Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

"Skaistas dzīves" izmaksas

Reitings 1868
Reģ: 25.05.2014
Šodien iesaistījos ļoti interesantā diskusijā ar kādu dāmu, kura apgalvoja, ka, viņasprāt, skaista (salda) dzīve ("Dolce Vita") pieprasa milzīgus ikmēneša ienākumus no jau uzkrāta kapitāla. Protams, neviens nenoliedz, ka baudīt rantjē statusu ir patīkami, tomēr iespējams diskutēt par mēneši nepieciešamo naudas apjomu šādam dzīvesveidam Latvijas apstākļos. Piedāvāju savu "variāciju par tēmu".
Mājoklis - pats svarīgākais aspekts manā izpratnē. Protams, Latvijā iespējams iegādāties arī savrupmājas, kuru cena sasniedz 5 miljonus eiro, taču uzskatu, ka kvalitatīvai dzīvei Rīgas centrā pilnīgi pietiekams ir 3-istabu dzīvoklis, kura vērtība nepārsniedz simt tūkstošus eiro. Ja pieņemam, ka izvēlamies hipotekāro kredītu uz 10 gadiem, kas vēl ir saprātīgs laiks, kā pirmo iemaksu veicam 10% (10 000 eiro) un gada procentu likme svārstās ap 5%, tad mēneša maksājums nepārsniegs tūkstoš eiro.
Transportlīdzeklis - esmu pārliecināts, ka viens premium klases automobilis ir pilnīgi pietiekams. Operatīvā līzinga maksājums uz pieciem gadiem mēnesī nepārsniegs 800 eiro.
Saprotams, ka svarīgs aspekts arī ir apģērbs, āriene. Katram cilvēkam var būt sava izpratne šajā jautājumā, taču personīgi es uzskatu, ka ar 600 eiro mēnesī viens cilvēks var apģērbties visnotaļ pieņemami, turklāt, cik esmu novērojis, tad savu garderobi labāk papildināt ārpus Latvijas robežām.
Vēl rezervēsim kādus 400 eiro izklaidei, restorāniem, klubiem utt., kā arī aptuveni 300 eiro ikdienas pārtikai. Ja pieņemam, ka reizi gadā dodamies 1 200 eiro vērtā ceļojumā, tad mēnesī tam nepieciešami vēl simt eiro. Ko tad esam ieguvuši no šīs aplēses? Ja neņemam vērā nepieciešamību veidot uzkrājumus un neplānotos izdevumus, tad "dzīvot skaisti" iespējams par nepilniem 4 tūkstošiem eiro mēnesī, kas, manuprāt, vienam cilvēkam ir pilnīgi reāli gūstami ienākumi. Protams, saprātīgs cilvēks nevis uzņemtos kredītsaistības, bet dzīvotu pieticīgi un uzkrātu līdzekļus. Kad nepieciešamie līdzekļi būtu uzkrāti, viņš pakāpeniski iegādātos sev nepieciešamo.

Tikko runājām par materiālajiem aspektiem, taču man personīgi šķiet, ka daudz lielāka loma ir pašam indivīdam, tā vēlmēm un izpratnei par dzīves kvalitāti. Mani ikmēneša ienākumi ne tuvu nav tik ievērojami, tomēr jūtos turīgs tādēļ, ka man ir viss, ko vēlos. Izvēlos tikai kvalitatīvas, man patīkamas lietas, kuras ekspluatēju visai ilgi, nevis katru mēnesi iegādājos jaunas. Pārvietojos tikai ar vienu automobili, bet kāda jēga būtu no diviem? Tāpat viens atrastos stāvlaukumā. Arī manā miteklī nav 4, 5 vai 6 istabu, bet ko man tās dotu? Justos pagalam neomulīgi, mitinoties viens tik lielā dzīvoklī. Nejūtu nekādu vēlmi katru dienu ieturēt maltīti restorānā, jo mēdzu gatavot pats, taču mirkļos, kad mani pārņēmis slinkums, dodos uz veikalu vai pa ceļam iebraucu "McDonald's". Es ceru, ka sapratāt manu domu.

Kādu dzīves līmeni vēlētos sasniegt jūs? Cik lieli ikmēneša ienākumi, jūsuprāt, tam būtu nepieciešami? Uzsveru vēlreiz, ka šeit domāju reālistisku skatījumu uz dzīvi un savām iespējam, nevis "vismaz miljonu eiro mēnesī".
02.08.2014 17:00 |

Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Ņemot vērā to, ka es esmu nevis cilvēks-taupītājs, bet cilvēks-tērētājs, man vienmēr liksies, ka varētu vairāk. Nesen vēl ar mammu smējāmies - ja iedotu man miljonu, pēc pus gada no tā nekas nebūtu palicis.
Atmetot manu nepārtraukto vēlmi pēc vairāk un labāk, arī šobrīd dzīvoju labi, nekā man netrūkst.
02.08.2014 17:10 |

Reitings 1660
Reģ: 22.03.2014
Nepieciešamība- mājoklis, auto un vēl naudiņa papildus lietām..

Dzīvokli ņemtu ar pārpirkuma tiesībām, lai nebūtu pinķeris ar bankām..

Pirmā mašīna jebkurā gadījumā būs ne no labā gala, tā teikt, lai varu svilināt sajūgu un nebūtu žēl..

Nu manā skatījumā, es neredzu iespēju Latvijā nopelnīt ap 4000 kā tu šeit minēji..

Ja ir šādi mērķi, tad ,protams,esmu naudas krājēja..

Ceru, ka sapratu ko tu vēlējies..
02.08.2014 17:16 |

Reitings 2308
Reģ: 12.03.2011
Es gribu savu mazu mājiņu ar lielu dārzu, 2 mašinas ģimenē un reizi gadā lidot atpusties uz kaut kādu foršu dabas parku (piem, pingvīnu fermu vai safari). Apģerbam nav tik lielas lomes, jo ikdienai izvēlos lētākas markas, bet par savma skaistājām drēbēm rūpējos. Gribētos 1x gadā pirkt Karen Millen kleitas.
Latvijā diez vai kadreiz man būs tāda alga, ka varēšu to visu atļauties. Bet ja braukšu ārzemēs - tad tass viss būs iespējams.
02.08.2014 17:19 |

Reitings 678
Reģ: 29.01.2014
Es dzīvoju labi, bet pelnu maz, jo studēju. Man vēl ir kur augt, mani ideāli ienākumi būtu 700-800, bet citam tas liksies nepietiekami. Un ar dažām lietàm ir nedaudz pārspīlēts- var nepirkt jaunu auto, bet lietotu un labu, dzīvokli ar var nopirkt lētāk, vismaz es, jo Liepàjā ir salīdzinoši lēti dzīvokļi, māju neplānoju, 400 eiro izklaidei? Man pietiktu ar 100. 300 paikai? Man pietiek ar 150. 600 eiro šmotkām? Man pietiek 100 un vēl paliktu pāri. Tas viss principā atkarīgs no dzīvesstila.
02.08.2014 17:21 |

Reitings 1660
Reģ: 22.03.2014
Pilnīgi piekritīšu Laurai!!
02.08.2014 17:24 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Man vareetu buut pat loti daudz naudas-mans dziives veids nemainiitos noteikti ,ja runa iet par materiaaalaam vertiibaaam.Mans noteikums ir un paliek-maz ,bet laba kvalitaate visaa!
Noteikti ,skaista dziive ,manaa uztveree saistaas ar man patiikamu apkaartni,vidi,cilveekiem,iespeeja veseliigi eest,nodarboties ar dazaadaam sporta aktivitaateem ,straadaat tik daudz,lai tas buutu prieks,ne tik daudz naudas pelniisana,kaa nepieciesamiiba!
02.08.2014 17:25 |

Reitings 246
Reģ: 19.08.2013
Noteikti sev gribētu skaistu māju - nevēlos pili, jo man lielās mājas liekas diezgan atbaidošas. Vēlētos skaistu dārzu, vismaz vienu auto, bet ideālajā variantā divas. Reizi gadā gribētu aizbraukt ceļojumā uz jaukām vietām, man nevajag kūrortus utt., vēlos braukt uz interesantām vietām. Apģērbs nav baigā prioritāte, jo parasti tos nepērku ļooti dārgus, bet ja ir kāds tiešām dārgs un skaists apģērba gabals. par to rūpējos. Šaubos, ka es pelnīšu 4000, un pat domāju, ka man tas būtu par daudz, bet slikti jau nebūtu...
02.08.2014 17:26 |

Reitings 6263
Reģ: 22.02.2014
Vienīgais,kā man pašreiz reāli trūkst ir māja pie jūras.
Viss cits,kas man pašreiz ir nepieciešams man ir.
Uz doto momentu es roku uz sirds liekot, varētu teikt,ka man visa ir gana un vēl pāri paliek. Ir lietas, ko varētu "piegriezt", ja dzīve mainītu virzienu. Un paldies Dievam,ka tā.
02.08.2014 17:27 |

Reitings 192
Reģ: 15.06.2013
Lai skaisti dzīvotu, kādi 4000 tiešām ir minimums. Jo, skaisti dzīvot, nozīmē arī neskaitīt katru grasi. Ar apmēram 1300 Euro principā nespēju iztikt tā kā vēlētos, kaut gan pat dalu maksājumus un ēdienu uz divi. Pēc privātas ieredzes 4000 Euro tiešām ir tas minimums.
02.08.2014 17:34 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Ir cilvēku kategorija kurai, lai sasniegtu laimi, ir nepieciešams iztērēt pietiekami daudz naudas. Nav pat svarīgi par ko. Citādi ir nepilnvērtības sajūta.
Lai nu kā, bet šādi cilvēki patēriņa sabiedrība ir ļoti vajadzīgi jo no tiem var daudz noslaukt.
02.08.2014 17:38 |

Reitings 996
Reģ: 07.05.2011
Man gribētos nelielu, bet koptu māju (pietiktu ar 3 istabām) savā mazpilsētā ar dārzu, vismaz reizi gadā doties ceļojumā ārpus Latvijas, vislabāk arī ārpus Eiropas, mašīnu (ne obligāti luxus klases, bet stabilu braucamo) un nedomāt par to, ka man kādreiz varētu pietrūkt naudas elektrības rēķinam, ārstam vai pienam. Un būt atsvabinātai no kredītu sloga (mājoklis, mašīna utt.) Atļauties palīdzēt vecākiem materiālā ziņā, kopīgi ceļot. Man nevajag zelta kalnus, ysl lūpenes pilnus plauktus, jimmy choo tupeles, bet gan stabilitāti un drošības sajūtu.
02.08.2014 17:38 |

Reitings 396
Reģ: 09.06.2014
Man ar ervinu te būtu ko izteikties :D
02.08.2014 17:43 |

Reitings 1761
Reģ: 29.01.2009
Cilvekiem, kuriem reali lielas naudas summas nav pieejamas par to "ka es daritu, ja butu" diskutet ir loti neaugligi.
Finansiali darbojas tikai viens negrozams likums- jo vairak ir, jo vairak tiek terets t.i. ar 4000€ dzivo ka ar 4000€ un ar 40 000€ ka ar 40 000€. Prasibas pret dzives kvalitati aug lidz ar pieejamajiem materialajiem lidzekliem.
Tas , ko es saprotu ar "La Dolce Vita", drosi vien stipri atskiras no ta, ko ar to saprot vidusmera latvietis, jo ,lai es apmierinatu savas velmes un vajadzibas , man ar 4000 ir stipri par maz.
Tacu nekad nevajag aizmirst, ka cilveki ir dazadi un ari expectations of life katram savas. Galvenais ir apzinaties, kad pietiek. Lai nav ka mantrausigajam Ansim, kuram nekad nebija gana dalderu.
02.08.2014 17:44 |

Reitings 192
Reģ: 15.06.2013
Bet tomēr šīs diskusijas jēga ir minēt aptuveni ciparu, kāds Jums būtu nepiecieāms skaistai dzīvei Jūsu izpratnē, nevis tikai uzskaitīt lietas.
02.08.2014 17:46 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Man gruuti iedomaaties ,ja dziivotu Latvijaa,bet spriezot peec radu ienaakumiem,liekas ka es vareetu labi iztikt ar 2000Euro.
02.08.2014 17:59 |

Reitings 381
Reģ: 26.09.2013
ja iedotu man miljonu, pēc pus gada no tā nekas nebūtu palicis.

+ :D
02.08.2014 18:01 |

10 gadi
Reitings 4942
Reģ: 18.10.2009
1. 400euro mēn man nevajag izklaidēm, tusiņiem utt
2. Par mājokli es nemaksāju tik daudz un mašīna ari tik daudz neizmaksā
3. mani ceļojumi ari neizmaksā tik daudz
4. pārtika- nu jā tur aiziet daudz.

Rezumē: būs cilvēki kam vajadzēs visu pašu, pašu labāko un jaunāko.
Būs cilvēki, kas arī pelnīs 10000euro/mēn un viņiem nepietiks naudas nekam, būs cilvēki, kas arī ar 500euro mēn jutīsies fantastiski.

Par naudu nevar visu nopirkt un ne jau nu laimi.

P.S. tas ir tikai mans viedoklis.
02.08.2014 18:09 |

Reitings 5516
Reģ: 03.08.2013

Ja iedotu man miljonu, pēc gada man būtu jau trīs.

Mana dzīve ir pietiekami skaista arī bez četrciparu skaitļa kontā. Netiecos pēc naudas un mantas, bet gan pēc panākumiem. Nauda ir tikai palīglīdzeklis mērķu sasniegšanai. Mana atbilde būtu - ne eiro mazāk, kā ir šobrīd, jo ja ir kaut kas, kas man dzīvi var pabojāt, tad tie ir fiasko un zaudējumi.
02.08.2014 18:10 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012

Tāpēc jau nav jēgas vai iedot 100 vai miljonu, beigās nav ne viena ne otra.
02.08.2014 18:14 |

Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Tāpēc jau arī saku, ka šobrīd man visa pietiek, būtu grēks sūdzēties. Bet jo vairāk būtu, jo jaunas iespējas rastos to iztērēt. Manuprāt, skaistai dzīvei nav limitu - apetīte rodas ēdot.
02.08.2014 18:20 |

Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits