Mēs pagaidām vēl domu līmenī plānojam savu māju un plusā esmu arhitekte, ne ar milzīgu pieredzi, bet esmu strādājusi ar vairākiem dažāda mēroga projektiem. Tādu svarīgu jautājumu ir tik daudz, jums tiešām jāmeklē rokā kāds uzticams arhitekts.
Latvijas klimata un daudzo neprasmīgo būvnieku sakarā par vienu no vissvarīgākajiem,atmetot visus ''man patīk koks interjerā'' un ''es gribu, lai pie mājas ir terase ar kamīnu'' varu minēt šo:
Siltināšana, pareiza konstrukciju vēdināšana, pareizi savienojumi starp sienām/grīdu/jumtu. Tas ir vienkārši drausmīgi, kad 5 gadus vecā mājā pelē sienas un no grīdas velk aukstums. Šis viss vistiešākajā veidā ietekmēs jūsu komfortu, veselību un finanses.
Zinu vairākas ģimenes, kas cēlušas mājas nesenā būvniecības buma laikā un tagad domā, kur dabūt naudu, lai siltinātu 10 gadus vecu ēku.
Un tad runājot par pašu ēku, telpu plānojums ir svarīgs, lai jums būtu ērta dzīvošana. Paši izrunājat savus ikdienas paradumus. Vai jums patīk daudz gatavot, vai jums patīk ēst virtuvē/dzīvojamajā istabā/speciālā ēdamtelpā. Cik bērnus jūs vēlaties, vai vēlaties dalīt vannasistabu ar bērniem, vai jums ir vai nākotnē plānojat mājdzīvniekus. Vai jums ir liela izmēra sporta ekipējums, kā un kur jūs vēlaties to uzglabāt, vai jums patīk uzņemt viesus, vai šie viesi mēdz pie jums nakšņot. Vai mēdzat strādāt mājās, varbūt jums nepieciešama atsevišķa darba telpa. Kā ir ar privātuma sajūtu, cik ļoti tuvu ir kaimiņi un cik ļoti jūs vēlaties no viņiem paslēpties. Ar kādiem hobijiem nodarbojaties jūs, jūsu bērni. Varbūt kāds no viņiem pūš tauri un būtu super labi, ja to nevarētu dzirdēt visā mājā :D
Kā es sāku darbu ar jebkuru ēku-uzmetu sarakstu ar velamajām telpām, to funkciju un aptuveni nepieciešamajiem m2. Tad ar klientu veido tādu kā bubble diagram, kur savieno tās telpas, kuras būtu vēlams savienot dzīvē, piem., no koridora gribu nokļūt tur un tur un tur, no dzīvojamās istabas tur un tur. Tad jau rodas tāds mazs karkasiņš, struktūra jūsu ēkai. To jūs paši varat izdarīt jau pirms tikšanās ar arhitektu, būs interesanti :)
Un izanalizējat arī dienasgaismu dažādās telpās, esmu redzējusi tiešām neapdomātus variantus, kad dzīvojamā istabā teju nekad neiespīd saules gaisma. Vai arī runājot par sevi-netipiski, bet man patīk, ja manai guļamistabai ir rietumu logi, man tas ir gandrīz pirmais, ko ieplānošu savā mājā. Varbūt jums ir kādas līdzīgas konkrētas vēlmes.
Uhh, ieskrējos, kur nu vēl visas dizaina lietas.
Un jā, kontrolējat, skatieties uz pirkstiem gan būvdarbu vadītajam, gan celtniekiem. Prasiet tāmes, pētiet viņas, salīdziniet katru norādīto m2. Es nezinu kāda ir prakse LV, jo tur maz esmu ko darījusi, bet manā dāņu birojā mēs kā arhitekti bijām klāt līdz pat projekta nodošanai, klienta vietā kontrolējot būvniekus. Regulāras, negaidītas vizītes ir vislabākās.