Cik jūs nopelnat?

10 gadi
Reitings 831
Reģ: 29.01.2009
Atvainojos par banālo tēmas virsrakstu. Bet jau kādu laiku nomoka, labi nenomoka :D- bet ir radusies interesē, ka izdzīvo un kā buģetu sadala cilvēki, kas nopelna apt 500 Euro mēnesi vai pat mazāk- kasieres, pārdevējas, administrātores- patiešām nesaprotu! Skatos pēc sevis- Īrējam dzīvokli divatā, komunālie, iepērkamies- tirgū pārsvarā sapērkam gaĺas produktus ilgākam laikam, greznu dzīvesveidu nepiekopjam- vienkārši dzīvojam. Nav arī tā, ka kaut ko sev ateiktu. Ceļojam, reizēm restorāni, kino, sporta zāles abonamenti. bet viss normas robežas- ir kaut kam jāpakrāj arī. Bet kā izdzīvo cilvēki, kas strādā par minimālo algu- ir ar bērniem, kā viņi galus savelk kopā? Cik Jums liekas sapratīgi, cik liela summa ir nepieciešama un cilvēku, lai viņš dzīvotu, nevis vienkārši izdzīvotu, bet arī bez galējībām.
03.04.2014 16:26 |

10 gadi
Reitings 831
Reģ: 29.01.2009
Kas ir tā Burga, ko katra otrā šeit piemin? :D
Apgaismojiet tumsoņu!

Beibe.Marta- bet kā? Pagasts palīdz vai pabalsti? Jo es savādāk nevaru iztēloties, ņemot vērā mūsdienu cenas! Ja vien viņiem nav savs īpašums, tas ir nav īres maksa, kā arī viņi saņem kādu pabalstu, 500 euro uz 5 cilv menesi- 100 euro=70 lvl= -+ 2.50 lvl dienā uz cilvēku. Nav reāli ņemot vēra ja runa iet vēl par bērniem.
03.04.2014 21:36 |

Reitings 356
Reģ: 22.10.2011
Gribēt normāli dzīvot ir nevis izšķērdība, mantkārība un neprasme tērēt naudu, bet gan PAŠCIEŅA!
Eiro remonts NAV nekāda LUKSUS lieta! Parasts remonts 21.gs. Iziet paēst ārpus mājās- elementāra socializēšanās. Apģērba/kosmētikas pirkšana- rūpes par savu izskatu. Pārtika- rūpes par veselību.
Nav normāli, ka liela daļa sabiedrības ir nabagi. Ja cilvēkam pēc visiem obligātajiem maksājumiem (ja vien tā nav villa Mežaparkā) nav nauda reizi gadā kaut kur aizbraukt, dažkārt ēst ārpus mājām, atjaunot garderobi veikalā (nevis humpalās), tad tas ir NABAGS!!! Varbūt brīdī, kad cilvēki paši sev to atzīs, sāks sevi cienīt, nekalpojot skopajiem darba devējiem, arī darba devēji sāks cienīt darba ņēmējus un mums vairs nebūs tik liels īpatsvars ar NABAGIEM!
Šim jābūt muzejam nevis dzīvoklim:

Šāds remonts nav nekāda ekstra- normāls, 21.gs. remonts:

Nav normāli ēst:

Ir normāli ēst:

Nav normāli, ja cilvēkam nav naudas ne kosmētikai, ne frizierim, ne apģērbam:

Un neviens man neiestāstīs, ka man nav taisnība. Ja visu mūžu jāknapinās un jāskaita nauda, nekāds lielais prieks par dzīvi nevar būt. Taupīšana piespiedu kārtā ir nomācoša.
03.04.2014 22:45 |

Reitings 356
Bildes nobīdījās :D
03.04.2014 22:47 |

Reitings 2461
Reģ: 02.01.2010
klarlack, labi rūkts :D Vienīgi es drusku apšaubu to, ka darba devējs izdomās maksāt vairāk, ja neviens neies strādāt par grašiem. Drīzāk jau ievedīs lētāku darbaspēku, vismaz mazkvalificētajās darba vietās.
03.04.2014 22:54 |

Reitings 3328
Reģ: 14.02.2013
sievietei, ja viņa dzīvotu viena īrētā dzīves vietā, vajadzētu kādus ~700 eiro.
~250-īre
150-komunālie
150-pārtika
300-dažādiem sadzīves tēriņiem
100-atliek rezervei/krāšanai(?)

Nu te ja saskaita visas pozīcijas kopā, sanāk 950:D
03.04.2014 23:13 |

Reitings 356
delusion
Pie mums veikalos cenas taadas pashas kaa aarzemees, tikai algas vairaakas reizes mazaakas. Kur paliek uznjeemumu pelnja? Ipashnieku villaas, Mercedesos, kuurortos. Ja darba speeks neljautu sevi paverdzinaat, tad vieniigais, kas izmainiitos-iipashnieki savilktu cieshaak jostu. Nekad nebuus vienliidziiba algaas un taa tam jaabuut. Bet nav normaali, ka tik liela dalja cilveeku sanjem pusi no reaalaa iztikas minimuma (zem 400Ls/meen ir nevis dziive, bet ciinja par izdziivoshanu).
Un nav jaabaidaas no aarzemju darba speeka-darba deveejiem vinji neatmaksaasies, jo min. algu nosaka valsts un taadu maksaa vieteejiem, bet aarzemniekus attransporteet, izmitinaat un apmaaciit straadaat un valodu iemaaciit- nav ne leeti, ne eerti. Vieglaak vieteejiem pie algas piemest.
Lai gan taisniibas labad jaasaka, ka es priecaajos arii par aarzemniekiem- vinju kultuura bagaatina muuseejo.
03.04.2014 23:13 |

Reitings 2542
Reģ: 07.06.2012
Smieklīgi par tiem dzīvokļiem un muzejiem! :D
03.04.2014 23:20 |

Reitings 2461
Atkarīgs, no cik zema līmeņa valsts to darbaspēku ieved. Pirms neilga laika klejoja apkārt DD čīkstēšana, ka vietējie izmaksājot pārāk dārgi un tāpēc meklēs darbiniekus ārvalstīs.
Imho, vienmēr būs tā, ka minimālās algas saņēmēji neko daudz nevar atļauties - tāpēc tā ir minimālā alga. Labāk apmaksāti darbi prasa zināmu skilu vai/un izglītību, ne katrs ir spējīgs un gatavs tik ļoti nopūlēties.
03.04.2014 23:23 |

Reitings 3146
Reģ: 30.12.2012
tad arī mūsu lielveikali saktu vairak maksāt - nu netaisītu taču tās bodītes ciet, vai ne?

netaisīs, bet vnm var atrast kādu kurš būtu ar mieru strādāt par tādu algu, sabrauks visādi indieši un vēl nez kas, kas arī strādās kasē par tādu algu.
03.04.2014 23:30 |

Reitings 356
Delusion
Teoreetiski taa vajadzeetu buut, bet realitaatee cilveekiem ar augstaako izgliitiibu un pieredzi par darbu savaa specialitaatee piedaavaa ap 250-350ls. Es nedomaaju, ka skolotaaji, aarsti laukos u.c. ir zemas kvalifikaacijas darba veiceeji. Jaa, vairaak par min. algu, bet tik un taa zem reaalaa iztikas minimuma. 400Ls ir minimums cilveekam bez beerniem.
03.04.2014 23:36 |

Reitings 356
Darbu kasee straadaat bez valsts valodas zinaashanaam aizliedz likums. Darba deveeji kaarteejo reizi muljkjo cilveekus.
03.04.2014 23:39 |

Reitings 4617
Reģ: 02.06.2012
Nu te ja saskaita visas pozīcijas kopā, sanāk 950

oo, tieshaam:D
Taa ir, ka tricaars tuvojas, bet senchi uztur, nevar laagaa saskaitiit:D

Nu tad bez lielaam ekstraam sanaak tie 950, ja jaaizvelk uz 700-jaasamazina sadz.teerini un jaatsakaas no iekraajumiem. Vispaar traki, jo tie 700 skaitaas virs minimaalaa.
IIsteniibaa baisi.
03.04.2014 23:42 |

Reitings 2461
klarlack

Vispār jau te iepriekš minēja - katram savs vajadzību un vēlmju līmenis. Pati esmu iztikusi ar 100-130 Ls mēnesī, no kuriem daļa aizgāja kopmītnēm, sabiedriskajam un mobilā rēķinam. Iztiku, nekāda vaina. 400 Ls jau ir samērā normāla alga. Rīgā varbūt ne visai, bet laukos - laba.
Dzimtajā mazpilsētā neviens no ārstiem nedzīvo slikti :) Skolotājas arī neknapinās.
03.04.2014 23:48 |

Reitings 236
Reģ: 04.08.2009
Strādājot uz pusslodzi, būdama studente (pilna laika)-nopelnu ap 260.00-300.00 EUR mēnesī, pietiek, lai samaksātu īstabas īri ap 80. EUR, pietiek, lai paēstu, samaksātu par internetu, telefonu, e-talonu, šat tad našķi, paliek ap 90 EUR uz ēdienu mēnesim. Manikīrs, pedikīrs -pati. Frizieris-reti. Kad naudas naudas makā gandrīz nekā nav un vajadzības spiež - galvā iešaujas visneparastākās un labākās domas kā iekonomēt. Dzīvē daudz kas ir jāizbauda, lai novērtētu. :)
03.04.2014 23:54 |

Reitings 252
Reģ: 14.11.2013
220 eur noplenu :D
04.04.2014 00:06 |

10 gadi
Reitings 2916
Reģ: 27.08.2009
Es bez sarkasma, bet nezināju, ka LV jau 500eu skaitās maza alga. Kad es vēl tur dzīvoju kā nabaga studentīte savās kojās, nepilnu slodzi strādājot, tā tik vien iztiku ar 150ls, tāpēc 500eu man neliktos maza alga. :D Bet, protams, lielā mērā piekrītu klarlack par to, ka ar būšanu nabadzīgam nav ne jālepojas, ne jāsamierinās. Remonts mājās, izklaides/kultūras pasākumi/ceļojumi, normāla pārtika (es domāju, normāla gaļa, dārzeņi, augļi, piena produkti, nerunāju par ikriem, lašiem un omāriem), iespēja ģimenei nodrošināt vienu auto, kurš nav jālabo katru mēnesi, vairākas apģērba un apavu kārtas - tā būtu norma Eiropas Savienības valstī.

Tajā pašā laikā šausmās jautāt, KĀ cilvēki izdzīvo ar tiem 200eu, arī ir tā kaut kā..drusku neinteliģenti. Tomēr visi vienā valstī dzīvo un turpat viens otram blakus pa ielu iet. Nezināt, ka liela daļa Latvijas dzīvo ap un zem iztikas minimuma nozīmē dzīvot pilnīgā ignorancē pret apkārt notiekošo. Un nekādi maģiski noslēpumi KĀ izdzīvo tur apakšā nav - kā var, tā izdzīvo. Latvijā jau tie mazturības slāņi ir daudz un dikti. Ir divas minimālās algas uz ģimeni, kur var iedot naudu bērnu ekskursijām un mājās ir dators, tāpat kā ir viena minimālā alga (un labi, ja vēl tā viena) uz daudzbērnu ģimeni, kur bērni pie kopgalda pagaida, kad citi paēduši, lai var apēst atlikumus. Un jau šī divu ģimeņu plaisa realitātē ir milzīga, kur nu vēl plaisa starp minēto daudzbērnu ģimeni un 1000eu algu uz pāri..
Es varu brīnīties par to, kā UK kāds var būt bomzis, ja te darbu var dabūt (un līdz ar to nodrošināt sev iztiku un dzīvesvietu) teju jebkurš polis, kurš var pateikt "yes". Bet nu tā kā Latvija reālajā pasaulē vēl tomēr nav tāda labklājības līmeņa valsts, tad uzskatīt Narvesena kafiju vai regulārus restūzīšus par vajadzību, ir mazliet tā kā aprobežoti. Kā savu personīgo vajadzību - jā, bet ne jau valsts kontekstā un runājot par vidējo Latvijas iedzīvotāju.
04.04.2014 00:11 |

Reitings 252
Reģ: 14.11.2013
man interesē cik jūs tērējat mēnesī pārtikai - tās,kuras dzīvo 2 ?
04.04.2014 00:17 |

Reitings 356
Delusion
Studiju gadu knapinaairhanaas nav uztverama par normu. Jaa, studiju laikaa ir ok dziivot kopmiitnee, tad peec studiju beigshanas taadaa iespeeja vairs nav. Un pat ja izdodas sarunaat, nav normaali straadaajoshanam pieaugusham cilveekam dziivot kojaas.
04.04.2014 00:20 |

Reitings 2461
klarlack, kur Tu rāvi, ka es to uzskatu par normu? :D
04.04.2014 00:30 |

Reitings 6299
Reģ: 15.11.2012
šausmās jautāt, KĀ cilvēki izdzīvo ar tiem 200eu, arī ir tā kaut kā..drusku neinteliģenti.

maigi izsakoties.

Bet nu tā kā Latvija reālajā pasaulē vēl tomēr nav tāda labklājības līmeņa valsts, tad uzskatīt Narvesena kafiju vai regulārus restūzīšus par vajadzību, ir mazliet tā kā aprobežoti.

mazliet, jaa.

no vienas puses piekriitu klarlack, no otras - nu neesam mees skandinaavijaa, kur cietumnieki dziivo labaakos apstaakljos par daudziem latvieshiem, lai stiliigu dziivokli ar eiroremontu uzskatiitu par normu, tas, ka eiropas kontekstaa esam nabagi, taa kaa buutu skaidrs, bet ko tagad dariit - boikoteet darba deveejus un mirt badaa? liels progress latvijas dziives liimenim tomeer ir, neviena neatceras 90tos gadus? es atceros, dziive tomeer juutami iet uz augshu.
04.04.2014 00:46 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!