Viedokļu tolerance un dzīvnieku aizstāvība

Reitings 110
Reģ: 29.06.2013
Ieskatījos šajā forumā diskusijā par gaļas ēšanu un nežēlību http://cosmo.lv/forums/topic/153151-nezeliba-gala/ . Nebija tur diez ko interesanti lasīt argumentāciju, kas tieši attiecas uz tēmu (argumenti tie paši vecie http://static.girliegirlarmy.com/qixnomo1_500.jpg), bet interesantāk bija pavērot, kāda cilvēkiem ir (ne)izpratne par viedokļu toleranci.

Diskusijā tieši un netieši izskanēja divi pretēji viedokļi saistībā ar tēmu:

1. Starp dzīvniekēšanas atbalstītājām dominē viedoklis, ka dzīvnieku ekspluatēšanā nav nekā nepareiza, līdz ar to cilvēka izvēle ēst vai neēst gaļu IR tīri katra paša darīšana un dzīvnieku aizstāvjiem nav tiesību iebilst pret to.

2. Dzīvnieku aizstāvēm ir citāds viedoklis: ir amorāli bez nepieciešamības kaitēt dzīvniekiem, līdz ar to tā NAV katra paša darīšana ēst dzīvniekus vai nē, un dzīvnieku aizstāvjiem ir tiesības (un pat pienākums) iebilst pret šādu kaitēšanu dzīvniekiem.

Kā izpaustos saprātīga abpusēja tolerance starp šiem pretējo viedokļu paudējiem? Manuprāt, tā, ka cilvēki ļautu viens otram izteikt savu viedokli un, ja ir vēlēšanās, godīgi argumentējot, censtos pārliecināt par sava viedokļa patiesumu/pareizumu vai ko citu, kā jau tas saprātīgās diskusijās notiek.

Tomēr šajā un arī citās diskusijās par šo tēmu to var novērot tikai daļēji. Piemēram, ja dzīvniekēšanas atbalstītājas izsaka viedokli "Nav nekā nepareiza gaļas ēšanā. Ēdu un ēdīšu gaļu, tā ir katra paša darīšana", saprotams, ka konsekventas dzīvnieku aizstāves tam nevar piekrist, tāpēc nereti arī atbild ar pretargumentiem, kāpēc tam piekrist nevar, taču salīdzinoši reti viņas tāpēc, neko nepamatojot, sāk brukt virsū ar personiskiem apvainojumiem vai pat cenšas aizliegt šādu viedokli paust, kaut arī tas nopietni aizskar viņu morālās jūtas.

Toties, ja viedokli izsaka dzīvnieku aizstāve, piemēram, "Ēst gaļu ir nepareizi! Tas ir vardarbīgi un ir pielīdzināms slepkavībai!", tad gan bieži ir novērojama smaga neicietība un emocionāla reakcija no gaļēdāju puses: "Ak, kā tā var! Tev nav tiesības paust šādu viedokli, ka tā ir slepkavība! Tie veģetārieši ir sektanti ar psihiskām problēmam!!! / nereti seko vēl virkne citi personiski apvainojumi /".

Vai tiešām, jūs, cienītās gaļēdājas, nesaskatat šeit problēmu šajā asimetrijā? Kāpēc domājat tikai jums ir tiesības izteikt viedokli, turklāt parasti pasniedzot to bez pamatojuma kā neapstrīdamu reliģisku dogmu, kuru grēks apšaubīt? Tas, ka dzīvnieku aizstāvji izsaka viedokli, kas jums nepatīk un liek justies neērti, nepadara viņus par netolerantiem sektantiem, drīzāk par šādām īpašībām drīzāk vedina domāt nespēja pieciest šo citādo viedokli un/vai nespēja sniegt pamatojumu pretējam.
07.12.2013 16:07 |

Reitings 110
stellaglmr
Tolerance ir iecietība pret citu uzskatiem. Tas nav savienojams ar citu viedokļu noliegšanu un centieniem citus, savādākus uzskatus atspoguļot kā nepareizus.

Secīgi izdaram secinājumu - ja viena pozīcija izsaka savu viedokli, bet otra pozīcija cenšas oponēt balstoties uz savu personīgo viedokli - tā vairs nav toleranta viedokļa paušana, bet diskusijas uzsākšana, kura tālāk drīkst un pēc definīcijas jau ir pāraugusi strīdā.

Tad piekrīti arī tam, ka Tava uzstāšanās šajā tēmā ir netoleranta viedokļa paušana? Es izteicu viedokli, kuram tu citētajās rindās oponē, tādējādi implicējot to, ka Tu manu viedokli noliedz un atspoguļo kā nepareizu.

Jebkurā gadījumā domāju, ka tu kļūdies. Nepiekrist noteiktam viedoklim, pamatojot pretējo, nenozīmē būt netolerantam. Netolerance būtu tad, ja kāds mēģinātu aizliegt to paust vai pārietu uz personiskiem apvainojumiem par to, ka kāds šādu viedokli ir paudis.

Attiecīgi arī oponēt viedoklim, ka ēst dzīvniekus jābūt katra paša darīšanai, nav netoleranta viedokļa paušana.
07.12.2013 16:47 |

Reitings 495
Reģ: 16.11.2013
_paris tu neesi slepkava.

piedodiet tas ir slimi! Saukt vienam otru par slepkavu kad tie ir maldīgi uzskati!
07.12.2013 16:48 |

Reitings 110
_paris
- tu tik spilgti iezīmē pats/pati sevi.

Vari, konkrēti, citējot mani, parādīt, kur aizliedzu paust kādam viedokli vai pārēju no argumentācijas par tēmu uz personiskiem apvainojumiem?

Tu vairākas dienas pēc diskusijas nevari nomierināties. Tad, kurš tieši nav spējīgs pieņemt citu viedokli?

Melot gan nevajag. Tas, ka es saskatu kaut kur problēmu un uzsāku par to diskusiju, nenozīmē, ka nevaru nomierināties.
07.12.2013 16:49 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Vārdsakot, es iesaku iet un pavadīt šo sestdienu lietderīgak, jo tūlīt te panesīsies..
07.12.2013 16:49 |

Reitings 110
stellaglmr
slepkavas ir tikai tie, kuri nogalina bez atļaujas.

Morāles kontekstā slepkavot nozīmē nogalināt kādu bez attaisnojama iemesla, bet ne par to ir šī tēma. Tēma ir par to, kā izpaustos toleranta viedokļu apmaiņa, ja ir divi pretēji viedokļi, no kuriem viens apgalvo, ka nogalināt X ir slepkavība, bet otram viedoklis, ka tā nav slepkavība.
07.12.2013 16:51 |

10 gadi
Reitings 3922
Reģ: 06.03.2011
Well - Tu uzstādīji jautājumu, kas mūsuprāt ir viedokļa tolerance. Tu uzsāki diskusiju. Secīgi es atbildēju uz jautājumu - kā es, izrietot no vispārpieņemtajām normām, redzu atbildi uz tavu jautājumu.

Jebkurā gadījumā domāju, ka tu kļūdies. Nepiekrist noteiktam viedoklim, pamatojot pretējo, nenozīmē būt netolerantam.

Nē, šajā gadījumā Tu kļūdies. Iesaku palasīt kādu vārdu skaidrojošo vārdnīcu. Jo es to vispār saredzu kā lielu problēmu sabiedrībā. Mēs bieži lietojam vārdus, kuru būtību un nozīmi mēs neizprotam. Tā mēs padaram sasvstarpējo saskarsmi par barbarisku kara lauku. Bet termini nav elastīgi, tie ir definēti un pakļauti normām. Nevar izdomāt savu definīciju vārdam un pielāgot savām vajadzībām.
07.12.2013 16:51 |

Reitings 495
piekrītu stellaglmr komentāram

Savukārt, paust uzskatu, ka cilvēks, kurš ēd gaļu ir slepkava ir augstākajā mērā pat netolerances piemērs. Jo tas pārkāpj Tavas tiesības uz viedokļa atšķirību. Un īstenībā, tas aizskar tavas tiesības uz veselīgu dzīvesveidu un Tavas tiesības paust savu viedokli brīvi, likuma kārtībā.
Īstenībā, par šo varētu tiesāties...

Kā var tā brīvi mētāties ar vārdiem? "Tas tur ir slepkava tas nav"
Tas taču kļūst aizskaroši

Atvainojos, ka no bērnības vecāki mani baroja ar gaļu. Esmu noziedzniece?
07.12.2013 16:53 |

Reitings 13796
well, vari konkrēti citējot mani pierādīt, kur es minu, ka tu sevi iezīmē ar to, ka
aizliedzu paust kādam viedokli vai pārēju no argumentācijas par tēmu uz personiskiem apvainojumiem
? Nē, jo tas nebija domāts konkrēti tā, bet gan attiecināms uz visu tavu izveidoto diskusiju. Nav kaut kas jāaizliedz, tā jau ir galējība. Es to saskatu visā tavā diskuijas pieteikumā kopumā, tavā izteiksmes stilā - tu nespēj samierināties ar pretēju viedokli un viss, nudien viss(ok, vairums), ko tu saki(arī iepriekšējā diskusijā), ir nemitīgi lūdz, lai tevi precīzi nocitē, argumentē. Tev argumentē, bet tad tas neder, jo tas arguments neiztur kritiku un tml. No malas sevi neredzi, acīmredzot. ;)
07.12.2013 16:54 |

Reitings 13796
well, ja tu uzdototu tikai šo
Tēma ir par to, kā izpaustos toleranta viedokļu apmaiņa, ja ir divi pretēji viedokļi, no kuriem viens apgalvo, ka nogalināt X ir slepkavība, bet otram viedoklis, ka tā nav slepkavība.
, tici, diskusijai nebūtu ne vainas. Bet, bet, bet..diemžēl tu izliki savu sāpi par sasodītajiem gaļēdājiem un tagad šī diskusija nebūs nekas vairāk par iepriekšējās vāju atraugu..
07.12.2013 16:55 |

Reitings 2797
Reģ: 16.09.2013
Atvēru to bildi ar gaļēdāju argumentiem... Nu, diezgan daudz un dažādi. Kāpēc man būtu jāizdomā kas jauns, ja patiešām organisms nespēj bez gaļas, vitamīni nepalīdz, garšo gaļa, vai ja jebkurš no tiem argumentiem atbilst manai situācijai? Gribētu redzēt tikpat skaistu tabulu ar vegetāriešu argumentiem, jo jūs esat slepkavas, man negaršo, man no gaļas paliek slikti ir no tās pašas sērijas. :)
07.12.2013 16:55 |

10 gadi
Reitings 3922
tāpēc tēmas jautājums ir vispārīgs, ko jūs saprotat un kādai jābūt viedokļu tolerancei?
Lai nebūtu tālāku pārpratumu lūk, iekopēju Tavu diskusijas jautājumu.

Tēma ir par to, kā izpaustos toleranta viedokļu apmaiņa, ja ir divi pretēji viedokļi, no kuriem viens apgalvo, ka nogalināt X ir slepkavība, bet otram viedoklis, ka tā nav slepkavība.

Toleranta viedokļu apmaiņa nepastāv. Toleranta ir viedokļa paušana, katra indivīda tiesību neiazskaramība - secīgi, tā viedokļa neaizskaramība. Ja kāds uzskata, ka ēst dzīvniekus ir labi - viņš to pasaka, kāds uzskata, ka slikti - viņš to pasaka. Nepastāv oponēšana un otra viedokļa iztirzāšana caur savu skatu punktu.
a* es ēdu gaļu
a** es neēdu gaļu
Toleranti.

b* es ēdu gaļu.
b** es neēdu gaļu, tie, kuri ēd gaļu ir slepkavas
Netoleranta viedokļa apmaiņa.

"tie, kuri ēd gaļu ir slepkavas" ir apgalvojums, kurš vērsts pret to sabiedrības daļu, kura domā savādāk. Secīgi, tas aizskar kāda tiesības. Secīgi tā ir netoleranta rīcība. Secīgi, tas rada diskusiju, kas jau ir plašāks termins un pieļauj oponēšanu visneglītākajos veidos.
07.12.2013 16:57 |

Reitings 495
bet tā atsacīšanās no slepkavības jēdziena šķiet aprobežota un liekulīga.

Lūk šis teikums ir kronis! Vai tu maz apjēdz ko runā hanna! ??
07.12.2013 17:00 |

Reitings 298
Reģ: 09.01.2013
Cilvēks ir tā būtne, kura sevī savieno, evolūcijas noteiktos principus, jeb, organisms ir paredzēts daudzveidīgai pārtikai, mēs esam plēsēji, bet tai pat laikā - nevaram dzīvot nepatērējot augu valsts produktus.

Līdz ar to, par slepkavību nu nedrīkst uztvert - savas eksistences pilnvērtīgu nodrošināšanu. Ne velti (pie noteiktiem bezizejas apstākļiem) ne tik sena vēsture pat ir attaisnojusi kanibālismu. (atbilde argumentam, salīdzinot to ar cilv slepkavību)

Cilvēks, kā jebkurš dzīvās dabas pārstāvis atrodas barības ķēdē - un nav teikts, ka esam augšgalā. Lāči, haizivis, lauvas, tīģeri, suņi, vilki, pat mājas kaķi - ļoti labprāt vajadzības gadījumā mielosies arī ar cilvēka gaļu. Līdz ar to nav novelkama stingra līnija un apvainojums, ka cilvēks, kurš izvēlas dzīvot pilnvērtīgu dzīvi ir slepkava.

Jo lielā mērā veģetārietis ir tieši tāds pats slepkava mūsdienās. Jo cilvēka organisms pilnvērtīgi tikai no augu valstības nespēj pārtikt - jo ir nepieciešams dzels uc. minerāli, kuri ir sastopami galveno kārt tieši dzīvnieku izcelsmes produktos. Līdz ar to liela daļa veģetāriešu lieto uztura bagātinātājus, kuri ir dzīvnieku izcelsmes ( starpība ir tā, ka viņi vienkārši to nezin). Protams ir kategorija Vegāni - bet šie cilvēki īpaši sievietes, pusmūžā nereti cieš no tā, ka ir izvēlējušies nepilnvērtīgu uzturu.

Bet, galvenais, ko cilvēks pats ir izvēlējies un necensties traucēt dzīvot citam.
07.12.2013 17:06 |

Reitings 601
Reģ: 14.07.2011
Bez gariem tekstiem, manuprāt, daudzu veģetāriešu viedokļa rezumējums ir apmēram šāds:

^Tas, ka kā kāds tiek nogalināts, aizskar un sāpina, daļēji tieši šis ir iemesls, kāpēc viedokļa izpausme bieži vien ir tik sakāpināta.

^Šī nogalināšana tiek uzskatīta par amorālu, nevajadzīgu un noziedzīgu, līdzīgi kā cilvēku nonāvēšana (cilvēks šajā gadījumā netiek nostādīts augstāk un arī ne zemāk, tāpēc iztiksim bez bezjēdzīgajām diskusijām par to, kuru vajadzētu glābt no degošas mājas - māti vai kaķīti - šie teksti iepriekšējā diskusijā tiešām sasniedza apsurda apmērus), tāpēc netiek pieņemts uzskats, ka šī diskusija par to, vai ēst dzīvniekus, ir vienkārši pretēju viedokļu izklāsts. T.i., viedoklis par to, ka dzīvnieku kaušana ir normāla parādība, tiek uzskatīts par ļaunu un nepieņemamu.

Ziniet, es piekritīšu vienam no iepriekšējiem komentāriem - aspriest šo tēmu nav patīkami. Varat dēvēt mani par jukušu, bet man tiešām sāp šī vienaldzība un aukstums. Vajadzētu jau būt tā - pati daru, kā vēlos un jūtu, un par citiem daudz nebēdāju. Bet dažkārt ir grūti.
07.12.2013 17:08 |

Reitings 264
Reģ: 13.02.2009
Ja runājam par gaļas ēsānu/ neēšanu un vai ēšana ir pieskiatām slepkavībai, manprāt, šis nav savarīgākais kopsaicējs, ko vajadzētu atrast, jo kā jau viena meitene minēja- gaļa nav iegūstama bez nokaušanas/ slepkavības. Ir tas atasnojoši vai nē ir cits jautājums.
Manuprāt, diskusija par nežēlību- gaļu bija avirāk domāt par gaļas ieguves veidu. Vai tas ir normāli un atbalstāmi tā iegūt gaļu un vai uzzinot veidu kā gaļa tiek iegūta, vai tas maina izvēli par ēšanu, neēšanu.
Tie, kuri neēd gaļu, viņiem nav daudz ko izteikties un iesaistīties, jo viņi jau ir pārliecināti, ka tas ir slikti, principāli slikti- iegūt gaļu, jo tas pielīdzināms slepkavībai.
Jautājums vairāk ir tām pusēm, kuras ēd gaļu un tika piedāvāts video ar reāliem nokaušnas pa
nēmieniem un ka tā vēlāk ir tā pati gaāl, ko cilvēki pērk veikalā. Vai jums liekas, ka tas ir normāli, šie gaļas iegūšanas veidi? ja jā, kāpēc? ja nē, kāpēc? un pēc loģikas, ja nav normāli ''sadi iegūšanas veidi, kas ir uzskatāmi par dzīvnieku mocīšanu, kādi tad ir pieļaujami? ja, piemēram, ir pieļaujams audzēt kā maājdzīvnieku ar daudz mīlestību, rūpēm un apkopi, tad nokauts, vai tas nerada dubūtmorāli un jautājumu, kur ir tā robeža starp mājdzīvnieku draugu, un mājdzīvnieku- priekšmetu? jo manuprāt, lielāka'daļa veģetāriešu cīnās pret cilvēku ignoranci jautājumā par dzīvnieku kā priekšmeta apzīmēšanu un izmantošanu comercilizācijā nenorādot/informējot sabiedrību par reaļiem iegūšanas veidiem, kas ir šokējoši un amorāli dažu gaļēdāju uztverē.

Medījumi ir cits apskates veids. Tie ir savaļas dzīvnieki, kuriem tiek uzraudzīta populācijas vairošanās, drošibas, dabas dēļ. Un to iegūšana ir ar vairāk cieņu, tieši bez fiziskām mocībām, kaut gan ir varbūt vairāk emocinālais stress - dzīšana slazdā. Un varbūt ir arī nežēlīgāka no viedokļa, ka tas sagādā cilvēkim baudu, šī medīšana, process kā tāds, kas nav pielīdzināms ieiet veikla'nopirkt gaļu.
07.12.2013 17:13 |

Reitings 1714
Reģ: 15.08.2012
Šoreis slinkums iedziļināties diskusijā (turklāt, diskusijas nemaz arī īsti nav), bet vienkārši ieteikšu nelietot svešvārdu tolerance, bet latvisko tā analogu iecietība - viss uzreiz kļūs saprotams.
07.12.2013 17:13 |

Reitings 110
stellaglmr
Well - Tu uzstādīji jautājumu, kas mūsuprāt ir viedokļa tolerance. Tu uzsāki diskusiju. Secīgi es atbildēju uz jautājumu - kā es, izrietot no vispārpieņemtajām normām, redzu atbildi uz tavu jautājumu.

Jā, un Tu savā atbildē oponē man. Tu implicīti pasaki to, ka es kļūdos, mans viedoklis par toleranci ir nepareizs. Kā pati rakstīji, tā ir netolerances izpausme. OK, pieņemsim, ka tas tā patiešām ir, bet, vai tas ir slikti? Vai Tu uzskati, ka ar savu netoleranto uzstāšanos šajā tēmā darīji kaut ko nepareizi?

"tie, kuri ēd gaļu ir slepkavas" ir apgalvojums, kurš vērsts pret to sabiedrības daļu, kura domā savādāk. Secīgi, tas aizskar kāda tiesības. Secīgi tā ir netoleranta rīcība. Secīgi, tas rada diskusiju, kas jau ir plašāks termins un pieļauj oponēšanu visneglītākajos veidos.

Ir citādi.

c* Dzīvniekus ēšana ir pielīdzināma slepkavībai.
c** Dzīvniekus ēšana nav pielīdzināma slepkavībai. Tie, kuriem ir pretējs viedoklis ir netoleranti sektanti.

c** ir apgalvojums, kurš ir vērst pret to sabiedrības daļu, kura domā citādi.
07.12.2013 17:14 |

Reitings 110
_paris
tu nespēj samierināties ar pretēju viedokli un viss

Nevis nespēju samierināties, bet vienkārši nepiekrītu tam un argumentēju, kāpēc nepiekrītu.

nemitīgi lūdz, lai tevi precīzi nocitē, argumentē. Tev argumentē, bet tad tas neder,

Jā, ja mani apmelo, tad, protams, es prasu par meliem atbildēt.

Bet, bet, bet..diemžēl tu izliki savu sāpi par sasodītajiem gaļēdājiem un tagad šī diskusija nebūs nekas vairāk par iepriekšējās vāju atraugu..

Un kur ir problēma? Gribi teikt, ka man ir aizliegts paust savu viedokli par gaļēdāju diskutēšanas kultūru? Jebkurā gadījumā Tu taču esi tolerants cilvēks? Tad jau varēsi to pieciest un piedot man, un tālāk diskutēt par tēmu.
07.12.2013 17:18 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Es nesaprotu - veģetāriešiem tā kā skauž, ka gaļēdāji tiek pie gaļas, un tāpēc ir tik spītīga pievēršana savai ideoloģijai? Jo no tā jau dzīvnieki necietīs mazāk, ka kāds indivīds neēdīs gaļu. Bizness plauks tāpat.
07.12.2013 17:20 |

10 gadi
Reitings 3922
Nu, kamēr Tu kotletes sauksi par pankūkām, tikmēr Tu nesapratīsi, kas īsti ir tolerance. Ja Tu uzsāksi diskusiju - diskusiju Tu saņemsi. Bet Tev ir jābūt gana pieaugušam cilvēkam, lai savstarpējo pieklājību viedokļu apmaiņā atšķirtu no tolerances jeb iecietības, kas paredz divu atšķirīgu viedokļu savstarpēji draudzīgu līdzāspastāvēšanu.
07.12.2013 17:21 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits