going vegan

Reitings 112
Reģ: 27.06.2012
vai no jums šeit ir kādas vegānes? kā to uztver apkārtējie? kāpēc pieņēmāt tādu lēmumu un kas ir izmainījies?
būtu interesanti dzirdēt jūsu pieredzi. :)
arī plusus un mīnusus
26.06.2014 21:50 |

Reitings 2304
Reģ: 06.12.2009
Pašiem vākt datus? Tas ir kā, dzīvo kā vegāns 5 gadus, pārbaudi veselību, uzzini, ka viss labi, tad ir jāpiezvana kādam uztura speciālistam un tas jāpaziņo?
Es kā veģetāriete savu veselību pārbaudu, pagaidām man viss ok, taču neskraidu apkārt un ārstiem nesaku par to, kāda ir mana ēdienkarte. Un nesaku apzināti, jo gribu lai mani vērtē objektīvi.
29.06.2014 13:34 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
ir, ir, nu labi LV tādus nezinu, bet pasaulē ir vegāni, kas piedzimuši mātei svaigēdājai un grūtniecība bijusi perfekta un nekādi mati ārā nekrīt, gluži otrādi, āda mirdz un mati tā pat, aug kupli un forši vnk nevajag visus vērtēt vienādi. katrs savādāks, katram arī savādāka veselība, var jau būt, ka daži saslimtu tā pat, ēdot gan gaļu, gan lapas.

Esmu dzirdējis par veģetāriešu un vegānu bērniem, kuri uzauguši savu vecāku uzturā, vecākiem neredzot našķējās ar gaļas izstrādājumiem ( viesībās vai citur) kas tiem ir lielākie gardumi.
Vecāki par to protams nezin un tic ka aug nākamā vegānu paaudze.
29.06.2014 13:34 |

Reitings 2304
Reģ: 06.12.2009
Protams, nav arī tā, ka kaut ko slēpju. Ģimenes ārste zina, un tie, kam esmu jautājusi par kaut uztura saistību ar kaut kādām veselības problēmām, principā, arī. Taču tas nav pirmais par ko es paziņoju ierodoties ārsta kabinetā.
29.06.2014 13:35 |

Reitings 3551
Pašiem vākt datus? Tas ir kā, dzīvo kā vegāns 5 gadus, pārbaudi veselību, uzzini, ka viss labi, tad ir jāpiezvana kādam uztura speciālistam un tas jāpaziņo?

Nē glabāt pie sevis. Vajadzības gadījumā - pie speciālista.
Pilnas asins analīzes katru gadu.
Fibreni, kardiogrammu, pilnu USG- ik 5 gadus.
Noteikti - kaulu blīvuma pārbaudi - kalcija samazināšanos nevar pats just.
Kaulu trauslums var palielināties - tad jau ir par vēlu.
29.06.2014 13:41 |

Reitings 5709
Reģ: 29.01.2009
Oi, oi, ir pilns ar pētījumiem, kas apstiprina vegānisma labo ietekmi uz veselību. Kā lielāko varu ieteikt China-Cornell-Oxford 20 gadus (!!!) illgušo pētījumu. Uz tā ir balstīta arī šeit minētā China Study grāmata. Varbūt, pirms runājam, iepazīstamies ar informāciju, m? :)

Dionysus, Japanās iedzīvotāju ilgais mūžs ir tieši saistīts ar viņu uzturu, jā. Gaļu un piena produktus viņi lieto ļoti maz, izdari secinājumus. ;)
29.06.2014 13:45 |

Reitings 5709
Saprotu, ka te kaut ko rakstīt ir absolūti lieki. :D
Katrā ziņā ieteikums - ja interesē vegānisms, meklējiet par to informāciju pārbaudītos/zinātniskos avotos, izdariet secinājumus un dzīvojiet saskaņā ar savu pārliecību, kas balstīta faktos.
29.06.2014 13:48 |

Reitings 2258
Man bija interesanti, ka ejot pie ārsta, atrādīt analīzes, ārste skatās to izdruku no Gulbja un prasa: jūs lietojāt kādus dzelzs preperātus? (analīzes salīdzina ar iepriekšējām pirms pus gada). Es saku: nē, neko speciāli nelietoju. Ārste tik parausta plecus. Vēlāk mājās jau ejot man tik pieleca, ka izmaiņas ir tāpēc, ka toreiz bija pagājuši kādi 2 mēneši, kopš nopirkām mājās sulu spiedi un kā jau ar jaunu lietu - visu laiku to darbinājām un dzērām visādas sulas - sākot ar burkānu, ābolu un beidzot ar ķirbju.

Un jā, LV svaigēdājam nav nemaz jāpārtiek no tik kaitīgajiem banāniem. Sākumā var vnk rudenī notiesāt ķrbi kādos 50 veidos :) Dzērvenes, pētersīļi utt. ļoti daudz lietu no dārza var lietot uzturā. Protams, ka Rīgas dzīvoklī ir jāmenedžē tas ēdiens. Rudenī daudz svaigas lietas jāsasaldē, lai ziemā būtu kāds vitamīns.
Bet nu es reizēm uzēdu arī gaļu un pat šokolādi, tomēr procentuāli daudz vairāk ēdam svaigas lietas.
29.06.2014 13:50 |

Reitings 5709
Par analīzēm, man tieši feritīns un Hb uzlabojās, kad pilnībā atmetu dzīvnieku valsts produktus. Par nagiem, matiem, ādu nemaz nerunājot.
29.06.2014 13:53 |

Reitings 3551
Dionysus, Japanās iedzīvotāju ilgais mūžs ir tieši saistīts ar viņu uzturu, jā. Gaļu un piena produktus viņi lieto ļoti maz, izdari secinājumus.

Zivju produktus lieto diezgan daudz. Tāpat dažādus gaļas buljonus un mērces.
29.06.2014 14:04 |

Reitings 8171
Reģ: 14.01.2013
Pirmkārt tas ir atkarīgs no pašiem vegāniem kuriem regulāri vajadzētu pārbaudīt savu veselību un vākt datus. Laikam jau viņi to ne visai aktīvi dara.
Laikam jau uzskata savu izvēli par vienīgo pareizo, vai arī baidās no rezultātiem.
Un kāds attaisnojums ir gaļēdājiem,kuri neiet pārbaudīt savu veselību?

Gaļas ēšanai vai neēšanai nav nozīme ar to,vai cilvēks ies pārbaudīties vai nē. Ja būs slikti,tad pie ārsta ies jebkurš normāls cilvēks.
29.06.2014 14:05 |

Reitings 3551
Ja cilvēks izvēlās nelietot kādus produktus uzturā tad tā ir viņa izvēle. Tas ir ja cilvēks mēģina vienus produktus aizstāt ar citiem.

Tikai vegānu uzturs nav veselīgāks par pilnvērtīgu uzturu, ieskaitot gaļu. Cilvēks tomēr ir visēdājs un tāds arī paliks. Dzīvnieku izcelsmes produktus cilvēce lieto vismaz 100 000 gadus. Ja tas būtu tik kaitīgi, tad uz zemes dzīvotu tikai dzīvnieki.
29.06.2014 14:14 |

Reitings 5709
Dionysus, gribu avotus tam "dažādus gaļas buljonus un mērces". Kādas gaļas mērces? Japānā? Zivis lieto, jā, neminēju savā komentārā, ka nelieto. Tomēr lielākā daļa ārstu par kaitīgu uzskata tieši gaļu un piena produktus (nevis zivis). Tu gan turpini mēģināt aizstāvēt gaļēdājus bez jebkādas argumentācijas. Osteoporoze, piemēram, ir tieši saistīta ar piena produktu lietošanu uzturā, tā kā varbūt pats aizej savus kaulus pārbaudīt? :)
29.06.2014 14:15 |

Reitings 8171
Tikai vegānu uzturs nav veselīgāks par pilnvērtīgu uzturu
Kāpēc tu uzskati,ka vegānu uzturs nav pilnvērtīgs? Pilnvērtīgs uzturs ir jebkāds uzturs,kas nodrošina cilvēku ar visām tam nepieciešamajām barības vielām,un tam nav nozīmes,vai tas tiek uzņemts caur sautētu vistas fileju vai biešu salātiem. To nu gan tev vajadzētu saprast un zināt,ja reiz šeit runā par pilnvērtīgu uzturu.
29.06.2014 14:23 |

Reitings 3551
Dionysus, gribu avotus tam "dažādus gaļas buljonus un mērces". Kādas gaļas mērces? Japānā? Zivis lieto, jā, neminēju savā komentārā, ka nelieto. Tomēr lielākā daļa ārstu par kaitīgu uzskata tieši gaļu un piena produktus (nevis zivis). Tu gan turpini mēģināt aizstāvēt gaļēdājus bez jebkādas argumentācijas. Osteoporoze, piemēram, ir tieši saistīta ar piena produktu lietošanu uzturā, tā kā varbūt pats aizej savus kaulus pārbaudīt?

Nūdeles buljonā u.c Japāņu virtuves ēdieni.
Vai tad vegāni zivis ēd ???
Piens ir viens no kalcija avotiem sākot no zīdaiņa vecuma. Par kalcinēto biezpienu esi dzirdējumi, es saviem bērniem to gatavoju - pēc pediatra ieteikuma.
Kuri ārsti uzskata gaļu un piena produktus par kaitīgiem ????

Tās tautas kuras pārtiek tikai no gaļas un piena produktiem - klejotāji un to pēcnācēji, kā viņi varēja izdzīvot ??? Tiem vajadzēja jau sabrukt 30 gados.
29.06.2014 14:24 |

Reitings 5709
Tev uzskaitīt ārstus un iedot linkus uz pētījumiem? Man tikai šķiet, ka jēgas nekādas... :) Par pediatriem LV vispār neko neteikšu, ja ir ārsti, kas atļaujas ieteikt barot ar piena maisījumiem nevis mātes pienu, tad skaidrs iemesls, kādēļ tā.
29.06.2014 14:28 |

Reitings 6040
Reģ: 09.03.2012
Pirms gadiem kljuvu par svaigedaju -iemesls - liekais svars, dzeru smutijus, grauzu lapas, izbaudiju dazadas organisma izmainas (nesapeja galva, nebija pms sindromi utt), bet tomer ar riekstu sauju vien nepietika, lai no rita izskrienot no majam un vakara nakot majas butu paedusi. Padevos, saku est visu iznemot galju, to aizstaju ar soyas desinjam. Zivis edu. Es nekladzjnaju apkart, ka needu kaut ko - dzivoju viena, tadelj edu ko gribeju un nebija jaaklausas, kad kads manus eshanas paradumus neatbalsta.

Bet - atteikshanas no kadiem konkretiem produktiem ir liela slodze organismam, piemeram, pirmajas dienas sapes ljoti galva. Tas noradis par to cik tavs organisms ir netirs ar toksiniem. Tad regulari gaju pie arsta, nodevu analizes, pierakstiju svaru, asinsspiedienu.
Patiesiba, tas ir liels darbs ar sevi.
29.06.2014 14:31 |

Reitings 1196
Reģ: 28.01.2013
Es ar lielu interesi palasītu pētījumus, kuros apstiprina, ka gaļa ir kaitīga veselība (ja vien runa nav par kaut ko specifisku, kā piemēram, par treknu gaļu, kas paaugstina holesterīna līmeni, bet gaļa vispārīgi). Arī par ārstiem ir interesanti - kuri ir tie, kas saka, ka gaļa un piena produkti ir kaitīgi?
29.06.2014 14:32 |

Reitings 6040
Reģ: 09.03.2012
Protams, pielauju, ka no sava "darzina" galja ir veseligaka, bet mes dzivojam laikaa, kur tira partika ir kljuvusi par globalu problemu, viss pieshpriceets, sashpricets, lai labak un atrak augtu...
29.06.2014 14:36 |

Reitings 8171
Es nekladzjnaju apkart, ka needu kaut ko - dzivoju viena, tadelj edu ko gribeju un nebija jaaklausas, kad kads manus eshanas paradumus neatbalsta.
Manuprāt, neviens īsti nekladzina. :D Bet gadās,kad sarunās uzpeld,kaut vai esot kopā kādā restorānā,tad var dzirdēt visādas lietas.
29.06.2014 14:40 |

Reitings 3551
Par pediatriem LV vispār neko neteikšu, ja ir ārsti, kas atļaujas ieteikt barot ar piena maisījumiem nevis mātes pienu, tad skaidrs iemesls, kādēļ tā.

Un ja mātes piena nepietiek vai nav, ko tad darīt. Dod vegānu ēdienus vai ļaut bērnam ciest badu ? Bērni ir ?
29.06.2014 14:55 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits