Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Domu izkratīšana

 
Reitings 1249
Reģ: 30.10.2013
Pirms šodienas vēl ticēju saviem draugiem, radiem un citiem savas tautības cilvēkiem, ka viņi traucas prom no Latvijas, dēļ bezdarba vai mazām algām. Taču tā tas nemaz nav, liela daļa meklē tikai iemeslus, lai neatdzītu bailes. Vainojot likumus, politiku un valsti, bet patiesābā, es uzskatu, ka cilvēki laižas prom, jo to dara visi, turklāt galvenais iemesls ir pašam savas bailes, tikai nevēlas to adzīt. No kā ir bail?

Man pašai paliek ar vien vairāk bail no savas dzīves, pat ne no dzīves, no sevis, no saviem mērķiem un sapņiem. Esmu jauna, tik tiko pilngadīga...gandrīz pilngadīga, bet iespējams pārāk mērķtiecīga, iespējams vēlos pārāk daudz. Ko es vēlos? savu personisko dzīvi, izauksmi karjerā un savu ģimeni. Savā jaunībā jau esmu dzīvojusi gan viena, savā dzīvoklī, gan kopā ar vīrieti. Tas man devis iespēju kaut nedaudz saprast, ko īsti nozīmē vārds - dzīve. Kad neesi atkarīgs no neviena, kad jāpieņem savi lēmumi, kad jātiek pašam galā ar savām problēmām, ka neviens tev nevar palīdzēt vai neko ieteikt, es to līdz tam laikam, kad dzīvoju atsevišķi nesapratu, jo mana mamma ir bļāvusi un uzskatijusi, ka mans idejas un viedoklis ir nekam nederīgs, tāpēc viss jādara, kā viņa uzskata. Šī iemesla dēļ vēlos arī trupmāk dzīvot viena, taču man ir bail, ka neatradīšu pienācīgu darbu, varbūt man ir pārāk zems pašnovērtējums? Lai gan pašai reizēm liekas, ka vērtēju sevi pa augstu... Nevēlos samierināties ar zema līmeņa darbu, jo sev esmu uzstādijusi augstu mērķi - pabeigt inžinierus un arhitektūru. Taču, kamēr to izdarīšu būšu jau vecumā ap 26 gadiem, kad pienāks laiks veidot ģimeni, bet vai būšu gatava? ja visu laiku atdotu darbam un mācībām - gan iepriekš minētajā jomā, gan papildus kursos (piem. valodas) un tam visam starpā sports no kura nevaru attikties ne dienas.

Es zinu, ko vēlos, bet nezinu vai to panākšu... Tāpēc esmu nedaudz apjukusi - riskēt, cīnīties vai bēgt uz ārzemēm vai strādāt zema līmeņa darbā, atdoties ģimenei un dzīvot izklaidēs?

Protams, šeit es dzirdēšu no meitenēm pārmetumus un neciecieņu, bet varbūt arī tas man palīdzēs.
Tikai gribēju izstāstīt ko domāju... to cik apjukusi savā prātā esmu.

Vai jūs zinat ko vēlaties? vai esat sasniegušas savu mērķi, vai samierinājušas ar to, ko dzīve sniegusi pretīm bez cerībām uz kaut ko lielāku?
Kad jūs sākāt dzīvot atsevišķi no vecākiem, kāds bija jūsu pirmais darbs, dzīvotjot atsevišķi?
29.04.2014 20:44 |
 
Reitings 1249
Reģ: 30.10.2013

Bilde, lai šo diskusiju nepadarītu pārāk nopietnu :D
29.04.2014 20:48 |
 
Reitings 774
Reģ: 09.01.2014
Arzemes nevar macities? Ak pareizi,aizbraucot uz arzemem visi strada zema limena darbus un urke degunus
29.04.2014 20:52 |
 
Reitings 4775
Reģ: 18.03.2012
nesaprotu, kur problēma mācīties, paralēli veidot attiecības, strādāt tepat Latvijā? visu var savienot - jo vairāk darbu, jo vairāk var izdarīt. pēc pieredzes
29.04.2014 20:56 |
 
Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
adzīt


Ufff.... mana visnemīļākā kļūda :) Es jau pat zinu cosmo meitenes, kam šitā kļūda ir topā :)

Bet par tēmu:

Mani izbrīna tas, ka tiek uzskatīts, ka ārzemes ir vai nu a) piena upe ķīseļa krastos b) bēdu ieleja ar verga darbu fabrikā vai zemeņu dobē. Tā nav. Tu, cik saprotu, studē - aizbrauc Erasmus apmaiņas programmā, paskaties, kā tajās "ārzemēs" dzīvo, kādas iespējas tajās "ārzemēs" ir arhitektiem. Ir iespēja arī braukt praksē uz ārzemēm (da Vinči programma? Aizmirsu). Iegūsti starptautisku pieredzi, ko ierakstīt CV. Tālāk skaties pēc apstākļiem.

Vecuma ap 26 gadiem tu būsi nevis JAU, bet VĒL :) 26 ir nekas :)
29.04.2014 21:04 |
 
Reitings 356
Reģ: 22.10.2011
Pirms celt sapņu pilis, ir vērts vispirms izpētīt studiju programmas.
Ko nozīmē studēt inženierus?! Arhitektūra jau pati par sevi ir inženierzinātne. Un kopš kura laika arhitektūra jāstudē 8 gadus? 3,5 gadi pamatstudijas un ja gribēsi profesionālo grādu- vēl 2 gadi. Pabeigsi studijas 23,5 vai 24,5 gados.
Bet ja gribi kaut ko dzīvē patiešām sasniegt, iesaku pamācīties latviešu valodas gramatiku, lai rodas izpratne, ko nozīmē vārdu salikums "neatdzītu bailes" un ko nozīmē "neatzītu bailes" :)
29.04.2014 21:27 |
 
Reitings 1249
Reģ: 30.10.2013
klarlack - arhitektura un indženieri atšķirās :D pat ja domā būvindžinierus - tās ir pilnīgi dažādas, pat ja viena tēma :D Sākumā jāpabeidz indžunieri, pēc tam arhitektūra :) Lai gan Latvijā arhitektūru māca caur mākslas skolām - es to tā nevēlos, vēlos būt kaut kur augstāk.

57days - nevēlējos radīt priekštatu par to, ka uzskatu, ka ārzemēs ir slitki, pati labprāt strādātu ārzemēs vai sastrādātu ar tām, bet mācīties es gribu Latvijā, jo diemžēl lai izprastu tik sarežgītu jomu kā indžinierus, es svešā valodā neesmu tik spēcīga, jo tur ir jāpārzin MK likumi, savādie nosaukumi, sarežģītāki teikumi u.tt. Kad esmu izmācījusies, pēc tam jau to visu svešvalodā ir vieglāk saprast... bet ne mācību laikā.

Šarlote - problēma tajā, ka vēlos dživot atsevišķi, īrēt dzīvokli, strādāt un apmaksāt studijas, ar vismīļa darbu vai apkopēju to visu neapmaksās..
29.04.2014 22:07 |
 
Reitings 3296
Reģ: 26.08.2009
Aizlaidu uz ārzemēm divreiz, abās reizēs iemesls, kuru nevienam neteicu, bija - viss ir kļuvis par nopietnu, darbs, attiecības, pienākumi... arī atpakaļ atbraucu, kad ar mani sāka rēķināties pārāk daudzi un es kļuvu saistīta ar pārāk daudziem.
Iemesli mums katram ir dažādi, vienam nauda, citam bauda, citam luste redzēt ko jaunu un uzkāpt kalnā. Nevar tā kategorizēt. Vieniem bailes liek sastingt, citiem skriet.
29.04.2014 22:23 |
 
Reitings 356
Reģ: 22.10.2011
lione
Es nezinu, kas ir indženieri :D, bet inženieris ir speciālists ar augstāko tehnisko izglītību. Ja vēlies būt arhitekte, tad šādā arhitektūras studiju programmā pati par sevi ir tehniskā izglītība.
29.04.2014 22:30 |
 
Reitings 223
Reģ: 27.08.2013
Hmmm... esmu pabeigusi augstskolu, pastrādāju savā profesijā. Atalgojums- smieklīgs. Darbs atbildīgs un gana nogurdinošs. Pastrādāju dažus mēnešus, jo tā sanāca, ka līdz ar darba gaitu uzsākšanu uzzināju, ka esmu stāvoklī, un- ja godīgi- biju par to priecīga vairāku iemeslu dēļ, viens no tiem- ka varēšu nestrādāt šo darbu (dzīvoju mazā pilsētā, kur vari būt priecīgs, ja vispār vari kur strādāt). Kopsavilkums- jā, es lepojos, ka pabeidzu skolu, ka esmu gana gudra, apņēmīga un spējīga, lai izietu cauri tai darbu ellei un prasībām, ko izvirza augstskola, BET, ja varētu atgriezties pagātnē, iespējams, ka vidusskolas vietā dotos uz kādu skolu jau ar novirzienu, apgūtu kādas profesijas pamatus un, iespējams, dotos uz ārzemēm. Jo tie mani klasesbiedri, kuri pēc vsk studiju vietā izvēlējās darbu ārzemēs, tagad dzīvo pavisam citā līmenī un šaubos, ka nožēlo savu izvēli.
29.04.2014 22:30 |
 
Reitings 5261
Reģ: 27.03.2009
Mani izbrīna tas, ka tiek uzskatīts, ka ārzemes ir vai nu a) piena upe ķīseļa krastos b) bēdu ieleja ar verga darbu fabrikā vai zemeņu dobē. Tā nav.
tieshám smieklígi, bet daudzi tá domá...

tikpat muljkjígs uzskats, ka visi, kas aizbrauca - baidás no kaut ká, no valsts/sevis/nákotnes/utt,
tá spriedelé laikam tikai tie, kas sézh lv.

tavá gadíjumá liekas normáls variants - studét árzemés, tur arí piestrádát. búsi neatkaríga.
ja gribi strádát savá jomá árzemés - tur arí mácies, ar lv izglítíbu citur tu ípashi vajadzíga nebúsi, lai cik tá izglítíba laba. ja pláno karjeru LV, tad já, mácies LV. vasará vari aizbraukt pastrádát kádu melno darbu lai nopelnítu naudu... variantu ir daudz...
29.04.2014 22:36 |
 
Reitings 358
Reģ: 22.05.2013
Kāpēc esi uzstādījusi sev tādu mērķi, kāpēc gribi būt gan inženiere, gan arhitekte? Visu darbu gribi pabeigt viena pati?
Un arhitektus Latvijā nemāca caur mākslas skolām, vienkārši ir jābūt ļoti labam pamatam zīmēšanā, kaut vai tikai lai tiktu iekšā arhitektos.
Ir tik daudz un dažādu iespēju...eh.
29.04.2014 23:00 |
 
Reitings 1249
Reģ: 30.10.2013
asane - vismaz tu saproti ka arhitekti un inženieri nav viens un tas pats, man par

klarlack
smiekli nāks :D , runājot par viņu, sāku saprast, kāpēc vīrieši uzskata ka 80% sievietes ir stulbas. Atvainojojos par apvainojumu, bet esmu godīga.

asane- mākslas skolā (profesionālās vidusskolas) apmāca arhitektus - taču bez ķīmijas, bez nopietnākas matemātīkas un un bez fizikas (fizika arhitektiem skaitas, bet neko no tās neviens nesaprot). Tas ka arhitektus latvijā apmāca labi - šķiet tikai no ārienes, kas ir iekšā... to zin tikai tie kuriem ir bijis kontakts ar cilvēkiem, kas tur mācas, vai pats bijis iekšā un iedziļinājies tajā neviss, lai pabeigtu tikai skolu, bet ari, lai iegūtu zināšanas. Pabeidzot inženieru (kas ir briesmigi smaga joma), pēctam pabeidzot arhitektūru, man būs vieglāk izsprast inženieru darbu, fizikas likumu, lai neuzrasetu vai neizdomātu kaut ko aplamu, kas ir pret MK likumiem un fizikas likumiem. Tā kā zinu kas notiek arhitekturā un interjeristos, tad starp šīm divām jomām apmācībās nav parak liela starpība.., bet darbā pilnīgi pretēji darbi... Tad starp inženieriem, arhitektiem un interjeristiem rodas problēmas - katram sava joma, un neviens nesaprot kapec otram šķiet ka labāk būs citadāk nekā viņš iedomājies - tā pēc ir problēmas ar konstruksijam, uguns drošību, jumtiem, siltumu izolāciju, pamatiem u.c.
30.04.2014 14:24 |
 
Reitings 1249
Reģ: 30.10.2013
zane - vari atklāt par ko mācījies?
30.04.2014 14:27 |
 
Reitings 13903
Reģ: 18.02.2010
Izskatās, ka Tevi piemeklējis domu lidojums, ar attālu piesaisti realitātei.
Diploms, ko iegūsi augstskolā, ta vienalga - būvinženiera vai arhitekta, pa lielam nedod iespējas uzskatīt, ka ir iegūts kompetenta speciālista statuss. Kas ir galvenais, lai tu varētu sākt pelnīt naudu, atmetot jaunības maksimālisma mērķus zināt visu.
Skola, it sevišķi būvniecības nozarē, ir tādi "ziediņi" vien. Īstās zināšanas rodas reālā darbā. Savukārt, lai sertificētos (kas būvinženieriem un arhitektiem ir pamats strādāšanai) ir jāsakrāj reāla darba pieredze.
Tad kā Tev sanāk? - mācīsies, mācīsies, tad kurā brīdī strādāsi, lai būtu pamats sertificēties?
Realitātē - arhitekts dara vienu drabu, būvinženieris citu. Šiem speciālistiem nav jāpārklājas zināšanām. Katram sava vieta un savas funkcijas.
Lai būtu labs savā jomā, nav jābūt izcilam visās apkārtējās. Tas viss ir sadarbības process, arī darba vidē.

Es uzskatu, ka svarīgāk ir nokārtot sevī vēlmes ar iespējām un izvēlēties vienu virzienu, kurā tad arī "rakt".
Labākie studenti, kuriem ir interese "rakt" tad arī kļūst par tādiem, kas sasniedz attīstību profesionālajā jomā.
30.04.2014 15:02 |
 
Reitings 223
Reģ: 27.08.2013
lionne - studēju pedagoģiju. Piedevām, kamēr bija pirmais kurss, likās, ka varēšu strādāt skolā, gribējās. Līdz ar 1.praksi sapratu, ka esmu ieberzusies :D Bet pamest studijas negribēju, jau tā lielākoties neko nevaru līdz galam novest. Diploms kabatā ir, to arī uzskatu par savu sasniegumu...
30.04.2014 17:20 |
 
Reitings 1249
Reģ: 30.10.2013
womankind - tapec runaju par tiem 26 gadiem, kamer pabeigsu macities, kamer atradisu darbu....taj joma...Man jau ir pamanzināšanas šaja jomā, tapēc neskalo man smadzenes, ka man macities vis ir pedejais murgs :D akdievs.. cosmo meitenes :D kur jus smeļaties to stulbumu? :D bet par to ka macibas nenozime, ka kur tikšu ir fakts, bet lai tikru tomer pirms tam ir jaizmacas... par to visu es zinu un centos uzrakstit, laikam neveiksmigi. Par to visu varētu teikt vienu - es zinu kas es gribu būt, kādu dzīvi iekaŗtot, bet neticu ka tas ir iespējams, ka es to spēšu.
30.04.2014 18:14 |
 
Reitings 1249
Reģ: 30.10.2013
zane - nu jā, citiem pedegoģija aizrauj ari reāli darot to darbu, citiem nē. Man arī nepatiktu, bet ot es zinu tikai tāpēc ka māte ar to visu dzivi nodarbojas un nu ir vadītāja, viņai tas viss patīk un ir paticis, bet man piemeram noteitki nepatiktu :D
30.04.2014 18:15 |
 
Reitings 1249
Reģ: 30.10.2013
zane - bet varbut tev patik kaut kas cits- maksla, dejošana... ko varētu mācīt mazajiem :)
30.04.2014 18:16 |
 
Reitings 223
Reģ: 27.08.2013
lionne- iekšējā balss man saka, ka vairs tai darbā neatgriezīšos. Kaut kā vienkārši to zinu. Drīzāk apsveru domu doties uz ārzemēm...
30.04.2014 18:29 |
 
Reitings 13903
Reģ: 18.02.2010
Man jau ir pamanzināšanas šaja jomā, tapēc neskalo man smadzenes, ka man macities vis ir pedejais murgs

Vai varētu šo uzrakstīt vēlreiz un saprotami?
30.04.2014 18:37 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (4)