Hei, hei!
Nekad nebūtu domājusi, ka šeit veidošu šādu diskusiju, bet te nu es esmu. Kā jau virsrakstā minēju, īsti netieku vairs skaidrībā, ko un kur labāk studēt, tāpēc lūgšu jūsu palīdzību. Bet par visu pēc kārtas.
Līdz šī gada sākumam, tas ir, kādus trīs gadus, biju diez gan cieši apņēmusies studēt žurnālistiku un šķita, ka atliek vien izvēlēties, kur to darīt, bet tad nāca apjausma, ka tā īsti nav mana joma. Un tad vēl sāku lasīt par to, ka daudzi pēc šo studiju beigām nevar atrast darbu savā jomā… Vai ir jēga studēt žurnālistiku, kad to dara tik daudzi? Un kādam, jūsuprāt, jābūt cilvēkam, lai viņš kļūtu par labu, pieprasītu žurnālistu?
Pēc šī gada Skola 2014 apmeklēšanas ieinteresēja tūrisma joma. Vidzemes augstskolā ir divas – turklāt profesionālā bakalaura - studiju programmas, kas saistītas ar tūrismu. Lasīju, ka tieši Via ir labākās tūrisma studijas Latvijā un ka šīs jomas speciālisti būs pieprasīti nākotnē, jo tūrisms ir viena no visstraujāk augošajām nozarēm pasaulē. Sākumā nobijos no tā, ka augstskola atrodas gandrīz trīs stundu brauciena attālumā no vietas, kur dzīvoju, bet pašlaik nopietni apsveru iespēju šeit studēt, jo šī ir joma, kurā es sevi redzu nākotnē. Arī studiju maksa ir mazāka, nekā citās augstskolās (runāju vispārīgi, ne ne tikai par tūrisma studijām, jo naudai tomēr ir nozīme), kā arī šajā augstskolā skatās ne tikai CE rezultātus, bet arī vidējās atzīmes. Vēl atradu, ka kaut ko līdzīgu (tūrismu un viesmīlības vadību) var studēt Baltijas Starptautiskajā akadēmijā, taču nekas daudz par šo skolu nav dzirdēts. Var, protams, studēt tūrismu arī Turībā, taču studiju maksa ir ļoti augsta, tāpēc šo iespēju esmu atmetusi.
Pēc sarunas ar māsīcu apdomāju studēt LU Datorikas fakultātē, jo viņa tur studē maģistrantūrā un ir atradusi labu darbu savā jomā. Tas gan ir vairāk saistīts ar papīriem, bet viņa ir ļoti apmierināta. Turklāt viņa stāstīja, ka gandrīz visi studē budžetā. Taču mani biedē, ka studiju laikā ir ar matemātiku saistīti priekšmeti, kas nav mana stiprā puse, kā arī tas, ka uzņemšanā skatās matemātikas eksāmena rezultātus. Lai gan eksāmens likās daudz vieglāks, nekā gaidīju, neesmu droša par tā rezultātiem.
Vēl esmu apdomājusi iespējas studēt kultūras vadību, socioloģiju, baltu filoloģiju, kā arī apgūt pirmskolas skolotāja profesiju. Taču par pirmajiem trijiem esmu lasījusi, ka, beidzot šīs studijas, daudzi nevar atrast darbu savā jomā, bet mācīties par skolotāju attur skolotāju zemais atalgojums, jo nevar noliegt, ka naudai ir liela nozīme un nākotnē ar savu darbu gribas labi pelnīt.
Kāpēc es visu šo rakstīju? Es gribu dzirdēt jūsu domas un pieredzi par manis izvēlētajām jomām, augstskolām, fakultātēm un studiju programmām: cik viegli tikt iekšā, cik viegli tikt budžetā un cik viegli tur noturēties (ja ir rotācija), vai ir perspektīvi ko tādu studēt, kāda ir studiju kvalitāte, kā ar darba iespējām pēc studiju beigām u. tml. Vienvārdsakot - visu, kas varētu palīdzēt izlemt. :)
Jau iepriekš liels paldies! :)