Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Buljona dzērājām

 
Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Pēdējā laikā šeit, bez tievēšanas diskusijas, ir parādījušās tik daudz tēmas par veselīgu uzturu un dzīvesveidu, ka nevilšus arī es sāku vairāk pārdomāt, ko ēdu.
Tā nu šodien man radās jautājums tām, kam patīk sevi aukstā laikā sevi sildīt ar krūzi buljona.
Kā jūs to pagatavojat - no kubiņiem, vai vāriet pašas? Kas vāra pašas, kādas receptes izmantojat?

Ja kādai ir kādi argumenti, kāpēc pašas vārīts buljons (Kubiņos ir tāds sāls daudzum, ka ar tiem man viss ir skaidrs.) varētu būt kādā veidā kaitīgs veselībai, esmu gatava uzklausīt arī to.

28.01.2014 12:51 |
 
Reitings 3298
Reģ: 16.04.2012
Vāru pati - neko nepārgudrinot. Vista (parasti ņemu atkaulotus šķinķīšus kādus 6 gab.) + 1 sīpols sagriezts lielās ripās, + 1 paliels burkāns ripās + lauru lapas + pipars. Nedaudz sāls. Pirmo tikko ieburbuļojošu ūdeni noleju.

To kubiņu izmantošanu gatavošanā ļoti neatbalstu.
28.01.2014 12:56 |
 
Reitings 3298
Reģ: 16.04.2012
Ja kādai ir kādi argumenti, kāpēc pašas vārīts buljons (Kubiņos ir tāds sāls daudzum, ka ar tiem man viss ir skaidrs.) varētu būt kādā veidā kaitīgs veselībai, esmu gatava uzklausīt arī to.

Nekad neesmu dzirdējusi/lasījusi - man arī būtu interesanti uzzināt.
28.01.2014 12:58 |
 
Reitings 4775
Reģ: 18.03.2012
nekas nav dzirdēts par to, ka pašas gatavots buljons varētu būt kaitīgs - man tieši ārste teica, ka tāds noteikti ir daudz jādzer, jo stiprina nervu sistēmu un veselību kopumā
28.01.2014 13:00 |
 
Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Rūpnieciski audzētas vistas gaļas buljons ir pilns ar hormoniem. Es tādu ieēst nevaru - tāda sajūta, ka pretīga piegarša.

Bija nesen uzvārīts buljons no pensionētas lauku ekovistas, riktīga ņamma :)
28.01.2014 13:03 |
 
Reitings 45
Reģ: 09.02.2013
Es vāru pati, parasti ņemu kādus meža gaļas kaulus ar pavisam niecīgu gaļas daudzumu. Ik pa laikam nosmeļu nost putas, lai buljons nebūtu duļķains, kad "gaļa" gatava, tad piemetu klāt burkānus, dažādas sausās garšvielas( kaltētus ķiplokus, čili, piparus, lauru lapas(lieku vārīties kopā ar gaļu) un nedaudz sāls). Kad burkāni izvārījušies, buļjons gatavs. :)
28.01.2014 13:03 |
 
Reitings 4703
Reģ: 20.04.2012
mmm noteikti pašu vārīts buljons un mazliet veseli epipari, lauru lapa smaržai vai dārzeņi, īpaši selerija!!! Tad kā Mārtiņš Rītiņš teiktu KAS VAR BŪT LABĀKS PAR ŠO :)
28.01.2014 13:03 |
 
Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
mmm noteikti pašu vārīts buljons un mazliet veseli epipari, lauru lapa smaržai vai dārzeņi, īpaši selerija!!!


Man arī patīk selerija. Citreiz pievienoju timiānu vai oregano.
28.01.2014 13:09 |
 
Reitings 274
Reģ: 29.01.2009
Man tā garšo: vista, burkāni un nedaudz mazie svītriņmakaroni + garšvielas. Super! Sāls vietā lietoju rozā Himalaju jūras sāli.
28.01.2014 13:41 |
 
Reitings 274
Reģ: 29.01.2009
Ak, jā, mamma man buljoniņu ar maziem vārītas olas gabaliņiem gatavoja, ļoooti gardi.
28.01.2014 13:42 |
 
Reitings 1557
Reģ: 09.05.2013
Es atkal nevaru ieēst tās ekovistas, man liekas traki treknas kā jebkas, kas nācis pa taisno no laukiem :)
Lielākoties vāru pati bez nekādām īpašām receptēm, tas pats, ko jau meitenes raksta. Klasiska garša, nekā lieka :)
28.01.2014 13:44 |
 
Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Man gan nāksies atzīt, ka pēc garšas es tās vistas galīgi neatšķiru. Atliek vien uzticēties tantēm tirgū, kas patiesībā nav diezko stabils informācijas avots.
28.01.2014 13:57 |
 
Reitings 1983
Reģ: 13.01.2012
Es neniekojos ar buljoniem. Ja vāru, tad beigās top zupa. :D

P.S. Par hormonvistām. Pagaidām nav pētījumu, kas apliecina to, ka hormoni nodara kaut ko sliktu organismam. Un vispār tādu pētījumu veikt nav iespējams.
28.01.2014 13:58 |
 
Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Ceptas hormonvistas man garšo, bet buljonam garša drausmīga. Nezinu, vai tie ir hormoni, vai kaut kas cits rūpniecisks.

Par pētījumu trūkumu/esamību nemāku un negribu spriest šoreiz.
28.01.2014 14:10 |
 
Reitings 10475
Reģ: 01.08.2010
Es izteikšos par buljona kubiciņiem un tamlīdzīgiem mākslīgiem produktiem. Jau stabili gadu nelietoju un mājās man tādu nav, pamatojumi ir vienkārši:
1. Tas satur garšas pastiprinātāju, līdz ar to gribas apēst vairāk (zupas, mērces, sautējuma utt.), kas ir liekās kalorijas un kuņģa iztaipīšana.
2. Visādas citas ē-vielas, pusmākslīgie tauki, aromatizētāji, krāsvielas.

Es labāk saberu visādus garšaugus un mazliet sāls, sanāk ļoti labi!
28.01.2014 14:13 |
 
Reitings 13903
Reģ: 18.02.2010
Es atkal nevaru ieēst tās ekovistas, man liekas traki treknas kā jebkas, kas nācis pa taisno no laukiem

Lauku vistām taču vispār teju nav treknuma, gaļa ir pilnīgi blīva, stingra, ļoti liesa, tās ir noskrējušās, nav, kam uzkrāties un radīt tauciņus.
Interesanti, kas ir tas, ko esi ēdusi.
28.01.2014 14:32 |
 
10 gadi
Reitings 4946
Reģ: 20.08.2010
Es neniekojos ar buljoniem. Ja vāru, tad beigās top zupa.
Man tas pats. Bet zupaam nekad nelieku klaat kubinjus, tas gan.
28.01.2014 14:57 |
 
Reitings 585
Reģ: 14.05.2013
Bellakilla,
" Pirmo tikko ieburbuļojošu ūdeni noleju".
Kāpec unvai pilnībā? Nepietiks ka ar putukaroti virsejo slāni nosmels?
30.01.2014 12:35 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits