"tejas nauda"

Reitings 5075
Reģ: 19.04.2013
Es te ta iespaidojos no diskusijas par "pateiciba arstiem " un gribeju uzzinat, vai jus atstajiet "tejas naudinas" frizieriem,manikiriem,viesmilem utt.?:)
Un cik parasti?:)
24.08.2014 14:20 |

Reitings 7497
Reģ: 29.01.2009
Pie iepriekšējās frizieres gāju uz mājām, nesu līdzi saldumus un sīkumus viņas meitai.

Ja eju iz frizētavu, tad atstāju dzeramnaudu, ja patīk, kā friziere pastrādāja. Pēdējās reizēs neatstāju, jo friziere ļoti pavirša bija (piemēram, frizētavā beidzās folijs matu krāsošanai, man aizmugurē neizbalināja šķipsnas, jo "tāpat neredzēs").

Kafejnīcās parasti atstāju, bet ir bijušas reizes, ka tik briesmīgi apkalpo, ka dzeramnaudu nedodu. Restorānos atstāju vienmēr, nav bijis, ka apkalpošana tik briesmīga, ka negribas atstāt.

Takšos dodu praktiski vienmēr.

Ir bijušas reizes, kad Rimi vai Statoil kasieriem gribas iedot dzeramnaudu, bet sakautrējos :D
26.08.2014 10:35 |

Reitings 1761
Ka jau vienmer , katrs lasa to, ko grib izlasit...
Kada vaina manis nosauktajam pilsetam? Tajas visas dzivo loti dazadi cilveki gan pec nacionalas, socialas un materialas piedribas.
Lugsu ari nocitet, kuri ir runa tikai pat top restoraniem... Neatceros minejusi :)
Runa ir par to, ka neviena restorana nemil skopulus un dot dzeramnaudu lielakoties ir nerakstita norma, ja vien apkalposana nav bijusi zem katras kritikas. Ka jau mineju, ja noteiktas vietas cilveks atgriezas atkal un atkal, vinu atpazist ne tikai pec sejas , bet ari uzvedibas. Skaitot kapeikas un uzskatot dzeramnaudu par nepelnitu ekstru, nekad nesagaidisiet ieteikumus , kas sodien garsigs un kas ne visai vai vel labak - iespeju palugt pavaram tiesi jusu iecienito merci. Ari galdinu jums neviens nepiemekles, ja bus kadi sarezgijumi. Bet to visu sauc par kulturu, lidz kurai Latvija acimredzot vel jaaug.
Un ipasi attapigajam Cosmietem atgadinu, ka ir runa kaut par piemajas solidu italu restoranu, piceriju, nevis uzreiz restoranu Four Seasons viesnica.
26.08.2014 11:25 |

Reitings 482
Reģ: 25.07.2010
nekad nesagaidisiet ieteikumus , kas sodien garsigs un kas ne visai vai vel labak - iespeju palugt pavaram tiesi jusu iecienito merci. Ari galdinu jums neviens nepiemekles, ja bus kadi sarezgijumi.

it ka tas visiem liktos baigi svarigi. Ka var nebut garsigi edieni,ja ej uz puslidz pieklajigu vietu?
saprotams, nevajag pasutit lazanju zivs restorana,bet tadas lietas jau ikvienam klientam butu jazina. Neredzu neko tadu special par ko butu vienmer visos gadijumos jamaksa tejas nauda. Gribu maksaju,gribu nemaksaju un pilnigas aplamibas,ka neatstajot tejas naudu,nakamreiz apkalposana bus sliktaka. Pieklajigas vietaas taa nekad nav.
26.08.2014 11:31 |

Reitings 7497
Viena no labākajām apkalpošanām Rīgas zemo cenu restorānos ir Il Patio (iekš Origo). It kā nav šika vieta, tirdzniecības centrā turklāt, bet parasti viesmīļi izturas tā, it kā viņi ir pagodināti strādāt vienā no labākajiem Rīgas restorāniem. Pat mājas vīnu dos pagaršot, it kā tas ir vismaz 200 EUR vērts. Un vienmēr smaidīgi, neuzbāzīgi un laipni. Iesaka visādus foršus sīkumus un var arī trāpīgi pajokot.

Tieši šī iemesla dēļ dievinu šo vietu un tur gan ar dzeramnaudu neskopojos :)
26.08.2014 11:36 |

Reitings 5346
Reģ: 03.01.2012
No dzeramnaudas došanas nedošanas nemainīsies tas, kā apkalpos viesmīle.
26.08.2014 11:36 |

Reitings 3168
Reģ: 14.10.2009
Burbule, bet kāpēc neatstāt dzeramnaudu, ja pati no tā nabagāka nepaliksi?
Man ir veicies ar ļoti daudziem apkalp. sfēras darbiniekiem, tāpēc man atstāt dzeramnaudu sagādā prieku+liekas normāli.
Man tiešām nav žēl samaksāt, jo ļoti patīk cilvēki, kas labi veic savu darbu. Labas viesmīles dēļ esmu gājusi ēst uz vietu, kas man ir gan ģeogrāfiski neizdevīga, gan arī cenas tur labprāt redzētu zemākas, bet tas, ka viņa katru reizi kaut ko iesaka, atrunā+ir nemanāma vakara gaitā, kad to vajag, man tiešām ir vērtīgāks par tiem 10-15%, ko atstāju. Un, lai arī visi ēdieni parasti kādam liksies gardi, man patīk dzirdēt, piemēram, ka pavāram sanāk+man varētu garšot tas un tas... Tāpat arī taksometra vadītāji man nav likuši vilties. Un friziere...mmm...viņa ir izcila. Man nekad nav pašai jādomā, ko gribu ar matiem, viņa vienmēr paņems bez rindas, ja man būs ataugušas saknes, bet pēc pāris dienām svarīga sapulce/konference, viņa vienmēr, ja ir kāds labs līdzeklis, ko grib man ieteikt, ielej to trauciņā, lai mājās pamēģinu (eļļām man tā daudzuma pietiek 2 mēnešiem), vienmēr, kad esmu pierakstījusies, viņa jau ir sameklējusi gan krāsu, gan izdomājusi, ko darīs.
26.08.2014 11:42 |

Reitings 7497
Vējā, ++
26.08.2014 11:45 |

Reitings 482
Reģ: 25.07.2010
Burbule, bet kāpēc neatstāt dzeramnaudu, ja pati no tā nabagāka nepaliksi?

atstaju tad,kad ir iespeja un velme. Nav man vienmer kabataa skaidra nauda,parasti norekinos tikai ar karti.
ja sanak neplanota pasedeshana,kur man raut to siknaudu. Ne vienmer gadas ari iespiest to summu,kadu gribu,jo oficiantes dod aparatu tikai tad,kad jau summa ievadita,atliek pin kods tik.
negrozas visas situacijas ap kapeikpishanu.
tad jau drizak oficiantes ir tas nepieklajigas,ja vel kada speciali apkalpos mani pec tam sliktak.
es tacu samaksaju par edienu,par apkalposanu oficiantem ari maksa naudu,neesmu neko viniem parada.
ka jau teicu, ne visiem ir svarigi,lai iesaka garsigako edienu,prieksh kam,ja es pati zinu kas man garso un ko es gribu nemt.ja man negarso austeres,bet pateiks,ka austeres pavars gatavo perfekto,tad es tapat atteiksos. par ko man piemaksat neredzu jegu
26.08.2014 11:50 |

Reitings 73
Reģ: 26.08.2014
bet kāpēc neatstāt dzeramnaudu, ja pati no tā nabagāka nepaliksi?

LOL paliksi gan :D katru dienu ēdot pusdienas kafūzī pat atstājot 2 euro mēnesī jau savāksies ap 50 euro :D Lieka izšķērdība :D
P>S Ar ko labākas oficiantes par pārdevējām veikalos :D Ja dod tad visiem, nevis ārsti, oficiantes ir izredzetie pārējie sūkājat pirkstus...
26.08.2014 11:58 |

Reitings 7497
man liekas, ka cilvēki, kas mums apkārt palīdz uzburt burvīgu noskaņojumu, ir pelnījuši pateicību. Un pasakot "paldies" (vienalga ar dzeramnaudas palīdzību, puķēm vai vārdiem) mēs kļūstam tikai bāgātāki, jo bagātība nav nauda, bet gan izjūtas. Ir taču tik patīkami teikt "paldies" tiem, kas tev paceļ garastāvokli :)

Vai tad nejūtamies "tīrāki" un labāki ziedojot un pateicoties? :) Labais vairo labo
26.08.2014 12:01 |

Reitings 73
Reģ: 26.08.2014
man liekas, ka cilvēki, kas mums apkārt palīdz uzburt burvīgu noskaņojumu

Kāpēc tu nedod dzeramnaudu mājas sētniekam? :D Viņš ir pirmā persona, kas nodrošina burvīgu skatu paveroties no rīta pa logu :D Savāc drazu ko paši samētājat un iztīra sniegu un lapas. :D
26.08.2014 12:06 |

Reitings 235
Reģ: 20.08.2014
Dzeramnaudu atstāju diezgan reti, jo diemžēl Rīgā apkalpošanas kultūra vēl nav attīstījusies pietiekami plaši, lai varētu teikt, ka apkalpošana bija augstā līmenī.
26.08.2014 12:09 |

Reitings 7497
evins,

īstenībā ne reizi neesamu sētnieku satikusi. Bet apsaimniekotāju (dzīvoju īres namā) gan paslavēju par labiem darbiņiem. Un piedāvāju arī manas ģimenes palīdzību pagalma labiekārtošanā un sakopšanā. Pagaidām viņš gan vienmēr ir atteicis, var redzēt, ka jūtās neērti.
26.08.2014 12:14 |

Reitings 9917
Reģ: 24.05.2012
Esmu diezgan cieši saistīta ar ēdināšanu, vienmēr atstāju, tikai esot tur iekšā , Tu pa īstam saproti kāds tas ir darbs, katram klientam pieejam individuāli, tāpēc arī pretī sanemu individuālu attieksmi, dzeramnaudas izteiksmē ...
Cik vien atceros tad vienmer arī vecāki tā ir darījuši un pat mana omīte saka , ka oficianti faktiski dzīvo no čaja ...
26.08.2014 12:15 |

Reitings 727
Reģ: 01.08.2014
tikai esot tur iekšā , Tu pa īstam saproti kāds tas ir darbs, katram klientam pieejam individuāli, tāpēc arī pretī sanemu individuālu attieksmi, dzeramnaudas izteiksmē ...

oficianti faktiski dzīvo no čaja ...

+ tā nu tas ir :)
26.08.2014 12:17 |

Reitings 2267
Reģ: 01.06.2014
Neatstāju. Man liekas tas lieki. Smieklīgākie no jūsu argumentiem šķita - labi darīt labus darbus un oficiantiem alga maza. Man labs darbs skaitas ziedošana dzīvnieku patversmēm, slimiem bērniem, iesaistīšanās brīvprātīgā darbā utt., nevis čaju atstāšana. Maza alga? Nu un? Daudziem ir mazas algas, vai man par visiem jājūtas atbildīgai?
Man vienalga, vai mans vīrietis atstāj vai nē, nevienu nemācu neatstāt, vienkārši pati to nedaru. Ja es būtu miljonāre, tad cita lieta, bet esmu parasta, vidusmēra latviešu jauniete, kurai tie 2 eiro var nozīmēt rīta kafiju vai etalonu, kuri man ir svarīgāki par oficiantes algu. Turklāt oficiantēm nereti pretīga attieksme, kā te vienai bija šajā diskusijā.
26.08.2014 13:53 |

Reitings 443
Reģ: 11.05.2014
oficianti faktiski dzīvo no čaja ..

Man likās, ka oficianti, tāpat kā pārējie strādājošie cilvēki, dzīvo no algas. Jā, saprotams, ka alga nav liela, bet tā nav vienīgā profesija, kur tā ir. "Tējas naudu" atstāju par tiešām labu servisu, nevis par faktu, ka cilvēks pilda savu darbu.
26.08.2014 14:08 |

Reitings 9917
Reģ: 24.05.2012
Man likās, ka oficianti, tāpat kā pārējie strādājošie cilvēki, dzīvo no algas.

Nu ne gluži , oficiantiem apzināti maksā mazāk tā iemesla pēc , ka tāpat atstās čaju ...
Bet pa lielam neviens no studentiem un jauniešiem čaju negaida ...To atstāj , nobriedušākas personas ...
26.08.2014 14:15 |

Reitings 9561
Reģ: 12.04.2009
Viesmīlim
Ja ir tikai ēdiens - 10% no rēķina
Ja ir arī alkohols - 15% no rēķina
26.08.2014 14:16 |

Reitings 727
Reģ: 01.08.2014
"Tējas naudu" atstāju par tiešām labu servisu, nevis par faktu, ka cilvēks pilda savu darbu.

Nav runa par to, kuram tā ir jāatstāj vai nav (neviens nevienu nespiež). Runa tikai par pašu faktu. To vienkārši daudzās kafē un restorānos uzskata par normālu parādību. Katrs viesmīlis zina, ka viņa alga būs atkarīga tikai no paša - cik daudz viņš nopelnīs čajās, jo uz rokas būs tik, cik būs. Viesmīļiem ir maiņu darbs un nav teikts, ka tur sanāks minimālā. Tik, cik maiņas tiks - par to būs stundu likme, bet bieži ir tā, ka jo labāka vieta, jo vairāk vadība iziet uz to, ka čajās tak varēs nopelnī un stundas likmes ir mazākas. Tā nu tas ir. Bet tāpēc arī tajās vietās, darot savu darbu ļoti labi, čajas sanāk attiecīgas, un cilveki tur arī atstāj normālas naudas viemsīļiem (nu, protams, visur ir tādi, kuri neastāj vai samet melnos).
Atstāt vai neatstāt tējas naudu ir katra paša izvēle.
26.08.2014 14:18 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits