Kucēns, līdzekļi, dzīve.

Reitings 480
Reģ: 20.10.2009
Labrīt 1.Adventē! :)
Rakstu, jo meklēju kaut kādu..atbalstu/mierinājumu?
Jau kādu laiku izmisīgi vēlos paņemt kucēnu (mazo suņu šķirni, piemēram, Jorkšīrieti, čihuahua, špicu vai franču buldogu, taču kaut kā uztrauc finanšu jautājums, jo vēl pagaidām studēju (+strādāju) un nesaprotu ar kādiem izdevumiem mēnesī rēķināties. Pietam...suņi arī mēdz slimot u.t.t., kas nav lēts "prieks".

Izvērtēju visus + un - kucēna ņemšanai un tie ir vienādā skaitā, tāpēc nespēju pieņemt galējo lēmumu... Ieraugot citu sunīšus, sirds vienkārši iesāpās, cik ļoti gribu tādu sev, bet reizē arī saprotu, ka tas nozīmē, ka suns visur būs jāņem līdzi, ilgi vienu atstāt nevajadzētu, jāved ārā 4x dienā u.c. rūpes, un nezinu, vai esmu tam gatava...

Ceru, ka Jūsu stāsti un pieredze mani palīdzēs beidzot izlemt!
01.12.2013 10:06 |

Reitings 1681
Reģ: 01.09.2012
Un veel tu noteikti esi iedomajusies idillisku scenariju savam sunjukam. Bet ja nu tieshaam sunim veseliibas probleemas vai nikjiigs raksturs - vai tu esi gatava to risinaat? Aarsteet, meegjinaat sadziivot? Lai nav taa ka kaut kas sanaak ne taa kaa biji plaanojusi un veel viena dveseliite nonaak patversmee. Ja parcelsies uz aarzemem (ja nu ir plaanos) vai esi gatava iziet visu proceduuu lai njemtu liidzi? Vai ir kam atstat ja nu brauc celjojumos regulaari. Ja tgd dziivo viena pati un saejies ar viirieti kopdziivei un vinjam nepatiik sunji? Mazi sunji? Kaa riikosies? Vai esi gatava sargaat savu kamolinju?

Principa tas ir taapat kaa ar beerninju - tu esi vinja tuvaakais cilveeks, kuram jaasargaa, jaruupeejas par sunjuku. Un taapat kaa normaala mamma nepametiis beernu slimoshanas vai hiperaktivitaates deelj vai ja jauns miiljakais saka ka tas berns traucee dziivot - nedriikst pamest suni. ;)
01.12.2013 23:05 |

Reitings 1446
Reģ: 20.12.2011
Nevajag lasīt man šādas diskusijas, paliek vēl vairāk žēl, ka manējais guļ ārā 24/7 arī -30 grādu salā :(
02.12.2013 00:21 |

Reitings 5516
Reģ: 03.08.2013
Harmony, neesi LV kādà izstādē redzējusi šo? Nevaru atrast info par viņu pieejamību LV, varbūt nemaz nav. :( Kā dabūt vispār suni no ārzemēm - gan jau pakaļ jābrauc, vai ne?

Tas ir pomskijs - pomerānijas špica laikam un haskija sajaukums. Vienīgais suns, ko būtu ar mieru iegādāties no mazajiem.
02.12.2013 00:44 |

Reitings 5516
Reģ: 03.08.2013
Ha, ha,tikko netā izlasīju, ka tas bildē nemaz nav pomskijs. :( Kā tad šo šķirni sauc?
02.12.2013 00:57 |

Reitings 1681
Freijace - kas tev par sugu?

Muusu vidusazietis arii visu gadu aaraa - iekshaa vinjam karsti un ilgaak par 10 min nepatiik. Tgd bijaam ielaidushi kad tas veejsh un negaiss aaraa - vinjsh jau driiz prasiijaas atpakalj. Patiik araa tuseet - savas dariishanas, smakas visadas, briviiba.
02.12.2013 01:00 |

Reitings 1446
Reģ: 20.12.2011
Bezšķirnes. Pie ķēdes.
02.12.2013 01:06 |

Reitings 1681
Freijace - samiiljo no riita obligaati! Es saveejam riit siltu putru ar galju uzvaatiishu lai sasildas peec smagas nakts.
02.12.2013 05:30 |

10 gadi
Reitings 3922
Reģ: 06.03.2011
Tu esi traka? :D Jorkus, piemēram, nedrīkst vest ārā. Tikai vasarā un jāuzmanās no liela vēja. Ja Tu tiešām gribi Mini nevis tos lielos lāčus, tad Jorku toč nevajag vest ārā. Viņus jāiemāca iet čurāt uz paklājiņa un lielās vajadzības viņi nokārto kur pagadās. :D
Kas attiecas uz atstāšanu mājās, kamēr esi darbā - nekas viņam nenotiks - būs tikai traki priecīgs, kad atnāksi mājās. Neņem puiku - tie nočurā visas gultas kājas, ņem meiteni. Divas dienas vienus atstāt nevajadzētu - šie mazuļi pārdzīvo, ja aizej līdz pastkastīei. Atnāksi atpakaļ, bet viņš lēkās apkārt tā it kā visu dienu būsi bijusi prom.

Lielas ir tikai sākotnējās izmaksas. Jāskatās kādi suņam papīri, tad potes un tā. Nadziņu griezšana manā vet klīnikā ir 3ls. Frizieris 5ls.
BEt vispār Tu ārprātā pārspīlē. Tieši mazie suņuku ir tie, kuri ir piemērotāki telpām un strādājošiem cilvēkiem.

P.S. Visus komentārus nelasīju, ir agrs. Es vienkārši sasmējos, ka Tu gribi ņemt un vest ārā šitos mazos, kuri trīc un dreb un peciņas salst jau pie +15 grādiem. :D
02.12.2013 08:23 |

10 gadi
Reitings 9435
Reģ: 06.03.2009
Par patversmēm runājot - es jau gribētu, taču, kad bijām patversmē vest pastaigāties 1 suni, mūs nelaida pie pārējiem.... jocīgi, jo reāli tikpat labi mēs būtu paņēmuši vienu, bet mums pateica, ka nelaidīs :/ vai mēs tiešām izskatījāmies tik neuzticami jeb tā sieviete vnk kkāda jocīga? Tas bija patversmē "Labās mājas"! Varbūt zinat kādas konkrētas patversmes, kur varētu meklēt mazos sunīšus?

Kas tur dīvains? Tur ir tāda kārtība. Es arī esmu gājusi staidzināt un nekad neesmu redzējusi, ka cilvēki paši ietu izvēlēties, kuru tagad staidzinās. Patversmes darbinieki iedod suni, jo viņi labāk zin, kurš draudzīgāks, kurš no svešiem vēl baidās, kuram agresija iekšā utt.
Un ja iet uz patversmi adoptēt suni, tad es domāju, ka to pasakot, tad arī viss notiek savādāk un tad aizved apskatīties visus, pajautā kādu grib adoptēt(lielu, mazu utt), cik nopietns ir lēmums utt.
02.12.2013 11:42 |

Reitings 1315
Reģ: 27.10.2012
Man nav mazas šķirnes suns, bet gan vācu aitu kucēns.
Lielākās izmaksas bija voljērs, būda, kas kopā gandrīz 4 ciparu skaitli sastādīja, ceļojumu/izstāžu būris.
Ēd Royal Canin barību, kad bija pavisam maziņa bija ēdelīgāka, 3ned.viens maiss, tagad 5-6 nedēļas viens maiss, ap 36ls, katru nedēļu kauli ar gaļiņu tiek pirkti, kādi 3ls mēnesī, garšo arī augļi un dārzeņi, biezpiens, siers.
Atsevišķi izdevumi ir suņu skola 5-10ls par reizi plus degvielas izd., izstāžu izdevumi utt.
02.12.2013 12:04 |

Reitings 969
Reģ: 10.02.2013
tad Jorku toč nevajag vest ārā... Viņus jāiemāca iet čurāt uz paklājiņa un lielās vajadzības viņi nokārto kur pagadās.... Neņem puiku - tie nočurā visas gultas kājas, ņem meiteni. ...Divas dienas vienus atstāt nevajadzētu....

Stellagram

Kādas šausmas tu raksti? Kā nevest ārā? Sunim nokārtoties iekšā ir tas pats, kas tev kakāt biksēs. Davaj, pamēģini, cik patīkami tas ir. Drīzāk izskatās, ka saimniekiem šeit smagas problēmas savu pakaļu izkustināt nepatīkamos laika apstākļos. Protams, pie -20 mazais jorks nestaigās 2as stundas, bet nu 5 min kaku izspiest un pačurāt to gan viņš var.
Par puikām- pēdējās muļķības. Nu, protams, ja neved ārā lietas darīt, tad jau nočurās ne tikai galda kājas, bet arī saimniekam gultā i iečurās, i iekakās.
Un atstāt 2as dienas var kaķi, ne suni.
02.12.2013 12:08 |

Reitings 480
Ella, es dzīvoju ar puisi, kurš arī ļoti vēlās suni! :) Bet, jā..pēc šīs diskusijas esmu sapratusi, ka jānostājas pašai dzīvē uz kājām un tad var domāt par sunīša ņemšanu! Galu galā - dzīve vēl gara un, ja nu kādreiz laimēsies dzīvot privātmājā, tad varēšu kaut 3 paņemt :) He.

Paldies, meitenes!
02.12.2013 13:06 |

Reitings 1997
Reģ: 30.06.2009
Ance tas pomcijs izstādēs nebūs,jo tas nav nekāds šķirnes suns,bet vienkārši F1 hibrīds,parastā valodā-jauktenis.Un mazs viņš arī nebūs,jo haskijs ir normāla vilka izmērā.Jāmeklē,gan jau kaut kur,visticamāk,ka ASV,jo tur šitāa starpšķirņu pārošana populārāka kā citur.Bet šis izskatās pēc maza aļaskas malamuta.
02.12.2013 13:13 |

10 gadi
Reitings 3922
Jolly Angie - Tu vispār zini par ko Tu runā? Nav brīnums, ka pusei te suņi slimo. Mazie, dekoratīvie sunīši NAV jāved ārā - īpaši sliktos laikapstākļos. Mazos sunīšus, kuru svars retos gadījumos sasniedz 2kg nedrīkst vest ārā - tie nav bulterjeri! Par ko Tu vispār runā??? Man ir trīs jorki, arī paziņo lokā jorku netrūkst - NEVIENS normāls ārsts un cilvējs nerekomendēs vest ārā lietū/vējā/sniegā šos mazos suņus. Tas apdraud viņu veselību!!!
02.12.2013 13:14 |

Reitings 480
Sorry, bet es arī pirmo reizi dzirdu, ka būtu īpašas suņu šķirnes, kuras neved ārā. Simtiem cilvēku redzēti pastaigājamies ar Jorkiem pa Rīgu....
02.12.2013 13:16 |

Reitings 1997
Stellagram,tu neesi sevišķi gudra šajā jomā.Jorks ir normāls suns,tikai maziņš.Tā izveidošanas funkcija bija žurku medīšana un brutāla to nokošana,bet kaut kādas cacas tos mūsdienās pataisa par vārguļiem.Man vienam skolotājam ir jorks,nesaģērbts iet normālās pastaigās arī ziemā.Suns ir suns un ir pretdabiski un pretīgi to spiest kārtoties iekšā.Tas ir pret jebkura suņa morāli,tie tās lietas grib darīt ārā,nevis mēslot savā dzīvestelpā.Nerunājot par labturības noteikumiem,kas nosaka,ka jebkura dzīvoklī dzīvojošam sunim pienākas vismaz divas 30 minūšu garas pastaigas katru dienu.PASTAIGAS!Nevis staipīšanas somiņā.Suns grib skriet,lekt,ostīt,čurāt uz katra stūra,iepazīties ar citiem suņiem,tas tiem ir dabiski normāli un tā ir viņu viena no primārajām vajadzībām.
02.12.2013 13:20 |

10 gadi
Reitings 3922
Jā un tas nav pareizi. Nedrīkst viņiem ļaut pa aukstu zemi staigāt, tāpat nedrīkst vājā laist. Viņi var dabūt iesnas, dažādus apsaldējumus un visu citu. Somā iekšā, saģērbtu, sasegtu - jā. Bet vest pastaigās? Viņus taču pilnīgi nekas nesargā! Svars mūsu meitenei, kad apvēlusies - teiksim pēc svētkiem sasniedz nieka 1,4kg. Cukura paciņa! Tas nav liels suns un arī rūpes par viņu ir daudz savādākas kā par buterjeru. Nu, ieslēdziet taču kaut vai loģisko domāšanu! Tad jau kāmi arī 70x dienā ārā jāved! Ai, man vienkārši ir žēl tos mazos suņukus, kurus sadāvina vecām tantēm un tās izdomā, ka viņš ir normāls suns ko ziemā pie ķedes turēt. Fui. Un tad brīnās, ka maziņš neēd un jāved uz stacionāru likt pie sistēmām. Fui.
02.12.2013 13:22 |

10 gadi
Reitings 3922
Nevis es neesmu zinoša šajā jomā, bet tieši pretēji - taksi un mini jorku nevar audzināt vienādi. Viņi vnk apsaldējas un cauri.
02.12.2013 13:25 |

Reitings 108
Reģ: 09.10.2013
Arī man visu bērnību bija tāpat kā tev. Vienmēr sapņoju par savu suni, apskaudu tos, kam apstākļi ļāva un, kam bija sunīši. Tad nu arī nolēmu, ka tad, kad kļūšu daudz maz patstāvīga, tā pirkšu sev sunīti.

Pie sava suņa tiku studiju gados. Tā kā dzīvoju dzīvoklī, tad arī, protams, šķirnes izvēlē nepretendēju uz lielajiem eksemplāriem. Bet vienu zināju gan, nekādā gadījumā neņemšu kādu no pudeļbirstēm- jorku vai čihuahua. Šīs, manuprāt, ir suņu parodijas. Tad nu izvērtējot visas pārējās mazo suņu šķirnes paliku pie takša. Nevienu brīdi neesmu nožēlojusi savu izvēli. Mana mazā taksene ir tik saprātīga un mīļa, ka grūti iedomāties vēl perfektāku četrkājaino draugu :)

Kas attiecas uz laukā vešanu un izmaksām. Savējo laukā vedu 2reiz dienā (darbdienās), brīvdienās dažkārt biežāk. Ēšanas ziņā manējā būtu gatava ēst visu pēc kārtas, bet es baroju tiki ar sauso, jo tādā veidā varu kontrolēt taksenes svaru. Barība pluss kādi gardumiņi uz manu 8 kg suneni izmaksā ap 15 ls mēnesī. Ja ir kāda kaite un jādodas pie veta, tad jārēķinās, ka ārstēt suni ir gandrīz tas pats izmaksu ziņā, kas ārstēt cilvēku. Zāles ir dārgas, procedūras un operācijas arī. Tā kā ņēmu suņu meiteni, tad arī uzreiz zināju, ka būs vēl vajadzīga naudiņa sterilizācijai. Tur man aizgāja ap 60 latiem.
02.12.2013 13:25 |

Reitings 1997
Dīvaini,ka cilvēkiem,kas jorkus uztver par normāliem suņiem viņi neslimo.Jau teicu-šie suņi tika izveidoti nekam citam kā žurku medīšanai.Tas ir terjers-sīksts,izturīgs dzīvnieks ar asu raksturu,katīvs.Un neviens vēl nav nomiris no pastaigas.Man tiešām žēl to nabaga suņu,kuri nonāk pie tādām kā tu,ne viņi redz zāli,ne sauli,ne kādreiz var paskriet pa pirmo sniegu.Pat pusotru mēnesi vecus takša kucēnus laiž skriet pa sniegu pie mīnusiem,un tici man viņi par jorku ir mazāki un vārgāki,ņemot vērā,ka tajā laikā vēl nav pat potēti.Un nenomirst,nesaslimst un kā statujas nesasalst.Priecīgi srien un ņurko pa kupenām.
Pašas pataisa šos suņus par kaut kādiem kropļiem un tad brīnās,ka cilvēki par viņiem smejās.Bļāviens kā kaut ko,kas nevar pat uz 5 minūtēm ziemas laikā iziet pačurāt tā,lai nenosprāgtu,var nosaukt vispār par suni?Staigājoš sprāgonis tādā gādījumā,vārgulis un ģenētiskā mutācija.Jebkurš normāls suns var arī pie -30 iziet laukā pačurāt un nekas viņam nenotiks,arī tad,ja ir maziņš.
02.12.2013 13:33 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits