Strādāju pirmsskolā - par skolotāju. Esmu strādājusi arī par palīgu. Ir vairāku gadu pieredze, un varu teikt, ka viss ir atkarīgs no tā, kas darās skolotājas galvā. Ja iesi uz darbu ar domu - atkal tie mežoņi, tad tajā diena pat vispieklājīgākā un kautrīgākā meitene grupā tev izstrādās briesmu lietas. Tāpēc vienmēr ir labi jāizguļas un jādodas uz darbu ar labām domām, jo ko es no viniem gaidu, to arī sagaidu. Un mazie delveri ir tik forši, viņi ir kā pacietības izaicinājums, mācību gada sākumā es ar smaidu uzņemu tos neklausīgos, jo ir interesanti piedzīvot, kā viņi nākot pirmsskolā pa gadu mainīsies. Tā kā strādāju ļoti labā pirmsskolā, tad plusu ir daudz, konkrēti man:
1) 2 mēn. apmaksāts atvaļinājums gadā
2) jā, bezmaksas ēdināšana
3) vairāki skolotāja palīgi
4) darba dienas ir garākas un ir arī pavisam īsas, ērti pielāgot visādus zobārsta apmeklējumus utt.
5) brīvdienas vienmēr skaidri zināmā laikā
6) ļoti kustīgs darbs, nekāda nīkšana vienā pozā pie datora visu dienu
Gan jau ir vēl, šobrīd visu nevaru uzskaitīt. Mīnusi arī pirmsskolās ir, bet mīnusu skaits ir ļoti atkarīgs no tā, kam pieder pirmsskola - pašvaldībai vai privātpersonai, kā arī liela nozīme ir vadītājam un darba organizēšanai. Agrāk uzskatīju, ka liela nozīme ir bērnu skaitam grupā, tomēŗ ar pieredzi nāk sapratne, ka tam gluži nav nozīmes, ja darbs ir organizēts, sakārtots, katrai lietai un bērnam sava vieta, tad var strādāt arī ar lielu grupu. Kā jau visos darbos, plusi ir atkarīgi no algas apjoma. Es uzskatu, ka labs skolotājs atradīs labu pirmsskolu, kurā arī labi maksā, jo gluži ar vienkaršu bērnu uzraudzību būs par maz. Tā tik cilvēkiem bez pieredzes, no malas šķiet, ka bērnus sadzen telpā un uzrauga, lai nepārrauj viens otram rīkli, ar otru roku bakstot telefonu, tas gluži nesaucas skolotāja darbs, tā ir darba imitācija.
Autorei iesaku tiešām pieteikties par palīgu kādā pirmsskolā (tik izpēti cik liela pieredze un atbilstoša izglītība šajā jomā ir vadībai, citādi var iebraukt auzās), un tad jau dažu nedēļu laikā, pat pārbaudes laikā sapratīsi, vai tas darbs ir radīts tev :)