Uzvārda maiņa.

Reitings 640
Reģ: 09.01.2014
Varbūt būs kāda,kura zinās,vai varbūt ir pati saskārusies ar šo lietu.
Lieta tāda,ka lielās mīlas vadīta,par savu mītnes zemi esmu izvēlējusies UK. Sveiciens pārējām ārzemniecēm! :D

Esmu kopā ar vīrieti,kura uzvārds sākas uz burta,kurš nav latviešu alfabētā - w. Ja nu izdomājam precēties,protams,savu uzvārdu mainīšu uz viņa un te nu sākas...Kā man viņu latviskos? Respektīvi,es būšu pasē nevis Wood, bet Vuda vai kā tml.?
10.01.2014 21:17 |

Reitings 2715
Reģ: 12.09.2012
susuriņš (es gandrīz veco niku bildes dēļ uzrakstīju :) ), ar i un o beigās ir izņēmumi. Tos atstāj nelokāmus un neliek dzimtes galotni klāt.

Tas, ka tulko vārdu gan ir murgs un to neviens likums nenosaka! Latviski būtu Beārs, nevis Lācis, jo pielāgo skaņu sistēmai, nevis iztulko pēc nozīmes... Rokk būtu Roka (pieļauju, ka pasē tā arī ir, lai gan vienmēr jau gadās izņēmumi, kas nezināmu iemeslu dēļ var darīt citādāk nekā pārējie, piemēram, Motte arī iztiesāja, ka viņa uzvārdu var rakstīt ar diviem t, lai gan pēc gramatikas likumiem tur vajadzētu būt vienam t).

Ne jau visiem ir... teiksim, zviedru gramatikas zināšanas, piemēram, ka Berg - patiesībā lasās kā Berī utjpr.

Tieši šī iemesla dēļ es arī piekrītu, ka ir jālatvisko Latvijas pasē, bet atbalstu arī, ka blakus labā ieraksts oriģinālrakstībā.
11.01.2014 10:09 |

Reitings 228
Reģ: 26.12.2012
Tad jau tikpat labi varētu teikt, ka apprecoties ar Bērziņu, sieva arī grib sev uzvārdu Bērziņš, nevis Bērziņa, jo viņas vīram taču tāds ir.

Uzvārdus ir nepieciešams latviskot Latvijas pilsoņiem tāpēc, lai tie atbilstu latviešu valodas gramatikai. Ebe ļoti labi paskaidroja to!
11.01.2014 10:52 |

Reitings 2715
Reģ: 12.09.2012
Man tikko ienāca prātā par to Rokk - varbūt, ka to nepārveido, lai neveidotos homoformas un līdz ar to pārpratumi, jo viņai taču uzvārds ar , nevis kā ķermeņa daļai.
11.01.2014 10:54 |

10 gadi
Reitings 4416
Reģ: 08.10.2013
Arī mani sadusmo tā uzvārda latviskošana. Par laimi, manā gadījumā uzvārdam pielika tikai galotni. Bet es dzīvoju ārzemēs un līdz pilsonības maiņai vēl kāds laiciņš jāgaida. Mani kaitina, kādas problēmas tas sagādā, ka visur un visiem ir jāskaidro, kāpēc mans uzvārds atšķiras no pārējās ģimenes un katru reizi jānorāda oriģinālforma. Noveicas, ja otrā pusē sēž saprotoša persona. Kāpēc nevar darīt tā, ka oriģinālforma ir pie pases bildes, bet latviskotā izruna blakus lapā?
11.01.2014 10:58 |

Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Favel, tagad tači ir pieņemts likums par dubultpilsonību. Tev vairs neko nav jāmaina, var vienkārši nokārtot otru. Un tev būs divas pases.
11.01.2014 11:03 |

10 gadi
Reitings 4416
Reģ: 08.10.2013
Libra, man ir vēl jāgaida daži gadi, lai iegūtu citas valsts pilsonību. Ir jānodzīvo noteikts laiks tajā valstī, lai es varētu kandidēt uz pilsonību.
11.01.2014 11:07 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits