Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Nevaru izlemt.

Reitings 159
Reģ: 08.06.2014
Hei, hei!

Nekad nebūtu domājusi, ka šeit veidošu šādu diskusiju, bet te nu es esmu. Kā jau virsrakstā minēju, īsti netieku vairs skaidrībā, ko un kur labāk studēt, tāpēc lūgšu jūsu palīdzību. Bet par visu pēc kārtas.

Līdz šī gada sākumam, tas ir, kādus trīs gadus, biju diez gan cieši apņēmusies studēt žurnālistiku un šķita, ka atliek vien izvēlēties, kur to darīt, bet tad nāca apjausma, ka tā īsti nav mana joma. Un tad vēl sāku lasīt par to, ka daudzi pēc šo studiju beigām nevar atrast darbu savā jomā… Vai ir jēga studēt žurnālistiku, kad to dara tik daudzi? Un kādam, jūsuprāt, jābūt cilvēkam, lai viņš kļūtu par labu, pieprasītu žurnālistu?

Pēc šī gada Skola 2014 apmeklēšanas ieinteresēja tūrisma joma. Vidzemes augstskolā ir divas – turklāt profesionālā bakalaura - studiju programmas, kas saistītas ar tūrismu. Lasīju, ka tieši Via ir labākās tūrisma studijas Latvijā un ka šīs jomas speciālisti būs pieprasīti nākotnē, jo tūrisms ir viena no visstraujāk augošajām nozarēm pasaulē. Sākumā nobijos no tā, ka augstskola atrodas gandrīz trīs stundu brauciena attālumā no vietas, kur dzīvoju, bet pašlaik nopietni apsveru iespēju šeit studēt, jo šī ir joma, kurā es sevi redzu nākotnē. Arī studiju maksa ir mazāka, nekā citās augstskolās (runāju vispārīgi, ne ne tikai par tūrisma studijām, jo naudai tomēr ir nozīme), kā arī šajā augstskolā skatās ne tikai CE rezultātus, bet arī vidējās atzīmes. Vēl atradu, ka kaut ko līdzīgu (tūrismu un viesmīlības vadību) var studēt Baltijas Starptautiskajā akadēmijā, taču nekas daudz par šo skolu nav dzirdēts. Var, protams, studēt tūrismu arī Turībā, taču studiju maksa ir ļoti augsta, tāpēc šo iespēju esmu atmetusi.

Pēc sarunas ar māsīcu apdomāju studēt LU Datorikas fakultātē, jo viņa tur studē maģistrantūrā un ir atradusi labu darbu savā jomā. Tas gan ir vairāk saistīts ar papīriem, bet viņa ir ļoti apmierināta. Turklāt viņa stāstīja, ka gandrīz visi studē budžetā. Taču mani biedē, ka studiju laikā ir ar matemātiku saistīti priekšmeti, kas nav mana stiprā puse, kā arī tas, ka uzņemšanā skatās matemātikas eksāmena rezultātus. Lai gan eksāmens likās daudz vieglāks, nekā gaidīju, neesmu droša par tā rezultātiem.

Vēl esmu apdomājusi iespējas studēt kultūras vadību, socioloģiju, baltu filoloģiju, kā arī apgūt pirmskolas skolotāja profesiju. Taču par pirmajiem trijiem esmu lasījusi, ka, beidzot šīs studijas, daudzi nevar atrast darbu savā jomā, bet mācīties par skolotāju attur skolotāju zemais atalgojums, jo nevar noliegt, ka naudai ir liela nozīme un nākotnē ar savu darbu gribas labi pelnīt.

Kāpēc es visu šo rakstīju? Es gribu dzirdēt jūsu domas un pieredzi par manis izvēlētajām jomām, augstskolām, fakultātēm un studiju programmām: cik viegli tikt iekšā, cik viegli tikt budžetā un cik viegli tur noturēties (ja ir rotācija), vai ir perspektīvi ko tādu studēt, kāda ir studiju kvalitāte, kā ar darba iespējām pēc studiju beigām u. tml. Vienvārdsakot - visu, kas varētu palīdzēt izlemt. :)

Jau iepriekš liels paldies! :)
08.06.2014 17:28 |

Reitings 6407
Reģ: 16.01.2014
Ja Tūrisms, tad noteikti VIA. Tur ir gidi un tūrisma vadība un organizācija. Ja gribi kaut ko nopietnāku ar iespējām strādāt pašvaldībās, patstāvīgi un tādā garā TOV fakultāte ir Tava, ja vairāk radošu tad TG. Rēķinies, ka tur vajadzēs nopietni mācīties, neviens Tev neko nedāvinās. :)
08.06.2014 17:34 |

Reitings 2715
Reģ: 13.12.2013
Man ir gandriz tada pati probleema..Nomaacoties gadu kaut ko, kas iisti nepatik saprotu, ka ieteikumu juurai nekaadas jeegas nav, tas novirza no patiesaa aicinajuma. Tas taa, ne pa teemu...
Runajot par zurnalistiku - ir japrot skaidri un logiski izklastit domas, veidot interesantus un saistosus rakstus bez gramatikas kludam. Vienkarsi zurnalistiku studet nav jegas. Vari izveleties studet turismu, paplasinasi redzesloku, ja gribesi spesi rakstit profesionalus rakstus, nevis kaadi tuksi ir redzami zinu portalos. Padomaa, kadu tu redzi savu ikdienu, un uz prieksu!
08.06.2014 17:42 |

Reitings 1440
Reģ: 08.04.2013
Es arī jau labu laiku sliecos uz žurnālistiku, ko arī septembrī studēšu. Tiesa gan - noteikti ne Latvijā, jo, manuprāt, šeit tam nav pietiekami daudz iespēju (tikai mans viedoklis, protams).

Ja būtu jāizvēlas, varbūt pat ieteiktu tūrismu, jo, cik dzirdēts, darba iespējas tajā jomā ir pietiekamas, turklāt būsi ieguvusi diezgan vispusējas zināšanas.
08.06.2014 17:52 |

Reitings 8187
Reģ: 27.12.2009
Labāk tad stāties datoriķos LU.
Žurnālistikas studijas var papildināt tavu talantu, iepraktizēties niansēs,bet ja tas nav iekšās , tad nav.Visi mani mīļākie žurnālisti ne vienu dienu nav mācījušies šajā sfērā.
08.06.2014 17:56 |

Reitings 312
Reģ: 31.05.2014
Jēga ir studēt to, kas tev patiešām patīk, neskatoties uz to cik daudz vai maz tur iet studēt.

Manuprāt, jebkurā jomā, lai kļūtu par labu, pieprasītu profesionāli, jābūt gudram gan tās profesijas teorētiskajā, gan praktiskajā ziņā, gan dzīves ziņā. Jābūt nedaudz lecīgam, vai. Nu tādam, kas pats sev prot izsist vietu un negaida, ka viņu kāds iebīdīs siltā vietiņā. Vai arī jābūt labām pazīšanām, kontaktiem.

LU datoriķos ir daudz matemātikas un, ja to nesaproti, diez vai tur būs viegli. Studē tikai budžetā (vismaz agrāk tā bija), bet LU ir rotācija un vienmēr no budžeta un mācību programmas var izkrist.

Man vienmēr ir licies, ka tūrismu vislabāk ir mācīties Turībā. BSA - viena no sliktākajām izvēlēm.
08.06.2014 18:10 |

Reitings 312
Reģ: 31.05.2014
Vēl esmu apdomājusi iespējas studēt kultūras vadību, socioloģiju, baltu filoloģiju, kā arī apgūt pirmskolas skolotāja profesiju. Taču par pirmajiem trijiem esmu lasījusi, ka, beidzot šīs studijas, daudzi nevar atrast darbu savā jomā, bet mācīties par skolotāju attur skolotāju zemais atalgojums, jo nevar noliegt, ka naudai ir liela nozīme un nākotnē ar savu darbu gribas labi pelnīt.

Baltu filologi tiešām ir bezdarbnieki vai strādā citā jomā, vai turpina studēt ko citu. Uz skolotājiem neej, jo, kā pati atzīsti, tas nav tavs aicinājums, līdz ar to laba skolotāja neiznāksi.
08.06.2014 18:12 |

Reitings 159
Paldies, meitenes, par viedokļiem! :)

S80, Tu esi studējusi ViA? Un es esmu pieradusi mācīties un visu darīt pati, tāpēc nemaz negaidu, lai augstskolā kāds kaut ko dāvinātu. :)

Keita, es arī domāju, ka jāstudē to, kas patiešām patīk, jo tikai tad cilvēks gribēs iet un darīt, un meklēt iespējas, lai augtu un pilnveidotos.
Par skolotāja profesiju iedomājos, jo man ļoti, ļoti patīk mazi bērni. Bet, šķiet, šo ideju būs jāaizmirst, jo, pirmkārt, nevilina skolotāju zemās algas, un, otrkārt, kārtīgi padomājot, tiešām sapratu, ka tas nav mans aicinājums.
Bet kāpēc Tev liekas, ka Turībā ir labākās tūrisma studijas?
11.06.2014 22:33 |

10 gadi
Reitings 4942
Reģ: 18.10.2009
šogad beidzu pirmo kursu skolotājos, arī šo mācību gadu kā skolotāja nostrādāju -alga smieklīga, darbs kā hobijs, nekas cits, bet fantastiska profesija!
11.06.2014 22:37 |

Reitings 2196
Reģ: 19.10.2012
Es jau, protams, iesaku datoriku, jo darba iespēju tiešām ir daudz un pat jau pēc 1. kursa, ja kaut ko reāli saproti, pietam darbu vēlāk var dabūt pat ļoti labu. Bet matemātiku un loģisko domāšanu gan tur vajadzēs. Viskko varētu stāstīt, bet gan ne konkrēti par LU.
11.06.2014 22:39 |

Reitings 159
vaboleens, Tu mācījies un strādāji vienlaikus? Esi pirmskolas skolotāja?
11.06.2014 22:40 |

Reitings 159
Ishi, Tu pati studē/strādā šajā jomā, vai ne? Un es arī esmu bieži dzirdējusi, ka ir ļoti perspektīvi ko tādu studēt. Bet, šķiet, ka galvenais, kas mani piesaistīja, ir tas, ka LU gandrīz visi (vai pat visi) studē budžetā. Vispār - cik daudz matemātikas ir šādās studijās?
11.06.2014 22:47 |

Reitings 6407
Reģ: 16.01.2014
Tev PM. Lūdzu, nomaini niku, jo esmu pieradusi, ka R. ir puisis :)
11.06.2014 22:50 |

Reitings 2196
Reģ: 19.10.2012
Jā, studēju, bet gan RTU. Un budžetā tikt nav gandrīz nekādu problēmu. Rotācijas vismaz mums nav, bet tie, kas sākotnēji nav budžetā, jau pēc 1ā semestra var sniegt iesniegumu par to, lai atbrīvo no studiju maksas. Parasti viņi arī iekļūst budžetā, bet no tiem, kas jau ir budžetā, ārā gan nevienu nemet.
Matemātikas ir pietiekoši un visādas- augstākā matemātika, diskrētā matemātika, varbūtību teorija... Ja labi grib, tad izbraukt jau var. Bet pasniedzēji jau tāpat šajos priekšmetos ir labi un diezgan atsaucīgi. Katrā ziņā matemātika jau nav tas, kas šeit sagādātu lielākās problēmas studentiem.
11.06.2014 22:55 |

Reitings 1501
Reģ: 18.07.2012
Ishi> kā RTU vispār ir mācīties? Kāpēc izvēlējies datoriku tieši tur studēt? Kas tur ir visgrūtākais tajā programmā?
12.06.2014 19:50 |

Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!