vecāku nostāja

Reitings 39
Reģ: 10.07.2014
Sveiki visām, ir pienācis tāds brīdis, kad nezinu, ko darīt.
Man ir 19, drīz paliks 20. Studēju, un visu laiku piestrādāju tēva uzņēmumā.
Pirms 3 dienām pirms darba no rīta ar mammu sanāca kaut kas līdzīgs strīdam, viņa man lika atdod vienu lietu(tā ir mana) - solīju jau pirms mēneša. Es skaidri pateicu - nē, iedošu pēc nedēļas, vēl kaut kas jāizdara. Mamma sāka kliegt, sapratu, ka labāk doties prom - piecēlos no brokastu galda un gāju prom, un uz manīm sāka bļaut arī tēvs ar tekstiem kā es varu ignorēt mammu, ko es iedomājos ( pretim neko neteicu) un tālāk sekoja- tu esi atlaista, tāda zanuda man darbā nav vajadzīga, atradīšu citu, likšu sludinājumu, vari tur vairāk nerādīties, nožēlosi ja spersi savu kāju. Aizskrēju uz savu istabu un raudāju. Visu dienu pavadīju savā istabā, vakarā meiģināju iet ar mammu runāt - neveiksmīgi. Nākamjā dienā no rīta pamodos, atkal asaras acīs, jo nojautu, ka trakākais tikai sekos. Pēc 3h zvans no mammas - ja neiesi rakstīt atlūgumu, tad smagi nožēlosi, uz darbu neej bez iemesla, es atbildēju, ka tēvs taču mani atlaida un tādos gadījumos man atlūgums jāraksta nav, tad viņa jautāja vai taisos te dzīvot uz viņu rēķina es teicu ka atradīšu darbu. Nākamā dienā atkal zvans ap 11 - ja tūlīt pat neieradīsies darbā, tad tavas mantas būs izmestas pa logu, teicu, ka izvākšu vsas un iešu citur( es diemžēl nespēju ierasties darbā, jo mājās tēvs mani ignorē, un ne reizi vien ir izlamājis visu priekšā( bieži vien es neesmu iesaistīta pat tur), tāpēc bija bail, ka neatkārtojas tas pats). Teicu ka meklēšu citu darbu - mamma paziņoja ka iznīcinās mani, zvanīs visur un teiks cik es slikta darbiniece esmu bijusi. Pēc stundas man atnāk sms ar cenām, kas man jāmaksā dzīvojot šeit - 100 eur īre, 1/3 komunālie, un ēst jāpērk vai nu pašia vai 1/3 no ēšanas naudas jāpiemet un 1/2 komunālie - jo es visvairāk tērejot elektrību un h2o. Loģiski, ka bez darba nevaru atļauties, pat ar darbu ne - mana alga bija 250 eur mēnesī ( pelnu vidēji 2-3x nekā jebkurš cits darbinieks). Praktiski tagad mani met no mājas arā, jo liekēdis nav vajadzīgs, pirmdien atkal brauc uz ārzemēm prom un tad atslēga būs jāatdod.
Vienīgais variants ir pārcelties uz drauga vecāku māju, bet viņš no ārzemēm atpkaļ būs tikai pēc vairāk kā nedēļas un man kauns viņa vecākiem teikt kas par lietu.
Vispār ļoti pārdzivoju, Jo šis bija mans vienīgais darbs ( nedēļu pirms man palika 18 gadi vecāki pateica, ka nedos vairāk ne kapeiku, ka ir jāmeklē darbs vai jāstrādā pie tēva).
Tātad no vecākiem naudu neņemu jeb man nedod, pirms gada netiku augstskolā budžetā - tētis samaksāja. Šorīt no rīta viņi to uzzināja - mamma teica, tev tēvs par augstskolu maksāja un vēl algu, kā tev nav kauna tagad šādi rīkoties. Bet es uzskatu, ka mana rīcība nebijatik traka..
Praktiski darbā esmu bijusi priekšzīmīga, tāpēc nesaprotu kāpēc tēvs jauca darba ar ģimenes lietām...

Pašlaik nezinu, ko lai dara. Varbūt kādi ieteikumi?
10.07.2014 09:16 |

Reitings 217
Reģ: 20.06.2013
tas ir dīvaini, jo es neskaitāmas reizes ar māti saplēsusies un gājusi no galda nost nepasakot. un nerunājot. (nu man ir savs raksturs) bet tad izrunājamies un atkal viss ok.pat lielie strīdi uz izvākšanos. Es tavā situācijā meklētu darbu un vāktos prom un viss.
10.07.2014 11:21 |

Reitings 217
Reģ: 20.06.2013
tas ir dīvaini, jo es neskaitāmas reizes ar māti saplēsusies un gājusi no galda nost nepasakot. un nerunājot. (nu man ir savs raksturs) bet tad izrunājamies un atkal viss ok.pat lielie strīdi uz izvākšanos. Es tavā situācijā meklētu darbu un vāktos prom un viss. Vai arī aizņemtos naudu no drauga un paņemtu lētu dzīvokli.
10.07.2014 11:22 |

10 gadi
Reitings 13809
Reģ: 29.01.2009
Annie, ja uz tevi kliegtu un pazemotu, tad tu arī vienkārši tupi sēdētu un to paciestu, jo tā taču ir pieklājīgi? Ja tev iesistu - ari sēdētu? Nedod dievs, piecelsies un aizies, lai nav vairs jāklausās - tas taču tik nepieklājīgi, galvenais ir būt pieklājīgam.
Interesanta nostāja.

Protams, nē. Ja situācija mājās būtu tāda, tad jau sen būtu uzsākusi pieauguša cilvēka dzīvi - strādātu, pati maksātu par savu dzīvesvietu un uzturu, kultos pa dzīvi, kā nu prastu. Jo, protams, materiālā stabilitāte nav tā vērta, lai ciestu emocionāli.

Bet, redz, te jau autore 20 gados nevēlas pati iet un cīnīties. Nē, lai tomēr finansiāli būtu vieglāk, ir gatava pieciest citas neērtības, pačīkstot draugam vai forumā.
10.07.2014 11:24 |

Reitings 44
Reģ: 15.10.2012
Man rodas iespaids, ka visas ''stingro vecāku'' atbalstītājas ir stipri cietušas neadekvātos PSRS laikus ;( Nu, tos laikus kad par sava viedokļa izteikšanu nošāva.
Es tiešām meklēju kašķi, jo ,mani besī( fuj cik nekulturāls vāŗds, kāds zems līmenis), ka vēl joprojām ir tādi cilvēki, kas velk cilvēces garīgo attīstību uz leju.
10.07.2014 11:25 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
ja uz tevi kliegtu un pazemotu, tad tu arī vienkārši tupi sēdētu un to paciestu, jo tā taču ir pieklājīgi? Ja tev iesistu - ari sēdētu?

Nekas nerodas no nekā. Pati izprovocēja uz tādu uzvedību. Ja vecāki nav alkaholiķi utt, kas šajā gadījumā nav, tad mierīgu un paklausīgu bērnu, no zila gaisa šādi nelamātu.

Lai gan es joprojām uzskatu, ka meitēns to piepušķoja, lai izraisītu žēlumu. Ja viņas vecāki tiešām būtu tādi tirāni, mēnesi to atslēgu negaidītu un jau uz ielas būtu izmetuši.
10.07.2014 11:26 |

Reitings 44
precīzāk PSRS laika audzināšanas upuri*
10.07.2014 11:26 |

Reitings 571
Reģ: 03.03.2012
Es noteikti savāktu savas mantas un izvāktos. Kaut vai uz kojām vai kādu lētu istabu. Vienalga, kur, bet tur vairs neatgrieztos.
Neuzskatu, ka man būtu tādā situācijā vēl jālien atpakaļ un jālūdzas nez kāda piedošana, ja cilvēki nevēlas pat izrunāties, tikai pazemot.
Visticamāk, vairs nekontaktētos, jo kāpēc - lai atkal tiktu pazemota?
Tu esi pilngadīga. Tev vairs nav 14 gadi, kad esi nepilngadīga un jāsēž mājās, paciešot visus pazemojumus. Tagad tu vari aiziet un neviens, NEVIENS tev neko nevar pārmest, jo tu esi pilngadīga.
Sākumā būs grūti ar naudām, bet vari aplūgt draugam palīdzību un pēc tam, kad viss nostabilizēsies, atdot aizņemto.
Galvenais - jāatrod jauns darbs un kaut vai maza istabiņa, kur dzīvot.
Veiksmi!
10.07.2014 11:30 |

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Es tiešām meklēju kašķi, jo ,mani besī( fuj cik nekulturāls vāŗds, kāds zems līmenis), ka vēl joprojām ir tādi cilvēki, kas velk cilvēces garīgo attīstību uz leju.

Solīt, bet nedarīt - tas tagad ir augstas attīstības rādītājs?
Un Tavs pieļāvums, ka neatrastu darbu - ja izlepusi, neatradīs, neies jau sētniekos vai kādā citā melnā darbā. Tad jau atkal skaidrs, kas ir kas.

10 gadi
Reitings 13809
Man rodas iespaids, ka visas ''stingro vecāku'' atbalstītājas ir stipri cietušas neadekvātos PSRS laikus ;( Nu, tos laikus kad par sava viedokļa izteikšanu nošāva.

Man vecāki vienmēr ir ļāvuši izteikt savu viedokli, bet viedokļa izteikšana nenozīmē, ka varu darīt visu, ko man gribas. Tagad es to varu darīt, jo esmu pieaugusi un neatkarīga, tomēr ļoti pateicīga vecākiem, kas man ieaudzināja atbildību un pieklājību.

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Nopietni??? Tātad, audzināšanas nolūkos var darīt jebko?
Ja viņi viņu būtu nozilinājuši tā, ka uz slimnīcu jābrauc, tev tas arī liktos normāli - tas ok, audzināšanas nolūkos.

Still, Tu laikam rūpīgi neizlasīji manu tekstu, jo tajā arī paudu nostāju, ka, manuprāt, tas normāli nav. :D :D :D :D

Manuprāt, arī jocīgi šeit mest iekšā fiziskus miesas bojājumus. Galu galā vecāki tomēr visu gadu laikā viņu baroja, audzināja un izglītoja.. nevis klapēja kā pelavu maisu (vismaz diskusijas autore šādu faktu nav minējusi).

Pati savu bērnu arī audzināšanas nolūkos apsaukātu par neglīteni un citādi pazemotu?
Ja šis jautājums bija man adresēts, tad atbilde ir :D Es savus bērnus, audzināšu stingri, bet mīlestību nežēlošu :)
Bet rādās, ka Tu kaut kā ļoti saasināti uztvēri manu ieteikumu autorei :)
Pa lielam mana nostāja ir tāda, ka vecāki jāciena.. :)
10.07.2014 11:32 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Alexxa, tu vari joprojām uzksatīt, ka gribi, bet es personīgi zinu ģimeni, kur arī viss no malas bija labi, skaisti un pūkaini, alkoholiķu arī nebija un bērnu dauzītāju, bet emocionālais terors bija.

"Jau sen būtu aizvākusies" - mana paziņa (tās ģimenes meita) aizvācās 24 gadu vecumā, kad jau vairākus gadus bija spējīga sev noīrēt ko vajag. Kāpēc? Vecākus tomēr mīlēja, pie tādas dzīves ģimenē bija pieradusi, visu laiku visu ko piecieta mīļā miera labad, uzskatīja, ka viņai ir pienākums vecakiem palīdzēt gan ar īri, gan mājas darbiem, gribēja būt laba meita, utt, utjpr. Tas nenozīmē, ka problēma bija izdomāta. Ja pie tādas atmosfēras ģimenē ir pierasts, tad no tās izrauties - tur vajag vēl papildus iemeslu. Jo tas pašam šķiet ... normāli.

Varbūt šī konkrētā meitene ir izlutināts skuķis - siltumnīcas tomātiņš. Varbūt. Bet varbūt arī nē. Bet, manuprāt, nu galīgi nevar apgalvot, ka situācija, kad viņa neizpusķo, ir neiespējama.
10.07.2014 11:33 |

Reitings 820
Reģ: 28.04.2012
Ja vecāki nav alkaholiķi utt, kas šajā gadījumā nav, tad mierīgu un paklausīgu bērnu, no zila gaisa šādi nelamātu.

Lai gan es joprojām uzskatu, ka meitēns to piepušķoja, lai izraisītu žēlumu.

Varētu padomāt, ka tikai alkāni un narkaši ir nestabili, bet tie, kas tādi nav - īstas pērles un ja kāds saka ko citu, tātad piepušķo. Cik nav dzirdēts, kādus tikai pazemojumus par neko vai kaut kādām iedomātām vainām saviem bērniem sagādā pēc skata normāli vecāki, kas nav ne alkāni, ne narkomāni.
10.07.2014 11:34 |

Reitings 17203
Reģ: 08.05.2010

Tātad necieņa un netur solījumu.

Taisnība, bet dēļ viena solījuma mest meitu ārā no mājas... un atņemt visu principā...vai tad tā normāli vecāki īsti dara?
10.07.2014 11:35 |

Reitings 44
Annie Nē, bet lai atdotu vecākiem naudu par studijām, komunāliem un pārtiku viņai ar sētnieku algu nepietiks .

Ar pieklājību un atbildību dzīvē nepietiek.
Ir citas, stipri svarīgākas īpašības, kurām jāpiemīt cilvēkam.Pieklājība vispār ir ārišķība un butaforija :D
10.07.2014 11:35 |

Reitings 112
Reģ: 02.07.2014
Izlasīju stāstu un gribeju rakstīt - pasaka! Nu nevar būt, ka reāli ir tik traki vecāki, kas ir izglītoti, bet ar tik greizu audzināšanu!
Atvēru pāris komentarus un apgaismojos :D Šeit pat foruma lietotājas uzskata, ka vainīga ir meitene, ka viņu atļaujas pazemot, draudēt viņai, vārdu sakot - ņirgāties.
Jā, bērni ir visādi, bet ar šādu audiznāšanu neizaugs neviens normāls bērns. Un tepatiņās pietiek šādu potencialo māšu (no komentāriem spriežot).
Un pieklājību un atbildību neieaudizna noņemot naudu, izsmejot un sviežot laukā no mājas, tas tā.

Autore, e j prom, stajies uz savām kājām. Ieteiktu nogaidīt laiku līdz atkal uzsākt kontaktus ar vecakiem, jo abām pusem ir jāsaprot savas kļūdas, savādak plaisa paliks tikai dziļāka. Ieguldi visus spēkus savā attīstībā.
10.07.2014 11:36 |

Reitings 1660
Reģ: 22.03.2014
Es nesaprotu meitenes, kuras te diskusijas sākumā raksta, ka tas jau ir briesmīgi, ka viņa piecēlās no brokastu galda un aizgāja, varbūt viņai nepatīkami klausīties bija to, ka viņu kā suni lama, plus varbūt negribēja vecākiem ko lieku sarunāt..

Tas ir vienkārši šausmas, ka vecāki vispār var tā pateikt un kaut ko tādu teikt tev..

Cik tu ilgi esi kopā ar puisi, ja pazisti viņa vecākus, tad domāju, ka nav problēma ar viņiem parunāties un apskaidrot situāciju
10.07.2014 11:38 |

10 gadi
Reitings 13809
Annie Nē, bet lai atdotu vecākiem naudu par studijām, komunāliem un pārtiku viņai ar sētnieku algu nepietiks .

Ar pieklājību un atbildību dzīvē nepietiek.
Ir citas, stipri svarīgākas īpašības, kurām jāpiemīt cilvēkam.Pieklājība vispār ir ārišķība un butaforija

Es tā nedomāj, jo tās ir 2 svarīgas dzīves vērtības. Ja uzskata, ka tā nav, tad problēmas būs ne tikai ģimenē, bet arī saskarsmē ar citiem cilvēkiem.
10.07.2014 11:38 |

Reitings 44
Tas ka jūs te baigi nosvērti un pieklājīgi rakstiet liek jūs pareizi izaudzināto bērnu sarakstā? Vai tas nav gadījuma absurds?
10.07.2014 11:39 |

Reitings 1660
Reģ: 22.03.2014
Nu, tos laikus kad par sava viedokļa izteikšanu nošāva.

Neuzskatu vispār, ka 18 gadus vecai meitenei būtu jādara pilnīgi viss, jāmācās, jāstrādā un jādara viss kas ienāk vecākiem galvā, bet kā runa ir par sporta kluba atslēdziņu, tā met tev ārā no darba..

Varbūt tu nedaudz sikak vari pateikt kas ar to atslēdziņu bija, kapēc mamma tik ļoti dusmojās par to??
10.07.2014 11:41 |

Reitings 112
Reģ: 02.07.2014
Un nē, gimenei nav jābūt sociāli nelabvēlīgai, alkoholiķiem utt. Ir runāts ar psihologiem, krīzes centru darbiniekiem, tur piedavā palīdzību vecakiem arī audzināšanā (ikvienam piedava s=šīs konsultācijas). Un šie speciālisti stāstīja, ka vissmagāk emocionālo vardabību pauž tieši pareizo gimeņu vecāki, piemēram, par katru lietu, kura vecākus nepamierina, pārtrauc sarunāties ar bērnu, uz nedēļām un pat mēnešiem. Vai cits variants - visu laiku stāsta, cik neizdevies ir bērns (tas parasti ir tad, ja vecākiem ir jau noteiktas prasības, ko viņš spēs paveikt, bet tas nepiepildās), kur nu vel, ja bērnu netīši vaino pie dzīves izbojāšanas (izpostīja mātes karjeru, ģimene pēc bērna ienākšanas izšķiras utt.), tad tur vispār morālais terors aiziet līdz tam, kad bērni izdara pašnāvības vai graizās gadiem.
10.07.2014 11:43 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits