going vegan

Reitings 112
Reģ: 27.06.2012
vai no jums šeit ir kādas vegānes? kā to uztver apkārtējie? kāpēc pieņēmāt tādu lēmumu un kas ir izmainījies?
būtu interesanti dzirdēt jūsu pieredzi. :)
arī plusus un mīnusus
26.06.2014 21:50 |

Reitings 3296
Reģ: 26.08.2009
Nazi, pat vegāni iedalā divās grupās - uztura vegānos un ētiskajos vegānos. Kamēr pirmie pērk un velk mugurā ko grib, sēž un mēbelēm un brauc ar kādām mašīnām grib, otrajiem tā ir filozofija, nevis uzturs, līdz ar ko atkrīt jebkādi dzīvnieku izstrādājumi, apģērbā un pašu izveidotajā apkārtējā vidē.
29.06.2014 12:23 |

Reitings 2304
Reģ: 06.12.2009
Dionysus, uzticams avots man būtu kāda zinātnieku grupa un profesori kuru CV varu internetā izpētīt un par kuriem zināms, ka pasaules līmenī ir savā jomā kaut ko sasnieguši un ir autoritātes. ;) Ja šis cilvēks uzstāsies ar lekciju, kuru varu noskatīties Youtube, tad man derēs arī tur.

Es jau vairākkārt minēju, ka neesmu īsta vegāne un man par šo ir tikai ziņkārība. Vai par jebkuru jautājumu, kas man rodās, man jāskrien pie vairākiem speciālistiem, jo acīmredzot, šie pamatojumi ir tik mistiski un miglā tīti, ka parastiem mirstīgajiem nav pieejami? Tad jau jābrīnās, ka tas fakts, ka Zeme NAV plakana ir visiem zināms.
29.06.2014 12:24 |

Reitings 3551
Reģ: 23.11.2012
Dionysus Tu runā tā it kā pazītu visas pasaules vegānus. Latvijā noteikti neviens neiet pie uztura speciālista,jo pietiek jau no aizspriedumainās sabiedrības komentāriem par attiecīgo dzīvesveidu. Ārzemēs esmu 100% pārliecināta,ka tā nav,jo tur nevienam netraucē cilvēka ēšanas paradumi,tikai pie mums var pateikt,ka cilvēks,kurš neēd gaļu vai jebko,kas nāk no dzīvnieku valsts ir slims,dzīvos īsāku mūžu utt.

Vegāni nevienam netraucē arī pie mums.
Nedomāju ka uztura speciālistu domas ārzemās krasi atšķiras no Latvijas speciālistiem. Jo visi nepārtrakti papildina savu pieredzi un zināšanas, starptautiskas konferencēs un citās pieredzi un zināšanas apmaiņas centros.

Par dzīves ilgumu un veselību - ja nemaldos visilgākais dzīves ilgums ir Japānā kur kulinārijā ir pilna ar dzīvnieku izcelsmes produktiem.
29.06.2014 12:26 |

Reitings 3296
Dionysus, kas tā par domāšanu vispār - ja persona A saka "uzticami avoti", Tev uzreiz jāpiesauc youtube? Tur tak nekāda sakara :D
Pilns internets ar zinātniskām publikācijām, kuras ir apstiprinājušas dažādas augstskolas un to pārstāvji profesoru un doktoru personās.

Reitings 8171
Reģ: 14.01.2013
Samaara Skaidrs,es līdz šim par vegāniem uzskatīju tikai tevis nosauktos ētiskos,jo manas zināšanas ir tādas,ka vegānisms ir dzīvesveids nevis uzturs. :)

Reitings 559
Reģ: 08.06.2014
Veģetārisms,vegānisms,svaigēšana - mūsu platuma grādos mūs pašus nobeigs! Lai jau katrs dara,ko grib,bet labāk apsverat vai jums vajag sabeigt veselību.

Pati esmu veģetāriete,bet labi apzinos,ka šeit Latvijā veģetārietim izdzīvot(nebeidzot nost veselību)ir ļoti grūti.
Pati dzīvoju laukos,tātad visi dārzeņi,augļi ir veselīgi,bet vai jums prāts ir dzīvot kā vegānam vai svaigēdājam!? Jums,kas tos svaigos auglīšus nopērk veikalā,piepūstus,appūstus ar ķimikālijām,vai ari no tirgus,taču uzķeroties uz ievestajiem no Polijas!?

Dēļ sava veģetārisma gāju pie gudriem ārstiem,tātad zinu par ko runāju. Mēs,šajos platuma grādos,nevaram sadomāt,ka gaļu vot negribam,joo mūsu organisms nav taisīts tā,lai varētu uzņemt vajadzīgo no augļiem,dārzeņiem. Dienvidnieki jā,viņi var būt veģitārieši,bet mēs nē. Mēs,apēdot zemenes no Latvijas laukiem(veikalā pirktām,tirgū no citurienes ievestajām vispār nekā vairāk par garšu nav),tik ātri neuzņemam dzelzi kā ar gaļas gabalu. ;) Un tad sākās visas kaites. Ja es, laukos dzīvodama,veselīgu ēdienu uzturā lietodama,dabūju mazasinību,tad jums nav bail par savu veselību? Es ar augošu organismu tādus jokus taisīju,tagad vien varu sevi slavēt par muļķi,jo paliku i īsa augumā,i sabeidzu redzi,i dabūju mazasinību. Jā, un pie visa vainīgs uzturs. ;)

Ja nauda ir tā,ka kabatas plīst pušu,tas jā,tu vari būt gan veģitārietis,gan svaigēdājs,gan vegāns. Jo šeit Latvijā tev vajadzēs ļoti gudru ārstu,pašam savus laukos ar visdažādākajiem dārzeņiem un augļiem,lai visu cauru gadu būtu viss organismam nepieciešamais. Bet vai tik daudz ir laika nopērties ar kaut kādam kaprīzēm?
29.06.2014 12:27 |

Reitings 1196
Reģ: 28.01.2013
Dionysus, kas tā par domāšanu vispār - ja persona A saka "uzticami avoti", Tev uzreiz jāpiesauc youtube? Tur tak nekāda sakara
Pilns internets ar zinātniskām publikācijām, kuras ir apstiprinājušas dažādas augstskolas un to pārstāvji profesoru un doktoru personās.

Nu tik šausmīgi pilns jau nemaz nav. Pētījumus ar tiešām lielu ticamību (un peer reviewed) parasti var atrast datubāzēs, kas nav gluži pieejamas kuram katram. Kaut kas vairāk tagad sāk parādītis google scholar, bet nu... Tā ka google gluži vislabākos pētījumus neatradīs.
29.06.2014 12:29 |

Reitings 8171
Ak,nesmīdini,ja vien pats neesi veģetārietis vai vegāns, un nesaskaries ar sabiedrības attieksmi pret to. Pateikšu savu personīgo pieredzi,pie mums lielākā daļa tomēr uz manu izvēli skatās ar negatīvu aci,kamēr ārpus Latvijas robežām nevienam nav bijusi problēma ar to.
Esmu dzirdējusi tādus komentārus raidītus manā virzienā,ka pretīgi paliek, jo pie mums joprojām valda uzskats,ka laba maltīte ir trekna gaļa,kartupeļi un kāda mērce. Arī cilvēki,kuri piekopj veselīgu dzīvesveidu un necep visu eļļā vai pusdienās izvēlas grillētu lasi ar salātiem,piemēram,noteikti arī saprot par ko es runāju,jo attieksme ir stipri līdzīga. ;)
29.06.2014 12:31 |

Reitings 8171
neveiklā Neaizmirsti,ka tā bija tava personīgā pieredze. Mana personīgā pieredze ir tieši pretēja,mans veselības stāvoklis ir uzlabojies,tāpēc katram ir jāzivērtē tomēr, vai tas der viņam vai nē.
29.06.2014 12:34 |

Reitings 3551
Dionysus, kas tā par domāšanu vispār - ja persona A saka "uzticami avoti", Tev uzreiz jāpiesauc youtube? Tur tak nekāda sakara

Tas tāpēc ka youtube, var atrast attaisnojumu jebkam, ja labi pacenšas. Domāju ka, piemēram, var atrast informāciju ka augļi ir kaitīgi.
Tikai kāpēc tas ir jādara, ja pie mums ir pilns ar savu speciālistu izstrādātam uztura versijām, kas ir vairāk pielāgota mūsu reģiona ēdienkartei un cilvēkiem.
Tas ir drošāk nekā ķemmēt netu.
29.06.2014 12:37 |

Reitings 3296
Hone, pieejamība jau ir cita lieta, tas gan. Te noteikti vislielākā priekšrocība būs augstskolu studentiem ar pieeju datubāzēm.
29.06.2014 12:37 |

Reitings 2308
Reģ: 12.03.2011
Lou

Par savu ziņkārību medicīnā, diemžēl, vienmēr būs jāmaksa. Viena jauna publikācija maksa ap 30 dolāriem, lai to izlasītu.
29.06.2014 12:39 |

Reitings 3551

Netraucē, ja cilvēkiem ir mugurkauls un apņemšanās turēties pie saviem uzskatiem. Ir cilvēki kas nesmēķē un nesāks smēķēt ne pie kādiem apstākļiem.
Ir ticīgi cilvēki kuri dzīvo pēc saviem uzskatiem un tādi paliks.
Ja esi uzņēmies vegāna dzīvesveidu tad grūtības būs, jo neviens negribēs ar to auklēties.
Pašam jātiek galā ar visu.
29.06.2014 12:40 |

Reitings 2304
Visvairāk man patīk tas, ka pat neienāk prātā, ka varbūt šādi pētījumi nemaz nav veikti. Tāpēc jau mani tie tik ļoti interesēja, jo teikt "vegāniem īsāks mūžs" ir ļooooti skaļš paziņojums, jo tāda mēroga pētījums aizņemtu ne vienu vien gadu, to nevar tā vienkārši pateikt, man vienalga, kas ir šī teikuma autors un cik gudrs viņš ir. Ja tā ir pretrunīga tēma, tad jebkurā cilvēkā var runāt arī personiskie aizspriedumi. Piemēram, cik zinu (ja vien kaut kas pēdējā laikā nav mainījies), reāli nav stabilu pētījumu par to, vai dezodoranti-antiperspiranti paši par sevi veicina krūts vēzi, taču par to sabiedrībā mēdz būt karstas diskusijas. Nu tas tā, pirmais, kas iešāvās prātā kā pretrunīga tēma.
29.06.2014 12:46 |

10 gadi
Reitings 264
Reģ: 29.06.2014
Man ļoti patika grāmata Ķīnas pētījums

Un par "ļaujajiem" dārzeņiem, kas ir pilni ar pesticīdiem man patīk šis video - http://youtu.be/gJVDz4x-nwk
Ok, dārzeņi ir ar pesticīdiem, bet dzīvnieku gaļā nav kaitīgu vielu? Ir gan antibiotikas, gan no barības gaļā nonāk dažāds ķīmiska vielas. Zivīs ir smagie metāli, krāsvielas utt. Un cik daudz vitamīnu, šķiedrvielu gaļa spēj cilvēkam dot?!
Uz pētījumiem balstīti video par vegānismu - https://www.youtube.com/user/NutritionFactsOrg
29.06.2014 13:04 |

Reitings 3551
Visvairāk man patīk tas, ka pat neienāk prātā, ka varbūt šādi pētījumi nemaz nav veikti.

Visticamāk ka nav vegāna kas no bērnības līdz sirmam vecumam būtu nodzīvojis kā vegāns.
Droši vien ka nav precīzu pētījumu kās vegānisms ietekmē organismu mūža garumā, salīdzinājumā ar visēdājiem.

Uz pasaules dzīvo vairāk kā 7 miljardi cilvēku no kuriem 99,99 % ir visēdāji, par tiem gan ir veikti ļoti daudz pētījumi ka veselīga dzīvesveida uzturā dzīvnieku izcelsmes produkti nav kaitīgi.
29.06.2014 13:05 |

Reitings 2304
Nav jābūt visu mūžu. Būtu interesanti arī uzzināt par tiem, kas bijuši vegāni, piemēram, mūža pēdējos 20 gadus un kā tas ietekmējis viņu veselību novecojot, salīdzinot ar tiem, kas mūža laikā būtiski nav diētu mainījuši.
Bet ja šādu pētījumu nav, tad vēl jo vairāk neizprotu pamatojumu tik ļoti skaļiem paziņojumiem.
29.06.2014 13:17 |

10 gadi
Reitings 264
Reģ: 29.06.2014
Es gan vairāk atbalstu Plant based diet nevis vegānismu, jo vegāns var ēst junk food, piemēram, Oreos.
29.06.2014 13:21 |

Reitings 2258
Reģ: 29.01.2009
Visticamāk ka nav vegāna kas no bērnības līdz sirmam vecumam būtu nodzīvojis kā vegāns.

ir, ir, nu labi LV tādus nezinu, bet pasaulē ir vegāni, kas piedzimuši mātei svaigēdājai un grūtniecība bijusi perfekta un nekādi mati ārā nekrīt, gluži otrādi, āda mirdz un mati tā pat, aug kupli un forši :) vnk nevajag visus vērtēt vienādi. katrs savādāks, katram arī savādāka veselība, var jau būt, ka daži saslimtu tā pat, ēdot gan gaļu, gan lapas.

man ļoti patika filma http://www.imdb.com/media/rm1724168960/tt1227378?ref_=tt_ov_i

es nesaku, ka visiem visu mūžu ir jādzer zaļie kokteiļi un jāēd lapas, bet tomēr, uzskats, ka neēdod gaļu kāds saslims ir mazliet naivs :)
29.06.2014 13:23 |

Reitings 3551
Bet ja šādu pētījumu nav, tad vēl jo vairāk neizprotu pamatojumu tik ļoti skaļiem paziņojumiem.

Pirmkārt tas ir atkarīgs no pašiem vegāniem kuriem regulāri vajadzētu pārbaudīt savu veselību un vākt datus. Laikam jau viņi to ne visai aktīvi dara.
Laikam jau uzskata savu izvēli par vienīgo pareizo, vai arī baidās no rezultātiem.
29.06.2014 13:29 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits