Tātad mans supertreknais un super puper ar pildījumu pārbagāts kliņģeris. Parasti visiem pēc šitā azlip visi caurumi, bet apēd visu pa tīro.
Mīklai:
Milti 750
Sviests ap 380
Cukurs ap 180
Olas 2
Piens ap 380
Raugs 30
Garšai - kardamons, vanilīns, citronmiza, kanēlis, var rozīnes.
Krāsai - safrāns vai kurkums (uzmanīgi ar daudzumu)
Tātad, no visām sastāvdaļām uztaisa rauga mīklu, vēlams vispirms taisīt ieraugu (ja grib rozīnes un kanēli tos mīcot mīklu klāt neliek!!!!), mīklai izmanto tikai pusi no receptē minētā sviesta daudzuma. Mīklu uzraudzē tikai vienu reizi (līdz pirmai atspaidīšanai). Tad atdzesē. Tad izveltnē - pabiezi. Tad 2/3 ieziež ar atlikušo sviestu (nu to otru pusi, kas palika pāri) un tieši tagad, ja vēlas, tad liek rozīnes un kanēli - pa virsu sviestam - tad viņi būs sadalījušies pa visu visu kliņģeri un būs vienmērīgi garšīgs un loka uz trīs, tad atkal izveltnē, saloka uz 4 un atkal atdzesē. Tādu atdzesētu atkal izrullē - garu garu. Tagad būs atšķirība. Ja vairs nekādu pildījumu neplānos, sagriež trijās daļās (gareniski), sapin bizi un to bizi satin kā kliņģeri. Ja grib riktīgu kliņģeri ar pildījumu, tad to garo sagriež tikai divās daļās (arī gareniski) un katru daļu sapilda (es pildu ar žāvētiem augļiem + marmelāde). Kad lipinās kopā maliņas, tad jāliek ar to aizlipināto pusi uz leju - cik saprotu, lai neatiet vaļā tā šuve. Iegūst divas garas pildītas sliekas. Tas sliekas savij savā starpā. Un no tā vijuma veido kliņģeri. Obligāti ''lauj pastāvēt siltumā pirms cep. Pārsmerē ar olu un pārkaisa riekstus (kādi garšo, taču garšīgāk ja smalcinātus riekstus savāra ar sviestu un cukuru (pēc garšas visu lieku, proporciju nav) un tad pārziež pa virsu kliņģerim (tad olu nesmērē). Ja nevēlas riekstus, kaisa drumstalas no sviesta, cukura un miltiem. Var vienkārši pārsmērēt ar olu, dekorēt pēc tam ar ko grib. Tālāk liek cepties, cep zemajos grādos (es lieku pat līdz 200, bet nu principā jācep 200 grādos, vairāk ne). Cik ilgi - nezinu, līdz gatavs. Ko nozīmē locīšana uz 3 un uz 4 - meklējam internetā zīmējumus vai video, to jāredz, to nevar paskaidrot.
Kliņģeri man iemācīja cept manas vecmammas jaunākā māsa, viņa bija konditore. Parasti taisa tā, ka vai nu ieloka ar sviestu tās rozīnes un ko tur, vai nu ieliek pa vidu kā pildījumu, bet šeit ir apvienoti abi varianti, tāpēc viņš tāds bagātīgs.