Es redzu, ka visas (labi, gandrīz visas) "viegli audzinātās" tā arī nav saņēmušās iemācīties lasīt. :D Tas noteikti runā Jums par labu, noteikti. Neviens neapgalvo, ka vecāku rīcība attiecībā uz meiteni nav pārāk stingra. Taču tā arī nepārkāpj nekādas robežas. To, ka viņa tiek sista jūs parāvāt no "zila gaisa". Tāpat arī emocionālais terors - kā tas šeit tiek dēvēts - ir tikai jūsu interpretācija.
Cik daudz reižu šeit pat cosmo.lv nav apspriests pusaudžu (tajās diskusijās) baismīgi, nenormāli lielais liekais svars, kurš pēc cosmo tabulām sākas jau virs 50kg (ok, citu reizi, 55kg)? Cik daudz šeit nav bijušas diskusijas, ka meitenes nemāk sevi pasniegt, kopt un piedienīgi saģērbties? Un, jā - mīļā, Aļaska, ja šo lasi nāc talkā - tieši vecuma grupa 14 - 17 gadi ir tā grupa, kuru jūsu nežēlastības bultas ķer.
Tad, kur ir teikts, ka šī meitne nav viena no tām, kura nesaprot, ka nolupuši nagi nav nekas "kruts" un pliks dibens 15 gadīgai meitenei, kura vakaros laicīgi nemāk atnākt mājās - bet Dievs zina ko dara un kur vazājas - arī nav normāli. Jo pati autore minēja divas pazīmes, kuras liek domāt, ka viņas prāt ir normāli 15 gados nenākt laicīgi mājās.
Savukārt par emocionālo teroru - viņa vien minēja, ka vecāki ir aizrādījuši, ka viņai nav gaumes un ir liekais svars. Un, ja tā patiešām ir - neizskatās, ka šī jaukundze, kura neuzskata, ka ir kas šausmīgs bērnu ražot 18g.v, jo viņas vecaki tacu tā izdarīja - būtu ar mieru saģērbties normāli.
Paturēsim, dāmas, prātā, ka 15 - 16 - 17 ir dumpinieciskais vecums. Tikai melns un tikai balts; es dzirdu, ko es vēlos dzirdēt un kā es vēlos dzirdēt; viss ko pasaka mani vecāki ir "tizls" un "ne-kruts".
Netrūkst jauno meiteņu, kurām mammas klusi saka "meitiņ, piesedzies - tev tomēr nav tik tievas kājas", bet viņas pēc tam skrien pa pasuli bļaudamas, ka māte viņas par resnām saukā - piemetīs vēl kādu lieku repliku klāt, lai paspilgtinātu savas tā jau bagātīgās emocijas.
Nākošais:
Ja viņa nav tikusi budžetā ne tad, ne tagad ir skaidri redzams, ka arī mācības viņai nevedas un visticamāk nevedās arī skolas solā. Tas vien jau liecina, ka nebū tik daudz laika pie grāmatām viņa nepavada. Bet, protams, protams - viņa nogurst. Labi, ka neviens cits uz šīs pasaules nenogurst. Bet kā saka - visi nevar būt vadītāji. Galvenais, ka pietiek prāta vispār kaut ko darīt.
Tālāk:
Piecelties un aiziet, kad norisinās saruna ir necieņa. Jebkurā vecumā, jebkurā sabiedrībā un jebkurā vietā. Labi audzināti (tur pat nevajag nezin kādas etiķetes zināšanas) cilvēki vismaz atvainojas un paskaidroo kādēļ neuzskata diskusiju par auglīgu un vēlas pārtraukt tās turpināšanu. Bet te meitēns acīmredzami vienkārši nezin, kas tas par zvēru - cieņa pret citiem.
Turpinot:
Ņemot vērā, ka meitene apgalvo - esot vienmēr klusējusi. Varbūt der padomāt, ka viņas nemitīgā klusēšana vecākus dara trakus. Viņa nav nedz patstāvīga, nedz spējīga pati par sevi parūpēties - arī šajā situācijā viņa to nespēj. Un viņas nemitīgā klusēšana nekādu ieguldījumu attiecības nedod - iespējams, ja viņa iemācītos atbildēt uz jautājumiem un pamatot savu viedokli, situācija ievirzītos citā gultnē. Bet pieņemu, ka daža laba "brīvi audzinātā" nezin kā tas ir, kad Tev nākas pamatot kādēļ Tu vēlies darīt to ko vēlies un nespēj paskaidrot kāds no tā būs ieguvums...
Nobeigumā:
Daudzas lietas palaidu garām, bet jāatzīst - mani arī tās īpaši neinteresē. Vienīgi zinu pilnīgi droši - esmu audzināta stingri. Varbū, pat pārāk. Bet man nekad nav bijusi vēlēšanās skatoties uz saviem vienaudžiem protestēt pret to, kā tas ir ticis darīts. Jo vairāk tagad, kad visi esam izauguši un nekas labs no tiem "ej, kur gribi; dari ko gribi" audzinātajiem nekas nav sanācis. Dažs labs vēl joprojām īsti nezin kā tas ir pateikt "paldies" un kas jāvelk uz operu...
Tāpat, varu piebilst, ka jūsu izfantazētās sišanas vai vēl nez kādas šausmas nav saucamas par "stingru audzināšanu". Un, der paskatīties uz sevi no malas ar kritiskāku aci.