Ance
Tavā minētajā piemērā, pat ja cilvēks apstāsies pie LU durvīm un uz tiem žurnāliem neaizies, tas noteikti nenozīmēs to, ka viņš tagad ies mācīties to, kas saistīts ar fiziku vai ķīmiju jeb to, kas viņam no sirds riebjas. Vēl jo vairāk, ja eksāmenā dabūjis 5%. Tomēr vidusskolas beigās tu apzinies vismaz virzienu kādā gribi mācīties. Ja beigās netiksi tajos žurnālistos, tas nenozīmē, ka domas tik krasi mainīsies un iesi uz fiziķiem. Noteikti humanitārajam cilvēkam būs vēl daudz dažādu iespēju, ko izvēlēties un, kas tev patīk, izņemot žurnālistu.
Protams, cilvēks, kurš nav sliņķis var sēdēt, zubrīt, ņemt privātskolotājus un darīt visu, lai iegūtu vismaz apmierinošu līmeni, bet jautājums ir - kāpēc tas vajadzīgs? Kāpēc ir jāčakarē nervi, laiks, kāpēc ir lieki jāiedziļinās kādā savienojumā rodas tāda un tāda skābe, kāda reakcija veidojas, ja pievieno ūdeni un vēl dažādas lietas, ja es zinu, ka nu nevajadzēs man to nekad vairs? 12. klasē jau tā tu tuvojies ''finišam'', apzinies, ja ne 100% profesiju kādu tu gribi, tad vismaz to, kas tev padodas, kas ne. Un pēkšņi tev liek zubrīt padziļināti tādas lietas, ko nu nevajadzēs tev! Un tomēr, es palieku arī pie tā, ka ir cilvēki (piemēram, es), kas noteikti nav sliņķi, bet nu neiet. Man vidējā atzīme bija 8,7 pat ar visu 4 matemātikā, jo visos pārējos priekšmetos bija 9, 10, 8 (12. klasē!). Tas tāpēc, ka es tiešām zubrījos, mācījos, tas attaisnojās ar izcilām atzīmēm visur, izņemot matemātiku, kuru es mācījos tikpat daudz kā pārējos priekšmetus, bet nu nesapratu - sēdēju, lasīju, mēģināju - nesapratu! Nu ko man darīt? Pakārties? Ķīmijā un fizikā izvilku 8 uz projekta darbiem vismaz. Bet message tāds, ka nu arī ar lielu zubrīšanos, ja neaiziet, nu tad neaiziet!
Saprotami, ja vēl atprasītu tādas lietas, kas okey būtu jāzina, ja jau vairākus gadus esi mācījies tos priekšmetus. Bet tajos darbos tak ir neiedomājamas prasības + ja vēl ķīmijas vai fizikas pedagogs ir tāds pie kura iepriekš atzīmes varēji pelnīt tik par projekta darbiņiem, tad kādas vēl runas par tāda līmeņa obligātu eksāmenu?