Nežēlība - GAĻA

Reitings 3146
Reģ: 30.12.2012
http://meatvideo.com/
Kuras no jums ir veģetārietes, kuras ne? Vai pēc šī video noskatīšanās apsverat iespēju vairs nelietot gaļu? Vai arī visas šīs kampaņas, video jūs galīgi neietekmē? Ko vispār par šo visu domājat?
03.12.2013 01:58 |

Reitings 5709
Reģ: 29.01.2009
Ai, nu, tik daudz te attaisnojumu savam slinkumam un savai vienaldzībai... Skumīgi, jā. Es, ja godīgi, neizprotu, cik nežēlīgam cilvēkam ir jābūt, lai bez sirdsapziņas pārmetumiem pirktu un ēstu gaļu... Tādēļ tie gaļas neēdāji arī nosoda gaļas ēdājus, jo nesaprot, kā var būt vienalga, kā var būt tādi egoisti, kā var tā rīkoties... Manuprāt, mēs nedzīvojam pasaulē, kur galvenais virzītājs ir "ko gribu, to daru" motīvs.
Es nevarētu teikt, ka nosodu citus, nē, tas būtu par spēcīgu.. man ir skumīgi par vienaldzīgiem cilvēkiem.
03.12.2013 16:25 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Salomē, cik atceros, arī Tu kādreiz ēdi gaļu. Apmēram tā pārējie var būt tik "vienaldzīgi" - tāpat kā Tu reiz.

Domāju, ka nav korekti tomēr citus dēvēt par vienaldzīgiem dēļ fakta, ka tie ēd gaļu. Tas ir cits dzīvesstila, uztura modelis, kas tomēr nedod viennozīmīgu vērtējumu - Vienaldzīgs. Tas gluži vienkārši ir, kas cits. Rīcības apmlitūdas var būt ļoti plašas. Ja punktā A tas izskatās pēc vienaldzības, tad punktā B pēc līdzcietības jeb nav sapratīgi vērtēt pēc viena faktora, es domāju.
03.12.2013 16:32 |

10 gadi
Reitings 3675
Reģ: 24.09.2012
Salomē - kāpēc nespēj pieņemt, ka visi cilvēki nav vienādi? Tik pat labi varētu Tev sākt pārmest, ka uzturā lieto graudus un to produktus, jo lūk, labību nopļaujot, tiek kaitēts augiem! Zinu, tas ir augstākā mērā marsms, nezinu, kas vēl sekos, bet nu...

Katrs izvēlas, kā dzīvos, ko ēdīs, neēdīs, jau no senatnes cilvēki ēd gaļu, acīmredzot, tas ir nepieciešams, bet nesaku, ka bez tās nevar izdzīvot!
03.12.2013 16:33 |

Reitings 433
Reģ: 06.12.2012
Ja pasaule būtu tik primitīvi iekārtota, ka cilvēka vienaldzību varētu noteikt pēc tā - ēd vai neēd gaļu...
03.12.2013 16:37 |

Reitings 5709
_paris, es par to, cik daudzi mūsdienās par to runā, cik daudz informācijas ir visur.. kaut vai te meitenes atklāti saka, ka ēd, jo garšo! Ka vienalga par tiem video, ka negrib savus nervus bendēt un tā tālāk... Es to nesaprotu. Protams, katrs ir citādāks, kādam tas vienkārši nav būtiski (tā gaļas izcelsme, ētiskā puse), bet, ja nav būtiski, vai tad tā nav vienaldzība vistiešākajā izpausmē? Man kaut kā šķiet, ka cilvēku virza vēlme dzīvot labāk un es tik tiešām nesaprotu, kā var justies labi, piekrītot gaļas patērēšanai (ne jau tikai fiziski..).
Es jau minēju, es nenosodu, tikai nesaprotu. Manam vīrietim gaļa arī garšo, bet viņš iepriekš nemaz nebija tā īpaši domājis par to, kas tad to gaļu veido. Gaļa bija tāds pats produkts kā piena paka vai rīsi. Jā, laikam, tas, ko es nesaprotu, ir tā nevēlēšanās zināt un saprast... Bet tā jau man daudz kur, laikam manas problēmas.
03.12.2013 16:39 |

Reitings 1681
Reģ: 01.09.2012
cīnaties nevis ar gaļēdājiem, bet ar šo lopkautuvju sistēmu, kurā strādā psihiski slimi, nežēlīgi kropļi.

Psihiski vesels cilveeks nemaz nespeetu lopkautuvee stradaat. Kursh adekvaats vesels cilveeks dziiivee pavadiis pusi laika slepkavojot?

Vsp piekriitu par to ka cilveeki nemaak gatavot vegjetaarus eedienus. Piemeraam manai mammai vegjetaars = zaljie salaati,daarzenju sauteejums, pukjkaposti. Viss. Protams ka vinjai tas liekas galiigi neintereaanti. Bet kad es pagatavoju daarzenju karriju, paneetu daarzenju, daarzenjus tanduuraa, ar paniiru, pildiitus daarzenjus, ratatuju, visaadas daarzenju pankuukas, leecu zupu bez galjas (mamma domaa ka nevar paeest ja nav buljons no galjas, bet sho zupu visi eeda - slaveeja cik garda un saatiiga un aatri gatavojas), irnju plaaceniishi, pashtaisiits humus, pastas un pelmenji ar seneem un daarzenjiem - visi briinaas kaa ko taadu var sagatavot tikai no daarzenjiem. Lietoju dazha adas garshvielas - vidusjuuras un iipashi indijas, marokaanju gaumee taisiiti riisi vsp ir bomba. To daarzenju eedienu garshas nianses ir daudz interesantaakas un spilgtaakas par galju. Mees maajaas samazinaam galjas pateerinju liidz 4 reizeem bet pirms es saaku gatavot vegjetaari maajnieki eeda katru dienu galju. Arii nauda ietaupaas uz galjas reekjina ;)

Un ja kas tad es domaaju ka aptuveni puse paaaules ir vegjetaarieshi. Visa Indija kaut vai un neizmirst. ;) Un cilveeks ir viseedaajs par ko liecina gan reduceejushies ilknji gan kaadreiz funkcioneejusii aklaas zarnas piedeeklja dalja kas raksturiiga zaaleedjiem.
03.12.2013 16:40 |

Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
bet kāds man var paskaidrot, kāpēc ir tā, ka parasti gaļēdāji pret veģetāriešiem izturas normāli, bet lielākā daļā veģetārieši cenšas pārliecināt un uzspiest gaļas neēšanu??

+++

Kaut vai šī diskusija to tik izcili pierāda!

Draudzene ir veģetāriete jau n-to gadu. Mani tas nekādi neietekmē, lai kaut ko pārmestu/mācītu rīkoties citādāk. Laikam man nebūtu vienalga, ja veģetārieši kā sektanti mēģinātu mani pārliecināt par pretējo. Tad es varētu uzsprāgt, jo savus uzskatus nevienam neuzspiežu. Līdzvērtīgi to to gribu no citiem
03.12.2013 16:42 |

Reitings 5709
Bet jums tiešām nešķiet, ka tā gaļas neēšana ir viens no posmiem kā dzīvot labāk? Tīrāk? Taču var palasīt, cik daudz lauksaimniecības zemes tiek izmantots, lai tikai nodrošinātu lopiņiem ēdienu. Sanāk tāda dubultā izmantošana, dubultais patēriņš, kas manā skatījumā it nemaz nav racionāls. Protams, ideja ir utopiska, taču, jo vairāk cilvēku par to aizdomājas, jo mazāks pieprasījums... jo mazāks pieprasījums, jo mazāks piedāvājums... Ar savām ikdienas izvēlēm mēs spējam ietekmēt tik daudz.
03.12.2013 16:43 |

Reitings 13796
Reģ: 23.10.2010
Salomē, es saprotu tavu domu. Pati esmu daudz domājusi un jutusies tā. Ir šķitis, tas nav pareizi. Bet kaut kā vienmēr nonāku atpakaļ šajā punktā.. Varbūt kādreiz?! [Par to vienaldzību - nav tā, ka ir vienalga(es no sava punkta tagad.) Tās sajūtas jau ir gan vērojot video, gan domājot, gan lasot. Bet kaut kā ne līdz galam tas viss nostrādā..Varbū inerce? Nezinu.
03.12.2013 16:43 |

Reitings 700
Reģ: 03.01.2012
Es arī gaļu nēedu divus gadus, iedzīvojos veselības problēmās un vēl joprojām dzeru dzelzi gandrīz katru dienu + pāris reizes nedēļā ēdu gaļu...
03.12.2013 16:47 |

Reitings 7908
Reģ: 05.02.2011
Salomē, pēc tevi teikta sanāk, ka visi, kas ēd gaļu ir neizglītoti muļķi, kas domā, ka gaļa aug rimčika vitrīnās. un nesaki, ka tu nenosodi, jo tavi komentāri ir vairāk kā pārmetoši cilvēkiem, kas uzturā lieto gaļu. un termins lauksaimniecības zeme sevī ietver arī to, ka tā tiek izmantota lopkopības mērķiem. un tā zeme netiek neizmantota, gluži otrādi - vienā gadā tur var būt speciāls zālājs liellopiem, kas bagātina augsni ar nepieciešamajām vielām, otrā gadā tur būs graudaugu sējums, kas nodrošinās gan pārtikas graudu, gan lopkopības graudu piedāvājumu tirgū.
03.12.2013 16:49 |

Reitings 1681
Reģ: 01.09.2012
Un vsp jau dziivniekaa ir taas neaizstajamaas aminoskaabes jo tas dziivnieks to uznjem eedot - vegjetaaru uzturu. :D Dziivnieki pashi nesintezee taas aminoskaabes - domaajat ka cuuka pati sarazho organismaa taas vajadziigas aminoskabes? Vinja taas dabuu eedot zaali un paareejo ne-galjas produkciju. Cilveeks pats arii nesarazho - uznjem ar eedienu - vienalga vai caur tiesho avotu - vegjetaari no augu izcelsmes avota vai pastarpinati caur dziivnieku. Kungjim atklaati sakot - pofig :D

Taa kaa taa ir katra personiigaa izveele no kaa iztikt. :) Muusdienu dziives ritmaa eertaak arii ir vegjetaari, jo aatraak var pagatavot nekaa galju, atraak paarstradaajas un tik ljoti nepiesaarnjo sevi un vidi. Vieniigi jaaizvairaas nogjeneetiski modificeetajiem labumiem - sojas un taas produktiem.

Kaut kur arzemees jau ir izgudrota maaksliiga galja kuru nemaz nevar atshkjirt no iistaas. Nesaprotu prieksh kam kaut ko taadu vsp vajag?
03.12.2013 16:50 |

Reitings 601
Reģ: 14.07.2011
Daudzi komentāri (ne vien šeit, foruma vidē, bet arī ārpasaulē) par šo tēmu šķiet atklāti savādi. Teiksim, sašutums par to, ka gaļēdāji tiek dēvēti par slepkavām. A kā citādi dēvēt cilvēku, kurā dēļ kāds ir miris? Pasīvs slepkava, es teiktu. To, cik negatīva nokrāsa šim slepkavas jēdzienam tiek piešķirta, nosaka katra individuālā vērtību sistēma, taču atsacīšanās no šī apzīmējuma piemērošanas šķiet neadekvāta. Tāpat kā neizpratne par to, ka tiek piesaukta vienaldzība pret mirušo dzīvnieku ciešanām.

Un nevajag pārprast, es neienācu šeit, lai uzkakātu kādam vai apelētu pie augstās sirdsapziņas, vien izteicu savu neizpratni. Pazīstu cilvēkus, kuri gaļas ēšanu skaidro (nevis attaisno; nedomāju, ka par savu rīcību kādam būtu jātaisnojas) ar to, ka cilvēks pēc dabas esot slepkavnieks. Ok, nostāja skaidra, paldies. To es saprotu un kaut kādā mērā arī cenšos pieņemt.

Video sen atpakaļ bija redzēts, tomēr aizvien uzdzina fizisku nelabumu un galvassāpes. Un, jā, esmu panaiva, pārlieku empātiska (kas reizēm ļooooti sāpina), bet atļaujos būt tik kategoriska un paust, ka nesaprotu cilvēka spēju būt līdzdalīgam slepkavību ķēdē, bet tai pašā laikā just maigumu pret sev līdzīgajiem. T.i., uzskatīt par normālu, ka dzīvnieka misija ir nāve pilna šķīvja vārdā, bet cilvēks ir radības kronis. Vai arī dzīvnieku dalīšanu mīlamajos un nogalināmos. Vecais labais piemērs: glaudu sunīti, ēdot desmaizi. Un, nē, neizdalu sevi kā kādu īpašu, no pārējās nelietīgās cilvēces atdalāmu personu, tāpēc zināmā mērā izsakos arī par sevi.

Gaļu, zivis neēdu.
03.12.2013 16:50 |

Reitings 1557
Reģ: 09.05.2013
Es to nesaprotu. Protams, katrs ir citādāks, kādam tas vienkārši nav būtiski (tā gaļas izcelsme, ētiskā puse), bet, ja nav būtiski, vai tad tā nav vienaldzība vistiešākajā izpausmē?

Kāpēc lai obligāti būtu vienalga? Aizbrauc uz laukiem un parunā ar saimniekiem tad, kad viņiem lopi jākauj. Neviens starā nav par šo procesu, tieši tur visi zina, kā tā kotlete ir skraidījusi pirms tam pa pļavu. Un tieši tur tādu veģetāriešu ir vismazāk. Visa tā emocionālā neēšana ir tieši pilsētnieku padarīšana, jo visiem pēkšņi ir liela atklāsme, kas notiek pasaulē. Citiem gaļas ēšana ir nepieciešamība. Un tur nav nekādas saistības ar vienaldzību.
Es tos video vairs neskatos, jo tā nav nekāda izklaide - paskaties un tad ar visiem draugiem apspried - nodarbe visam gadam. Tā ir realitāte un man ir jābrīnās, ka tiešām ir kāds, kam ir šoks par to..
03.12.2013 16:51 |

Reitings 2461
Reģ: 02.01.2010
bet kāds man var paskaidrot, kāpēc ir tā, ka parasti gaļēdāji pret veģetāriešiem izturas normāli, bet lielākā daļā veģetārieši cenšas pārliecināt un uzspiest gaļas neēšanu??

Mana pieredze ir diametrāli pretēja :) Agresīvie un uzbāzīgie ir gaļēdāji. Labākajā gadījumā - pilnīgi ignorē veģetārieša vajadzības.
Kā jau te iepriekš minēja - cilvēki ir pārāk neizglītoti (un zināmā mērā truli) šajā jautājumā, lai būtu vērts diskutēt. Katram savs.
03.12.2013 16:55 |

Reitings 700
Reģ: 03.01.2012
Kā ir ar tiem cilvēkiem, kas tiek uz lauka nodarbināti, kā tādi lopi. tu dzer savu zaļo tēju, ēd rīsus, bet kam ir gājuši tie cilvēki cauri, kas ir strādājuši uz lauka - ar sviedriem, asarām, rūpēm un problēmām... Tā visa enerģija paliek tavos rīsos un tējā, kuru tu ikdienā lieto! ! !

Dzīvē tā ir iekārots, un ja cilvēks gribēs ēdīs gaļu, ja negribēs - neēdis.
Tad jau arī var pārmest tiem, kas brauc ar mašīnu, piesārņo vidi. Atkritumus, kurus tu izmet, tie arī piesārņo vidi, tu taču nezini, kur tas viss nokļūst !

Tas nav normāli, pārmest tagad gaļēdājiem, tas ir tas pats, kad tu resnam cilvēkam pateiksi, kad tu esi resns un beidz ēst. Nevajag taču cilvēkiem psihi traumēt
03.12.2013 16:56 |

Reitings 691
Reģ: 03.03.2013
Video arii neskatiisu!
Ir protams zeel to lopinu, bieži vien aizdomaajos,kad eedu kaadu vistas kaaju! :D ha!
Bet nuu.. bez galas es nevareetu, garso un galu galaaa veseliiba man pirmaa vietaaa.
Briinos kaa vegitaariesi iztiek bez galas, ok var sameistarot visaadus labos eedienus utt, bet gaļa ir un paliek gala un vina ir jaalieto uzturaa.
03.12.2013 16:57 |

Reitings 15092
Jums nešķiet, ka šī diskusija ir tikpat nejēdzīga kā tās, kur satiekas ateisti un ticīgie, abortu noliedzēji un atbalstītāji, utt?
Kamēr netiek izkārti karogi un lozungi "Man ir vienīgā patiesība, bet tie, kas domā citādi, ir muļķi!" ir ok, bet nu te dažas jau brauc auzās ar savas vienīgās pareizās dzīvošanas receptēm! Tīri vai par spīti gribas ātrāk tikt mājās un iekosties gaļas gabalā! :D
03.12.2013 16:59 |

Reitings 5478
Gaļa garšo,ēdu un ēdīšu. Nekāds video mani te neietekmēs (nemaz nevēru vaļā), uz žēlumu neiedarbosies.
03.12.2013 17:00 |

Reitings 110
Reģ: 29.06.2013

Skaidroju:

Liela daļa no veģetāriešiem neēd dzīvniekus, nevis (tikai) savu emociju dēļ, bet gan ētisku apsvērumu dēļ, tas ir, viņi uzskata, ka ir amorāli bez nepieciešamības darīt pāri dzīvniekiem. Ja cilvēks saskaņā ar šo uzskatu rīkojas, tad loģiski, ka viņam jārīkojas tā, lai patiešām novērstu kaitēšanu dzīvniekiem bez nepieciešamības, tātad arī jāmēģina pārliecināt citus nedarīt pāri dzīvniekiem. Līdzīgi arī, piemēram, cilvēki, kas uzskata, ka ir amorāli izvarot bērnus, ne tikvien paši to nedara, bet arī mēģina citus pārliecināt to nedarīt ar visu to, ka neviens izvarotājs nemēģinu piespiest viņus izvarot. Ja tev ir saprotama anti-izvarotāju rīcība, tad nav skaidrs, kas Tev nav saprotams analoģiskā anti-dzīvnieku-kaitnieku rīcībā?

Savukārt cilvēki-gaļēdāji ēd dzīvniekus nevis morāla pienākuma vadīti, bet gan tīri baudas un ieraduma pēc, līdz ar to viņiem nav iemesla censties citus pārliecināt to darīt. Vismaz personīgi neesmu saticis nevienu cilvēku, kurš uzskatītu, ka mums ir pienākums darīt pāri dzīvniekiem.

Paradokss šajā visā ir tas, ka, par spīti minētajam, tieši dzīvnieku ēdāji praksē biežāk mēģina savus paradumus uzspiest citiem. Nerunājot nemaz par to, ka viņi mēģina uzspiest savu viedokli, ka veģetāriešiem nevajadzētu mēģināt pārliecināt citus nekaitēt dzīvniekiem, šī viedokļa uzspiešana ir novērojama arī šajā diskusijā un implicīti arī Tavā jautājumā.

Ja jau Tu un Tavi biedri iestājas par "katram savs", tad kāpēc cenšaties pārliecināt veģetāriešus nerīkoties saskaņā ar saviem uzskatiem, kas paredz pārliecināt cilvēkus respektēt dzīvnieku intereses? Pretruna.
03.12.2013 17:41 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits