Kā pamudināt mainīt dzīvi

Reitings 159
Reģ: 10.06.2013
Draugam darbs ir, tikai, profesijas nav. Pēc vidusskolas beigšanas bija mēģinājis iestāties augstskolā, bet budžetā netika un naudas studijām par maksu nebija. Šobrīd viņa alga nenosegtu mācību kredītu. Strīdēties negribu, bet domāju, ka puisim savos 24 gados būtu laiks pievērsties karjeras veidošanai.
Iepriekš ar draugu ir bijušas sarunas, ka būtu laiks iegūt profesiju, lai nav jāmokās ar esošo darbu, bet viņš pagaidām neko negrib mainīt dzīvē (tam gan es neticu, jo var manīt, ka viņš bez maz vai slīkst depresijā). Darba iespējas viņa pilsētā nav plašas. Gribu palīdzēt, bet nezinu, ko ieteikt viņam darīt.
18.06.2014 14:33 |

Reitings 1277
Reģ: 30.10.2013
Nepiekrītu tam, ka darba devēji uz kursos iegūtu izglītību neskatās nopietni. Domājošs darba devējs, kurš meklē speciālistu noteiktā jomā - neņems darbā augstskolnieku. Protams ir daudz un dažādi izņēmumi (jāskatās kādā jomā, varbūt augstskolniekam padziļinātākas zināšanas, kuras atklājas intervijas laikā) , bet tā visā visumā pieņems darbā to, kuram ir reālas zināšanas, reālas iemaņas.
Mana draudzene ar vidusskolas izglītību pelna no 1000-2000 euro mēnesī! Un, nē, neberž spermu no palagiem. (tas Ervīnam) Strādā ļoti solīdā darbā un pateicoties tam, ka vienkārši nekaunas un iet un dara, un runā ar visiem pēc kārtas līdz beigu beigās viņai atļauj pamēģināt. Redz, ka pamēģināja un tagad studē tikai prieka pēc. :)
18.06.2014 19:41 |

Reitings 68
Reģ: 18.06.2014
Es uzskatu ka augstāko izglītību vajag tikai trīs profesijām - ārstam, juristam un arhitektam. Nekad nesapratīšu priekš kam cilvēki iet studēt filologos, vēsturniekos utt un pēc tam strādā bankā aiz lodziņa... (Nejaukt ar tiem, kas pēc tam strādā profesijā) tas pats ar uzņēmējdarbību utt.. Dabū bakalauru, jo budžetā tik zubrās, pēc tam visu mūžu kafiju taisa jo cilvēks nav spējīgs pieņemt lēmumu un strādāt stresainās situācijās...
18.06.2014 19:56 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Dabū bakalauru, jo budžetā tik zubrās

No kurienes tev tāda pārliecība, ka tie, kas ir budžetā, to vien dara, kā zubrās....? Es nostudēju visus gadus budžetā, mācījos apmēram tikpat maz, kā vairums citu manu kursabiedru (eksāmeniem gatavojos, pēdējā naktī lasot kladi un Wikipēdiju), tikai kaut kā atzīmes parasti bija pietiekamas, lai noturētos budžetā.

Un iedomājies, nestrādāju banka aiz lodziņa. Kafiju gan taisu - sev.

Visbiežāk budžetnieki ir vienkārši tie, kam galva strādā (tā saucamās "vieglās galvas", kam viss ātri pielec) un kuri ir pietiekami prātīgi, lai ātri saprastu, kur ir tas "zubrīšanas" minumums (lasi - minimums mājas darbu, minimāla gatavošanās eksāmenam, semināram), lai noturētu atzīmes virs vidējā. To baigi centīgo entuziastu "no sirds" budžetnieku vidū ir minimums, labi ja viens, divi.

Augstskolā, diemzēl, kā jau te cita komentētāja teica:
Pēc nomācītiem (nomocītiem) gadiem sapratu, ka fufelis vien tā studēšana ir - mācību kvalitāte ir zem jelkādas kritikas.

Un, attiecīgi, arī līmenis, kas vajadzīgs, lai dabūtu to 8 vai 9 ir tāds nekāds - ar vienu nakti Wikipēdijas skavās man vienmēr pietika pilnībā.
18.06.2014 20:14 |

Reitings 68
Reģ: 18.06.2014
57days

Tas budžets nebija domāts par visiem. Mana neizpratne ir kad cilvēki iet mācīties dēļ papīra, un izvēlas sev nepiemērotas profesijas un tad arī zubrās lai paliktu budžetā, kaut gan sajēgas par priekšmetiem nav.. Piemēram, es zinu kas ir mācījušies IT bakaulaurā (jo tur viegli budžetā tikt), nomocījuši visus 3 vai 4 gadus, bet pēc tam nevar atrast darbu savā jomā, jo sajēgas nav. Tas pats par uzņēmējdarbību.. Cik cilvēki pabeidz to skolu un pēc tam izveido savu uzņēmumu? Ne daudzi no viņiem.. Parasti atrod darbu, kur tās akadēmiskās zināšanas nav vajadzīgas :)

Protams ir cilvēki, kas mācās un pielieto to papīru pēc tam, bet vairākumam pat nepaprasīs darba intervijā, jo ko cilvēks prot ir daudz svarīgāks nekā tas papīrs :)
18.06.2014 20:54 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Ja puisim ir ķēriens datorlietās (un draudzene apgalvo, ka ir), tad iestāties IT studijās nav slikta ideja. Vispirms, iespēja izrauties no mazpilsētas - būs vieglāk tikt pie vietas kopmītnēs. Otrkārt, varēs iegūt paziņas, kas, visticamāk, palīdzēs arī atrast pirmos darbiņus IT jomā - varbūt kādam no tresa kursā čomiem ofisa atbrīvosies vietiņa, varbūt, ja puisis sevi parādīs, pasniedzēji piemetīs kādu vakanci. Un tomēr uz IT STUDENTU, kurs vel tam visam pa virsu kaut ko arī reāli prot, skatīsies pozitīvāk, neka ja atnaks puisis bez neviena papīra, un sāks skaidrot, ka kaut ko tomēr jēdz arī.

Vēlāk jau var domāt, vai aizstat studijas ar kursiem, pašmācību (man radinieks pats regulāri apgūst jaunas prasmes tieši IT jomā absolūta pasmācībā), kaut kādām sertifikācijām.

Varianti, ja grib, ir. Ja negrib - nav.
18.06.2014 21:00 |

Reitings 159
Reģ: 10.06.2013
Paldies visiem par ieteikumiem. :)
18.06.2014 22:06 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits