Etiķete

Reitings 1868
Reģ: 25.05.2014
Šodien dažu paziņu sabiedrībā ieturēju pusdienas restorānā. Liels bija mans pārsteigums, kad viens no viņiem, sākot maltīti, salveti ievietoja aiz sava krekla apkakles. Redzētais man lika aizdomāties par to, cik zinoši ir mūsdienu divdesmitgadnieki etiķetes un uzvedības kultūras jautājumos, tādēļ gribētu apjautāties, kā jūs vērtētu savas zināšanas un prasmes šajā aspektā? Vai, piemēram, zināt, kāds apģērbs jāizvēlas dažādos pasākumos? Vai pazīstat visus galda piederumus un zināt, kādiem mērķiem tie paredzēti? Kā pareizi ēdami spageti, fondī, vēžveidīgie, zivis un gliemeži? Vai pārvaldāt saskarsmes etiķeti? Un tamlīdzīgi jautājumi.
Vai vērtējat apkārtējo manieres un uzvedības kultūru? Vai jūsu vīri, draugi, brāļi atver jums durvis, pasniedz roku un pietur lietussargu? Apmeklējot publiskus pasākumus, vai vīrietis jūs ved zem rokas?

Varbūt varat pastāstīt kādus kuriozus, kas radušies etiķetes nezināšanas vai neievērošanas dēļ? Man nāk prātā gadījums, kad pusdienu laikā kāda dāma uz mirkli atstāja pasākuma norises telpu, bet atgriežoties konstatēja, ka viņas trauki jau ir tikuši novākti - izrādījās, ka viņa salveti bija novietojusi uz galda, bet nazīti un dakšiņu - tādā pozīcijā, kas apkalpojošajam personālam signalizēja maltītes beigas.
19.06.2014 19:33 |

Reitings 824
Reģ: 09.07.2013
Nu, labi, Kubiet. Neesmu satikusi tādus īstus dzīves gudrus vīna zinātājus... Ja viņi man korekti un saprotami visu apstāstītu par garšām, tad varbūt sāktu skatīties savādāk.
Ja godīgi, tad iedvesmojoties no pamuļķītēm Šomases un Adamss šo rakstīju. :D
20.06.2014 14:49 |

Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
Tad pilnībā tev piekrītu. Vīna pazineji mācās gadiem atšķirt nianses un garšu buķtes. Pārējie klaji .irš:D
20.06.2014 14:51 |

10 gadi
Reitings 1747
Reģ: 18.11.2009
Kubiet, tu esi riebīga :/
20.06.2014 15:00 |

Reitings 824
Reģ: 09.07.2013
Izskatās, ka šeit esmu vienīgā, kurai Kubiete patīk. :D
20.06.2014 15:11 |

Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
pirmo reizi no restorāna (vai bāra, vienalga) darbinieka dzirdu viedokli, ka ēdienu bildēt ir stulbi. parasti restorāni ir priecīgi, ja kāds apmeklētājs ieliek tā ēdiena bildi un ietago, jo tā ir atsauksme interneta vidē.
man patīk labi paēst un nepatīk tērēt naudu vietās, kuras nav tā vērtas, tāpēc esmu pateicīga saviem draugiem par iečekošanos, ēdiena bildēšanu, tagošanu un komentēšanu. šādi es uzzinu daudz noderīgas informācijas - kur ko vērts pasūtīt, ko nē, kur vispār neiet utt.
mans draugs ir pavārs un viņam tikai glaimo, ja viņa gatavoto ēdienu kāds nobildē un uzraksta sajūsminātu komentāru. viņš pats arī bieži bildē ēdienu, savu un citos restorānos - lai padalītos ar draugiem, lai novērtētu pasniegšanas veidu utt. tāpat restorāna menedžerim, ja nobildē telpas un pozitīvi komentē, ja iečekojas viņa restorānā, bārmenim, ja nobildē viņa skaisto kokteili. šajā tendencē saskatu tikai pozitīvo, bet pati ēdienu bildes nelieku soc. tīklos, lai kāds nepadomātu, ka lielos. vispār nepatīk izlikt savu dzīvi, lai labāk domā, ka nekur neeju un neko nedaru :D
20.06.2014 15:17 |

Reitings 1761
Reģ: 29.01.2009
Ja, parzinu etiketi, jo ta ir mana ikdiena.
Loti labi zinu, kura bridi salvete uz celiem janoliek, kura puse udens glazei un kura puse vina , sampaniesa glazei jaatrodas. Ari to, ar kadiem galda piederumiem jaed utt.
Pirms vairakiem gadiem, kad tikko saku apgrozities attieciga sabiedriba , skatijos blakussedosajiem uz rokam. :) It ipasi, ja nebija pieredzes konkretas maltites esana.
Kustibas un manieres pie galda var izkopt ar laiku. Elegance vai nu piemit vai nepiemit, ari sezot pie ugunskura un edot ceptas desinas.

Mani nesaista edienu fotografesana un dalisanas socialajos tiklos, bet , tas, ka to dara citi, mani netrauce. Medzu ielikt bildes no konkretas vietas , ja settings ir iespaidigs.
20.06.2014 15:22 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Cataleya- atceros tavu teikto,ka pat malu cirst var ar eleganci(loti liidziigi teici).Tas man vienmeer praataa,jo taa laikam ir -var loti daudz nezinaat,kaa es piemeeram,bet ir taada,kaa intuiicija tomeer ,ko var ,ko nevar utt.Ar smaidu skatos uz citiem ,kaa eediis eedienu ,kuru neesmu baudijusi ieprieks (taa man bija Zviedrijaa).
Peedeejaa braucienaa uz Latviju ,iznaaca aizvest paaris cilveekus uz "Biblioteku"-tiesi tur iznaaca arii fotografeeties.Interesanti,ka viena daama izteica so veelmi,jo vinai loti gribeejaas atskaitiities manam viiram(viira uzdevumaa notika sis pasakums) ,ko esam eedusi,kaa viss izskatiijies uttEs neredzeeju neko sokeejosu tajaa.Viiram bija prieks,ka esmam pavadiijusi laiku labaa atmosfeeraa uttVeelaak uzzinaaju ,ka tas esot otrs labaakais restoraans Latvijaa.Man loti patika tur-apkalposana utt.
Atceros nosaukumu savam otrajam eedienam-"tela vaigi":D
20.06.2014 15:36 |

Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
darbinieka dzirdu viedokli, ka ēdienu bildēt ir stulbi. parasti restorāni ir priecīgi, ja kāds apmeklētājs ieliek tā ēdiena bildi un ietago, jo tā ir atsauksme interneta vidē.
atkārtoju, es izteicu viedokli KĀ KLIENTS. Un man nepatiktu ja vakariņotu kopa ar akdu, bet cilveks saktu ko fotografēt!
20.06.2014 16:22 |

Reitings 312
Reģ: 31.05.2014
Smieklīgākais gadījums - sieviete bija apaukstējusies, bijām darba darīšanās, visu laiku šķaudīja, pēc katra šķaudiena, es viņai saku - uz veselību, pilnīgs ignorēšana no viņas puses. Bet tā neērti neteikt uz veselību! Nu tā arī es tur kādas 3x pateicu, kad sapratu, ka neatbildēs, vēlāk turpināju to šķaudienu ignorēt, tikai pēc tam man kāds pateica, ka etiķetē nepieklājīgi ir novēlēt uz veselību vai jebko citu, vispār pievērt uzmanību tam faktam, ka kāds blakus nošķaudījās, ir nepieklājīgi.

Mums par šķaudīšanu stāstīja vēl sākumskolā. Toreiz bija sašutums, jo likās, ka skolotāja duma un runā kaut kādas mulķības. :D

Man nepatīk ēdiena, savu kāju, apavu, roku, puķu, matu, daudzo selfiju un tā tālāk fočētāji. Bet zinu, ka daudzus tas iedvesmo kaut vai uz veselīgo dzīvesveidu vai kulinārijas brīnumiem, vai ko tādu - tāpēc man vienalga, ko citi dara un skatās. Ja patīk, lai jau. Manā tuvākajā draugu lokā tādu cilvēku nav. Pati nedaru, neskatos un neiedvesmojos šādā veidā. Vienreiz satikos ar tādu sociālo tīklu pajoliņu (visu fočēja, čekojās, rakstīja, kamēr es blakus sēdēju), tā bija pirmā un pēdējā tikšanās.
20.06.2014 16:32 |

Reitings 559
Reģ: 08.06.2014
Man etiķete nešķiet baigi svarīga. Protams, strēbt tēju tā,ka visa telpa skan - ir kaitinoši, bet ja neēd "pareizi" ar tiem galda piederumiem vai arī salveti "ne tur" noliek - man ir vienalga,tač cilvēks nav robots. :D Un ja kāds man piekasās, lai iet dillēs. :D Tādi piekasīgi cilvēki mani tracina. :D

Bet tādu pieklājību(palaišana pa priekšu, durvju pieturēšana,atbilstošs apģērbs - uz oficiālu pasākumu ar normāla garuma kleitu,dekoltē,kur krūtis nelien laukā, utt) es uzskatu par elementāru, un ja kāds neievēro, es par to, protams, neaizrādu, vienkārši varbūt iespaids pamainās. ;)
20.06.2014 17:34 |

Reitings 8187
Reģ: 27.12.2009
Etiķeti esmu mācījusies augtskolā,kā arī uzkrājot zināšanas darbā.
Etiķete drīzāk ir kā dzīvesveids,protams, es pārzinu pamatus un daudz sīku nianšu.
Visvairāk,kā jau te minēja, tracina,ka nemāk atšķirt kura glāze atbilst kuram dzērienam.
20.06.2014 19:33 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Domaaju, ka lielai daljai eediena focheetaaju ir kompleksi par savu finansiaalo staavokli, taapeec meegina visiem paraadiit - re, skaties ko tagad es varu atljauties apeest.
Manaas aciis ir dazas etikjetes lietas, kuras ir obligaati jaazin. Piemeeram, ka nevar stiepties paari visam galdam peec maizes, pudeles utt, taadejaadi izvaljaajot savas dreebes otra cilveeka eedienaa. Ir jaapaluudz pieklaajiigi, lai padod pudeli. Taapat ir ar eeshanu ar rokaam, ja taada konkreetajam eedienam nav paredzeeta, jo tad arii visticamaak speciaalaas salvetes arii netiks piedaavaatas. Viena lieta, ja paeed savaa virtuvee un tad aizej liidz izlietnei nomazgaat taukainos pirkstus, bet ciemos iet ar netiiraam rokaam graabstiities gar otra rokturiem brr.... Taapat arii ciemos esot var tak uzklaat to nolaapiito salveti, ja tiek piedaavaata, uz celjiem ja eed kaut ko, kas pil vai drupinaas vai uz diivaana seezjot eest virs skjiivja, lai peec tam aiz sevis neatstaatu cuukukuuti. Veel trakaak ja uz galda staav eedieni un kaads sadomaa skjaudiit vai klepot, neaizklaajot muti vai degunu tieshi eedienaa vai arii noskjaudaas, piesedzaas ar plaukstu un tad to plaukstu peec paaris sekundeem sniedz citam cilveekam sveicienam.
21.06.2014 04:01 |

Reitings 16208
Krista-man liekas ,ka "mana sieviete",kura fotograafeeja tos eedienus ,gribeeja paraadit manam viiram,cik Latvijaa smuki prot pasniegt eedienu-taads smuks dizains.Tas bija taa ar humora pieskanu!
21.06.2014 05:36 |

Reitings 3652
Reģ: 26.10.2012
Es sajutos kā Jasmin. Pat sakrādama naudu krutam restorānam,būs bail tur iet. Jutīšos kā eksāmenus kārtojot. Tā vairs nav atpūta.
Bet garlaicības mākta noteikti gribu ko vairāk uzzināt.tapec jautajums: kuru etiķetes grāmatu ieteiksiet izlasīt? Latviski un grāmatnīcās pieejamo.Izvēle ir bet kura tad tā pareizākā?
21.06.2014 15:21 |

10 gadi
Reitings 3987
Reģ: 02.02.2011
Aijas Odiņas "Lietišķā etiķete un protokols". Grāmatā ir arī attēli, un apskatītas gandrīz visas jomas. Neiznu, vai tā ir pati, pati labākā, bet, kad augstskolas darba ietvaros izgāju cauri visām etiķetes grāmatām, šī likās pati pilnīgākā.
21.06.2014 15:29 |

Reitings 16208
The_one-man peec siis diskusijas arii gribeetos ko taadu palasiit,jo es esmu lasijusi tikai loti agraa jauniibaa.Neatceros pat autoru.Vienmeer praataa tas,ka nevar nemt no skiivja peedejo piiraadzinu(piemeers).Mees veel ar braali domaajam-kur tas piiraadzins tad beigaas paliek,ja neviens nevar nemt?:D
Izraadaas,ka pabeidzot eest,pieklaigi arii uz skiivja atstaat to peedeejo kumosu-es vienmeer apeedu pilniigi visu.
21.06.2014 15:34 |

10 gadi
Reitings 3987
Reģ: 02.02.2011
Emanuelle, tas atkarīgs no kultūras. Zviedrijā uz šķīvja atstāt ko neapēstu būs nepieklājīgi, kamēr Ķīnā - pilnīgi pretēji. :)
21.06.2014 15:40 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits