Sinepju mērce
5 vārīti olu dzeltenumi, sāls, sinepes, cukurs pēc garšas, 1 glāze skābs krējums, citronu sula vai etiķis
Olu dzeltenumus ar koka karoti sarīvē un pievieno krējumam, kam pēc garšas pieliktas sinepes, sāls, etiķis, cukurs. Pasniedz pie aukstām zivīm, gaļas.
Variants. Ja pieliek vēl 1 rīvētu sīpolu, 1 sasmalcinātu marinētu vai skābētu gurķi, iegūst gurķu mērci.
Mārrutku mērce
200 – 300 g mārrutku saknes, 1 – 1,5 glāzes skābs krējums, sāls, cukurs, etiķis
Krējumu sajauc ar sarīvētiem mārrutkiem, pieliek pēc garšas cukuru, sāli, etiķi. Pasniedz pie gaļas, siļķēm un citām zivīm.