Bet paskatieties, kas notiek skolās! Pareizi Miksa saka - normatīvi. Lai izpildītu eksāmena normatīvu, vajadzīgs pusgads intensīva darba, nevis 3. Pārējās zināšanas taču nekur neprasīs,priekš kam tad mācīties?
Paskatieties šo un salīdziniet ar saviem eksāmeniem tās, kas lika pirms kādiem 4-5 gadiem! Es jau par savu eksāmenu te kaut kad sūdzējos, tas līmenis...
http://visc.gov.lv/vispizglitiba/eksameni/dokumenti/uzdevumi/2013/vidussk/12kl_latval.pdf
Tās ir normālas tēmas domrakstam? Vispār nekādus literatūras faktus nevajag, pietiek, ja zini, ka LV ir Dziesmu svētki, Dzejas dienas. 1. daļa - 26 jautājumi, lai novērtētu skolēna gramatiku. Really? Pietiekami? Interpunkcijas uzdevuma jau pāris gadus vairs nav, so, komatus, kur teikuma daļas ir vairāk par divām, nemācāmies? 2. daļa. Elementāri jāmāk pateikt galvenā doma, izteikt viedoklis. Man, piemēram, tas liekas pašsaprotami, ka 12. klases skolnieks to vienkārši māk, nevis, ka ir par tādu "luksusspēju" jādod A līmenis.
Man kauns ir, ka sistēma pielāgojas līmenim. Cik zemu iesim? Pietiek, ka literatūru jau noņēma nost no latviešu valodas, it kā to vajadzētu pārbaudīt kādiem dīvaiņienm, kas 21. gs. vēl lasa. Un provincē saņem 10, kur vērtē skolotājs, kas pats lasa Krēslu un Bada spēles. Jā, diemžēl tā ir realitāte.
Šādā darbā, šķiet, ka pusei no visiem skolēniem būtu jāsaņem A (kas sākas no kādiem 80%), bet manā skolā no 84 skolēniem A saņēma 3. Tas ir normāli!?
Toties valsts olimpiādē prasa, kāda ir mīļākā puķe Ērikam Ādamsonam un liek uzrakstīt anekdotisku noveli viņa stilā. 11. un 12. klasēm kopā iedod 22 uzvarētājvietas. Matemātiķiem valsts olimpiādē iedod 13 uzvarētājvietas. Un ne jau tādēļ, ka ir vienāds punktu skaits, tas ir jaunais veids, kā filologos aizpildīt budžeta vietas.
Mums pat nemet ārā nevienu, kas nenāk jau 3 mēnešus, jo fakultātei naudu vajag no valsts.
To, ka jaunieši nelasa un interese par valodu, kultūru, literatūru zūd, pierāda tas, ka budžeta vietas nevar aizpildīt. Otrs - nenāk neviens, jo mūsu valstī taču literatūra nav vajadzīga. Neviens kultūras ministrs nav iestājies par literatūru kā vērtību.