Jaunieši

Reitings 9
Reģ: 20.03.2014
Kādēļ jaunieši tik maz lasa grāmatas?
29.03.2014 19:00 |

Reitings 5087
Reģ: 01.03.2009
Jūs lasāt grāmatas internetā? Es nespēju, bija salādētas iPadā, bet nekādīgi. Vajag tomēr.. pat nezinu.. to grāmatas sajūtu..
29.03.2014 20:22 |

10 gadi
Reitings 2083
Reģ: 01.08.2012
Neons - kura laika laba grāmata ir dārga? Ja jaunākā, piekrītu, bet līdz 80. gadiem labās grāmatas var nopirkt pat par 30 centiem:)

Un jā, kas nu kuram ir labs, tas arī jautājums. Ir viena paziņa, kas visu laiku instagramo bildes un "esesmutiklaimīga" ierakstus ar Koelju, tik mākslīgi un truli tas liekas...
29.03.2014 20:25 |

Reitings 906
Reģ: 18.02.2012
Man apkārtējie vienaudži - pārsvarā meitenes lasa vai arī neuzskata to par kaut ko garlaicīgu vai nevajadzīgu. Vairāk tomēr puiši nelasa, kaut gan ir arī tādi, kuri lasa.
29.03.2014 20:27 |

Reitings 4617
Reģ: 02.06.2012
Es domāju, ka tas nāk no audzināšanas un vecākiem. Vecāki un vecvecāki vienmēr ir daudz lasījuši. Ja bērnībā vecāki mani nepamudinātu sākt lasīt grāmatas, tad, iespējams, es nemaz tās nelasītu. Zvēru, ja man būs bērni, es kaut vai ar varu, bet likšu lasīt:D

Vispār pat manu draugu lokā gandrīz neviens nelasa literatūtu.
29.03.2014 20:28 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Nu kā jau minēju - nemēdzu grāmatas pārlasīt... Visa populārākā klasiskā literatūra bija izlasīta vēl skolas laikos. Tāpēc vairāk biju domājusi kā mūsdienu aktuālākās un populārākās grāmatas un jaunākos tulkojumus.

Man arī patīk turēt grāmatu rokā, šķirt lapas, sajust to, ko lasu... Bet, kā jau minēju, ja jāizvēlās nauda/laiks/vieta telpā glabāšanai, tad tomēr lasu internetā, nekā nelasu vispār.
29.03.2014 20:31 |

Reitings 4617
Reģ: 02.06.2012
Lai lasītu grāmatu, esot vairāk jākoncentrējas, tādēļ to viņš neuztverot kā atpūtu.

Jā..nav ko teikt! Un tā jau ir, lasot kaut ko nopietnu, ir jākoncentrējas=jādomā.
Diemžēl ir panākts, ka mūsdienu sabiedrībā domāt nav aktuāli.
29.03.2014 20:32 |

Reitings 2715
Reģ: 13.12.2013
Jauniesi lasa gramatas. Mana draugu loka ir loti daudz jauniesu, kuri lasa aizraujosas gramatas. Pati labprat lasitu gramatas, bet tuvakos 5 gadus man nebus laika. Ta jau liekas, ka diennakti ir parak maz laika.
29.03.2014 20:34 |

Reitings 134
Reģ: 10.07.2013
No kurienes tāds uzskats, ka jaunieši nelasa grāmatas? Pazīstu ļoti daudzus un pati lasu. Grāmatu pasākumos arī daudz jauniešu ir. Sekoju vairākiem grāmatu blogiem, kurus raksta tādi, kuriem pat vēl 20 nav. Ir tikšanās, kur cilvēki runā par izlasīto, kur arī ir jaunieši. ''Lasītāji'' un ''nelasītāji'' ir bijuši vienmēr. Apnicis, ka cilvēki idealizē pagātni - ka agrāk visi lasīja, arī mūzika bija labāka utt. Tagad arī pastāv vērtības. Viss atkarīgs no tā, kurš vēlas tās saskatīt.
29.03.2014 20:47 |

Reitings 435
Reģ: 12.01.2014
Vispār esmu nepatīkami pārsteigta par jauno paaudzi.
29.03.2014 21:13 |

10 gadi
Reitings 2083
Twitterī vajag palasīt, ko retvīto @lepojamies, tad ir ko nobrīnīties. Ja mans bērns šādi runātu internetā, bez jebkādiem sirdsapziņas pārmetumiem atslēgtu mājās internetu, lai iet mācīties pie skolas datoriem. Reāls kauns par tādu līmeni.
29.03.2014 21:18 |

10 gadi
Reitings 2587
Reģ: 07.03.2011
Pieejams internets Latvijā ir maksimums kādus 10 gadus, bet arī vairāk kā pirms tiem 10 gadiem bija jaunieši, kas grāmatas nelasīja, un bija daļa tikpat dumju jauniešu, kas tagad sociālajos portālos ākstās. Iepriekš viņi izrādījās savos baros, šobrīd tas redzams plašākai "auditorijai".

Kāpēc nelasa? Klau, kā skolās tiek apsaukāti centītie, kārtīgie un zinību gudrie skolēni? Viņi ir mazākumā, un viņi nav stilīgi.
Tāpat arī lasīšana ir iedziļinošs process, taču jauniešiem enerģija parasti plūst uz visām pusēm, un uzmanību varētu būt grūti noturēt ilgstoši.
Vēl viens - ko mums skolās liek lasīt, kā veicina interesi par lasīšanu? :D Man lasīšana iepatikās tikai vidusskolā, kad sākās modernā literatūra, nevis līdz šim uzspiestā vēsturiskā. Tai noteikti arī nav ne vainas, taču tā ir ļoti tālu no mūsdienu ritma un dzīves uztveres. Arī to vajag, bet līdztekus aktuālajai.
29.03.2014 22:34 |

Reitings 282
Reģ: 08.10.2013
Tāpēc, ka tagad ir iphone, internets un milzīgs slinkums. Bail iedomāties nākotni tālāk, kad tiks izdomātas vēl jaunākas tehnoloģijas. P.s ko tik zinātnieki neizdomā, tagad ir doma par lidmašīnām kuras lido bez pilotiem u.t.t
29.03.2014 22:37 |

Reitings 2126
Reģ: 03.05.2013
Jo ir internets.

Šis arī ir galvenais iemesls. Skumji paliek, skatoties uz to, cik tupa ir jaunatne (es nerunāju par visiem, protams ka ir arī pozitīvi izņēmumi), cik ''skaista'' viņiem ir leksika (un atkal, runa nav par visiem), un cik plašs vārdu krājums un zināšanas, un tas ir cieši saistīts ar grāmatu nelasīšanu, neattīstīšanos tādā ziņā.
29.03.2014 22:41 |

Reitings 2033
Reģ: 10.12.2012
Tāpēc, ka skolotāji un izglītības programma nemotivē skolēnu pašizglītošanos, jāizpilda tikai normatīvi un uz priekšu, vairāk par mācībām negribas dzirdēt. Es literatūras stundās negribīgi un pavirši lasīju uzdoto literatūru, bet tagad ar sajūsmu lasu Mauriņu, Dostojevski, Plūdoni, Čaku, Gēti. Vidusskolu beidzu pagājušogad, bet tagad tāda literatūras brīvība, ka visas grāmatas gribas nest uz mājām, tikai atgādinu sev, ka man nebūs laika visām uzreiz. Par citiem nemāku/negribu spriest.
29.03.2014 22:43 |

Reitings 2126
Pati neesmu nekāda baigā lasītāja, bet uzskatu, ka sevi cienošam cilvēkam ir jāizlasa kaut nedaudz no klasikas, kaut vai to pašu Dž. Londonu, Remarku vai Miksas minēto Gēti, un arī kaut no mūsu rakstniekiem - Plūdoni, Lāci un pārējos. Nesen intereses pēc sarunā ar māsīcu (16 gadi) pajautāju, vai ir lasījusi kādu no Remarka darbiem, viņai jautājums - a kas tas tāds?
29.03.2014 23:00 |

10 gadi
Reitings 2083
Bet paskatieties, kas notiek skolās! Pareizi Miksa saka - normatīvi. Lai izpildītu eksāmena normatīvu, vajadzīgs pusgads intensīva darba, nevis 3. Pārējās zināšanas taču nekur neprasīs,priekš kam tad mācīties?
Paskatieties šo un salīdziniet ar saviem eksāmeniem tās, kas lika pirms kādiem 4-5 gadiem! Es jau par savu eksāmenu te kaut kad sūdzējos, tas līmenis...
http://visc.gov.lv/vispizglitiba/eksameni/dokumenti/uzdevumi/2013/vidussk/12kl_latval.pdf
Tās ir normālas tēmas domrakstam? Vispār nekādus literatūras faktus nevajag, pietiek, ja zini, ka LV ir Dziesmu svētki, Dzejas dienas. 1. daļa - 26 jautājumi, lai novērtētu skolēna gramatiku. Really? Pietiekami? Interpunkcijas uzdevuma jau pāris gadus vairs nav, so, komatus, kur teikuma daļas ir vairāk par divām, nemācāmies? 2. daļa. Elementāri jāmāk pateikt galvenā doma, izteikt viedoklis. Man, piemēram, tas liekas pašsaprotami, ka 12. klases skolnieks to vienkārši māk, nevis, ka ir par tādu "luksusspēju" jādod A līmenis.
Man kauns ir, ka sistēma pielāgojas līmenim. Cik zemu iesim? Pietiek, ka literatūru jau noņēma nost no latviešu valodas, it kā to vajadzētu pārbaudīt kādiem dīvaiņienm, kas 21. gs. vēl lasa. Un provincē saņem 10, kur vērtē skolotājs, kas pats lasa Krēslu un Bada spēles. Jā, diemžēl tā ir realitāte.
Šādā darbā, šķiet, ka pusei no visiem skolēniem būtu jāsaņem A (kas sākas no kādiem 80%), bet manā skolā no 84 skolēniem A saņēma 3. Tas ir normāli!?
Toties valsts olimpiādē prasa, kāda ir mīļākā puķe Ērikam Ādamsonam un liek uzrakstīt anekdotisku noveli viņa stilā. 11. un 12. klasēm kopā iedod 22 uzvarētājvietas. Matemātiķiem valsts olimpiādē iedod 13 uzvarētājvietas. Un ne jau tādēļ, ka ir vienāds punktu skaits, tas ir jaunais veids, kā filologos aizpildīt budžeta vietas.
Mums pat nemet ārā nevienu, kas nenāk jau 3 mēnešus, jo fakultātei naudu vajag no valsts.
To, ka jaunieši nelasa un interese par valodu, kultūru, literatūru zūd, pierāda tas, ka budžeta vietas nevar aizpildīt. Otrs - nenāk neviens, jo mūsu valstī taču literatūra nav vajadzīga. Neviens kultūras ministrs nav iestājies par literatūru kā vērtību.
29.03.2014 23:04 |

Reitings 2804
Reģ: 07.10.2012
Man jau bērnībā mamma pirka grāmatas un radināja lasīt, tā arī es iemīlējos grāmatās. Skolā gan nepatika - ar grūtībām piespiedos lasīt to, ko vajadzēja. Vienkārši neinteresēja un viss.

Atbildot uz jautājumu - jāpiekrīt jau šeit minētajam par internetu un to, ka skolā, obligātā literatūra nu nav saistoša.

El Diablo - mani gan nepārsteidz, ka 16gadīga meitene nezina Remarku. Ok, varbūt vispārīgi tāds būtu jāzina, bet reti kurš tādā vecumā ir iepazinies ar viņa daiļradi. Ar Remarka darbiem iepazinos tikai 12klasē, kad vajadzēja lasīt gabaliņu no "Rietumu frontē bez pārmaiņām". Līdz tam, man bija mājās viņa grāmatas, kuras centos palasīt, bet man tajā vecumā viņas bija diezgan grūti uztveramas...
29.03.2014 23:13 |

Reitings 2126
mistalee, nu tad laikam tas ir atkarīgs no vecākiem. Tagad saku lielu, lielu paldies vecākiem, ka viņi mani virzīja lasīt tieši klasiku, Remarka darbus, konkrēti Trīs draugus izlasīju jau kādos 13 gados, Triumfa arku nedaudz vēlāk, un jau tad iemīlējos tajā rakstniekā un viņa romānos, tieši viegli lasījās, aizķēra un aizkustināja. Laikam esmu dīvaina, bet manuprāt tas ir kaut kas tāds kas noteikti ir jāzin.
29.03.2014 23:33 |

Reitings 2126
Nu labi, tagadējai jaunatnei varbūt Remarks ir par grūtu, tomēr romāni par nopietnām tēmām, bet Londonu tā meitene arī nezināja...
29.03.2014 23:37 |

Reitings 2482
Reģ: 18.07.2012
tā nu gan nav, ka nelasa! man pašai varbūt nav pārāk daudz laika lasīt ārpus skolas grāmatas, kuras es labprāt lasītu, ja man būtu vairāk laika. taču vienmēr izlasu obligāto literatūru un arī mani skolas biedri uzdoto izlasu. mums galīgi nav tā, ka viena plāna grāmatiņa mēnesī. tādas ir vismaz divas un pabiezas :)
29.03.2014 23:39 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits