Morālās dilemmas - ko jūs darītu?

Reitings 6037
Reģ: 30.10.2010
Reizēm man patīk iedziļināties dažādās situācijās, uzdevumos - morālajās dilemmās, mēģinot saprast, ko es šādā gadījumā darītu, un kāpēc. Domāju, ka varētu būt interesanti uzzināt arī citu domas par šādām situācijām, pamatojumu, nostāju, utt. :)

Šeit viena no tām -

Tu atrodies nežēlīgā nometnē, kuras vadītājam pieder absolūtā vara pār tās dalībniekiem. Tavs dēls tiek notverts bēgšanas mēģinājumā un viņam draud nāvessods. Vadītājs viņu ir sagatavojis pakāršanai. Tomēr ar to viņam nav gana. Viņš liek Tev būt tam, kurš apgāž krēslu, uz kura stāv Tavs dēls. Ja Tu to izdarīsi, viņš būtībā mirs no Tavas rokas. Tomēr Tev ir arī izvēles iespēja - Tu var atteikties. Ja atteiksies, vadītājs pats nogalinās Tavu dēlu, bet bonusā arī kādu citu bērnu - nometnes dalībnieku, kurš vispār ne pie kā nav vainīgs. Kāda būs Tava izvēle?

Varat ielikt arī citas morālās dilemmas, ko zināt. :)
07.08.2014 13:45 |

Reitings 17203
Reģ: 08.05.2010
Your Moral Parsimony Score is 64%

Vot nezinu ko par to domāt :D Un lai gan valoda man laba, ne velna nesaprotu kas tur rakstīts rezultātos. :D
07.08.2014 19:25 |

Reitings 2267
Reģ: 01.06.2014
Shaadaa situaacijaa cilveekam paraadiitos izdziivoshanas instinkts,un es esmu paarliecinaata,ka liela dalja,kuri domaa,ka dotu sevi vietaa vai citi deela glaabshanas meegjinaajumi,to nedariitu. Jo taajaa briidii muus vadiitu tikai un vieniigi izdziivoshanas instinkts nevis intelektuaalais praats.

Es neesmu vēl mamma, bet man bija licies, ka mātišķais instinkts ir kaut kas ļoti stiprs. Nevaru iedomāties normālu mammu (nealkoholiķi utt.), kura nogalinās savu bērnu.

Turklāt cilvēkiem atšķiras sirdsapziņas pārmetumi vai kas tamlīdzīgs. Piemēram, viens tēlaini izsakoties nosit mušu un par to pārdzīvo vēl vairākas dienas, bet otrs apšauj nevainīgus cilvēkus un nejutās ne sekundi vainīgs.

Tāpēc nedomāju, ka visus vadītu tikai un vienīgi izdzīvošanas instinkts. Vai tiešām kāds pēc šāda gadījuma spētu normāli turpināt dzīvi?
07.08.2014 19:26 |

Reitings 8171
Reģ: 14.01.2013
Nina man ljoti patika kristas viedoklis par sho teemu,tapec atljaushos to citeet.
Nebuutu viegli, bet tomeer buutu man svariigi tas, ka manas vainas deelj nav nogalinaats veel viens beerns. Tam beernam galu galaa arii ir maate. Pietiek, ja cietiishu tikai es un aiztaupiishu citiem saapes.

Patiesibu sakot tam no kuras rokas mirst deels nav noziimes,jo vinsh taapat buus miris,tachu mums tiek uzdots jautaajums-vai mees nogalinaatu tikai vienu vai divus cilveekus. ;)

Ja man ir izveele,tad es tomeer izveelos nogalinaat vienu nevis likts ciest veel vienai maatei,taapeec,ka man ir jaaciesh. Kaa jau krista ir to piemineejusi savaa komentaaraa.

Un par savu izdziivoshanas instinktu,es runaaju vispaariigi vairaak nevis par konkreeto situaaciju. Kad speele ir uz dziivibu un naavi,muusos,lai cik smiekliigi nebuutu,bet mostaas primitiivaas dziivnieku tieksmes,un viena no taam ir izdziivoshana.
07.08.2014 19:32 |

Reitings 136
Reģ: 03.08.2014
Spīdola, šādi jautājumi tiek uzdoti cilvēkiem, lai noskaidrotu vai tie nav pieskaitāmi maniakiem un psihopātiem. Es pats par sevi zinu, ka es ne tikai savu dēlu nenogalinātu, bet nevienu bērnu/ ne-bērnu. Kad lasīju par šādiem testiem arī no sākuma piegāju no ""loģiskās"" puses, bet te tādas nemaz nav, darītu visu, lai glābtu bērnus, ja man būtu janogalina tas nometnes vadītājs - instinktīvi es būtu uz to spējīgs.
07.08.2014 19:52 |

10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
Miss Joker, varam mērīties ar krāniņiem, man 75%. Interesanti, kurš krutāks.
07.08.2014 19:54 |

Reitings 6037
zno, ne tikai! Ar morālajām dilemmām nodarbojas ētikā. Mēs mācījāmies dažādus virzienus, piemēram, utilitārisms, u.c., un uz to pamata mēģinājām šīs dilemmas risināt. Nu jau no tiem teorētiskajiem virzieniem neko daudz neatceros, bet bija teorijas, ar kuru palīdzību varētu attaisnot jebkuru piedāvāto rīcību.
07.08.2014 19:57 |

Reitings 17203
Winterra

Tagad tik jāsaprot vai tie procenti ir labi vai slikti :D
07.08.2014 19:58 |

Reitings 6037
Nav tā, ka labāk vai sliktāk. Vienkārši, jo augstāks procents, jo cilvēkam ir mazāk morāles principu, pēc kuriem viņš vadās. Ja nemaldos, tad tie 60% bija vidējais, tā ka Tev ir ok.
07.08.2014 19:59 |

10 gadi
Reitings 8191
Miss Joker, nav tak pareizs un nepareizs.. :D
07.08.2014 20:00 |

10 gadi
Reitings 8191
oij, es bezsirde :D
07.08.2014 20:00 |

Reitings 17203
Winterra

Es tevi vel panākšu! :D
07.08.2014 20:02 |

Reitings 6407
Reģ: 16.01.2014
Patiesibu sakot tam no kuras rokas mirst deels nav noziimes,jo vinsh taapat buus miris,tachu mums tiek uzdots jautaajums-vai mees nogalinaatu tikai vienu vai divus cilveekus.

Dzīvē ir pietiekoši daudz iespēju, lai izvēlētos, kā jau teicu nav tikai melns vai balts. Un vispār ir nozīme vai slepkava ir paša māte, par šādiem gadījumiem publiski parasti šausminās vai tomēr svešs cilvēks, arī par šo mēdz šaumināties, bet mazāk.

Un par savu izdziivoshanas instinktu,es runaaju vispaariigi vairaak nevis par konkreeto situaaciju. Kad speele ir uz dziivibu un naavi,muusos,lai cik smiekliigi nebuutu,bet mostaas primitiivaas dziivnieku tieksmes,un viena no taam ir izdziivoshana.

Ja šādi runā, tad runā konkrēti par sevi vai cilvēkiem ko Tu zini, jo visi nav tādi kā Tu. Ir tik daudz pašailiedzīgas mīlestības piemēru, kā vecāki ziedo savu mūžu bērnam kurš ir slims, kā cilvēki ziedo savus orgānus, utt. Tas, ka Tu redzi pasauli savādāku nenozīmē, ka ir tikai tā.
07.08.2014 20:03 |

Reitings 2267
Spīdola, šādi jautājumi tiek uzdoti cilvēkiem, lai noskaidrotu vai tie nav pieskaitāmi maniakiem un psihopātiem. Es pats par sevi zinu, ka es ne tikai savu dēlu nenogalinātu, bet nevienu bērnu/ ne-bērnu. Kad lasīju par šādiem testiem arī no sākuma piegāju no ""loģiskās"" puses, bet te tādas nemaz nav, darītu visu, lai glābtu bērnus, ja man būtu janogalina tas nometnes vadītājs - instinktīvi es būtu uz to spējīgs.

Cik reāli sievietei nogalināt vīrieti (nometnes vadītāju), turklāt ņemot vērā, ka droši vien nometnes vadītājam būtu sava aizsardzības sistēma (citi cilvēki, bruņojums utt., ja jau no turienes ir tik grūta izbēgšana)?
07.08.2014 20:03 |

Reitings 6407
Reģ: 16.01.2014
Cik reāli sievietei nogalināt vīrieti (nometnes vadītāju), turklāt ņemot vērā, ka droši vien nometnes vadītājam būtu sava aizsardzības sistēma (citi cilvēki, bruņojums utt., ja jau no turienes ir tik grūta izbēgšana)?

Te nav dota versija kāds ir nometnes vadītājs, tāpat kā kāda sieviete pretī stājās. Visādi var būt, ir ļoti viltīgas sievietes, kuras rīkojās ar prātu nevis spēku. ;)
07.08.2014 20:06 |

Reitings 8171
Ja šādi runā, tad runā konkrēti par sevi vai cilvēkiem ko Tu zini, jo visi nav tādi kā Tu. Ir tik daudz pašailiedzīgas mīlestības piemēru, kā vecāki ziedo savu mūžu bērnam kurš ir slims, kā cilvēki ziedo savus orgānus, utt. Tas, ka Tu redzi pasauli savādāku nenozīmē, ka ir tikai tā.
Kad uztversi teksta domu,tad labpraat iesaistiishos diskusijaa ar tevi.
07.08.2014 20:07 |

Reitings 2267
Patiesibu sakot tam no kuras rokas mirst deels nav noziimes,jo vinsh taapat buus miris,tachu mums tiek uzdots jautaajums-vai mees nogalinaatu tikai vienu vai divus cilveekus.

Nez, man gan būtu liela starpība, lai no manas rokas neiet bojā mans dēls. Man ir liela atšķirība, vai jānogalina svešs cilvēks vai savējais.
07.08.2014 20:08 |

Reitings 8171
Nez, man gan būtu liela starpība, lai no manas rokas neiet bojā mans dēls. Man ir liela atšķirība, vai jānogalina svešs cilvēks vai savējais.
Labi,bet iznaakums ir-deels un citas mammas beerns vai tikai tavs deels. 2 naaves pret 1. Protams,kaa jau spiidola saka par to pashu testu,nav jau te pareiza vai nepareiza atbilde,tik vien kaa,man shii situaacija vairaak saistaas ar to,ka man ir jaizvels,mirs divi vai viens cilveeks. Taa es to uztveru.
07.08.2014 20:12 |

Reitings 136
Krutāks ir tas, kuram tas procents ir mazāks, bet jautājumi man nešķita tādi pēc kuriem varētu objektīvi vērtēt. Pārāk nekonkrēti. Otrais pasaules karš bija tikai karš? Nu kā uz to skatās un ko saprot ar vārdu karš.

man bija 67% - atbildes ko sniedzu bija diezgan pretrunīgas.
07.08.2014 20:23 |

Reitings 136

Neiet runa, cik viņam ir aizsardzība, apzinos, ka tas kā situācija tiek aprakstīta - liecina par to, ka cenšoties to izdarīt drīzāk nomirtu. Sievietes nav vājas, sievietes ir vājas, jo viņas pieļauj, ka viņām to iestāsta. Sievietes var vairāk par vīriešiem, viņas tikai to neapzinas.

Tev vajag apdomāt, kāda ir domāšana tādiem cilvēkiem kādi spēj kādam tādu izvēli uzspiest un to, ka izdarot jebkuru no tām izvēlēm - Tu nepalīdzi nevienam, un iespējams Tu nogalini ne tikai 1 vai 2 bērnus, bet 200 bērnus.

Un kā spīdola teica - var izprast katru cilvēku un kapēc viņš izdara tieši tādu izvēlu un uz kādiem iemesliem, pieredzi balstās šī izvēle, bet tad, kad redzu, ka jūs visas izdarat izvēli es nevis redzu skaistas čiksītes, bet ēbreju nometni un tajās esošos uzraugus. Apsveriet, ka jūs nogalinat cilvēku uz ticības pamata - jūs jau nezinat, kas tam ( visdrīzāk ne īpaši līdzsvarotajam cilvēkam ) padomā. Nekāda izvēle nav jāizdara - ir reāla situācija, ar kuru jātiek galā.
Nevainoju, kas kādu šādā situācijā nogalinātu, bet problēma ir, ka vairums cilvēki- vīrieši šadu izvēli izdara. Uzspiestas ticības vadīti, visi kari , visas revolūcijas, tās dzīvības - nekā vārdā. Noslaktēti brāļi, kaimiņi, sugas brāļi. Ej armijā vai nošauj ģimeni? Savācu mīļo sieviņu ar mazajiem zaķukiem, iemetu laivā un kuģoju uz ziemeļiem.
07.08.2014 20:51 |

10 gadi
Reitings 1002
Reģ: 24.09.2010
Lai nodotos šādām neproduktīvām pārdomām-iesaku tās nomainīt ar kādas vērtîgas literatūras lasīšanu. Lai ko tu pati atbildētu uz saviem uzdevumiem, tam nav NEKĀDA sakara ar potenciālo realitāti. Iespējams, Tu rīkodies tieši otrādi kā esi iedomājusies. Pieaudz ;)
07.08.2014 21:09 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (3)