Etiķete

Reitings 1868
Reģ: 25.05.2014
Šodien dažu paziņu sabiedrībā ieturēju pusdienas restorānā. Liels bija mans pārsteigums, kad viens no viņiem, sākot maltīti, salveti ievietoja aiz sava krekla apkakles. Redzētais man lika aizdomāties par to, cik zinoši ir mūsdienu divdesmitgadnieki etiķetes un uzvedības kultūras jautājumos, tādēļ gribētu apjautāties, kā jūs vērtētu savas zināšanas un prasmes šajā aspektā? Vai, piemēram, zināt, kāds apģērbs jāizvēlas dažādos pasākumos? Vai pazīstat visus galda piederumus un zināt, kādiem mērķiem tie paredzēti? Kā pareizi ēdami spageti, fondī, vēžveidīgie, zivis un gliemeži? Vai pārvaldāt saskarsmes etiķeti? Un tamlīdzīgi jautājumi.
Vai vērtējat apkārtējo manieres un uzvedības kultūru? Vai jūsu vīri, draugi, brāļi atver jums durvis, pasniedz roku un pietur lietussargu? Apmeklējot publiskus pasākumus, vai vīrietis jūs ved zem rokas?

Varbūt varat pastāstīt kādus kuriozus, kas radušies etiķetes nezināšanas vai neievērošanas dēļ? Man nāk prātā gadījums, kad pusdienu laikā kāda dāma uz mirkli atstāja pasākuma norises telpu, bet atgriežoties konstatēja, ka viņas trauki jau ir tikuši novākti - izrādījās, ka viņa salveti bija novietojusi uz galda, bet nazīti un dakšiņu - tādā pozīcijā, kas apkalpojošajam personālam signalizēja maltītes beigas.
19.06.2014 19:33 |

10 gadi
Reitings 4942
Reģ: 18.10.2009
lielāko daļu pārzinu un ievēroju- apģērbs, galda piederumi.
Ne visi vīrieši ir audzināti, tikai mazs % atver durvis, palīdz nest, nopērk kaut ūdeni utt.

Bijām grupa pārgājienā gan puiši, gan meitenes, es pati savācu savas mantas, salocīju telti un kad pavisam maz palika pienāca 2!!! puiši un teica palīdzēs, beigās viņi to telti tā sagumzīja, kad teica jāņem ārā un jāpārloka, paņēmu savu telti un salocīju pati un saliku, atvadījos no visiem un gāju uz staciju- šie puiši nepalīdzēja nest mantas, pie jūras no grupas meiteni satiku viņa līdz ceļam palīdzēja. Uz ceļa satiku svešus 3 vīriešu, kas paši piedāvājās un paņēma visas manas mantas un nesa.
Tracina, ja nemāk ar nazi un dakšiņu rīkoties. Nepareizās glāzes pasniedz dzērienus.
19.06.2014 21:20 |

Reitings 398
Reģ: 12.05.2014
Vai, piemēram, zināt, kāds apģērbs jāizvēlas dažādos pasākumos? Vai pazīstat visus galda piederumus un zināt, kādiem mērķiem tie paredzēti? Kā pareizi ēdami spageti, fondī, vēžveidīgie, zivis un gliemeži? Vai pārvaldāt saskarsmes etiķeti?

Nē, neesmu lohs.
19.06.2014 21:22 |

Reitings 398
Reģ: 12.05.2014
Ne visi vīrieši ir audzināti, tikai mazs % atver durvis, palīdz nest, nopērk kaut ūdeni utt.

Kāda velna pēc tev vajadzētu kko palīdzēt nest? Esi invalīde? Nopirkt ūdeni? Esi ubadze?
19.06.2014 21:26 |

Reitings 1806
Reģ: 18.08.2013
Bante, un Tu gan būtu tā kas vienmer pa temu komente..lai gan bija par temu komentārs, autors tak prasīja kādu smieklīgu atgadījumu, a Tu visās temās esi smieklīgs atgadījums :D

Ja par temu, tad etiķete man nav sveša..jā varbūt nezinu kā jāed visi tie vežveidīgie utt..bet tas tikai tapec ka tādus needu. Tā visādi citādi zinu ko katrs galda piederums dara uz galda un kā jāuzvedas, tā pat arī kā jāģerbjas. :)
19.06.2014 22:08 |

Reitings 1496
Reģ: 12.09.2009
man, jāsaka, paldies Dievam mans puisis pārzin etiķeti ļoti labi. tāpēc, ejot ar viņu kaut kur, man nebūs jābaidās, ka kaut ko nezināšu, jo vienmēr jau var sākumā paskatīties kā to dara apkārtējie vai arī paprasīt draudziņam :) to es saku šoreiz pa dažādu specifisku ēdienu baudīšanu - vēžiem, mīdijām utt., jo es neesmu tādus ēdusi. Par galda piederumiem, cik daudz un kā es zinu, protams, kā apģērbties arī zinu. Bet es zinu arī to, ka daudz kur man ir ''caurumi''tajā etiķetē un es labprāt apmeklētu etiķetes kursus :) bet īstenība, ko esmu pamanījusi, bieži vien tie bagātākie cilvēki, kuri restorānus atļaujas katru dienu un kuriem tas nav kaut kas woooow 1x 6 mēnešos speciāla iziešana, kur nedēļu iepriekš jādoma ko vilkt , jāpērk jauns apģērbs un jāuzvedas kā pilī , uzvedas ļoooti parasti, viegli nepiespiesti un viņu kompānijā toc nebus neerti. Pateiks kaut ko ja nezinās kāds un parādīs, jo viņiem tas restorāns dažiem ir kā vakarinas mājās. smieklīgāk ir skatīties uz tām dāmām pārspīlētajā un pārspīlētajiem džentlmeņiem, kuri sēž sacēluši degunus gaisā, pēta, kritizē citus jo, redz, iespēja papliķēt sev pa plecu - redz kāds es tomer gudrs, a tas šitā te (runājot pa autora piezīmi pa virieti un salveti). manliekas, tu nac uz restoranu est un baudit kvalitativu edienu un kompaniju, nevis sedet kaa iebetonēts un raustities par katru kļūdu. smiekligi.
19.06.2014 22:40 |

Reitings 1221
Reģ: 15.02.2012
Taa jau ir, ja esi naacis no nabadziigas gjimenes, tad arii veelaakos gados paarticiibaa aiz sleegtaam durviim grauziisi vistu ar zobiem no karkasa.

+++ super pateikts :) tieši tā es dažkārt jūtos!
19.06.2014 22:57 |

Reitings 11429
Reģ: 02.07.2013
Es atzīšos, ka daudz ko nezinu, bet gribu zināt. Labprāt izietu kādus kursus par etiķeti, par uzturu.
Bet es arī uz smalkiem pasākumiem neeju, neesmu smalkā dāma :D
19.06.2014 22:59 |

Reitings 312
Reģ: 31.05.2014
Es neesmu nekur īpaši mācījusies etiķeti, par to kaut kā īpaši lasījusi vai tamlīdzīgi, nejūtu arī vajadzību pēc tā. Ja ietu pie Valsts prezidenta uz pieņemšanu, tad gan jau sagatavotos. Ikdienā ievēroju parastās pieklājības normas, tas arī viss. Manuprāt, stulbi ir tie cilvēki, kas savu etiķeti bāž visur, arī nevietā (kā Roberts), un kas tēlo augstdzimušos cilvēkus. Tas izskatās labi tikai tad, ja nāk dabiski un nepiespiesti. Tādi cilvēki diez vai aprunās citus forumā par etiķetes kļūdām..
19.06.2014 23:16 |

Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
bieži vien sabiedrībā valda uzskats, ka etiķete tikai apgrūtina dzīvi, padara visu neērtāku. īstenībā ir otrādi, tā tika izstrādāta cilvēku ērtībām, un, ja cilvēkam piemīt pieklājība un labas manieres, tad etiķeti viņam jāzubrī nebūs, jo pareiza rīcība nāks spontāni. piem. tie paši galda piederumi ir salikti lietošanas kārtībā, tur nekas sarežģīts nav. un ir ēdieni, kurus ir jāēd ar rokām pēc etiķetes. speciālie piederumi jūras veltēm un zivīm ir ērtībām, lai cilvēks neaizrijas ar asakām un lai vieglāk būtu, piemēram, attaisīt čaumalu. dažas kūkas ir vieglāk ēst ar dakšiņu, nevis karoti, jo tās ir cietas. smalkiem vīniem ir lielas glāzes, lai, to malkojot, glāzē ielien deguns un varētu pilnībā izbaudīt gadiem veidoto garšas un smaržas buķeti. un tā tālāk. būtībā viss ir loģiski, ir, protams, arhaismi arī etiķetē, kuriem vairs nav praktiskas nozīmes un tie izzūd no etiķetes grāmatām.
pēdējais kuriozs, ko atceros - gāju pusdienās uz restorānu ar priekšnieku un viņš gāja pa priekšu, tad apsēdās ar seju pret izeju. lai es (laikam, viņaprāt, neaptēsta skuķe) nepadomātu, ka viņš ir nepieklājīgs, paskaidroja man, ka vīrietim restorānā jāiet pa priekšu, lai viņš pārliecinās, ka vieta ir dāmas vērta un lai skatītos, kas ieet pēc viņiem :D (ok, nav smieklīgi, bet man likās kurioza situācija, ka viņš domāja, ka es gaidu, ka mani laidīs pa priekšu un ka gribēju apsēsties viņa vietā) starp citu, salveti (auduma) viņš vienmēr ievieto aiz apkakles, kaut arī vienmēr līdzi rezerves krekli.
19.06.2014 23:23 |

Reitings 2209
Reģ: 29.01.2014
Etiķete priekš manis ir lamuvārds. Vidusskolā pasniedza, bet skolotāja bij tāda ragana, ka tās zivju dakšiņas un salvetes dirsā viņāi ielocītu. Viņas kroņa teiciens- īsts vīrietis vienmēr nēsā pulksteni, maku un ķemi. Grupā bija tikai puiši(profesijas specifika tāda) bet pasniedēja pēc katra teikuma apgalvoja cik lieli pidari mēs esam. Vienīgie cilvēki esot Vīķe Freiberga un Freibergas čalis. Pārējie pidari.
20.06.2014 00:17 |

Reitings 110
Reģ: 29.06.2013
Nu, etiķete patiešām ir arī pamats uzskatīt par lamuvārdu, ņemot vērā, ka tai lielākoties nav nekāda racionāla pamata. Tā nepieciešama vienīgi aprobežotiem, snobiskiem ļaudīm, lai ar bezjēdzīgām ārešķībām savās iedomās sajustos piederīgi kaut kādai elitei. Tā, protams, ir negācija, kas jāizkauž, tāpēc parasti, ja vien tas nesagādā īpašu piepūli, rīkojos pretēji etiķetei, piemēram, pasākumos, kur pieņemts ierasties uzvalkos, tērpjos pēc iespējas brīvākā treniņtērpā.
20.06.2014 00:32 |

Reitings 549
Reģ: 22.12.2013
Donata, par to, kurs piemais ieiet restorana, uzsak sarunu ar viesmili - ne visur, bet reizem restoranos ta ir ka zime, kuram no viesiem pasniegt rekinu. :)
20.06.2014 02:37 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Man vislabaak patiik mans viirs-vins vienmeer saka,ka loti labi zin "Eiropas manieres",bet dariis,kaa gribees:DTas man patiik amerikaanos-visu uznemt taa mieriigi,bez stresina!
20.06.2014 02:48 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Neuzturos taadaa sabiedriibaa, kur omaari, miidijas un tamliidziigas delikateses buutu ikdiena. Taapeec noteikti nezinaatu kaa pareizi to buutu jaeed.
Tachu saprashana par to, kaadam ir jaabuut izejamam apgjeerbam, vakara grimam, pieklaajiigaam maniereem man ir. Un arii viirietis maak gan durvis atveert, gan roku padot u.tml.
20.06.2014 04:11 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Man arī ir gadījies būt etiķetes kursos (īsajos, vienas dienas). Nu vismaz priekš manis tur nekādus baigos atklājumus neizstāstīja.

Ar visu to, tiklīdz ir vairak, neka viena dakšiņa, tādas 100% pārleicības par to, kuru ņemt, nav. Vados pēc tā, ka grābju to, kura "pirmā" (t.i., talāk no sķīvja). Sabiedrībā, kur vajadzētu piedomāt pie galda manierēm, iespēju robezās izvēlos ēdienus, kurus zinu, kā ēst. Ja nu nav variantu, palūru, ka dara citi, un mērkaķojos pakaļ. Glāzes... esmu dāma, man parasti smalkie vīrieši pareizos dzērnenus ielej pareizajās glāzēs. Mājās regulāri vīrs man aizrāda, ka esmu ielējusi vīnu neriktīgaja glāzē - bet ta ir mana mīļāka glāze, un es no tās dzeru VISU. Bet nu jā, galda manieres noteikti nav mana stiprā puse. Šo to esmu apguvusi, kad cilvēki ir pie galda aizrādījuši un paskaidrojuši (bet tas vienmēr ir noticis laipni, draudzīgi, "aizrādītāji" vienmēr ir bijuši sirmi kungi gados, kas ir gribējuši, kā labāk).

Ko kur vilkt, kaut kā nav baiga problēma, slēgtas kurpes, zeķubikses un drēbes, kur plikumi nelien āra, parasti ir dresskods, ar kuru pārāk drausmīgi neizgāzīsies.

Durvis mēdzu pieturēt kundzītēm gados, arī vīriešiem, ja stiepj smagumus (bieži turu Venden puišiem).

Man kaut kad etiķetes sakarā deva padomu, pie kura es pieturos - ja tu tajā "smalkajā" sabiedrībā uzvedīsies laipni, draudzīgi, vienkārši, tad arī gadījumos, kad tu kaut ko izdarīsi ne pēc etiķetes, nekāda liela traģēdija nebūs.

Es neesmu augusi sabiedrība, kur visas tās daksiņas, manieres, uzvedība, utt. ir dabiska ikdienas lieta. Ja kādreiz iegrozīsies dzīve tā, ka man tas BŪS jāzina - iemācīšos. Pagaidām, nu pārāk reti gadās tādas situācijas.
20.06.2014 09:14 |

Reitings 3548
Reģ: 19.04.2013
Galda etiķeti zinu 50/50, bet cenšos nepasūtīt tādus ēdienus, kam ir nepieciešamas speciālas iemaņas. "Kuriozs" sanāca nelielā kafejnīcā, kur martini man atnesa vīna glāzē. Nepareiza glāžu lietošana sabiedriskos pasākumos mani gan tracina. Taču mājās man ir ļoti ērtas un mīļas viskija glāzes, tāpēc grēkoju un dzeru no tām pilnīgi visu. Pie apģērba gan piedomāju un jau pirms pasākuma palasos internetā, kas ir pieņemts un kas skaitās nepieņemami.
20.06.2014 09:29 |

10 gadi
Reitings 2793
Reģ: 09.12.2010
Jauki, ka tomēr izrādās, ka lielākā daļa cosmo dāmas tomēr pārzinot etiķeti kaut pēc komentāriem, izteicieniem to galīgi nepateiksi, jo tā arī ir sava veida etiķete, bet citā jomā. :)

Vai tiešām visas apgrozās tādā sabiedrībā, kur tas viss ir nepieciešams tik augstā līmenī?

Es nekaunos atzīt, ka neesmu ne mācījusies, ne lasīju par etiķeti, bet atbilstoši apģērbties, solīdi paēst un ievērot elementāras/pašsaprotamas pieklājības normas es māku, ja būs nepieciešamība mācīties to visu padziļinātāk, tad noteikti to darīšu, bet pagaidām tādas nepieciešamības nav.

Vēl varētu padiskutēt par to, kāda tad kuram ir izpratne par etiķeti kopumā. :)
20.06.2014 09:32 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
misshine, es varu pakomentēt - ikdienā noteikti neapgrozos, bet pāris reizes tomēr kaut kā IR sanācis būt TĀDĀ sabiedrībā (ne Rīgā gan, jāsaka uzreiz, mums to paaudzēs baigi smalko cilvēku nav baigi daudz un es viņus nepazīstu). Visur kur dzīvē var gadīties iemaldīties :D
20.06.2014 09:35 |

Reitings 9561
Reģ: 12.04.2009
Es atzīšos, ka nepārzinu pilnīgi etiķeti, tā ir vesela mācība, un tajā ir jāiedziļinās. Ikdienā neģērbjos atbilstoši etiķetei, jo darbā pilnīgi neviens tā neģērbjas, izņemot direktori, loģiski, jo ikdienā ir dažādas tikšanās ar augstām amatpersonām, BET, piemēram veco Rietumvalstu pārstāvji arī īpaši nepiegriež vērību etiķetei, daudzi ģērbjas brīvi, kā festivālu apmeklētu. Visus ēdamrīkus, kas atrodas uz galda smalkā restorānā kā lietot neprotu, bet nu ko darīt, cik esmu redzējusi to neprot arī citi :D gan bagātāki, gan nabagāki.
Es arī apšaubu, ka šeit visas, kas saka ka pārzin etiķeti, nepārzin viss, jo tā neaprobežojas tikai ar apģērbu, uz galda esošo priekšmetu pielietojumu un durvju atvēršanu, mēteļa novilkšanu ;) Tā jau ir arī vispārēja attieksme un kultura socialozējoties, un tā pieklibo šajā portālā daudzām, īpaši jau Bantei, es gan nesekoju visām sarunām, bet tieši tā jau arī cilvēks izceļas, ar necieņas izrādīšanu pret citām Cosmo lietotājām, kas absolūti neatbist etiķetes pamatbūtībai :)
20.06.2014 09:45 |

10 gadi
Reitings 10290
Reģ: 29.01.2009
Pamatlietas zinu.
Par omāru ēšanu, piemēram, nezinu, jo nav nācies :)

Man no pašreizējiem novērojumiem visbriesmīgākais liekas, ka cilvēki aiziet uz glaunu vai mazāk glaunu vietiņu, un 80% sēž telefonos vai planšetēs. vāks! kāda tad jēga dzīvot kopā ar cilvēku? var taču dzīvot ar savu telefoniņu.
20.06.2014 09:53 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits