Šodien dažu paziņu sabiedrībā ieturēju pusdienas restorānā. Liels bija mans pārsteigums, kad viens no viņiem, sākot maltīti, salveti ievietoja aiz sava krekla apkakles. Redzētais man lika aizdomāties par to, cik zinoši ir mūsdienu divdesmitgadnieki etiķetes un uzvedības kultūras jautājumos, tādēļ gribētu apjautāties, kā jūs vērtētu savas zināšanas un prasmes šajā aspektā? Vai, piemēram, zināt, kāds apģērbs jāizvēlas dažādos pasākumos? Vai pazīstat visus galda piederumus un zināt, kādiem mērķiem tie paredzēti? Kā pareizi ēdami spageti, fondī, vēžveidīgie, zivis un gliemeži? Vai pārvaldāt saskarsmes etiķeti? Un tamlīdzīgi jautājumi.
Vai vērtējat apkārtējo manieres un uzvedības kultūru? Vai jūsu vīri, draugi, brāļi atver jums durvis, pasniedz roku un pietur lietussargu? Apmeklējot publiskus pasākumus, vai vīrietis jūs ved zem rokas?
Varbūt varat pastāstīt kādus kuriozus, kas radušies etiķetes nezināšanas vai neievērošanas dēļ? Man nāk prātā gadījums, kad pusdienu laikā kāda dāma uz mirkli atstāja pasākuma norises telpu, bet atgriežoties konstatēja, ka viņas trauki jau ir tikuši novākti - izrādījās, ka viņa salveti bija novietojusi uz galda, bet nazīti un dakšiņu - tādā pozīcijā, kas apkalpojošajam personālam signalizēja maltītes beigas.