Etiķete

Reitings 1868
Reģ: 25.05.2014
Šodien dažu paziņu sabiedrībā ieturēju pusdienas restorānā. Liels bija mans pārsteigums, kad viens no viņiem, sākot maltīti, salveti ievietoja aiz sava krekla apkakles. Redzētais man lika aizdomāties par to, cik zinoši ir mūsdienu divdesmitgadnieki etiķetes un uzvedības kultūras jautājumos, tādēļ gribētu apjautāties, kā jūs vērtētu savas zināšanas un prasmes šajā aspektā? Vai, piemēram, zināt, kāds apģērbs jāizvēlas dažādos pasākumos? Vai pazīstat visus galda piederumus un zināt, kādiem mērķiem tie paredzēti? Kā pareizi ēdami spageti, fondī, vēžveidīgie, zivis un gliemeži? Vai pārvaldāt saskarsmes etiķeti? Un tamlīdzīgi jautājumi.
Vai vērtējat apkārtējo manieres un uzvedības kultūru? Vai jūsu vīri, draugi, brāļi atver jums durvis, pasniedz roku un pietur lietussargu? Apmeklējot publiskus pasākumus, vai vīrietis jūs ved zem rokas?

Varbūt varat pastāstīt kādus kuriozus, kas radušies etiķetes nezināšanas vai neievērošanas dēļ? Man nāk prātā gadījums, kad pusdienu laikā kāda dāma uz mirkli atstāja pasākuma norises telpu, bet atgriežoties konstatēja, ka viņas trauki jau ir tikuši novākti - izrādījās, ka viņa salveti bija novietojusi uz galda, bet nazīti un dakšiņu - tādā pozīcijā, kas apkalpojošajam personālam signalizēja maltītes beigas.
19.06.2014 19:33 |

Reitings 9561
Reģ: 12.04.2009
Un jā, jauki, ka arī misshine pateica, ko es domāju, etiķete nav tikai apģērbs, galda etiķete, kā te vairums uzskaite. Cilvēks var perfekti veidot savu vizuālo tēlu, bet par viņa kulturu nodod tik vien kā mutes atvēršana, vai tie paši ieraksti sociālajos tīklos. Augstas amatpersonas apmāca un tieši uz to ciklējas, kā sarunāties, kā attiekties pret otru pusi, šajā gadījumā ne konkrēti mīļoto, bet partneri, neaizvainojot, neaizskarot, izrādot cieņu, neradot neertas situācijas, vienkārši respektējot.
Es esmu arī gājusi kursos saistībā ar etiķeti, tāpat augstskolā mācījusies šādu priekšmetu, bet galda etiķeti tieši neesmu mācījusies.
20.06.2014 09:58 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Gurri, piekrītu. Šturnts par tam dakšiņām, galvenais ir tā saskarsmes kultūra, laipnība, tāda ikdienas "pieklājība", kuru gan mums visiem mammas ir mēģinājušas iemācīt. Vecenīti autobusa pasaist apsēsties, palaist otru pa priekšu, nepārtraukt citus pusvārdā, nerunat par citiem sliktu, utml.
20.06.2014 10:01 |

Reitings 3298
Reģ: 16.04.2012
Etiķeti zinu, īpaši līdzi citiem nesekoju. Dažas lietas, kas kaitina apkārtējos - ja nelieto nazi ēdot un tad makškerē to pēdējo ēdiena gabalu no šķīvja. Ļoti nepatīk neaudzināti vīrieši, kuri nepalaiž pa priekšu, vai neatver durvis.
20.06.2014 10:13 |

Reitings 5346
Reģ: 03.01.2012
Matilde, paskaties uz sevi o malas, tagad Tu neievēro etiķeti. Un liec manai personībai mieru, tavi komentāri vsp ir jēli.. Nu saulīt, un tagad nerejies, liekas, ka esmu aizskārusi tavu mazo sirsniņu. Aizej paraudi stūrī. :)

Sēdēšana telefonos utt., ja esi kopā ar otru cilvēku man liekas nepieņemama, kā jau te minēja.Tad sēdi mājās un kaifo pie sava bezvadnieka. :D
20.06.2014 10:24 |

Reitings 1806
Reģ: 18.08.2013
Bante, neizdevās mani aizskart, lai kā Tev to gribētos..Atšķirībā no Tevis, es nemēģinu nevienu aizskart, jau pirmajā komentārā teicu, nekā personīga..:D Necepies, izej ārā pastaigājies, paelpo svaigu gaisu, un zini, TUR ārā ir reālā dzīve :D
20.06.2014 10:34 |

Reitings 5346
Matilde, Tu pirmā sāki, jo izskatās, ka esi safanojusies par mani, jo piemini mani. Un aizskāru gan tevi, ja piemini mani. :D Un ko gribēšu to teikšu, gan par tevi, gan par māmiņām - alkoholiķēm citā diskusijā. Par manu dzīvi neuztracies, iedzer baldriāņus, moš tad nenāksies mani stalkot utt., ko esmu teikusi un ko nē. :D
20.06.2014 10:46 |

Reitings 3298
Sēdēšana telefonos utt., ja esi kopā ar otru cilvēku man liekas nepieņemama

Piekrītu! Un vēl tā stulbā ēdienu fotogrāfēšana no katra leņķa. PZĢC! Vēlāk foto pēcapstrāde, likšana instagramā, visu pieminēšana, kas aizņem minimāli 20 min. Gribas uzdot jautājumu - kāda skuja pēc tu nāci man līdz uz restorānu?
20.06.2014 10:50 |

Reitings 6040
Reģ: 09.03.2012
Es gluzhi ka Emanuelles viirs (atkal :D )
Parzinu etiketi labi, kas javelk, kadelj javelk, ka jasaklaj galds, ar kadu dakshinju jaaed utt.
Bet jaa - eedu kaa gribu, ar ko gribu un galvenais, lai garshigs ediens :D

Vienigais viinus neparzinu, neinteresee, bet labu shampaanieti - oo, jaa!
20.06.2014 10:51 |

Reitings 5346
Šitie Instagrama brīnumi man liekas arī tizli, labāk būtu ēdis nevis 5x fočējis savu ēdamo. :D Un vēl gaidījis atzinīgus komentārus. :D
20.06.2014 10:52 |

Reitings 1806
Reģ: 18.08.2013
Matilde, Tu pirmā sāki, jo izskatās, ka esi safanojusies par mani, jo piemini mani. Un aizskāru gan tevi, ja piemini mani. Un ko gribēšu to teikšu, gan par tevi, gan par māmiņām - alkoholiķēm citā diskusijā. Par manu dzīvi neuztracies, iedzer baldriāņus, moš tad nenāksies mani stalkot utt., ko esmu teikusi un ko nē.

Kaut kā nemanu ka būtu kaut ko pieminējusi par māmiņām utt un ka vispār būtu rakstījusi ko tu esi teikusi..un tas ka Tevi esmu pamanījusi citās diskusijās kā kašķīgu hormonu nomocītu sievišķi nenozīmē ka stalkoju Tevi..nepaliec jau nu iedomīga, tici man, interneta vidi nevajag ņemt nopietni, bet izskatās ka Tev neiet īsti labi pa dzīvi, ja jau vienmēr liekas ka visi tev mēģina uzbrukt..tāda psihiski nestabila mums esi :D
20.06.2014 11:05 |

Reitings 6263
Reģ: 22.02.2014
Piekrītu! Un vēl tā stulbā ēdienu fotogrāfēšana no katra leņķa. PZĢC!

nē, okej....tur restorāna ēdienu nofočēt, vai kaut ko tādu,kas izskatās interesants vai ko, bet nejau- 'Vakariņš mājās" un tur bilde ar tupeņiem uz šķīvja, sardeli, šķīvis ar nosistu malu un krūze ar izbalējušu kaķi virsū, kurā nenosakāms saturs iekšā.
Nu ar ko nu kurš grib dalīties...
20.06.2014 11:09 |

Reitings 3298
'Vakariņš mājās" un tur bilde ar tupeņiem uz šķīvja, sardeli

Paldies D, man sekojamo personu sarakstā nav tādu :D
Jebkurā gadījumā, es šo tendenci uzskatu par smieklīgu un samērā traucējošu. Vai tad agrāk, kad bija tikai filmiņ fotoaparāti, kāds fočēja sava galda saturu?
Šī katra nieka fotogrāfēšana man sāk atgādināt japoškas vasaras plaukumā Rīgas centrā. Kur iet tik visu bildē, katru soli no visiem leņķiem. :D
20.06.2014 11:20 |

10 gadi
Reitings 2793
Reģ: 09.12.2010
Ko visi var čīkstēt par to fotogrāfēšanu un ievietošanu sociālajos tīklos?
Ja kādreiz tas nebija tik izplatīti, tad tagad tas ir izplatīti, jo kādreiz nebija tādas tehnooģijas, lai tik viegli to varētu izdarīt.
Ja tehnika un iespējas attīstās, tad ko darīt? Nepirkt tāpēc telefonu un neinmantot visas tā iespējas.

Novēku katrai nopirkt pa iPhone un tad redzēsim, cik ļoti negribēsies bildēt ēdienu, taisīt selfijus un vnk vilt ārā no kabatas. :D

Un ja runa ir par etiķeti, solīdu vietu apmeklēšanu, tad tur noteikti tāda veida darbības ir izslēgtas, ja cilvēks patiešām grib ievērot etiķeti, ja viņš ir atnācis vienkārsi uz glaunu restorānu, lai tikai pazīmētos, tad, protams, ka etiķetes pārzināšana nav noteikti stiprā puse un līdz ar to notiek arī ēdiena fotogrāfēšana un bilžu ievietošana visos iespējamajos sociālajos tīklos.

Cilveki, kuriem dārgs/izsmalcināts ēdiens, dzēriens, dzīvesveids ir ikdiena, to necenšas publicēt nekur, bet mums - latviešiem jau ir tendence izskatīties labāk par citiem. :)
20.06.2014 11:21 |

Reitings 3298
Novēku katrai nopirkt pa iPhone un tad redzēsim, cik ļoti negribēsies bildēt ēdienu, taisīt selfijus un vnk vilt ārā no kabatas.

Bērns, cik Tev gadi? :D
20.06.2014 11:23 |

10 gadi
Reitings 2793
Vai tad agrāk, kad bija tikai filmiņ fotoaparāti, kāds fočēja sava galda saturu?

Fočēja gan, jā.

Ja kādreiz galvu mazgāja ar ziepēm, jo vienkārši nebija šapmūnu, tad man tagad arī tāpēc jāmazgā ar ziepēm?
Kādreiz neraustīja uzacis un neveica nekādu apmatojuma likvidāciju, jo tas bija normāli, tad man tagad arī tā jādara?

Doma un ideja jau viena un tā pati. :)
20.06.2014 11:24 |

10 gadi
Reitings 2793
Bērns, cik Tev gadi?

Kur, lūdzu, te ir sakars ar vecumu?
Vai tiešām tikai bērni bildē ēdienu un sevi?
20.06.2014 11:25 |

Reitings 3298
Nē, nu bet tāds arguments kāpēc būtu jāpērk iphone skan ļoti bernišķīgi :)
Labi, ne par to iet runa.
20.06.2014 11:27 |

Reitings 1868
Reģ: 25.05.2014
Manuprāt, etiķetes ievērošana un iekšējas inteliģences un pašdisciplīnas mēraukla. Protams, jāatšķir patīkami, inteliģenti cilvēki no aprobežotiem snobiem, kuri pieklājības prasības uztver burtiski un mehāniski. Manuprāt, cilvēks var no galvas iekalt uzvedības likumus, taču nav iespējams iemācīties taktu, smalkjūtību, diplomātiju un eleganci - šī īpašības varam vienīgi sevī izkopt. Dažas dalībnieces pareizi norādīja, ka svarīgāka par prasmi pazīt galda piederumus ir spēja harmoniski iekļauties sabiedrībā un veidot sociālos kontaktus.
Etiķete nav viennozīmīga; tajā nav atrunāta ikkatra iespējamā situācija, tādēļ ir liela nozīme paša cilvēka prātam, attapībai, taktam un saljūtībai.

Esot sabiedrībā, etiķete prasības ievēroju visai stingri, taču ūdeni uz ielas dzeru no pudeles; kad esmu viens mājās, daudzus ēdienu ēdu tikai ar dakšiņu, iztiekot bez nazīša utt. Par nekulturālu cilvēku tādēļ sevi neuzskatu.
20.06.2014 11:29 |

Reitings 1405
Reģ: 17.02.2012
Ko visi var čīkstēt par to fotogrāfēšanu un ievietošanu sociālajos tīklos?
Ja kādreiz tas nebija tik izplatīti, tad tagad tas ir izplatīti, jo kādreiz nebija tādas tehnooģijas, lai tik viegli to varētu izdarīt.
Ja tehnika un iespējas attīstās, tad ko darīt? Nepirkt tāpēc telefonu un neinmantot visas tā iespējas.

Vispār piekrītu. Nesaprotu to stresu ap to, ko dara citi. Tas pats Instagram ir vieta, kur katrs ievieto foto ar to, kas viņam tobrīd ir svarīgi- vai tās būtu jaunas kurpes, ziedu pušķis vāzē uz galda vai skaista kūka cafe. Un?
20.06.2014 11:30 |

10 gadi
Reitings 2793
Nē, nu bet tāds arguments kāpēc būtu jāpērk iphone skan ļoti bernišķīgi
Labi, ne par to iet runa.

Iespējams, ka skan arī, bet ir redzēti spilgti piemēri, ka pieauguši cilvēki, kuri reiz bijuši kategoriski pret jaunākajām tehnoloģijām tiekot pie jebkāda startphone (šajā gadījumā minēju iPhone, jo tas ir ar visskaļāko vārdu) sāka darīt lietas, pret kurām bija pret. :)
20.06.2014 11:31 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits