Atbalstāt obligāto ķīmijas un fiziskas eksāmenu, beidzot vidusskolu?

Reitings 2542
Reģ: 07.06.2012
Jā, nē un kāpēc? :)
08.01.2014 18:44 |

Reitings 5516
Reģ: 03.08.2013
good-liver, es to visu ļoti labi saprotu, bet es nedomāju, ka kādam tas noliktais ķīmijas eksāmens nākotnē varētu sagādāt liekas problēmas. Tieši otrādāk - tas var palīdzēt. Tas cilvēciņš, kurš ir izdomājis kļūt par žurnālistu 70% gadījumu apstāsies pie LU durvīm uzzinot, kāds uz to ir konkurss. Un ko tad viņš darīs?

Man ir paziņa, kas mācījās kopā ar mani humanitārajā klasē un pēc 12. klases izdomāja, ka grib būt zobārste. Protams, mums bija tikai atzīme "dabaszinībās", tāpēc viņa dabūja gadu iekavēt, nolikt nepieciešamo ķīmijas eksāmenu un tikai tad varēja stāties augstskolā.
08.01.2014 19:27 |

10 gadi
Reitings 3700
Reģ: 29.01.2009
Es biju viennozīmīgi par matemātikas eksāmenu.
Bet fiziku un ķīmiju šoreiz drīzāk pret. It kā jau nav nekas baigi sarežģīts (un ja tas būtu obligātais), tad šaubos, ka būtu ļoti sarežģīts. Varbūt man vienkārši nekad nebija paveicies ar fizikas un ķīmijas skolotājiem (divās skolās, tieši šajos priekšmetos ļoti mainījās), kas tomēr ļoti ietekmē to, kādas zināšanas būs skolēniem.
08.01.2014 19:28 |

Reitings 8171
Reģ: 14.01.2013
Ance Fiziku ļoti labi var nesaprast,esmu labs piemērs, tagad augstskolā Fizikas grāmata man ir kā kaut kas jauns. Un teikšu tev kāpēc tā ir,pamatskolā,kad mācīja,tad skolotājs bija tāds,kurš mācīja tiem,kuriem pielec uzreiz,es par saviem 4iniekiem karoju,sākumā centos mācīties,bet jo tālāk gāja,jo vairāk nesapratu un beigās vienkārši sanāk padoties,vidusskolā man skolotājs vai nu nebija,vai pēdējā gadā kas parādījās bija tāds,nu neaprakstāms. Lūk tā! Līdzīgs stāsts ir ar ķīmiju,un nav tā ka man šie priekšmeti nepatiktu,man ļoti patīk,it īpaši ķīmija,bet manā gadijumā lielāka vaina ir tieši skolotājos,turklāt,parunājot ar kursabiedriem,lielai daļai ir bijis skolotājs kādā priekšmetā,kuru dēļ viņiem tur zināšanas līdzinās 0.
08.01.2014 19:28 |

Reitings 1080
Reģ: 06.09.2013
Un vēl viens pret ir tāpēc, ka dažie labi, kuriem nevajag šos eksāmenus, raksta tos rekordos tempos (jo viņiem ir pofig uz l8meņiem). Mums matemātiku ta viens rakstīja - pabeidza 20 minūšu laikā un aizgāja. Bet ja kāds nodeva eksāminācijas lapu - citiem vairs nedrikst iet uz tualeti. Mans neirogēns urinpuslis pēc 2 stundām sasniedza tādu apjomu, man likas, ka urins no mutes tēcēs. Un tas trauce adekvāti domāt.
Varbūt būtu vērts mainīt to, ka nedrīkst pabeigt ātrāk? Es kārtoju starptautiskas kvalifikācijas eksāmenus, eksāmeni ir 3h un tur nedrīkst ātrāk iet prom. Līdz beigām ir jāpaliek visiem.Jā, var iziet uz WC (eksāmena uzrauga pavadībā), bet prom visi iet kopā - eksāmena beigās.
08.01.2014 19:29 |

Reitings 134
Reģ: 10.07.2013
Kāpēc tie humanitārie prāti tik ļoti uztraucas? Nolikt uz 5% ķīmiju/fiziku varēsiet, bet tajā augstskolā, kur mācīsieties, jums jau prasīs tos valodu/literatūras/vēstures eksāmenus, nevis ķīmiju. Nedomāju, ka viņus interesēs vai ķīmijā ir 93% vai 14%
08.01.2014 19:30 |

Reitings 5516
STarp citu, es pati liku 6 eksāmenus/ieskaites, jo mums skola uzlika obligāto valsts ieskaiti biznesa ekonomikā, par kuru man domas bija līdzīgas tām, ko jūs paužat par ķīmijas eksāmenu - nu nafig man tas vajadzīgs? Liku vēl vēsturē. Bet kaut kā man tas 6, ko dabūju tajā ieskaitē, dzīvi netraucē.

Reitings 1080
Reģ: 06.09.2013
Es saprotu,ka ne par tēmu, bet man īstenībā riktīgi patīk, ka no eksāmena telpas nedrīkst ātrāk iet prom, jo atceros, ka vidusskolā/augstskolā tad, kad cilvēki sāka iet prom, radās papildus stress. Likās, ka esmu lēna, negribējās palikt pēdējai utt.

10 gadi
Reitings 3922
Reģ: 06.03.2011
Eksāmeni par zināšanu līmeni neko nepasaka. Es neuzskatu un neuzskatīšu, ka ir adekvāti pielīdzināt mākslas skolas skolēnu - 1. ģimnāzijas skolēnam. Šie nevajadzīgie eksāmeni drīzāk traucē, nekā dod kādu labumu, jo tieši pievēršoties pastiprināti problēmpriekšmetiem talanti tiek atstāti novārtā. Ja no rokas iet vēsture, bet neiet matemātika - un abi ir obligātie, tad vēsture cietīs viennozīmīgi. Jo nejau tam, kas padodas tiks pievērsta tik svarīgā uzmanība... Tātad, visur būs viduvēji un vāji rezultāti - pārsvarā.
Bez tam, kā jau šeit meitenes minēja:
1. kritīsies fizikas/ķīmijas eksāmena kvalitāte no kā attiecīgi cietīs tie, kuri vēlēsies stāties RSU vai fizmatos;
1.1. Eksāmens tiks izlīdzināts visiem prātiem un zinoša cilvēka spējas vairs nebūs adekvāti izvērtējamas.
2. Humanitāro klašu novirzieniem bieži ir dabaszinības kurss - fizika, ķīmija, bioloģija - vai nu katra savā gadā, vai attiecīgi savādāk izdalīta. Bet kvalitāte ir ļoti zema.

Nav neviena loģiska iemesla šos priekšmetus padarīt Obligātus.
08.01.2014 19:33 |

Reitings 971
Reģ: 23.01.2011
Nē! Neatbalstu.
Lai tas paliek kā izvēles eksāmens, kā līdz šim.
Kam vajadzēs, tie arī viņus kārtos.
Nesaskatu vajadzību likt obligāti kārtot eksāmenu, ka nākotnē nemaz nebūs vajadzīgs.
08.01.2014 19:36 |

10 gadi
Reitings 8191
Reģ: 01.11.2009
Ance, cilvēks bez jebkādām vokālajām dotībām nespēs būt operdziedātājs. Tāpat tas cilvēks, kurš nerubī fišku fizikā nespēs to eksāmenu nolikt pietiekami labi! Un procenti, lai eksāmens būtu nolikts, ir atšķirīgi katrā priekšmētā!

Tas nav tik vienkārši visiem kā tev. Viens var roku ap savu asi apgriezt, tas nozīmē, ka tev arī jāvar? Priecājies, ka tev tik viegla šķita fizika. Bet nevajag visus mērīt vienādi. Tas, ka ir ļoti, ļoti daudzi slinki skolēni, nenozīmē, ka VISI tādi ir.

Visvairāk žēl reālo humanitāriķu, kuri tiek pataisīti par kājslauķiem. Rezultātā tāpat pie visa vainīga ir sabiedrība.
08.01.2014 19:37 |

Reitings 3031
Reģ: 09.09.2012
Tas viss novedīs pie vāji kvalificētu speciālistu nonākšanas darba tirgū. Kvalitāte svarīgāka par kvantitāti, un uzliekot šos eksāmenus ir kaut par 1% lielāka iespēja atlasīt cilvēkus ar šo ''kvalitātes potenciālu''.

Aha, tad jau komercpiloti ir speciālistu speciālisti, bet gaisa satiksmes kontrolieri , kuriem mācības ļoti bieži ir bez maksas, ir pēdējie diletantu? Abi šo profesiju pārstāvji ir kvalitatīvi pakalpojumu sniedzēji neskatoties uz to kas maksājis par studijām. Tikai par komercpilotu nereti netiek ari spējīgi cilvēki izmaksu dēļ. Kad es gāju universitātē, 80 Ls lielās stipendijas bija liels dzinulis mācīties labāk un ari iekļūšana budžetanvietā rotācijas rezultātā bija laba motivācija. Citāta autore ir vai nu studējusi ar pēdējiem līderiem vai runā ko nesaprot. Pašlaik Eiropā un pasaulē absolventiem studiju kredīta atdoša kļūst ar vien lielākā problēma.
08.01.2014 19:40 |

10 gadi
Reitings 8191
Bet vai tad augstskolā, ja anniņai būs 98% angļu valodā un 56% matemātikā, 5% ķīmijā un zentiņai būs 98% angļu valodā, 56% matemātikā un 6% ķīmijā, zentiņai nepienākas būt tuvāk budžetam?
08.01.2014 19:41 |

10 gadi
Reitings 9435
Reģ: 06.03.2009
Nezinu...
Laikam jau, ka nē. Tīri iedomājos sevi tajā situācijā - es nenoliktu ne ķīmiju, ne fiziku. Man šie priekšmeti vnk nepadevās. Es godprātīgi lasīju mācību grāmatu un centos saprast, bet... nu nepieleca man tā ķīmija. Ne visi mums ir dzimuši mūziķi, gleznotāji, fiziķi vai matemātikas ģēniji.
Ok, ja noveicas ar skolotāju, tad varbūt vēl kaut cik var sekmīgu izvilkt, bet ja nepaveicas, nesaprot, tad kam vajadzīgs tas nesekmīgais eksāmens, ja cilvēks tāpat neies tālāk tās jomas studēt.
Es esmu par izvēli, ka tādus priekšmetus eksāmeniem lai izvēlas tie, kam padodas vai tie, kas tālāk plāno mācīties šīs jomas. Nesaprotu, kāpēc būtu jāuzspiež specifisks ķīmijas eksāmens cilvēkam, kurš tālāk, piemēram, plāno kļūt par aktieri vai tulku, vai vēl ko citu, kur ķīmija vispār pat blakus nestāv utt.
08.01.2014 19:41 |

Reitings 3031
Reģ: 09.09.2012
T.i. loderiem nevis līderiem.
08.01.2014 19:43 |

10 gadi
Reitings 8191
... un ķīmijas vai fizikas dēļ aktierim neļaut pabeigt vidusskolu un saņemt atestātu.. :D

Reitings 197
Reģ: 17.04.2011
Neatbalstu, jo manuprāt, daudzās skolās nav pietiekoši spēcīgi šo priekšmetu skolotāji un skolēnus vienkārši nespēs pietiekami sagatavot, pat tos, kas cenšas iemācīties. Un arī, tad jau tik pat labi bioloģija vai ģeogrāfija varētu būt obligāta, kāpēc tieši šie divi priekšmeti, kur tiešām daudziem ne pārāk padodas?! Ja jau noteikti vajag vēl vienu obligāto eksāmenu, tad, lai labāk ievieš to, ka ir jābūt vismaz diviem izvēles eksāmeniem.

Reitings 5516
Winterra, nu piekrist tev var, bet ne pilnā mērā. Es domāju, ka būtu jāsamazina prasības un apgūstamās vielas apjoms, tam es piekrītu, bet par eksāmenu es noteikti savas domas nemainītu, jo es nesaprotu, kā nolikts ķīmijas eksāmens var sagraut kāda cilvēka nākotnes plānus un samazināt iespējas. Piekrītu, ka ir arī ne-slinki, bet nesekmīgi skolēni.

Katrā ziņā, ja par tiem prcoentiem runājam - tie ir atkarīgi no kopējiem skolēnu sasniegumiem, kas fizikā un ķīmijā noteikti nebūs nekādi augstie.

Un par humanitāriķiem - zini, mums ir pārāk daudz visādu peseidointelektuāļu, kas nāk no viņu vidus. Es domāju, daļai tiešām būtu jānolaižas uz zemes un jāsaprot sava vieta, bet tas jau vairs nav tēmas kontekstā, drīzāk vispārīgi.

Vispār - tas, ko es gribu pateikt ar to visu, ko es te saku - es nedomāju, ka kādam, kaut vienam, vispār jebkuram cilvēkam ķīmijas/fizikas eksāmens var nodarīt kādu skādi.

P.S. 9. klasē liek fizikas eksāmenu, kāpēc par to nav cepiens?
08.01.2014 19:44 |

Reitings 5516
Pardon - ne fizikas, bet gan dabaszinību eksāmenu liek.
08.01.2014 19:45 |

10 gadi
Reitings 3922
Reģ: 06.03.2011
Winterra - ar vienu nesekmīgu eksāmenu vai gada atzīmi saņem gan sekmju izrakstu, gan atestātu. Tālāk dzīvē ir tikai viena problēma - daudzās augstskolās, daudzos kursos neņem, ja ir viens nesekmīgs vērtējums. Un ir pilnīgi vienalga kādā priekšmetā tas nesekmīgais būtu.
08.01.2014 19:46 |

Reitings 4183
Reģ: 06.05.2012
beztēma no manas puses. :)
neatbalstu, bet neatbalstu tradicionālo izglītību pilnībā. tā ir balstīta uz izdzīvošanu, nevis dzīvošanu. mums motivē mācīties to, kas nākotnē mums nodrošinās lielāku algu, mums motivē mācīties to, ko vajag valstij. man sāp sirds par tiem izcilajiem un radošajiem skolēniem, kuri jūtas, ka tādi nav, pateicoties tam, ka nekad skolā nejūtas pietiekami labi. un tā arī viss radošums, pašvērtējums, motivācija pilnveidot sevi - nomirst. man skolā nepatika literatūra, jo man nepatika lasīt un rakstīt. bija jālasa tie drūmie, skumjie un sirdis plosošie latviešu autoru darbi, kuri man nepatika, kurus nespēju pat uztvert, jo pieredze par mazu, bija jāraksta domraksti par vasaras brīvlaiku. man paveicās, ka vienu gadu man bija kāda literatūras skolotāja, kura iemācīja mīlēt lasīt un rakstīt, jo neuzspieda izglītības sistēmas noteiktos standartus. ceru, ka drīz viss mainīsies. ;)
08.01.2014 19:46 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (1)