Darba samaksa

Reitings 794
Reģ: 14.03.2014
Sveikas meitenes! :)
Vēlējos jums uzdot tādu mazu, sev interesējošu jautājumu.
Tātad, esmu uzsākusi piestrādāt par auklīti, un ģimene, kurā es strādāju vēlas, lai kādas 4h nedēļā veltu dzīvokļa pilnīgai uzkopšanai, bet samaksa par to būtu tā pati, par kādu auklēju mazos, respektīvi 1,70eiro/h.
Esmu jau agrāk piestrādājusi par uzkopēju, bet cik zinu samaksa ir daudz augstāka, apmēram par vienu reizi 15eiro(tas ir minimālais).
Tad nu jautājums, kā jums liekas, vai būtu adekvāti tērēt savus spēkus par tādām mazām naudiņām?
12.04.2014 20:11 |

Reitings 4298
Reģ: 29.01.2009
Man jāpiekrīt Cerise.
Protams, ir labi, ja ir lielas ambīcijas, varbūt viens no 100 jauniešiem vēl vidusskolā mācoties var apvienot mācības ar darbu, par kuru ir liela samaksa. Ja auklīte būtu ar pieredzi, pedagoģisko izglītību utt., tad, protams, šie 1,70 eur stundā būtu smieklīgi maz. Bet, ja auklīte ir jauna meitene, kas mācās vidusskolā un kurai šis ir pirmais darbiņš, tad, manuprāt, tā ir normāla samaksa.
Es arī pirms vairākiem gadiem strādāju par auklīti, pārsvarā pieskatīju vienu bērniņu - divgadnieku, bet reizēm arī otru, ja bija slims un tāpēc negāja uz dārziņu, samaksa bija līdzīga. Mājas piekārtošana aprobežojās ar to, ka nomazgāju pēc mums traukus (tikai tos, kurus paši lietojām pa dienu) un reizēm sakārtoju bērnistabu, vai savācu nelielu bardaku viesistabā, kas radās pēc mazā spēlēšanās.
13.04.2014 10:26 |

Reitings 480
Cerise& ferya ir trāpīgi pateikušas.
Bērns, Tev ir 17 un Tu mācies vidusskolā. Ja vajag papildus naudiņu - strādā un nečīksti. Negribi tīrīt - netīri.
Ja negribi strādāt, atradīsies kāds cits, kas to uzņemsies.
13.04.2014 10:35 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Es gan nepiekritīšu - tikai tas vien, ka meitenei ir 17, nenozīmē, ka viņai jāsamierinās ar jebko, ko viņai atmet.

Ne nu visas meitenes un sievietes, kas pieskata bērnus, ir ar baigo pieredzi, pedagoģisko izglītību, montesori kursiem un aukles sertifikātu. Vai tiešām ir pamats uzskatīt, ka tām dāmām pienakas vairāk tikai par to vien, ka viņas ir pilngadīgas?

Vai 1,70 eur stunda ir vidēja samaksa - nezinu. Cik agrak interesējos, ir mazpilsētas, kur aukles pieskata mazos pat par 50 santīmiem (0.70 Eur) stundā, ir kur par latu, bet Rīgā, cik saprotu, tas cipars ir ap 1,50-2,00 lati par stundu. No otras puses, ja darbiņš no mājām nav tālu un bērni forši un daudz maz paklausīgi - nav tik traģiska atsķirība starp 1,70 un 2 eiro stundā.

Bet par tādu ciparu tīrīt māju es gan neuzņemtos, ja ņem vēra, ka tirgū cena par sādu pakalpojumu ir stipri dārgāka. Es domāju, ka ar putekļu sūcēju, lupatu un švammi 17 gadīgai meitenei tās "prasmes", "izglītība" un "pieredze" daudz neatšķiras no vecakas meitenes varēšanas.
13.04.2014 10:39 |

Reitings 1051
Reģ: 07.07.2009
Ls1.20 stundā kā auklītei 2 bērniem ir samazgas.

Priekš Rīgas varbūt. Mums, Liepājā, aptuvenā cena auklītei, neatkarīgi no bērnu skaita, svārstās jau ilgu laiku 0,50 - 0,70 Ls/h. Pati 20 gados pieskatīju pamatā vienu bērnu un pusi laika vēl 2, kad pārnāca no skolas, un man maksāja 0,60 Ls par stundu + pamanījās arī dažbrīd iedot mazāk. Tā gan man šķiet liela necieņa pret cilvēkiem, kuriem tiek uzticēta bērna dzīvība un veselība.
Par tevis nosauktu cenu, viņu māju noteikti neuzkoptu. Prasītu konstantu summu, bet bērnus gan pieskatītu. Domāju, ka labāku piepelnīšanās veidu skolniecei ir grūti atrast.
13.04.2014 11:33 |

Reitings 2018
Reģ: 21.12.2013
a ,ko tiekt istabenēm,kuras pa vienu numuriņu iztīrīšanu dabūn 0.80 sant?
tā ir maza samaksa,bet ja negribi vari aiziet no darba,jo neviens tev neliek tīrīt pa tādu naudu dzīvokli.
13.04.2014 11:51 |

Reitings 794
Tur jau tā lieta, ka neesmu neko sadomājusies, bet šis nav mans pirmais darbiņš sajā jomā, esmu auklējusi gan tāda vecuma bērnus ,gan zīdaiņus, tapēc uzskatu, ka pienākumu skaits neatbilst darba samaksai.
Sākumā es arī biju pieķērusies šim darbam, jo tiešām 17 gadīgai meitenei ir grūti ko atrast, bet vai tad tāpēc jāļauj darba devējiem sev kāpt uz galvas. Tad jau sanāk, ka 17gadīgai meitenei maksāsim 1,70€/h, bet, piemēram, 30 gadīgai sievietei 2,50€/h, lai gan pieredze diži neatšķiras un atbildība ir tāda pati.
Es neuzkatu, ka šajā gadījumā ir jāskatās uz manu vecumu, ja jau viņi man iedeva šo darbu tātad uzskata, ka esmu pietiekami pieaudzis cilvēks, lai būtu atbildīga par viņu bērniem. Un ticiet man arī tāda "saprātīga" vecuma bērni ir pietiekami grūti valdāmi, jā, varbūt mājās pa logu neleks ārā, bet uz ielas gan diži smuki pie rociņas blakus neies. ;)
13.04.2014 12:23 |

Reitings 2018
Sintija es gan biju jauna un sāku strādāt pusaudžu gados,man memaksaja lielu naudu sāku ar zemāko algu es nečikstēju. daudz,kur negrib maksat nu un tpc jau nav jāčīkst,bet.jadara.istabenem ir ari lielaki numuri jatira pa ko saņem 80 sant un ko viņas čikst?nē bet strāda,viņām ir vēl gaiteņi jāsūc pa,ko naudu nesaņem,jo tas ietiplst istabas pienākumos.
13.04.2014 12:31 |

Reitings 1080
Reģ: 06.09.2013
Ja vari atrast darbu, kur maksā vairāk, tad ej prom :) Tikai Tavā vietā es vispirms to labāko darbu atrastu un tad skrietu prom (protams, ja Tev patiešām gribas strādāt). Tajā Narvesenā vai Rimi Tev patiešām būs nedaudz augstāka stundas likme, bet tas darbs ir fiziski grūts, jo visu dienu uz kājām, un diezgan monotons. Turklāt pieskatot bērnus Tev nav jāstrādā visu laiku - vari arī atvilkt elpu, bet cik bieži Tu esi redzējusi (vismaz centrā), ka, piemēram, Narvesenā pārdevējiem nav, ko darīt? Tur visu laiku nāk cilvēki - atvilkt elpu nereāli.
13.04.2014 12:35 |

10 gadi
Reitings 13809
Ja 17 gadus vecu meiteni uzskata par pietiekami pieaugušu un saprātīgu, tad atbilstoši arī jāmaksā. Jo principā neredzu atšķirību, kāds te sakars ar meitenes vecumu.Iznāk, ka izmantosim nepilngadīgo darbu, maksājot niecīgu summu, bet prasības uzstādīsim kā pret pieaugušo?

Man būtu kauns par 2 bērnu pieskatīšanu un vēl palīdzēšanu tiem mājasdarbos maksāt grašus. Un tad vēl nodarbināt mājasdarbos. Nav jau meitene kalpone, kas strāda par vēdera tiesu.
13.04.2014 12:37 |

Reitings 10475
Reģ: 01.08.2010
Minimālā stundas likme ir ~1,9 eur, ja nemaldos, tev piedāvā gandrīz to pašu uz rokas bez nodokļiem. Pienākumi - čiks vien ir. Negribi - nestrādā.
13.04.2014 12:40 |

Reitings 794
Nezinu meitenes, manuprāt, ja tagad paliktu tad vienkārši ļautu sevi izmantot, jo visus pienākumus ko viņa man uztic, esmu darījusi iepriekš, bet par lielāku algu.
Ja es taad šeit palikšu un pazemošos, tad jau arī neko labāku neatradīšu.
Un par istabenēm runājot, ja viņas strādā tik smagu darbu par tādām kapeikām, tad vai nu viņām tas darbs ir vienīgais, ko viņas var strādāt vai arī vienkārši dikti ierasts un vienīgais iztikšanas avots. Ja man kaut kas konkrēti nepatīk ,es domāju ,ka jāmeklē tālāk, manuprāt, tad jau labāk ,lai iet tas pats Rimi, bet neko diži smagu es tāpat tur nedarīšu, jo nepilngadīgajiem ir savi noteikumi, par to kādus darbus drīkst darīt un cik stundas drīkst strādāt.
13.04.2014 12:45 |

Reitings 4298
Sintija, vai esi kādreiz strādājusi veikalā par pārdevēju/preču kārtotāju vai kafejnīcā par oficianti?
Esmu strādājusi gan par auklīti, gan par oficianti. Pēc darba kafejnīcā atbraucu mājās, apsēdos pieturā un sēdēju - jo nebija spēka vairs paiet, kaut līdz mājām nebija tālu. Savukārt, kad atnācu mājās pēc bērniņa auklēšanas, jutos labi, jo biju izstaigājusies svaigā gaisā, biju pagulējusi kopā ar bērnu, biju sasmēlusies pozitīvas emocijas. Stundas likme kafejnīcā bija tikai par dažiem santīmiem augstāka kā likme par auklītes darbu, tomēr, manuprāt, ļoti jāņem vērā to, ko šis darbs no mums paņem, nevar truli vērtēt pēc cipara. Tu iepriekš rakstīji, ka tad jau labāk strādāsi Maximā, jo tur saņemsi vairāk. Jā, Tu saņemsi par dažiem centiem vairāk stundā kā, strādājot par auklīti, bet parēķini arī to, ko šis darbs no Tevis prasīs - Tu pat uz wc nevarēsi iziet tad, kad ļoti savajadzēsies - varēsi iziet tikai pēc noteikta grafika.

Protams, ka 1,70 eur stundā nav daudz, bet, ja man būtu meita/māsa šādā vecumā (vidusskolniece) un prasītu man padomu - piekrist darbiņam vai nē - es mudinātu piekrist.
13.04.2014 12:49 |

Reitings 4298
Ja es taad šeit palikšu un pazemošos, tad jau arī neko labāku neatradīšu.

Katrā ziņā, ja Tu šo darbiņu uztver kā pazemošanos un ļaušanu kāpt sev uz galvas, tad noteikti nepiekrīti. Ne Tu būsi laimīga, ne bērnu vecāki būs laimīgi par tādu dusmīgu auklīti.

Lai veicas ar darbiņa atrašanu citur!
13.04.2014 12:50 |

Reitings 794
Manuprāt, pienākumi galīgi nav čiks. ;D
Mazu bērnu pieskatīšana vispār nav viegla, jo šie nav no mierīgajiem. Vecākajam jau tīņu gadi, tapēc nāk ārā tādi paši gājieni, mazā arī nav miermīlīga malā sēdētāja, visu laiku jāvaktē, ēst jātaisa, māja jākārto(ģenerāltīrīšana), jāved uz pulciņiem un tas viss 4-5h laikā. Un samaksa 1,70€/h, manuprāt, tas galīgi nav čiks, es būšu mājkalpotājas vietā, kurai viss jāpaspēj izdarīt un saņemšu tādu smieklīgu naudiņu.
Annie - es pilnībā piekrītu tev, manuprāt ,vecums šeit galīgi nav noteicošais, jo atbildība taču tāda pati vien ir. ;)
13.04.2014 12:52 |

Reitings 17280
ko tiekt istabenēm,kuras pa vienu numuriņu iztīrīšanu dabūn 0.80 sant

Kā, ko teikt? "Viss, steidzami sāksu meklēt labaku darbu!"
13.04.2014 12:59 |

Reitings 2018
atradusies čikstēraja nu ja negribi nestrāda neviens tev nespiež stradāt,jo tiešām izskatās ,ks nevēlies strādāt.
ja naudu vajag tad strādāsi es pati esmu pieskatikusi bernus 1ls pa katru bernu kops 2ls pa divam stundam. pie vienas citas bija 1.40 es strādāju un.pieskatiju nevis čikstēju. un pa aukliti pec pietedzes ir tiešām vieglāk nekā smags un fizisks darbs 8h no vietas.
13.04.2014 13:00 |

Reitings 794
freya - Mana mamma saka, lai nepiekrītu, sev kāpt uz galvas. Tur jau tā lieta, ka labāk es būšu noskrējusies darbā ,kur man maksā atbilstoši manām spējām, nevis noskrējusies un bez naudas. Maxima arī nav tas ,ko es ļoti vēlētos, bet ja jāizvēlas kurā no diviem, tad tā ir Maxima, lieta tāda ,ka vēlētos strādāt pēc iespējas pilnāku slodzi, lai vairāk nopelnītu, mani nebiedē tas, ka būs jāpaciešas ,lai uz WC aizietu, mani vairāk biedē mazās darba stundas un lielais pienākumu skaits strādājot par auklīti, jo ,manuprāt ,nav reāli izdarīt to visu ,ko no manis prasa 4-5h laikā.
13.04.2014 13:01 |

Reitings 183
Reģ: 28.01.2014
Esmu vienu mēnesi strādājusi par aukli skolas laikā un tagad pašai bērns. Man šķiet, ka ar bērnu vai vairākiem visu dienu dzīvoties ir ļoti atbildīgs un grūts uzdevums. Viņi prasa tik daudz uzmanības, tas nav, kā daži uzskata, atpūsties.. Kā to var nosaukt par čiks vispār? :D Es labprātāk par pārdevēju vai viesmīli strādātu, tad vismaz sanāk komunicēt ar pieaugušiem cilvēkiem.

Vecums nav noteicošais, ja darba devēji uzskata, ka esi pietiekoši pieaugusi, lai pieskatītu viņu lolojumus.
13.04.2014 13:01 |

Reitings 2018
neviens pueaudzis cilvēks nečikst pa darbu lv negrib daudzkur maksat darbs paliek darbs pa ko naudu sanem.tagad jauniesi tik atrod iemeslus,lai nestradatu.
13.04.2014 13:02 |

Reitings 17280
Starp nevēlēšanos strādāt un nevēklēšanos strādāt par kapeikām ir atšķirība.

kāpēc neatrast citu ģimeni, kas ir gatavi maksāt vairāk? Kas tur slikts, ka cilvēks vēlas atrast labāk apmaksātu darbu?
13.04.2014 13:03 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits