kundzes, kas katru kapeiku skaita-tad man pilnīgi vienalga uz šiem klientiem-atdodu un viss-bezpersoniski...
Uzskatu ka par labu servisu ir jāmaksā...Tad kad galdiņš ar diviem cilvēkiem paēd uz 30+ eiro un atstāj to eiro..TAD nu labāk tiešām neko neatstājiet, labāku iespaidu atstāsiet...
Daudzi klienti laikam arī uzskata, ka par čaju viņu izrēķinās ar smaidu...

Pateicoties tam, ka ir cilvēki, kas neatstāj čaju no nākamā gada mums būs +10% par apkalpošanu..Mums jau labāk :)

Personīgi vienmēr tos 10%+ atstāju, bet nu 1x bija gadījums, kad man atteicās galdiņu noslaucīt, tad nu piedodiet..

Pati nesen ar draugu ēdam ļoti labā restorānā un tad, kad mēs atstājām vairāk par 10% viesmīlis ar tik izbrīnītām acīm skatījās uz mums un likās ka mēli norija...Un tad es tiešām aizdomājos vai cilvēki ir tik skopi?-žēl naudas?-nopērc pelmeņus uzvāri mājās un pierij seju...Būs ātri un lēti :)
Paldies :)
24.08.2014 23:06 |

Reitings 188
Mia
Es jau teicu, ka par to nav jāstrīdas. Es ar savu naudu nebarošu viesmīļus un visus pārējos kaut vai viņi manā klātbūtnē uz pirkstiņiem dancos. Tas ir viņu darbs.

Tu maksā par ēdienu , izejvielām...Nevis par to, ka tu 10 reizes trenkā viesmīli turpu šurpu...Tad ej pati pie pavāra un savāc savu ēdienu, uztaisi bāra dzērienus utt. :D-sasmējos
24.08.2014 23:10 |

Reitings 188
ICE neatceries, kur tas tieši gadījumā bija? :D
24.08.2014 23:17 |

10 gadi
Reitings 2673
Reģ: 25.05.2012
Abi ar vīru atstājam tējas naudas. Kkādus 10% noteikti, bet speciāli nerēķinam. Arī ja maksājam ar karti, tik un tā atstājam. Mēs abi kkā tā pieraduši.

Attiecību sākumā arī patika, ka viņš vienmēr atcerējās atsāt, kad bijām kkur papusdienot. Uzreiz sapratu ka vīrietis nav sanīmu pi*** :D
24.08.2014 23:32 |

10 gadi
Reitings 5181
Reģ: 29.01.2009
Parasti un visbiežāk sanāk atstāt viesmīļiem. Bet atkarīgs no apkalpošanas un to cik sīks atlikums vai cik daudz sīknaudas (domāts, ne papīra naudas) ir man palicis makā. Nekad nerēķinu tos 10%, vados pēc vēlmes. :)
24.08.2014 23:33 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits