Man tas teiciens par saplēstās krūzes līmēšanu nedaudz uzdzen šermuļus. Es laikam tomēr par to, ka nevajag sevi kā svēto mocekli spīdzināt. Jā, manuprāt, nav pareizi pie pirmajām grūtībām mest plinti krūmos, arī pie trešajām vai septītajām, bet pie divdesmit septītajām varbūt ir vērts sākt domāt, vai tas ir tā vērts.
Mana radiniece, tagad 70 gadus veca, forša kundzīte, 50. kāzu gadadienā iešvillāja vīniņu, paķēra mani aiz piedurknes un teica - ja man būtu bijis, kur iet, es ātri būtu no viņa izšķīrusies, bet es paliku stāvoklī un kur tādai bija likties. Visu dzīvi esmu strādājusi kā zirgs, vilkusi vezumu, bijusi galvenā, kamēr vīrs pēc darba iedzēra un pa draugiem dzīvojās. Man ir bijis smagi. Tā arī esmu savu dzīvi nodzīvojusi. Nekad nemocies, tā sevi tikai nāvē!
Jā, dzīve nav stāsts tikai par to, lai būtu viegli, forši un gludi, bet cik no tiem tuviniekiem, kuri smaidot bučoja viņu vaigus, dāvināja puķes un lepni stāstīja, ka mūsējie redz, veco laiku cilvēki, visu mūžu kopā nodzīvojuši, kaut uz brīdi spēja iztēloties, cik liela smaguma pilna ir bijusi dzīve? Un kā vārdā? Bet kā jau teicu - tas atkal atkarīgs no dažādiem faktoriem.
Vēl varu piebilst, ka šī ir viena no tām retajām diskusijām, kuras gribētos palasīt tad, kad mums būs (ja būs lemts) 70. Domāju, ka viedokļi varētu būt diezgan iespaidīgi pamainījušies. :)