Kāpēc jāprecas. Laulību pretiniekiem.

Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
http://www.lsm.lv/lv/raksts/cilvekstasti/dzive/civillauliiba-juridisko-liiklochu-vazhas.a91984/?utm_source=op&utm_campaign=news&utm_medium=soctikli

Šobrīd no tāda formāli juridiskā viedokļa raugoties, cilvēki, kas dzīvo nereģistrētās attiecībās šobrīd ir sveši cilvēki…,” norāda notariāta institūta direktors Gatis Litvins norāda, ka, nereģistrējot kopdzīvi arī rodas problēmas. „Valsts šobrīd ir iedevusi divas iespējas, kā to sakārtot, viena - noslēgt laulību, vienreizēja reģistrācija, kas uzreiz palīdz sakārtot attiecības. Otrs - var nereģistrēt attiecības, bet tad jānoslēdz atsevišķs civiltiesisks līgums (...),” atzīmē Litvins.

Notāri pamanījuši, ka šādu līgumu slēgšana nav bieži sastopama. Taču vismaz pagaidām, kamēr nav citu risinājumu, tas ir vienīgais veids, kā vismaz daļēji cilvēki, kas dzīvo nereģistrētās attiecībās un nevēlas laulāties, var sevi kaut kādā pasargāt no daudzām traģiskām sekām. Ja tas nav izdarīts, tad Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo dzīvesbiedru pieredze liecina, ka valsts palīgā nenāks.
24.07.2014 20:42 |

10 gadi
Reitings 493
Reģ: 15.06.2014
Neons, cik ilgi jūs bijāt kopā pirms kāzām? Es vienkārši nespēju iztēloties situāciju, ka tiek plānotas kāzas, bet abi nedzīvo nemaz kopā :D
24.07.2014 21:39 |

Reitings 2804
Reģ: 07.10.2012
Neviens netraucee tuvaak un siikaak iepaziit cilveeku pirms kopdziives. Ciemoties vienam pie otra, veerot attieksmi pret dazhaadaam lietaam un situaacijaam, attieksme pret vecaakiem, kaa tiek pavadiits briivais laiks, kaada darba vieta, apmekleet arii kaadu reizi darbavietaa, piedaliities kopiigos hobijos, intereseeties par otru cilveeku visos aspektos, nevis tikai satikties, lai nosexot un atkal katrs ierokaas savos "darbos", biezhaak tikties galu galaa - nevis reizi meenesii, daudz runaati par visdazhaadaakaam teemaam un viedokliem u.t.t.

Pēc šī liekas, ka cilvēki tiekas tikai tāpēc, lai paseksotu.. Ar draugu pavadu laiku kopā katru dienu, darām tevis pieminētās lietas un tāpat, pirms precēties, bez kopdzīves nekā. Tieši kopdzīves laikā varu atklāt tādas šķautnes, ko ikdienā, paciemojoties, nu nekā neredzēs. Labi, ka dzīvojot kopā redzu tikai visu vēl labāk, bet varētu būt arī savādāk. Kāpēc jāriskē? Viņš arī redz, kāda esmu es, saucu to par sarīvēšanos. Negribu pēc kāzām vēl viņu iepazīt, pētīt kāds viņš ir. Precos tāpēc, ka zinu, kāds ir tas cilvēks ar ko vēlos nodzīvot kopā visu mūžu - zinu sliktās un labās īpašības.
24.07.2014 21:42 |

Reitings 974
Reģ: 08.05.2014
Ne visi cilvēki ir pavisam normāli un tie trakie mēdz izlikties un slēpt visādas lietas. Nemūžam, nemūžam neprecētos, ja nebūtu kopā ar to cilvēku dzīvojusi vismaz 2 gadus.
24.07.2014 21:43 |

10 gadi
Reitings 493
Es arī nē, jo es nespētu, man atklāti sakot būtu bail to darīt. Agrāk jau cilvēki tā precējās, bet nu agrāk ir agrāk un tagad ir tagad :)
24.07.2014 21:44 |

Reitings 1868
Reģ: 25.05.2014
Šajā diskusijā atļaušos citēt pats sevi:

Manuprāt, laulību institūts mūsdienās lielā mērā zaudējis savu sociālo nozīmi. Ja kādreiz laulības bija būtiskas mantošanas jautājumos, kā arī regulēja savstarpējās attiecības, tad mūsdienās notikušas vairākas būtiskas pārmaiņas. Pirmkārt, vidusmēra cilvēka sociālo kontaktu (paziņu) loks ir krietni pieaudzis, tādēļ ir pieaugusi viņa iespēja un arī vēlme atrast sev "ideālo" partneri. Cilvēki vairs nevēlas attiecības veidot "līdz nāve mūs šķirs", bet drīzāk izvēlas saglabāt iespēju pārtraukt tās, ja pie horizonta parādījusies "labāka" iespēja.
Otrkārt, liberalizējies sabiedrības skatījums uz ģimenes definīcija. Mūsdienās neprecētu partneru kopdzīve vairākus gadu garumā tiek uzskatīta par pašsaprotamu; apkārtējos vairāk izbrīnītu paziņojums, ka divi jaunieši noslēguši laulību.
Treškārt, laulības daudziem zemapziņā asociējas ar zināmu personīgās brīvības zaudēšanu. Jā, laulību iespējams šķirt, taču tas saistīts ar zināmiem apgrūtinājumiem. Šeit es vēlētos vilkt paralēles ar operatīvo līzingu - šodien reti kurš iegādājas dārgāku preci savā īpašumā - cilvēki labprātāk izvēlas to lietot, sedzot ikmēneša līzinga maksu, pēc tam nogādāt preci atpakaļ pārdevējam un slēgt līgumu par jaunas preces līzingu.

Nekur neesmu apgalvojis, ka kūtu konsekvents laulību institūta noliedzējs vai nīdējs. Kad biju jauns, arī pats ticēju iespējai satikt savu "īsto", bet, kļūstot vecākam, sapratu, ka augušas ne tikai manas prasības, bet arī spēja kritiski novērtēt potenciālās partneres. Vai es pats precētos? Jā, nenoliedzu šādu iespēju... Bet nu tad sievietei būtu jābūt vienkārši satriecošai - tādai, kas spētu likt man zaudēt galvu. Nedomāju, ka tādu būtņu uz šīs planētas dzīvoto daudz.
24.07.2014 21:45 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Rozaa briljlu periods noteikti neilgst gadiem ilgi... Neticu, ka var tik ilgi buut tajaa rozaa maakonii ar taurinjiem veederaa. Spriezhu peec sevis - +/- pusgads un tad acis atveraas pilniibaa.

Bet vienu gan es nesaprotu... Ka ir iespeejams notureeties tiekoties tik reti kaa briivdienaas?... Kad gaaju uz randinju ar savu puisi (jebkuru no saviem puishiem), mees tikaamies gandriiz katru dienu! Pavadiijaam maksimaali kopaa visu iespeejamo laiku, jo nu mees tachu gribeejaam buut kopaa un skumaam viens bez otra! Dziivot kopaa nenaaca ne praataa, bet tikties vajadzeeja katru dienu. Protams, ne visiem ir taadas iespeejas... Bet daudziem, es teiktu, nav arii taas veeleeshanaas, ja arii ir iespeeja...
24.07.2014 21:46 |

Reitings 919
Reģ: 11.07.2013
Neons, mazliet naivi izdarīt secinājumus, balstoties uz vienu vienīgu personīgo pieredzi.
24.07.2014 21:46 |

Reitings 974
Nu nevar būt tā, ka acis pilnībā atveras pēc 6 mēnešiem. Vai nu tu melo vai arī tev aplauziens vēl priekšā, vai arī... nezinu, neredzu 3 iespēju. :D 6 mēneši nav nekas.
24.07.2014 21:51 |

Reitings 4183
Reģ: 06.05.2012
rozā brilles tikai pusgadu? tas gan bijis ātri.
24.07.2014 21:52 |

Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
Nu nevar būt tā, ka acis pilnībā atveras pēc 6 mēnešiem. Vai nu tu melo vai arī tev aplauziens vēl priekšā, vai arī... nezinu, neredzu 3 iespēju. 6 mēneši nav nekas

Un atkal te sākas - kāpēc nevar pieņemt, ka mēdz būt citādāk, nekā pašai?
24.07.2014 21:53 |

Reitings 11996
Neons, cik ilgi jūs bijāt kopā pirms kāzām? Es vienkārši nespēju iztēloties situāciju, ka tiek plānotas kāzas, bet abi nedzīvo nemaz kopā

Apmeeram gadu, ar paartraukumiem... Apmeeram taa - saakaam tikties, palikaam par saldo paariiti. Pagaaja meenesis un es aizbraucu uz Vaaciju studeet. Tur aizraavos ar vieteejo vaacieti un saveejam pateicu, ka starp mums viss ir beidzies... Peec 5 meeneshiem atbraucu atpakalj uz LV, netiishaam satiku atkal saveejo un tajaa pat dienaa sapratu, ka pieljaavu kljuudu un mees atkal atjaunojaam attieciibas. Piezvaniiju un pasuutiiju vaacieti 3 maajas taalaak.. :D Peec 6 meeneshiem sarakstiijaamies zagsaa. Tiiri taa kopaa bijaam - 7 meeneshus.
Es ljoti saiisinaaju savu staastu, tur daudz visaadu nianshu pa vidam bija. Un pashas kaazas arii bija nestandarta ar visaadaam intrigaam. Jaasaka - toreiz vienkaarshi man pajautaaja "precamies?" un es taada "a davaj!", ne es ko baigi domaaju vai praatoju, ne kaa baigi gatavojos, ne kaa shaubiijos, ne baigi uztraucos. Nezinu kaapeec es taa peekshnji noriskeeju, jo parasti - vienmeer 7 reizes nomeeru, pirms nogriezhu... Bet, shobriid zinu, ja toreiz ar mani nebuutu tas viss noticis (kaut kaadaa pamaatiibaa) - diez vai es tik viegli un driiz vispaar ar jebkaadu cilveeku appreceetos.
24.07.2014 21:54 |

Reitings 974
Un atkal te sākas - kāpēc nevar pieņemt, ka mēdz būt citādāk, nekā pašai?

Nu labi, taisnība, viņa Neons pati pierakstīja, ka spriež pēc sevis.
24.07.2014 21:55 |

Reitings 974
Ups, paņemu atpakaļ lieko "viņa"***
24.07.2014 21:56 |

Reitings 11996
Cik daudzas var teikt par sevi, ka satiekas ar puisi katru dienu visus 6 meeneshus? Ja tikai briivdienaas - tad ljoti iespeejams, ka shis "terminjsh" ir krietni garaaks... Un jaa, protams, es meeru peec savas pieredzes. Nesaku, ka taa ir vispareizaaka, bet nu noteikti arii ne vieniigaa taada.
24.07.2014 21:58 |

10 gadi
Reitings 493
Neons, hmmm :D Drosmīgi :D
24.07.2014 21:59 |

Reitings 974
Vispār es atceros, ka kaut kur lasīju viena cilvēka veidokli, ka pārsteidzīgas laulības un varbūt par tām sekojoša šķiršanās nav tas ļaunākais, kas var notikt ar cilvēku. Ir daudz nepatīkamākas lietas, tāpēc varbūt vajag mazāk iespringt. Toreiz biju pārsteigta, ka piekritu tai domai, tagad atkal te spirinos. :D
24.07.2014 22:00 |

Reitings 2542
Reģ: 07.06.2012
Neons, un ja tavs draugs būtu tevi pametis kaut kādas vācietes dēļ, tu pēc pusgada viņam teiktu "jā" vārdu, tev nebūtu bail, ka atkal pametīs, tikai šoreiz latvietes dēļ?:D
24.07.2014 22:01 |

Reitings 8171
Reģ: 14.01.2013
Katram jau taa recepte ir savaadaaka. Ir iespeejams gan pirms tam nedziivot kopaa,gan dziivot kopaa.
Tachu es personiigi muuzhiigi parastas draudzenes statusaa neveeleetos buut. Mans uzskats vienmeer paliks taads,ka,ja viirietis ar laiku neapprec,tad tomeer liidz galam kaut kas nav.
24.07.2014 22:01 |

Reitings 2542
Reģ: 07.06.2012
Nazīc, nu bet lai neprec, ja visu dzīvi dzīvo kopā ar tevi, tad kādus pierādījumus vēl vajag, ka tur viss ir pa īstam? :D Es zinu vīriešus, kuri neatbalsta laulības, bet nu tas nenozīmē, ka viņi nav spējīgi mīlēt kādu.
24.07.2014 22:02 |

Reitings 11996
Par to iespringshanu, varu piekrist!... Lai gan shiis kaazas manaa dziivee ir vieniigaa lieta, kur es taa ljoti "bezatbildiigi" pasteidzos. Un ne dienas nav naacies nozheelot jau daudzus gadus... :D Bet racionaali skatoties - mans viirs bija labaakais kandidaats peec visiem maniem parametriem un prasiibaam. Ko tur veel vajadzeeja gaidiit?... :D
24.07.2014 22:03 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits