Es drīzumā pārceļos uz dzīvi Latgalē darba dēļ. Tā kā esmu viens pats un saistu savu tuvāko nākotni ar šo reģionu , tad vēlētos tur iepazīties ar apkārtējiem cilvēkiem. Kā Jūs raksturotu latgaliešus , latgalietes , viņu kultūru un valoda. Kā viņi mani pieņems savā vidē? Vai cosmo ir kāda latgaliete un var šo to pastāstīt?
Man radinieki ir no latgales. Neko sliktu nevaru teikt, tādi vienkārši cilvēki ar akcentu. Bet no rīgas aizbrauccot uz latgali un ieeot veikalā, bankā vai kaut kur citur ir tāda dīvaina sajūta, jo cilvēki laipnāki, vienkāršāki, un nesaprot tās ekstras pie kurām esmu pieradusi. Bet ir arī tādi kas automātiski padomā par mani ko sliktu, kad pasaku ka esmu no rīgas.
Pēc tava rakstītā šķiet, ka Tu pārcelies uz citu planētu :D Cilvēki kā visur citur, varbūt vairāk sirsnīgāki , izpalīdzīgāki, vienkārši savā būtībā un viesmīlīgāki.
Cik man bijusi darīšana ar latgaļiem, karstasinīgi, pilnīgi cita mentalitāte, nekā Vidzemniekiem, tādi strauji, atklāti, skaļi, bez problēmām turēs roku otram, kad runās, bez problēmām apkams, katrā ziņā sirsnīgi, labestīgi... Nav tik vēsi un atturīgi, kā pieņemts domāt par vidējo latvieti.
Pēc tava rakstītā šķiet, ka Tu pārcelies uz citu planētu
+ :D
Parasti cilvēki ar interesantu akcentu, nekādu dižo atšķirību starp pārējo novadu iedzīvotājiem neredzu, ja neņem vērā to, ka tur ir ļoti daudz krievu.
Es vienmēr ar interesi skatos uz saviem vienaudžiem, kas skolā, savā starpā runā latgaliski.
Es vienmēr brīnos, jo liekas, ka neviens vairs tā nedara. Vienmēr, kad braucu ekskursijā uz Latgali, un skan Latgales radiostacijas, kur runā latgaliski, man tāda sirreāla sajūta. :D
Andas - man bija tāpat, kad festivālā satiku jauniešus un viņi savā starpā runāja latgaliski. Man vienreiz kursabiedrene arī prasīja, vai es ar saviem klasesbiedriem ikdienā runājot latgaliski, jo viņi tā darot :D Ja mēs runājām, tad tīri prikola pēc, bet viņi visā nopietnībā komunicē. Interesanti, bet tajā pat laikā tiešām liekas baigi forši, ka kultūra nenomirs līdz ar vecajiem cilvēkiem, bet, ka arī jaunie, vismaz šo to pārņems sev :)