Viedokļu tolerance un dzīvnieku aizstāvība

Reitings 110
Reģ: 29.06.2013
Ieskatījos šajā forumā diskusijā par gaļas ēšanu un nežēlību http://cosmo.lv/forums/topic/153151-nezeliba-gala/ . Nebija tur diez ko interesanti lasīt argumentāciju, kas tieši attiecas uz tēmu (argumenti tie paši vecie http://static.girliegirlarmy.com/qixnomo1_500.jpg), bet interesantāk bija pavērot, kāda cilvēkiem ir (ne)izpratne par viedokļu toleranci.

Diskusijā tieši un netieši izskanēja divi pretēji viedokļi saistībā ar tēmu:

1. Starp dzīvniekēšanas atbalstītājām dominē viedoklis, ka dzīvnieku ekspluatēšanā nav nekā nepareiza, līdz ar to cilvēka izvēle ēst vai neēst gaļu IR tīri katra paša darīšana un dzīvnieku aizstāvjiem nav tiesību iebilst pret to.

2. Dzīvnieku aizstāvēm ir citāds viedoklis: ir amorāli bez nepieciešamības kaitēt dzīvniekiem, līdz ar to tā NAV katra paša darīšana ēst dzīvniekus vai nē, un dzīvnieku aizstāvjiem ir tiesības (un pat pienākums) iebilst pret šādu kaitēšanu dzīvniekiem.

Kā izpaustos saprātīga abpusēja tolerance starp šiem pretējo viedokļu paudējiem? Manuprāt, tā, ka cilvēki ļautu viens otram izteikt savu viedokli un, ja ir vēlēšanās, godīgi argumentējot, censtos pārliecināt par sava viedokļa patiesumu/pareizumu vai ko citu, kā jau tas saprātīgās diskusijās notiek.

Tomēr šajā un arī citās diskusijās par šo tēmu to var novērot tikai daļēji. Piemēram, ja dzīvniekēšanas atbalstītājas izsaka viedokli "Nav nekā nepareiza gaļas ēšanā. Ēdu un ēdīšu gaļu, tā ir katra paša darīšana", saprotams, ka konsekventas dzīvnieku aizstāves tam nevar piekrist, tāpēc nereti arī atbild ar pretargumentiem, kāpēc tam piekrist nevar, taču salīdzinoši reti viņas tāpēc, neko nepamatojot, sāk brukt virsū ar personiskiem apvainojumiem vai pat cenšas aizliegt šādu viedokli paust, kaut arī tas nopietni aizskar viņu morālās jūtas.

Toties, ja viedokli izsaka dzīvnieku aizstāve, piemēram, "Ēst gaļu ir nepareizi! Tas ir vardarbīgi un ir pielīdzināms slepkavībai!", tad gan bieži ir novērojama smaga neicietība un emocionāla reakcija no gaļēdāju puses: "Ak, kā tā var! Tev nav tiesības paust šādu viedokli, ka tā ir slepkavība! Tie veģetārieši ir sektanti ar psihiskām problēmam!!! / nereti seko vēl virkne citi personiski apvainojumi /".

Vai tiešām, jūs, cienītās gaļēdājas, nesaskatat šeit problēmu šajā asimetrijā? Kāpēc domājat tikai jums ir tiesības izteikt viedokli, turklāt parasti pasniedzot to bez pamatojuma kā neapstrīdamu reliģisku dogmu, kuru grēks apšaubīt? Tas, ka dzīvnieku aizstāvji izsaka viedokli, kas jums nepatīk un liek justies neērti, nepadara viņus par netolerantiem sektantiem, drīzāk par šādām īpašībām drīzāk vedina domāt nespēja pieciest šo citādo viedokli un/vai nespēja sniegt pamatojumu pretējam.
07.12.2013 16:07 |

Reitings 264
Reģ: 13.02.2009
Nerea

nevajag uzreiz pievērst ''veģetāriešu ideoloģijai'', bet tā industrija plaukst un zeļ, ja gaļēdāji pērk, pērk to, ko pārdot, nevis prasa,lai tas būtu humāni iegūtas un ar atbildību. Un utopiskā ideja ir, kad tas sāks tikt prasīts, tad cilvēka loģika uzvarētu un viņš jautātu vai viņam vispār tas ir vajadzīgs, kā rezultātā industrija samazinātos.
07.12.2013 17:26 |

Reitings 110
stellaglmr
Ja Tu uzsāksi diskusiju - diskusiju Tu saņemsi.

Citiem vārdiem, diskusija jau pēc definīcijas ir netolerances forma? OK pieņemsim pagaidām, ka tā ir. Jautājums, vai tas nozīmē, ka diskutēt (tātad būt netolerantam) ir slikti?
07.12.2013 17:27 |

Reitings 298
Reģ: 09.01.2013
Atvainojos par grafiskiem kadriem.

Bet vai jūs šo cilvēku sauktu par slepkavu?

Viņu kultūrā dzīvnieki tiek godāti, jo nodrošina viņu eksistenci. Šie cilvēki cenšas dzīvot harmonija ar dabu un ņemt tikai tik daudz cik tas ir nepieciešams. Un humāni viņi to gaļu diemžēl neiegūst, tādas iespējas viņiem vienkārši nav.
07.12.2013 17:28 |

Reitings 264
Neprātīgs

patīkami nav, atbalstīt arī negribas, bet saprast var.

Bet vai to vajadzētu salīdzināt ar moderno pasauli ar pilsētām un veikaliem un plauktā vairāk kā divdesmit gaļas produktiem? šo te saprast nevar, patīkami nav un atbalstīt arī negribas.
07.12.2013 17:31 |

Reitings 1714
Reģ: 15.08.2012
Vēlreiz:
tolerance=IECIETĪBA.

Well, cik iecietības ir Tavos tekstos?
07.12.2013 17:31 |

Reitings 8171
Reģ: 14.01.2013
mēs esam plēsēji
Kļūdies!
Līdz ar to, par slepkavību nu nedrīkst uztvert - savas eksistences pilnvērtīgu nodrošināšanu.
Pirmais piemērs,kas ir ienācis prātā-tātad,ja lācis mežā uzbrūk cilvēkam,sava izsalkuma vadīts un to apmierina,tādā veidā nodrošinot pilnvērtīgu savas eksistences nodrošināšanu,viņš NAV pelnījis,lai tiek pēc tam atrasts un nošauts vai ne?
07.12.2013 17:33 |

10 gadi
Reitings 3922
Reģ: 06.03.2011
Jā, beidzot Tu saprati! Nē, diskutēt nav slikti, kamēr netiek pārkāptas kāda tiesības un tiek ievērota pieklājība. Piemēri:
a* es ēdu gaļu, jo man garšo - uzskatu, ka tā ir nepieciešamība.
a** es neēdu gaļu, jo man žēl dzīvnieciņus - uzskatu, ka tā ir slepkavība.
Nevienas tiesības nav aizskartas, katrs izteicis savu viedokli - pamatojot kādēļ ir šāds viedoklis (diskusijas forma), neviens nevienu nav apvainojis vispārpieņemtajās pieklājības normās. Tātad, diskusija var turpināties mierīgā gultnē - vienam paskaidrojot vienu, otram otru. Un potenciāli pastāv iespēja, ka šie viedokļi kādā punktā krustosies.

b* es ēdu gaļu, jo man garšo
b** es neēdu gaļu, jo man žēl dzīvnieciņus, visi kuri ēd ir slepkavas
Tiek aizskartas kāda tiesības. Diskusijas forma, jo ir divi pretēji apgalvojumi. Savstarpēja pieklājība netiek ievērota.

c* es ēdu gaļu.
c** es neēdu gaļu
Tolerance.
07.12.2013 17:34 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Nosaukt cilveeku par slepkavu tikai taapeec ,ka uzturaa lieto galu,buutu daudz par speeciigu!
Tagad domaaju,kuri ir agresiivaaki-vegetaariesi ,vai galas eedaaji?
07.12.2013 17:36 |

Reitings 264
bet kas ir agresivitāte forma komentāros? anonīmā forumā? man liekas daudzi veģetārieši šo var izmantot lai ''nolaistu tvaiku'' par dzīves netaisnību un sasāpējušu sirdi, jo tika uzcelta diskusija, bet tas nebūt nepierāda, ka ikdienā tas tiek runāts, kad tas tiek runāts, ka tas notiek tādos toņo un tādiem vārdiem.

vai vai saukt par slepkavību? hm... kā ar nāves atbalstīšanu, skan labāk? man liekas var saukt kā grib, bet skaisti tas neskanēs nekad.
07.12.2013 17:41 |

Reitings 298
pasaule

Redzi - ja gribi utopiju, tad diemžēl ir jāmirst vismaz 5.5 miljardiem cilvēku. Tikai tā iemesla dēļ ir fermas, gan tās, kurās audzē graudus utt. gan tās kurās audzē liellopus, cūkas utt. Pasaule naturālās saimniecības veidā spēj uzturēt aptuveni 1.5miljardus.

Mums visiem vienkārši pasaule ir par mazu un nespēj saražot tik daudz.
07.12.2013 17:43 |

Reitings 110
Neprātīgs
Atvainojos par grafiskiem kadriem.

Atvainojos par aizrādījumu, bet, pirmkārt, slepkavība, kā jau paskaidroju, ir nogalināšana bez attaisnojuma iemesla, tas ka čukčkām tāds iemesls ir, nenozīmē, ka tād ir arī pārējiem, otrkārt, ne par to ir šī tēma, tēma ir par to, kas ir tolerance un vai tāda ir vajadzīga.

stellaglmr
Nē, diskutēt nav slikti, kamēr netiek pārkāptas kāda tiesības un tiek ievērota pieklājība. Piemēri:

OK, nepiekrītu Tavam tolerances definējumam, bet par to, kā ir jādiskutē, es vismaz daļēji piekrītu. Jāapspriež idejas, nevis jānodarbojas ar personāliju apspriešanu. Jādiskutē par to, vai gaļas ēšana ir laba izvēle un vai tai jābūt katra paša personīgajai izvēlei, nevis par to, vai kāds no diskusijas dalībniekiem ir labs vai slikts cilvēks. Būtībā tā arī es parasti cenšos darīt, bet manis novērotā problēma ir tā, ka kolīdz dzīvnieku aizstāvis izsaka viedokli, ka gaļas ēšana ir pielīdzināma slepkavībai, tā viņš pretī saņem nevis argumentus pret viņa viedokli, bet gan centienus aizliegt viņam tādu viedokli paust un personīgus apvainojumus, citiem vārdiem, ad hominem argumentus.
07.12.2013 17:50 |

Reitings 806
Reģ: 29.01.2009
Būšu baltais zvirbulis šajā diskusijā.

Bez gariem ievadiem spļaušu laukā šokējoši panaivu apgalvojumu: visi cilvēki savā būtībā ir labi, neviens apzināti netīksminās par to, ka gotiņa pirms nāves agonijā tirinājusies, pakārta aiz kājas. (Par psihisku noviržu mocītajiem šoreiz ne.) Manuprāt, visa pamatā ir iesīkstējusi vienaldzība, tā pēc noklusējuma pieņemšana, ka notiekošais ir neizbēgams, katrs esam tikai skrūvīte milzu mehānismā, neko nespējam mainīt utt., u.t.jpr. Un, apbrīnojamā kārtā, tā ir stiprāka par pirmatnējo līdzjūtību pret vājāko. Un šis pieņēmums, ka viss kārtībā, noskatoties kārtējo asiņaino filmiņu, liek žēli nopūsties par to, cik grūti top veselīgā, dzīvībai tik nepieciešamā gaļiņa (pirms gulētiešanas skaitām nevis aitas, bet veģetāriešu - distrofiķu ordas), nevis pakustināt smadzeņkroku, lai kaut ko pamainītu. Un nav šeit nekā jauna - vecā sliktā patērētāju bezkultūra, kura iet pāri ne tikai dumjo, nevērtīgo dzīvnieku, bet arī neskaitāmu cilvēku līķiem.
Sauciet mani par dīvainīti, bet joprojām spēj pārsteigt situācija, ka jaunas sievietes vairāku lappušu garumā dedzīgi apspriež, kā nu tagad humāni nogalināsim.

Un tā klupšana krāgā par to, ka visaugstākā liekulība esot tikai veģetārisms, skurpuloza nesekošana tam, vai tikai kādā no sadzīvē izmantojamiem priekšmetiem nav paslēpies dzīvnieku izcelsmes produkts. Bezkompromisu noriešana, kas nepieļauj domu, ka cilvēks ir ceļa sākumā.

Un vēl: man šķiet, ka tā slepkavības jēdziena paģērēšana tāda matu skaldīšana vien ir. Jums kļūst vieglāk, ja rūdītais gaļēdājs ļauj sev piekabināt šo birku? Man ne. Un nē, es neesmu neirotiska pasaules lāpītāja, dzīvoju diezgan tīkamā harmonijā ar sevi un apkārtējo, bet, pavērojot šādas viedokļu apmaiņas, tomēr kļūst šķērmi. (Jau dzirdu aicinājumus diskusiju tūlītēji pamest. Mieru, tikai mieru, šim sestdienas vakaram jau piegatavoti patīkamāki laika kavētāji).
07.12.2013 17:52 |

Reitings 298
well

Cik lasu, tik noprotu, ka par iecietību, jau te netiek runāts pēdējās divas lpp. pat no tavas puses.

tas ar ko es nodarbojos es parādu faktus, kādēļ ir tā un ne savādāk un ka nedrīkst krāsot melns vai balts - šeit viss ir pelēks.

Es tieši cenšos būt iecietīgs un neitrāls - man viena no ex bija veģetāriete un vienīgais par ko es satraucos bija viņas veselība ;) Un abi mierīgi dzīvojām - es ēdu gaļu, viņa nē. Un viens otru neaizskārām par to cik tas ir pareizi vai nepareizi, tādas bija mūsu izvēles.
07.12.2013 17:55 |

10 gadi
Reitings 3922
nepiekrītu Tavam tolerances definējumam,

Tas nav MANS tolerances definējums. Es nezidomāju šo vārdu un vēl mazāk es izdomāju tā definējumu.
http://www.tezaurs.lv/lvv/?vards=tolerance

http://www.merriam-webster.com/dictionary/tolerance
tol·er·ance
: willingness to accept feelings, habits, or beliefs that are different from your own
07.12.2013 17:57 |

10 gadi
Reitings 3922
Ja kāds kādu aizskar, tā nav tolerance. Tātad, ja kāds paudīs viedokli, ka gaļēdājs ir slepkava - viņš kādu ir aizskāris, jo aizskar viņa citādo pārliecību, kura predz, ka gaļu ēst ir labi un tā nav slepkavība, bet nepieciešamība. Slepkavība ir vārds ar vairāk kā sliktu dabu. Veģetārietis nosaucot gaļēdāju grupu par slepkavām ir rīkojies pretēji tam ko paredz tolerance. Viņš noliedz otra tiesības brīvi izvēlēties ēst vai neēst. Viņš sludina savu ticību par vienīgo pareizo, jo slepkavība cilvēka acīm nav pieļaujama norma.
Savukārt, ja gaļēdējs ēdīs asiņainu steiku un pretī sēdēs lapu grauzējs veģetārietis un viņi plānos savas kāzas maltītes laikā nevis zāģēs viens otru tā būs tolerance, jo šie cilvēki atbalstīs viens otra paradumus.
07.12.2013 18:02 |

Reitings 536
Reģ: 24.02.2013
ahā
slekavība tezaurā ir minēta tikai un vienīgi - noziedzīga slepkavība.
noziedzīgs ir neatļauts. slaktēt tā kā tajā video ir aizliegts, attiecīgi tie bija slepkavas,
bet
nonāvēt gaļas lopus/putnus nav aizliegts, attiecīgi to var darīt. tāpēc šīs nāves izpildītājus un šīs gaļas patērētājus nevar saukt par slepkavām.
man šķiet, ka tā ir.

p.s. jūs rakstas lēnāk, savādāk pārāk ātri tev visi raksta.
07.12.2013 18:11 |

10 gadi
Reitings 3922
http://www.tezaurs.lv/lvv/?vards=slepkav%C4%ABba
Noziedzīga nonāvēšana (parasti par cilvēku). Sodīt par slepkavību. Slepkavība ar iepriekšēju nodomu. Slepkavības mēģinājums.

Nē, Amons. Tas:

nav vienīgais, kas ir minēts Tezaurs.lv
07.12.2013 18:16 |

Reitings 536
noziedzīga slepkavība- definīcija
viss pārējais ir piemēri.
07.12.2013 18:19 |

Reitings 536
lai arī es varu arī kļūdīties.
tāpat man ir garš un stalts.
07.12.2013 18:20 |

Reitings 110
stellaglmr
Ja kāds kādu aizskar, tā nav tolerance.

Vai tas attiecas tikai uz disksijām vai arī uz visu pārējo? Piemēram, ja kāds kādu aizskar, iespundējot šaurā krātiņā vai pārgriežot rīkli, tad tas ir kaut kā pretrunā ar toleranci un vai to vajadzētu tolerēt?

Tātad, ja kāds paudīs viedokli, ka gaļēdājs ir slepkava - viņš kādu ir aizskāris, jo aizskar viņa citādo pārliecību

Savukārt, ja kāds paudīs viedokli, ka kaitēt dzīvniekiem nav nepareizi, viņš būs kādu aizskāris, jo aizskar dzīvnieku aizstāvju citādo pārliecību. Ja ir grūti to saprast, tad iedomājies, ka tu justos, ja kāds tādu apgalvojumu teiktu par kādu, kuru tu uzskati par nopietni respektējamu būtni, piemēram, par kādu savu ģimenes locekli (cilvēkveidīgo vai suņveidīgo).

Veģetārietis nosaucot gaļēdāju grupu par slepkavām ir rīkojies pretēji tam ko paredz tolerance

Koncentrēties uz personāliju apspriešanu, kā jau minēju, patiešām nav vēlams, bet tas, ka kāds rīkojas netoleranti, kā pati apstiprināji, nenozīmē, ka tas nepieciešmami būtu kaut kas slikts.

Viņš noliedz otra tiesības brīvi izvēlēties ēst vai neēst.

Viedokļa nesakritība ir par to, vai šādas morālas tiesības patiešām ir? Tu jau atkal kā neapstrīdamu dogmu pieņem , ka tādas ir, un, balstoties uz to, izdari tālākus secinājumus.

amons

tezaurs nav labākais avots, kur meklēt skaidrojumus filosofiskiem konceptiem. Ir atšķirība starp slepkavību juridiskā nozīmē un morālā nozīmē. Nacistu Vācijā, kā zināms, ebreju nogalināšana juridiski nebija slepkavība, bet, vai tā nebija slepkavību, vērtējot no morālā aspekta?
07.12.2013 18:22 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits