Galda manieres.

 
Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Ietekmeejoties no Roberta diskusijas par etiketi,aizdomaajos kaada esmu pati?Es soreiz nedomaaju to loti smalko etiketi ,kad retu reizi dodamies uz loti smalku restoraanu.Saprotams,ka maajaas viss ir briivaak,bet tomeer ejam ciemos,paseedeet kaut kur kafejniicinaa utt!Vienmeer atceros sevi saakumaa,kad gaaju uz pusdienaam,vakarinaam pie viira vecaakiem-nu bija taads "triicekliitis" ieksaa.
Loti agraa jauniibaa lasiju vienu "uzvediibas" graamatinu,bet esmu jau aizmirsusi nosaukumu.Atceros,ka nevareeja nemt to peedeejo piiragu no skiivja.Vakar parunaaju ar vienu sievieti par so teemu ,izraadaas - nav pieklaigi arii apeest visu ,kas ir uz juusu skiivja.Es vienmeer apeedu.Man loti nepatiik ,ka amerikaani atstaaj parasti daudz eediena uz skiivja-man tas atkal liekas neapreizi.Domaaju ,ka vienmeer var uzlikt mazaak ,un ja veel veelas,tad papildinaat.Taapat arii viinu nekad nelej liidz glaazes augsai...
Saprotu,ka "Ligo" sveetki nav ta reize,ka varbuut buutu jaarunaa par kaut ko saadu,bet varbuut tomeer...taada viela paardomaam.
21.06.2014 15:52 |
 
Reitings 1170
Reģ: 28.03.2013
Un vēl saldajā kādu deserta karotīti notiesāt :D :D
21.06.2014 17:37 |
 
Reitings 4703
Reģ: 20.04.2012
Smalkā etiķete ir tomēr atšķirīga no ikdienas galda kultūras. Arī par pēdējiem kumosiem. Šeit nav vērts salīdzināt āziju un eiropu, tās ir divas dažādas pasaules.
Normāli ikdienas kultūrā uz šķīvja jāliek tik daudz, cik apēdīsi toties smalkos restorānos vismaz garnējums ir jāatstāj uz šķivja.
21.06.2014 18:07 |
 
Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
DIO-paldies ,ka iekomenteeji.
Man saaka likties ,un varbuut taa arii ir taisniiba,ka sii diskusija ir pilniigi nevajadziiga sajaa forumaa,jo es jau kaadu laiku atpakal dzirdeeju-katrs dara kaa grib...kaada dala utt.Bet man tiesaam interese kaut vai tas,cik taalu glaazee buutu veelams ieliet viinu?Jaa,es neleju liidz malaam pilnu,bet varbuut ir kultuuras,kur tas ir pieklaigi,pats par sevi saprotams utt.
Daudz interesantaak noteikti ir pastriideeties,kaadu apsmiet utt
Nozeeloju ,ka saaku runaat par so teemu-nopietni!
21.06.2014 18:14 |
 
Reitings 1170
Reģ: 28.03.2013
cik taalu glaazee buutu veelams ieliet viinu?

Man vienmēr visi ir mācījuši, ka sievietes publiski nedrīkst gar alkohola pudelēm gramstīties - nezinu vai to nosaka etiķete vai arī tas tā no sendienām iegājies, ka sievietes griež kūku un vīri pielej glāzes. :)
21.06.2014 19:23 |
 
Reitings 1170
Reģ: 28.03.2013
Nozeeloju ,ka saaku runaat par so teemu-nopietni!

Tēmai nav ne vainas! ;) Protams, kopsaucēju šaubos, ka te var atrast, jo pārāk dažādas kultūras apkārt ir.
Piemēram, pirms vairākiem gadiem Spānijā man aizrādīja, ka neesot pieklājīgi pie galda ievērot augsto etiķeti, ja pārējie to nedara, jo tas varot norādīt uz to, ka esmu iedomīga un uzskatu sevi par labāku nekā pārējos! Toreiz neko īpašu nedarīju - ēdu kā parasti - gaļu ar nazi griezu, ar pilnu muti nerunāju, ēdienu no kopējiem šķīvjiem negrābu, vienīgi salveti uz ceļiem uzliku, bet arī tikai tāpēc, ka bija baltas bikses :D
21.06.2014 19:30 |
 
Reitings 3296
Reģ: 26.08.2009
Vīnam nav viena standarta, uz aci lejot būs apmēram 3 pirkstu platumā no apakšas, atšķiras glāzes, atšķiras vīni. Precīzus 175ml tāpat vien uz aci neieliesi, ja vien neesi pro bārmenis, šampis jālej 2 pirksti no glāzes augšas, un ne tā, ka putas pa visām malām pāri gāžas.
Jā, ja telpā/pie galda ir vīrietis, tad to prieku atvēl viņam, bet ja nav viesmīļa vai vienkārši vīrieša, tad drīkst.
21.06.2014 19:32 |
 
Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Maajaas es savu prosseco ieleju pati sev,viirs dzer parasti viinu pie vakarinaam!
Nupat tikai uzzinaaju,ka pabeidzot eest ,daksina un nazis jaanoliek blakus uz 5(runaajot par pulkstena ciipariem)Es parasti nolieku blakus ,bet uz 6!
Vairaak es savam viiram jautaajumus neuzdosu:D
21.06.2014 20:23 |
 
Reitings 1170
Reģ: 28.03.2013
Kaut kad dzirdēju, ka Somijā nazis ar dakšu ir jāsakrusto uz šķīvja,
Jūtu līdz cilvēkiem, kuriem darba ietvaros ir daudz komandējumi ar etiķetei atbilstošām ēdienreizēm - ej nu atceries, kurā valstī uz cikiem ir dakša jāliek un cik procenti no ēdiena uz šķīvja jāatstāj! :D
21.06.2014 20:37 |
 
Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Runaajot ar saviem kiiniesiem vispaar nobriiniijos.Viss kas man liidz sim licies diezgan nepienemami-viniem tiesi otraadi-loti laba eesanas maniere.Piemeeram ,eesana aatri un taada sausmiiga strebsana no blodinas,pieliekot muti tuvu pie blodinas malas,tad ar ibuliem mezoniigaa tempaa tiek"dziits ieksaa" tas eediens...Atceros vienmeer muusu kopeejo atpuutas braucienu pie mums uz Hawaii.
21.06.2014 20:43 |
 
Reitings 1170
Reģ: 28.03.2013
Secinājums - gribi vienmēr un visur atbilst etiķetei - ej ēst makdonaldos, tur vienmēr ēd ar rokām, tāpēc nošaut greizi būs grūti! :D
21.06.2014 20:46 |
 
Reitings 9202
Reģ: 13.03.2011
Vaaaai, man ļoti nepatīk, ja ēdienu atstāj uz šķīvja neapēstu, pati tā nekad nedaru - labāk no sākuma uzlieku mazāk, ja vēlos vēl - papildinu šķīvja saturu :) Citādāk elementāras lietas zinu un tiem, kas būs ar mani kaunēties manā vietā nevajadzēs :D
21.06.2014 20:46 |
 
Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
par vīnu smalki nevarēšu pateikt, bet parasti glāzē vīna ir 100-150 ml, visbiežāk 125-150. vienā pudelē, kas parasti ir 750 ml, parasti satilpst 5-6 glāzes. ''parastā vīna'' glāze šādi sanāk piepildīta apmēram uz trešdaļu, augstās šampanieša un deserta vīna glāzes jūtami pāri pusei, jo šaurāka glāze, jo vairāk tiek piepildīta...
lielajās un platajās glāzēs parasti izskatās, ka vīns ir pašā apakšā, bet īstenībā tur normāls daudzums sanāk.
21.06.2014 20:57 |
 
Reitings 4703
Reģ: 20.04.2012
Papildinot Donatu par vīniem - ja vien nav pasūtīta glāze vīna restorānā, bet pudele tādā gadījumā neviens no galdiņa sēdošajiem neķeras klāt pudelei pie iztukšotās glāzes ... šo pienākumu veic viesmīlis. Rūpīgi viesmīļi pat nepieļauj tukšas glāzes esamību.
Mājas viesības ir mazliet savādāk, tur protams glāzes sapilda vīrieši.
21.06.2014 21:01 |
 
Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Es saveejo piepildu apmeeram tik ...
21.06.2014 21:13 |
 
Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
smalkos restorānos, kur vienam viesmīlim ir pāris galdiņi jā, bet ļoti daudzos restorānos, ja seko DIO padomam, pudele paliks neizdzerta :D
21.06.2014 21:14 |
 
Reitings 4703
Reģ: 20.04.2012
Donata,

es vēl neesmu bijusi tādā restorānā pat Latviju ieskaitot, kur viesmīlis ignorē šo etiķi :)
21.06.2014 21:19 |
 
Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Es esmu ieveerojusi to ,ka uudeni gan visu laiku papildina,bet tagad meginu atcereeties par alkoholu-kaa ir pie mums?
Latvijaa ,tajaa smalkajaa "Bibliotekaa", mums jau atnesa katram glaazi sarkanviina.Paldies Dievam ,ka man neraadija etiketi ,un neprasija vai tas labs ,vai slikts un nedeva garsot-esmu redzeejusi,ka vienmeer dod pagarsot viinu pirms ieliesanas...viirs saka ,ka parasti dod pagarsot viirietim-ja vairaaki viiriesi tad laikam vecaakajam? ...kurs maksaa -tas pie mums taa.
21.06.2014 21:21 |
 
Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
Emmanuelle, konkrētajā bildē ir diezgan maz tā šampanieša glāzē. parasti to piepilda vairāk.
21.06.2014 21:22 |
 
Reitings 4703
Reģ: 20.04.2012
Emmanuelle,

manuprāt mājas ballītēs vai vienkāršos apstākļos var arī pildīt mazliet vairāk.. tam nebūs būtiska nozīme. Vīniem īpaši sarkanajiem, kas ir ilgturīgi tiem gan ir būtiska nozīme pareizām glāzēm un elpošanas laikam pirms lietošanas arī mājas apstākļos :)
21.06.2014 21:22 |
 
Reitings 4703
Reģ: 20.04.2012
Emmanuelle,

par pagaršošanu šodienā tas nav drastiski noteikts. Mūsu kompānijā mēs esam divi lieli vīna mīļi, ejot uz restorāniem, nogaršot dod vai nu vienam vai otram, visbiežāk jau dod tam, kurš izvēlas vīnu pie galdiņa.
21.06.2014 21:28 |
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits