Mana pieredze:
Lasīt iemācījos 5 gadu vecumā, nemitīgi uzplijoties mammai, lai raksta priekšā vārdiņus, lai es varētu izlasīt. Viņa gan noslinkoja un lika nest avīzes, kur lika mazos vārdiņus izlasīt. Man gan tas nepatika, tas likās neinteresanti, gribēju, lai viņa domā un uzraksta, bet nu iztiku ar avīzēm.
Lasīšana sākās ar to, ka māsas pusaudžu gados lasīja skolas romānus un tad man arī atnesa no bibliotēkas bērnu grāmatas. Priekšā man neviens nelasīja, to esmu redzējusi diemžēl tikai filmās. Sākumā grāmatas šķirstīju un skatījos zīmējumus, kad iemācījos lasīt - lasīju. Tālāk jau grāmatas gāju ņemt pati, šķiet, citreiz pat mājās atnesu pa 7-8 grāmatām. Pašas foršākās dāvanas atceros grāmatas, par to rūpējās gan mamma, gan ome - katrus Ziemassvētkus no 7-13 gadu vecumam man bija pasaku kalendāri un dzimšanas dienās lielas bilžu pasaku grāmatas.
Skolas laikā interesi saglabāja Bērnu žūrija, vienreiz tur ielikta grāmata bija tik plāna, ka nogāju km uz māju pusi un biju jau izlasījusi, griezos un nesu atpakaļ ņemt nākamo.
Vēlākos tīņu gados "pateicoties" bibliotekārei, kas bija nejēga grāmatu gaumē un stūķēja manī iekšā visus bestsellerus pēc kārtas, saslimu ar tiem un diemžēl nebija neviena, kas man parādītu Remarku vai mūsu pašu izcilos rakstniekus, kuru grāmatas man būtu interesējušas arī 12-15 gadiem. Bibliotekāre līdz noteiktam vecumam atļāva ņemt grāmatas no bērnu plaukta un vēlāk arī neko nemācēja ieteikt. Arī ar skolotāju nebija paveicies, izpratne par latviešu literatūru aprobežojās ar skaļu fragmentu no mācību grāmatas lasīšanu klasē, kuri, pirmkārt, nebija diez ko interesanti, otrkārt, saprotami (fragmenti taču). Lasīt mājās nelika. Tad nu pamatskolā un vēl 10. klasē biju izlasījusi visas Krēslas, Bada spēles, Klejotājas etc. Nekas, vismaz man bija sūdu kaudze, virs kuras tagad varu baudīt labas grāmatas, kas liek domāt un izbaudīt tekstu, nevis tikai pārdzīvot un sapņot par skaistu mīlestību.
Nu un tagad? Tagad es esmu filologos, ar to viss ir izteikts :D