Bērns un dators.

Reitings 155
Reģ: 12.02.2014
Man puika (4,5g) kā traks uz kompikiem, patīk visas tās šaušanas spēles un kautiņi. Neļauju gan tādus spēlēt, parakstos uz kādu Shaun the sheep vai angry birds, bet tāpat neesmu sajūsmā.
Mājās dators paslēpts, saku, ka remontā kompiks ir. Pie omas stacionārais, aizejam ciemos, acis kā pogas, kompiku ieraudzījis.. lec klāt kā traks. ļauju spēlēt minūtes 30. Reizēm pats pasaka,ka kompiks noguris, jāslēdz laukā, vismaz labi, ka tā, nav vēl datoru valstībā nogrimis. Bail,ka 21gs. nenorij manu bērnu. :D
Kādas ir jūsu bērna attiecības ar datorspēlēm? ļaujat spēlēt un cik ilgi, cik bieži?
13.02.2014 14:58 |

Reitings 2797
Reģ: 16.09.2013
Pats trakākais, ne lasīt, ne rakstīt vēl nemāk, bet draugos jau ieiet un inboxos prot. Un kāda pēc tam gribēšana tam bērnam mācīties glīti rakstīt, ja uz datora tas sanāk ātrāk, vieglāk un uzreiz jau glīti?
13.02.2014 17:46 |

Reitings 1376
Reģ: 22.09.2009
Izskatas, ka izgaugs tik pat debiils kaa dafs, stancens vai kaads cits viriesu kartas idiots cosmo forumaa. Kuram dziive grozaas tikai ap datoru.

Ta ome ir tava mamma,vai viiriesa mamma? Kapec vsp ome kaut ko tadu atlauj? Vinai arii ar galvu kaut kas nav kartiibaa?
13.02.2014 17:56 |

10 gadi
Reitings 1296
Reģ: 01.07.2013
Šķiet, ka daļa meiteņu pārspīlē. Redz tikai vienu galējību - datornūģis. Lai au tas bērns pasēž pie datora pāris minūtes nedēļā. Savā ziņā arī tas attīsta domāšanu, ja vien runa neiet par šaušanas spēlēm, kuras patīk puišiem. Bet piemēram ir daudzas spēles, kur jāpiedomā.
Māsas dēls arī šad tad, kad atnāk ciemos, pasēž pie datora, ātri gan apnīk, bet kādēļ gan ne? Iet vēl paralēli karatē un peldēšanā, ļoti gudrs puika, tulit jau būs 5 gadi. Gudrāks par saviem vienaudžiem.
Ja vecāki prot nodarbināt bērnu un attīstīt fizisko un garīgo pusi, tad dators nenodaris nekādu ļaunumu, protams, ja tas tiek darīts reizi vienā, divās nedēļās uz neilgu laiciņu.
Protams, burvīgi, ja bērnam dators neinteresē, bet visi bērni nav vienādi un visas mātes nebūs perfektas. Ja tam bērnam tik dikti prasās tās spēlītes uz 10 minūtēm, vai tad jums žēl? Tas datora bums ir pārlieku pārspīlēts. Pašas viena daļa dienu dienā te sēžat, ejat labāk ko lietderīgu padarīt.
13.02.2014 17:58 |

Reitings 734
Reģ: 04.12.2012
Nu es savu viedokli paudu tikai par spēlēm, kuras tiek spēlētas un vairo nervozitāti un agresivitāti.
Loģiski,ka izvairīties nesanāks, mums taču pat skolās gribēja/grib visiem bērniem planšetdatorus.. Un tad,ja to ieviesīs, bērnu rokrakstus vispār nevarēs salasīt (jau tagad knapi var).
13.02.2014 18:07 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Manam bērnam planšete ir no 2 gadu vecuma. Un neko sliktu tajā nesaskatu! Ātri vien iemācījās visu alfabētu no galvas un skaitļus līdz 10. Tāpat gan puzles iemācījās likt, gan zīmēt, gan rakstīt burtus, krāsot, atrast priekšmetus pēc noteiktām krāsām un formam u.t.t. Un daudz arī multenes skatās. Un tas nav traucējis viņas spējām spēlēties pašai ar savām rotaļlietām, iet garās pastaigās, bužināt un mīļot dzīvnieciņus, zīmēt uz papīra, lasīt grāmatiņas, mīcīt plastelīnu vai kā savādāk izpausties bez tehnoloģijām. Nezinu... Iespējams man tāds unikāls bērns pagadījies. Neesmu viņu nekā īpaši dresējusi vai kaut ko aizliegusi. Bez kaprīzēm visu varēju ar viņu sarunāt. Uz datoriem bērnam acis nespīdēja un attieksme ir visai neitrāla. Protams, viņa agri iemācījās gan paroli ievadīt, gan ieslēgt sev vēlamo, gan vispār apieties ar touch skreen. Taču mans uzskats, ka tas ir normāli, ka bērns ātri iemācās apieties ar tehnoloģijām un neuztver tās kā kaut ko īpašu.
Vienīgi, nekad neesmu viņai devusi spēlēt pieaugušo bezjēdzīgās šaušanas spēlītes. Paši arī neko tādu nespēlējam.

Tāpat arī ar saldumiem. Zinu dažus paziņu bērnus, kuriem saldumi ir tabu un tad šie pilnīgi trīcēt sāk, kad kaut viena konfekte tiek iedota svētku reizēs... Vienmēr tik alkatīgi skatās uz veikalu plauktos pieejamiem saldumiem... Mums mājās saldumi atrodas uz virtuves galda, kad grib - paņem un apēd. Un nemaz tik bieži tas nenotiek. Laikam ir nostrādājis princips, ka tas kas nav aizliegts - to nemaz tik ļoti neprasās.

Ar to visu gribēju parādīt, ka ne vienmēr viss ir viennozīmīgi slikti. Nesaku, ka tagad visiem bērniem ir nepieciešamas planšetes vai pieeja pie datora. Taču vēlos teikt, ka vērojiet savus bērnus un meklējiet individuālu pieeju, nevis dariet visu kā pēc grāmatas. Jebkurā jautājumā svarīga ir līdzdalība un darbību-rezultātu vērošana, nevis vienaldzība un cenšanās tikt vaļā no bērna.
13.02.2014 18:28 |

Reitings 2797
Reģ: 16.09.2013
Planšetēm, datoriem, telefoniem vai tad nav starojums kaitīgs? Ne velti iesaka izvairīties naktī telefonu atstāt zem spilvena vai kaut kur tuvu blakus, tāpat, ja ilgi jārunā pa telefonu, labāk lietot austiņas. Un ja tas ir kaitīgi jau pieaugušam cilvēkam, tad nu padomājiet, ko tas nodara bērnam, kurš vēl tikai aug un attīstās.
13.02.2014 19:17 |

10 gadi
Reitings 376
Reģ: 18.08.2009
Annalise ja tu bērnam piedāvāsi iet arā, tad bērns ,nekad neatteiksies, un neiemainīs pret datoru!
es uzskatu,ka dators-planšete ,tā došana bērnam ir nolaidība ;)
13.02.2014 20:38 |

10 gadi
Reitings 4184
Reģ: 22.11.2013
Kad es biju mazāka, tad mamma man neteica kāda ir datoram parole, un pie viņa tiku tikai tik ilgi, cik ļāva - apmēram pusstundu līdz stundu dienā, un tas arī bij tad, kad man bija 10 vai 11 gadi
14.02.2014 01:32 |

Reitings 5
Reģ: 03.06.2014
Vairāk vajag iesaistīt bērnu bezsaistes aktivitātēs. Zīmēt, līmēt, krāsot, spēlēties, ja ne ar sava vecuma bērniem, tad ar vecākiem :) Šeit, piemēram, www.mazoekspertuskola.lv var atrast dažādus uzdevumus, kas būs interesanti gan bērnam, gan arī vecākiem :)
30.06.2014 18:04 |

Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
Vairāk vajag iesaistīt bērnu bezsaistes aktivitātēs. Zīmēt, līmēt, krāsot, spēlēties, ja ne ar sava vecuma bērniem, tad ar vecākiem
Tieši tā, bet vecaki nereti aizņemti paši sutkšm pie interneta sēž, ko bērns var iemacities? Bērni kopē vecakus. Un ar bernu ir janodarbojas. Nevis tupa palaiž sētā lai dara ko grib.
30.06.2014 18:12 |

Reitings 2248
Reģ: 12.03.2009
Man šķiet, ka man zināmie bērni visi jau no 3 gadu vecuma urbjas pa kompjiem un planšetēm. Ok, ne visu dienu, bet laiku pavada gan, bet cosmo auditorijai, kā vienmēr, viss ir savādāk un perfekti.
30.06.2014 18:24 |

Reitings 2304
Reģ: 06.12.2009
Es uzaugu pirmā Playstation laikos un man arī ļoti patika spēlēt datoru. Paspēju gan to, gan daudz lasīt, gan iet ārā un elpot svaigu gaisu, braukt uz jūru ar vecākiem. :) Gribētos domāt, ka esmu izaugusi normāla un man nekas nekaiš.
30.06.2014 18:29 |

Reitings 252
Reģ: 31.10.2011
Perfektā cosmo auditorija :D
30.06.2014 18:35 |

Reitings 2304
Reģ: 06.12.2009
Jūs te vispār runāja tā, it kā datori tikko parādījušies. Man jau ir pāri 20, bet savu dzīvi bez spēļu konsoles vai PC vairs neatceros. Lūdzu, neaizmirstiet, ka jau IR izaugusi vesela paaudze, kas teju vai no pirmajiem dzīves gadiem izmantoja datoru, tas nav nekas jauns un tikko parādījies.
Un Neons pareizi raksta, arī man vecāki neko neaizliedza un nekontrolēja to, cik ilgi es pie tā datora sēžu, tāpēc varbūt arī nebija īpašu problēmu. Varu pateikt ko vēl trakāku - tēvs un brālēns spēlēja kopā ar mani. :D Tajā pašā laikā nezinu daudz bērnu, kuri tajā vecumā bija izlasījuši tik daudz grāmatu kā es, kā jau minēju - paspēju visu. :)
30.06.2014 18:38 |

Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
Nu ja godigi ja berns 7 gadu vecujma neko no datora nejedz, starp vienaudziem skola būs lūzeris. Skarbi , bet fakts.
30.06.2014 18:47 |

Reitings 5346
Reģ: 03.01.2012
Pilnīgi normāli,ja bērns lieto datoru un planšeti - iemācās jaunas lietas un netraucē vecākiem. Te lielākā daļa jaunu māmiņu arī aktīvi sēž pie datora un komentē katru bērna soli - Ķirsis, Mari, Robīte utt. Ar ko viņas ir labākas par sīkajiem, kas spēlē Angry Birds? Ja tie bērni labāk varēja iziet ārā pastaigāties, tad šeit lielākā daļa varēja izdarīt ko lietderīgu, kaut vai grāmatu palasīt.
30.06.2014 19:03 |

Reitings 1270
Reģ: 23.05.2014
Neuzskatu, ka ir normāli, ja bērns tik agrā vecumā savu laiku pavada spēlējot spēlītes datorā. Mans mazais brālēns jau pirms iemācījās normāli runāt sēdēja pie datora un tagad godīgi var teikt, ka viņš no tā ir atkarīgs (tagad ir kādi 5 gadi). Ja liek viņam pārtraukt spēlēt spēlītes - psiho. Arī komunikācijas spējas nav ļoti labas. Uzskatu, ka kamēr bērns nav kaut cik garīgi nobriedis, viņu nevajag laist pie datora, jo internetā jau visu ko ar atrast un bērnam vajag iemācīties komunicēt ar citiem cilvēkiem. 6, 5 gadi jau šķiet tīri pieņemami bet tad arī ir jāseko līdzi, ko bērns pie tā dara.
Pašai dators mājās uzradās tikai 7. klasē, varbūt tāpēc man pašai ir tāda nostāja.
30.06.2014 19:18 |

Reitings 7704
Reģ: 13.03.2012
Man mājās ir sešgadīgs puika. Šad tad jau tiek atļauts pasēdēt pie kādas spēlītes. Lai jau..
Jo vairāk aizliegi, jo vairāk gribēsies.
Pagaidām tas strādā, jo datora vietā pagaidām priekšroka tiek dota aktivitātēm ārā un palīdzēšanai lielākajiem :)
30.06.2014 19:31 |

Reitings 8187
Reģ: 27.12.2009
Manam bērnam atļauj laiku pa laikam paspēlēt angry birds uz planšetes.Viss.
Zina,ka ir pieaugušo mantas un pieaugušo pārtika (čipsi, riekstiņi) :D
30.06.2014 19:40 |

10 gadi
Reitings 1725
Reģ: 14.06.2010
Diemžēl mans mazais 5gadīgais brālis arī kritis visu šo te datorspēļu utt varā. Tas jau baigi ātri aiziet.. Pāris reizes vecāki pielaiž sīko pie PC, lai paši padarbotos kaut ko, un viss.. viņam vairs neko citu nevajag. Tagad gan jau kādu laiku vecāku mājās kaut kas nav kārtībā ar datoru (laikam ir jau salabots, bet mazais to nezina.. un labi vien ir), bet multenes pa TV gan skatās kā traks. Un viņš man ir paziņojis, ka krāj naudu planšetei..
Gribētos cerēt, ka darīšu visu iespējamo, lai mans bērns nepavadītu lielāko daļu brīvā laikā pie elektro ierīcēm, bet runāt jau ir vieglāk, nekā īstenot. Man liekas, ka mūsdienās, kad tās patērētāju kultūras masu produkcijas ir visapkārt, ir baigi grūti bērnu no tā visa maksimāli izolēt.
30.06.2014 19:43 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits