vecāku nostāja

Reitings 39
Reģ: 10.07.2014
Sveiki visām, ir pienācis tāds brīdis, kad nezinu, ko darīt.
Man ir 19, drīz paliks 20. Studēju, un visu laiku piestrādāju tēva uzņēmumā.
Pirms 3 dienām pirms darba no rīta ar mammu sanāca kaut kas līdzīgs strīdam, viņa man lika atdod vienu lietu(tā ir mana) - solīju jau pirms mēneša. Es skaidri pateicu - nē, iedošu pēc nedēļas, vēl kaut kas jāizdara. Mamma sāka kliegt, sapratu, ka labāk doties prom - piecēlos no brokastu galda un gāju prom, un uz manīm sāka bļaut arī tēvs ar tekstiem kā es varu ignorēt mammu, ko es iedomājos ( pretim neko neteicu) un tālāk sekoja- tu esi atlaista, tāda zanuda man darbā nav vajadzīga, atradīšu citu, likšu sludinājumu, vari tur vairāk nerādīties, nožēlosi ja spersi savu kāju. Aizskrēju uz savu istabu un raudāju. Visu dienu pavadīju savā istabā, vakarā meiģināju iet ar mammu runāt - neveiksmīgi. Nākamjā dienā no rīta pamodos, atkal asaras acīs, jo nojautu, ka trakākais tikai sekos. Pēc 3h zvans no mammas - ja neiesi rakstīt atlūgumu, tad smagi nožēlosi, uz darbu neej bez iemesla, es atbildēju, ka tēvs taču mani atlaida un tādos gadījumos man atlūgums jāraksta nav, tad viņa jautāja vai taisos te dzīvot uz viņu rēķina es teicu ka atradīšu darbu. Nākamā dienā atkal zvans ap 11 - ja tūlīt pat neieradīsies darbā, tad tavas mantas būs izmestas pa logu, teicu, ka izvākšu vsas un iešu citur( es diemžēl nespēju ierasties darbā, jo mājās tēvs mani ignorē, un ne reizi vien ir izlamājis visu priekšā( bieži vien es neesmu iesaistīta pat tur), tāpēc bija bail, ka neatkārtojas tas pats). Teicu ka meklēšu citu darbu - mamma paziņoja ka iznīcinās mani, zvanīs visur un teiks cik es slikta darbiniece esmu bijusi. Pēc stundas man atnāk sms ar cenām, kas man jāmaksā dzīvojot šeit - 100 eur īre, 1/3 komunālie, un ēst jāpērk vai nu pašia vai 1/3 no ēšanas naudas jāpiemet un 1/2 komunālie - jo es visvairāk tērejot elektrību un h2o. Loģiski, ka bez darba nevaru atļauties, pat ar darbu ne - mana alga bija 250 eur mēnesī ( pelnu vidēji 2-3x nekā jebkurš cits darbinieks). Praktiski tagad mani met no mājas arā, jo liekēdis nav vajadzīgs, pirmdien atkal brauc uz ārzemēm prom un tad atslēga būs jāatdod.
Vienīgais variants ir pārcelties uz drauga vecāku māju, bet viņš no ārzemēm atpkaļ būs tikai pēc vairāk kā nedēļas un man kauns viņa vecākiem teikt kas par lietu.
Vispār ļoti pārdzivoju, Jo šis bija mans vienīgais darbs ( nedēļu pirms man palika 18 gadi vecāki pateica, ka nedos vairāk ne kapeiku, ka ir jāmeklē darbs vai jāstrādā pie tēva).
Tātad no vecākiem naudu neņemu jeb man nedod, pirms gada netiku augstskolā budžetā - tētis samaksāja. Šorīt no rīta viņi to uzzināja - mamma teica, tev tēvs par augstskolu maksāja un vēl algu, kā tev nav kauna tagad šādi rīkoties. Bet es uzskatu, ka mana rīcība nebijatik traka..
Praktiski darbā esmu bijusi priekšzīmīga, tāpēc nesaprotu kāpēc tēvs jauca darba ar ģimenes lietām...

Pašlaik nezinu, ko lai dara. Varbūt kādi ieteikumi?
10.07.2014 09:16 |

Reitings 112
Reģ: 02.07.2014
Atļtāvos sacitēt
mamma paziņoja ka iznīcinās mani

nožēlosi ja spersi savu kāju

tad tavas mantas būs izmestas pa logu

Teicu ka meklēšu citu darbu - mamma paziņoja ka iznīcinās mani, zvanīs visur un teiks cik es slikta darbiniece esmu bijusi.

Meitenes, jūs nopietni šitā taisieties runāt ar saviem bērniem (nu uzskatot, ka tā ir normāla audzināšana, ko var praktizēt)? Kas tieši jums tajā visā liekas normāls? Tā ir tā jūsu cieņa, ko rādīsiet bērniem?
10.07.2014 23:23 |

Reitings 2957
Reģ: 03.03.2013
Vienalga,teikt ka meita ir apaļīga vai resna nevajag,visu to var savādāk,piedāvājot sākt kopā sportot,taisot veselīgākas maltītes,varbūt māte katru vakaru pasniedz big mac ar colu un neko citu nedod.. atkal galējības..
10.07.2014 23:27 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Ja beernam, pusaudzim ir liekais svars, tad taa ir tikai un vieniigi vecaaku vaina.
10.07.2014 23:29 |

Reitings 2267
Reģ: 01.06.2014
Robby, pat ja stāsts būtu īsts, es neņemtu par pilnu, ko stāsta tāds uz dzīvi apvainojies cilvēks. Tas ir patiesības un fantāzijas sajukums, pārsvarā izrādās, ka realitātē tika lietoti citi vārdi, apzīmējumi, tonis utt.

Zoyy, Krista, ja 20 gadi ir neko nevarošs pusaudzis, tad es esmu fretka. Ko gan nozīmē - vecāku vaina? 20 gados cilvēks pārsvarā pats sev gatavo ēst, pats izvēlas kafejnīcas, kur ēdīs utt.

Nu skaidrs, ka katrs aizstāvēs savu vēlamo audzināšanas metodi, tāpēc vairs lieki nerunāšu.
10.07.2014 23:34 |

Reitings 112
Reģ: 02.07.2014
Nina, nac jau runa par to ir vai nav īsts (šoreiz nav).
Jo tiek diskutets tikai un vienīgi par norādītajiem faktiem, atsaucoties uz tiem.
Un daļa apgalvo, ka tā ir normāla audzināšana. Tad kāds ir segums apgalvot to, ja nebalstās uz doto situāciju?
Jo pieņemt var arī to, ka meita ir zagle, prostitūta utt. un pelnījusi sen jau kolonija būt, bet tas nekādā veidā nebūs attiecīnāms uz tikai šiem faktiem.
Tādeļ mans jautājums paliek atklāts - kur ir tā normālā audzināšana, kuru te saskata?
10.07.2014 23:37 |

Reitings 6750
Reģ: 16.01.2011
Izlasīju VISU diskusiju, bet jautājums man viens autorei- Jelgavā tak nav tāda elitāra sporta kluba, vai ne?! :D
10.07.2014 23:38 |

Reitings 9169
Zoyy, Krista, ja 20 gadi ir neko nevarošs pusaudzis, tad es esmu fretka. Ko gan nozīmē - vecāku vaina? 20 gados cilvēks pārsvarā pats sev gatavo ēst, pats izvēlas kafejnīcas, kur ēdīs utt.

It kaa liekais svars uzreiz pieaugtu gaismas aatrumaa peec pilngadiibas sasniegshanas. Es nekad neesmu redzeejusi, ka cilveeks peeksnji 19 gados paliktu resns, jo tai vecumaa visvairaak arii domaa par to, lai izskatiitos labi. Visi tie vidusskolas beidzeji un pirmkursnieki ar lieko svaru taadi arii ir bijushi vismaz gadus 10, jo kaa beerni tika mierinaati ar eedienu, nevis uzmaniibu vai arii pashaa gjimenee eeshanas paradumi ir neveseliigi.
10.07.2014 23:42 |

Reitings 918
Reģ: 06.09.2011
Šī ir viena laba diskusija. Ziniet - kāpēc? Jo parādīja, kurai piemīt patiesa inteliģence, common sense, ētikas izpratne, es pat teiktu - viedums,...un kurai ne grama....
Vai stāsts ir safabricēts vai nē, tam pat nav nozīmes, nozīme ir tiem "tarakāniem", ko tas izvilka āra no dažām galvam.
Patīkamu vakaru!
11.07.2014 00:05 |

Reitings 918
Un tas skumjās beigas,kas piemeklēja īsto stasta varoni, domāju, ka visas varam iedomāties......Ārkārtīgi žēl meitenes.
11.07.2014 00:12 |

Reitings 738
Reģ: 14.10.2011
Diskusijai sekoju līdzi un līdz ar to arī sanāca aizdomāties par dažādām situācijām no pašas pieredzes. Piekrītu, ka audzināšana ir ļoti svarīga. Ir svarīgi tas kā bērns tiek audzināts, vai tiek no mazotnes radināts pie darba, vai tiek ieaudzināta atbildības sajūta, cieņa pret apkārtējiem, patstāvība, kura noderēs sākot pašam savu dzīvi utt. Taču tai pat laikā uzskatu, ka tad, ja vecāki morāli iespaido bērnu, tas nav nekāds grēks, ja cilvēks vienkārši pieceļas un aiziet no strīda. Nevienam nav jāpacieš emocionālā vardarbība. Un katrs ar to cīnās pa savam. Cits uzklausa, cits - pagriežas un aiziet. Šis viss atgādināja pašai savus tīņu gadus. Netiku audzināta pārspīlēti stingri, taču netiku arī izlaista. Man bija dots noteikts laiks, kad ierasties mājās; bija noteikti darbi, kuri bija jāpadara. Tiku uzaudzināta par, manuprāt, labu cilvēku. Protams, ar saviem plusiem un mīnusiem, taču cieņa pret apkārtējiem, atbildības un pienākuma sajūta tika ieaudzināta. Tai pat laikā tieši no vecvecāku puses vienmēr nāca nebeidzami pārmetumi. Tā kā jau tīņu gados sāku atšķirties izskata, interešu ziņā, tad jau sākot no padsmit gadiem nācās noklausīties mūžīgos pārmetumos. Sākumā tie tika uzklausīti, pēc tam vienkārši ignorēti pagriežoties un aizejot. Un ne mirkli neuzskatīju to par necieņu un nepieklājību, jo daudz sliktāk likās tieši pašu vecvecāku izteikties vārdi no kuriem atmiņā visspilgtāk palikuši "Mums ir kauns, ka mums ir tāda mazmeita!"
Gadi ir pagājuši, pašai ir stabils darbs, sava dzīvesvieta, attīstos savos hobijos un arī ārējā izskatā, taču par spīti tam joprojām katra tikšanās ar vecvecākiem beidzas ar kārtējo pārmetumu uzklausīšanu un tiem pašiem aukstajiem, ledainajiem vārdiem, kuru dēļ agrāk pieraudāju pilnus spilvenus: "Mums ir kauns". Ar šo visu gribēju teikt to, ka ir svarīgi kā vecāki audzina savas atvases un kādu audzināšanu tiem sniedz, taču tai pat laikā ir absurdi gaidīt cieņu no sava bērna, ja ar izteiktajiem vārdiem iedzen tajā kompleksus. Man vajadzēja gadus, lai tiktu ar tiem galā un saprastu, ka neesmu cilvēks, kuram būtu jākaunas no savas eksistences. Citiem tas var prasīt ne tikai gadus. Tas tā. Manas nakts pārdomas pēc tēmas izlasīšanas.
11.07.2014 00:25 |

Reitings 918
Emocionāla vardarbība kā audzināšanas instruments....tā es nosauktu šo darbu..ja es būtu Little_Lady
11.07.2014 00:28 |

10 gadi
Reitings 3922
Reģ: 06.03.2011
Tas ko es varu teikt (ņemot vērā pavērsienu) - nav brīnums, ka šis darbs ir parāds... Un vēl - es ļoti labprāt zinātu, kur Tu studē Little_lady. Kā darba autore Tu esi ieņēmusi kategorisku nostāju un nevis veikusi izpēti. Un viss darbs balstās uz absurdiem materiāliem.

a) Tu esi vienīgā, kura zin situāciju draudzenes ģimenē - tev ir skaidra SAVA pozīcija
a.1. Tu neesi neatkarīga pesona, bet iesaistīta - kas Tevi automātiski padara par nespējīgu funkcionēt izpētes labā
b) Tu esi sajaukusi sniegto informāciju kā rozīnes ar biezpienu
b.1. nevienam no respondentiem netapa ilnīgi skaidra situācija, jo rakstības stils bija vairāk kā zems
b.2. tika sniegta tikai vienpusēja informācija, par kuru Tev jau bija viefoklis pamatojoties uz tikai daļu no mums (respondentiem) sniegtās informācijas
c) kā persona, kura veic izpēti un nav neatkaŗīga savā viedoklī Tu sniedzi tikai daļēju informāciju par situāciju kā reālo, tā patieso un neesi spējīga izdarīt secinājumus
c.1. jo sniedzi neierobežotas variācijas ierobežotā izpētījumā
c.2. jo sniedzi pārāk maz informācijas, kas daļai respondentu lika šaubīties par situāciju kā esošu

Un tālāk es pat neturpināšu... Tu savu pētījumu nebalsti uz faktiem vai reakciju kā esošu parādību, bet uz - to kā cosmo meitenes spēj braukt galējībās. Jāsaka, nožēlojami. Sāc studēt no gala un klausies ko no Tevis prasa.

Bet, protams, ar visiem līdzekļiem novēlu nokārtot parādu. Jo es zinu kā ir daŗīt to, kas nešķiet svarīgi. ;)

P.S. Pati minēji, ka tas ir parāds, kurš nav tieši saistīts ar nozari, bet blakus kurss.
11.07.2014 00:48 |

Reitings 438
Reģ: 18.03.2013
Njaa, es pat savam sunim tādas dresūras neliktu kā te dažas savus bērnus audzinās.
Lai veicas darbā, es ar gribēju rakstīt, ka vecākiem nav pilns rublis. Paldies Dievam manējie ir normāli un forši.
11.07.2014 00:52 |

Reitings 356
Reģ: 22.10.2011
Shii diskusija ir izcils piemeers sabiedriibas izpratnes truukumam par vardarbiibu. Staastaa ir aprakstiits emocionaalaas vardarbiibas piemeers un lielaakaa dalja nostaajaaa varmaakas pusee.
Tajaa visaa vistragjiskaakais ir tas, ka shaadi gadiijumi ir pa pilnam. Un varmaakas vienmeer attaisnojas ar visatljautiibas apkaroshanu.
Shajaa teemaa ieraudziijaam cosmo daliibnieces ar varmaaciigaam tieksmeem-vinju beerni papildinaas statistiku.
Ja beerns neciena vecaakus-vecaakiem jaadomaa, kaadu piemeeru raada beerniem.
Ja ciena beernu, beerns cieniis vecaaku. Ja neciena, necieniis. Bet dazhj domaa, ka no beerna var atpirkties un tad pretii sanjem izlutinaatos.
11.07.2014 00:53 |

Reitings 918
Un daži domā, ka pietiek ar to, ka bērnam nodrošina jumtu virs galvu, ēdienu un citas vitāli svarīgas lietas. Gana! Kas gan vēl var būt vaajdzigs - un kā vispār uzdrošinas čīkstēt par kaut kādu emociju truukumu, par vēsumu ģimenē..neiejūtību..
Audzināšana bez cilvēcības un empātijas ir dresūra un vārds " dresūra" parasti figurē saistībā ar dzīvniekiem. Ne velti, vai ne?
Katrā ziņā - lielāko daļu komentus šajā diskusijā bija vienkārši pretīgi lasīt. Prieks, ka pa starpai "iespraucās" arī morāli veselas meitenes.
Un runājot par vardarbīgajām, super stingrajām un visādi citādi "adekvātajām" - cik zināms no citām diskusijaam, visām ir bišķi pāri 20...man tiešam pat negribas domāt, kāda būs šo sieviešu morāle,kad viņam būs 40 +....ja jau tagad iet vaļā tādos toņos..wow....(((
11.07.2014 01:13 |

Reitings 9169
Stingra audzinaashana un vardarbiiba nav viens un tas pats. Var arii iedvest beernam cienju bez ultimaatiem, sceenaam, bljaushanaam un emocionaalai terorizeeshanai. Turklaat beerni maacaas no vecaakiem. Ja pati maate nepilda soliijumus, meedz pamest galdu utt., tad vinja arii nevar to pieprasiit no sava beerna, lai beerns to dariitu. Vecaakiem ir jaaraada piemeers. Ja maate aardaas par kaut kaadu suuda skapiiti, apeestu galjas gabalu, sapleestu kruuziiti vai kaut ko tamliidziigu no seerijas, tad lai negaida, ka vinjas beerni izaugot buus miilji un laipni pret vinju.
11.07.2014 01:24 |

Reitings 57
Reģ: 11.07.2014
Un es jau gribēju rakstīt iesniegumu policijas par cilvēktiesību pārkāpšanu.
Pie vella, tie nav nekādi joki!!!!!
11.07.2014 01:42 |

Reitings 2804
Reģ: 07.10.2012
Njaa, es pat savam sunim tādas dresūras neliktu kā te dažas savus bērnus audzinās.
Lai veicas darbā, es ar gribēju rakstīt, ka vecākiem nav pilns rublis. Paldies Dievam manējie ir normāli un forši.

+++

Kas par cepienu, ka meitene pamet galdu, kamēr viņas māte meiteni emocionāli terorizē? Vairums, kas tik droši apgalvo, kas tā par necieņu utt, laikam nekad pašas nav izjutušas kā tas ir, kad tiek regulāri nozākāts. Tas taču iedzen nenormālos kompleksos! Kā Ewa rakstīja - ar kompleksiem daudzi cīnās gadiem ilgi. Jūsuprāt, tas ir normāli? Iedzīt savu bērnu kompleksos? Man ir vecmamma, kurai es vienmēr esmu bijis tas nemīlamais mazbērns, ārprāts, cik daudzas reizes esmu dzirdējusi, cik mamma mani nepareizi audzina, kā man atļauj iet ārā un vēl visādas stulbības. Jāpiebilst, ka mamma mani ir audzinājusi diezgan stingri, ir bijuši ļoti daudzi noteikumi, kurus vajag ievērot un, ko arī esmu darījusi. Priecājos, ka vecmammas zākāšana nav atstājusi uz manis paliekošas sekas, kaut kā esmu spējusi saņemties. Ja tagad izdzirdu kaut ko, kas man nepatīk - pasaku atā un aizeju. Priekš kam klausīties slima cilvēka murgus. Jā, slima, jo uzskatu, ka vesels cilvēks ar saviem tuvajiem cilvēkiem tā nerīkojas.
11.07.2014 02:59 |

Reitings 6040
Reģ: 09.03.2012
Neizlasiju visus komentarus, bet stastam sakuma noticeju. Ir aprakstita gimenes situacija, kura valda un ir valdijusi daudzas gimenes. Vecaki bernam uzsver, ka vins ir pilngadigs un no vinja pieprasa - labu darbu, iespeju sevi uzturet, lielus karjeras planus utt. Bet taja pasha laika vecaki nelauj savam pieaugusajam bernam tiesibas uz savu viedokli, bernam jaklausas, jakluse un viss ko vins saka biezi vien vecakiem neinterese un nav pareizi. Protams, daudzi vecaki teiktu - bet es tacu gribu savam bernam vislabako! Iespejams, to visu var novelt uz to, ka 20 gadus atpakalj nebija tada pieeja internetam un par berna audzinashanu bija sarakstitas vien dazas gramatas, manai mammai viena tada bija, mantojuma no tantes, kas nedeva nekadas zinashanas kaa audzinat bernu, kadas vertibas un kaa vinam iemacit, ka ar vinu runat, ka uzklausit utt.

Spilgts piemers ir mana kaiminiene - vinja ir pozitiva 2 bernu maminja, berni ir nesavaldami, traki, nemakot uzvedties utt. Katru dienu vinja bernus liek sturi, jo berns kaut ko ne taa izdara, un vins atkal dara, un atkal. Tad es ar viru sapratam, ka berni visadas mulkibas dara, jo gimenei katras brivdienas ir ballites, nak citas gimenes ar berniem, virieshi pardzeras - jaa pardzeras! Tad reizem vini skraida pliki pa pagalmu, laistas ar udeni, metajas ar olam!!! Ko mes gaidam no berniem ar tadiem vecakiem?? Ko? Es saprotu, mes visi esam jauni, mes gribam svinet dzivi, bet vai tiesham tas ir jadara berniem redzot? Un tad vinja brinas- kapec berni visur kur iet doma ka tik
Kaut ko sastradat!! Un par to vina vinus liek kakta un nepaskaidro, kadelj vina liek kakta, ka ta nedrikst, ka taa nav labi. Sho scenariju es dzirdu katru dienu - jo mums terases ir blakus, reizem man gribas panemt tos bernus un paskaidrot, ka no terases nedrikst mest neko ara uz ielas, jo var notikt kas slikts, bet ta vieta mate ieliek sturi...

Sobrid gatavojamies ar viru iepirkt gramatas, lai saprastu, ka audzinat musu toposo mazuli, lai nekaitetu vinam un pashi varetu mainities uz labo pusi!
11.07.2014 04:17 |

Reitings 356
Reģ: 22.10.2011
Piebildiishu, ka neizprotu atsevishkju vecaaku nostaaju- ja beerns saak straadaat nepilngadiigs vai kljuust pilngadiigs-pieprasiit naudu par dziivoshanu maajaas vai vispaar izmest aaraa no maajaam. Esmu daudz taadus gadiijumus dzirdeejusi dziivee!
Vai tieshaam taadi vecaaki domaa, ka peec taadaam izdariibaam beerns miilees savus vecaakus, biezhi apciemos un paliidzees, kad tie buus veci?! No taisniiguma viedoklja taadiem beerniem buutu jaaprasa no vecaakiem buutu jaaprasa samaksa par to, ka beerns kaut ko paliidz ( iedomaajieties no 90 gadiiga cilveeka prasiit samaksu par logu nomazgaashanu).
Vecaaki var attaisnoties kaa grib ( patstaaviiguma maaciishana), bet diemzheel taadi izgaajieni sarauj ar vecaakiem emocionaalo saikni uz muuzhu. Beerns saprot, ka vecaaki formaali izpildiija savu pienaakumu, bet beernu nemiil. Beerna paskumst un aiziet savaa dziivee. Un vecaaki pretii sanjem ljoti veesu un formaalu attieksmi no beerna. Bet vecaaki visiem staasta kaads nepateiciigs beerns, kaada visatljautiiba un necienja.
Pa iistam nepateiciigi beerni ir labi ja 1 no 1000, paareejie ir manis aprakstiitais variants.
11.07.2014 08:34 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (3)