Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Pasaule ir apstājusies?

Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Katrai no mums dzīvē ir bijis moments, kad ir aizgājis kāds tuvinieks. Kādai no mums draugs, kādai brālis, kādai mamma, kādai tēvs, vēl kādai draudzene, kolēģe, kaimiņiene. Tāda ir dzīve - cilvēki mums blakus mirst. Un bieži vien nepelnīti agri. Bieži vien traģiskā nāvē, kad gribas gaudot spilvenā un no galvas nepagaist doma -par ko?
Ceturtdien traģiskā nāvē bojā gāja vairāk kā 50 cilvēku. Kurš pie tā bija vainīgs, mēs vēl nezinām. Bet! Mēs joprojām esam šeit. Es, Tu, un pārējās foruma lietotājas, kas šo lasa.
2006. gadā autoavārijā mira cilvēks, bez kura es nekad nebūtu tāda, kāda es esmu - mans krusttēvs man iemācīja ļoti daudz ko - kad viņš brauca no darba, viņa mašīnā ietriecās dzērājšoferis. Pagājušogad nepareizi izliktu ceļa zīmju dēļ Zviedrijā no kraujas nogāzās manas māsas vīrs. Pirms diviem gadiem nedabīgā nāvē mira mans tēvs. Brāļa pirmā meitene nosmaka ugunsgrēkā.
22. novembrī kāda kļūdas dēļ mira vairāk kā 50 cilvēku vienlaicīgi. Kāpēc šīs nāves būtu jāpadara īpašākas par pārējām?
Kopš dienas, kad iebruka Maximas jumts, šis ir kļuvis par centrālo notikumu. Katrā otrajā diskusijā ir lasāmi kauninoši komentāri - "Kā Tu atļaujies pīkstēt par to vai šo, kad citiem ģimenes gājušas bojā?"
Kur bija šie komentāri, kad mira cilvēki, kurus aprakstīju augstāk? Arī tās visas bija traģiskas nāves, bet tas nenozīmē, ka citiem dzīve neturpinās.
Jebkurš no mirušajiem ir pelnījis cieņu un viņu piederīgie līdzjūtību. Pirms sākt rakstīt šo, es aizdedzu sveci viņiem visiem - gan saviem mīļajiem aizgājējiem, gan visiem tiem, kas gāja bojā ceturtdien Zolitūdē. Bet vai tiešām ir pareizi nosodīt tos, kas šajās dienās ir apņēmušies risināt savas problēmas, tikai tāpēc, ka ceturtdien bojā gāja vairāk par vienu cilvēku?
25.11.2013 02:08 |

Reitings 7408
Bet vsp esmu šokā par Alexxu - kaut kāda krāniņu mērīšanās ar mirušajiem, vai? Pretīgi paliek, lasot...

Ella, tā nav nekāda mērīšanās ar mirušajiem. Gan tie, ko minēju es, gan tie, ko minēja citas meitenes, gan tie, kas palika ceturtdien zem Maximas gruvešiem ir pelnījuši cieņu un piemiņu. Jautājums bija par to, kāpēc tie, kas palika dzīvi, nedrīkst dzīvot tālāk un risināt savas problēmas, jo citiem ģimenes locekļi gājuši bojā traģiskā nāvē?
atšķirība tikai tāda ,ka par tavām nelaimēm neziņoja TV

Vai tamdēļ cilvēki, ko minēju augstāk, ir pelnījuši mazāk cieņas? Un kāpēc tai meitenei, kurai ir atkarība no interneta, jāaizmirst šī problēma?
Es domāju, ka ir nedaudz atšķirība, vai nomirst omīte gados, vai arī jaunāki cilvēki un vēl glābēji. Tas ir viens aspekts. Un otrs aspekts - KĀ NOMIRST. Arī ir atšķirība, vai nomirst no kādas slimības, ko neviens nevar ietekmēt, vai arī no šādas te traģēdijas, kas varēja nenotikt citu nolaidības dēl. Tāpat arī man ir smagi klausīties, kā cilvēki NEVAINĪGI mirst uz ceļiem, bet kā piedzēries šoferis ietriecas kokā, piemēram, man nav tik svarīgi, jo tas notiek paša vainas dēļ. Tie apstākļi taču ir pavisam savādāki. Un kāpēc cilvēki tā sēro šajā gadījumā - tāpēc, ka saprot, ka tas varēja notikt ar jebkuru, darba dienas vakarā, ejot uz veikalu, bet vecas omītes nāve dēļ slimības nešķiet tik tuva, negaidīta un traģiska, jo tā dabā iekārtots, ka veci cilvēki mirst.

kampanella, es aprakstīju savu pirmo tikšanos ar nāvi. Un kad man bija 7 gadi, pasaule izskatījās daudz savādāk. Stāsts nav par manu omi, glābējiem, vai kādu citu, kas ir miris - jautājums ir, kāpēc man uzspiež šīs sēras? Mans kolēģis no tās pašas traģēdijas ir slimnīcā. Es mēģinu būt pozitīva un iet pie viņa ar prieku - iedvesmot dzīvot, bet tādus kā es, norej, jo mēs dzīvojam.
cik aprobežotam cilvēkam ir jābūt,lai būtu aizvainots par to, ka neatiek uz koncertu, kurš tika atcelts dēļ traģēdijas???

amarella Tu izlasīji burtus vai uztvēri domu? Ja pasākums tiktu pārcelts, nauda atgriezta vai ziedota traģēdijas upuriem, cita lieta. Bet nekā no tā nebija.
Bet vispār šo dienu laikā nevienu reizi savā apkārtnē nejutu, ka sēras tiek uzspiestas. Ne savā, ne paziņu lokā.

Jackie, to, ka pa TV vienīgā tēma ir šī te traģēdija, neesi pamanījusi? Pat reklāmu vairs nav - ir tikai līdzjūtības rullītis. Kad nodega Reģi, nekā šāda nebija.
26.11.2013 10:07 |

Reitings 583
Reģ: 28.03.2012
Valsti, kuraa dziivou, pie veestnieciibas bija sveciites saliktas! Pat pasaule un latviesi svesaas zemees juut liidzi Latvijai shajaa gruutajaa laikaa, kad notikusi ir NEIZMEEROJAMA tragjeedija!!! Diskusija izveidota 24. novembrii, nu teoreetiski 25. novembrii, bet naktii, tajaa laikaa, ja nemaldos no gruvesiem izvilka peedeejo vieniibu!!!! Un tu runaa par to, ka pasaule ir apstaajusies?!!
26.11.2013 10:11 |

Reitings 583
Jautājums bija par to, kāpēc tie, kas palika dzīvi, nedrīkst dzīvot tālāk un risināt savas problēmas, jo citiem ģimenes locekļi gājuši bojā traģiskā nāvē?

Tu nedriiksti? Interesanti gan, kurs tev nelauj? 3 dienas bija seeras, viss turpinaasies, kaa agraak, iznemot tos, kuru tuvinieki ir mirusi.
26.11.2013 10:12 |

Reitings 583
amarella Tu izlasīji burtus vai uztvēri domu? Ja pasākums tiktu pārcelts, nauda atgriezta vai ziedota traģēdijas upuriem, cita lieta. Bet nekā no tā nebija.

Esmu shokaa. Liidz sim radiiji iespaidu par izgliitotu sievieti, bet piedod, tagad vieniigais, kaapeec uzcepi sho diksuiju, jo netiki uz pasaakumu, uz kuru gribeeji, un veel neatgrieza naudu! Suudzi tiesaa pasaakumu organizatorus un izvazaa visus pa tiesaam! Jaa, citi ziedo savus peedeejos santiimus, pa saviem liidzekliem peerk eedienu un teeju cietuso tuviniekiem,bet citi.....
26.11.2013 10:15 |

Reitings 7408
tagad vieniigais, kaapeec uzcepi sho diksuiju, jo netiki uz pasaakumu, uz kuru gribeeji, un veel neatgrieza naudu!

Vispār jau šī diskusija nebija par to pasākumu, bet te jau vienmēr tā ir - piesienas vienai frāzei, pat neizlasot to līdz galam un kasās.
Diskusija vispār ir par to, kāpēc šajās dienās katram, kurš mēģināja risināt kaut kādas sadzīviskas problēmas, momentā tika pārmests :"Kā Tu vari uztraukties par to vai par šito, kad citiem ģimenes locekļi gājuši bojā?" Kāpēc sērošana tika uzspiesta arī tiem, kam tas nešķita nekas tuvs? Kāpēc nevarēja pieņemt, ka pasaule nav apstājusies un sērot var paralēli ikdienas lietām, nevis tikai sēžot un gaudojot spilvenā?
Un nevis par koncertu vai manu omi.
26.11.2013 10:34 |

Reitings 583
Alexxa, es nesaprotu, tev tiesaam ir kaut kas tik sausmiigs uzspiests? Te jau meitenes teica, ka koncerti, TV saturs, sleegti klubi, atcelti pasaakumi ir ar vienu meerki - CIENAS IZRAADIISANA, nevis, lai visi tagad seedeetu maajaas un ruadaatu pie TV ekraaniem!!! Runa ir tikai un vieniigi par cienu! Mees dziivojam sbiedriibaa, kurai ir savas normas un moraales. Ja laikaa, kad no drupaam velk aaraa mirusus cilveekus, var riikot publiskus pasaakumus, TV paarraidiit komeedijas, tad piedod atvaino, par kaadu sabiedriibas eetiku mees vispaar te runaajam ? katra briiva griba, seerot vai neseerot, bet ciena IR jaaizraada!!!!!! Tas par ko tu cepies ir tikai un vieniigi par to, katavas egoistiskaas veelmes ir apdraudeetas - nelasiit katraa zinu portaalaa par trageediju, tv redzeet laimiigas cilveeku sejas un filmas, vareetu apmekleet pasaakumus! Starp citu, Ja kaada cosmo daama ir komentaaros uzrakstiijusi - ko tu raudi, tavas probleemas nemaz nav tavas probleemas, tad griezies individuaali pie vinjas, nevis pie VISIEM!!!!! Ne vienaa momenta neviens medijs vai sabiedriiba nav nosodiijusi kaadu par to, ka vins neseero, tie ir atseviski indiviidi, un kaa jau zinaams, jo vairaak indiviidu, jo vairaak viedoklu! Taapat kaa tavsa viedoklis ir pilniigi preteejs daudzu citu viedokliem, jo man nav saprotams, kaa var saadaa briidii tik pretiigu diskusiju veidot, tpt citiem ir viedokli par to, ka sajaa laikaa savas probvleemas jaanoliek malaa, vismaz uz briidi, bet lai teiktu, KA PASAULE IR APSTAAJUSIES, jo kaads atlaavaas tevi aizkart par to, ka tavas problemas nav probleemas -bullshit.
26.11.2013 10:50 |

Reitings 7408
Līva, Tavs viedoklis ir Tavs, mans ir mans. Un Tavs nav vienīgais pareizais. Jā, ir zināmas sabiedrības morāles normas, kas ir jāievēro, bet šis te jau ir pārāk uzspēlēti un teatrāli. Neaizmirsīsim, ka emocijas otram uzspiest nav iespējams. Tas vispār pat nebūtu jādara. Personīgi mani neviens nav aizskāris, jo man šobrīd nav jārisina nekādas lielas problēmas. Bet ir tiešām pretīgi noskatīties uz to, ar kādu naidu vēršas pret tiem, kam šajās dienās šī traģēdija nebija dzīves jēga. Tāpat arī pret tiem, kas uzdrīkstas aizrādīt, ka kāds šo traģēdiju izmanto negodprātīgiem nolūkiem.
Piemērs, ko es minēju, nav vienīgais. Šeit meitenes jau minēja pietiekami daudz citu piemēru. Tāpēc jau es vēršos pie visiem. Saprotu, ka šeit ir cilvēki, kas uzskata, ka problēmas skaitās tikai tās, ko rāda TV. Lai gan tas ir salīdzinoši šaura personu loka skatījums uz procesiem. No tā izriet, ka tas, ko stāsta televizorā, ir vienīgā patiesība. Tā nu nav gan.
Redzi, inteliģence nozīmē plašu un daudzpusīgu skatījumu uz lietām. Tāpēc pieņemt par vienīgo patiesību to, ko stāsta televīzija un dusmoties uz tiem, kas spēj argumentēti apstrīdot šo te viedokli, ir diezgan infantīli. Šobrīd Tu nosliecies uz sava viedokļa uzspiešanu citiem, kamēr es esmu par to, ka sēras un cieņa nav nekas slikts, kamēr tas nekļūst par kaut ko uzspīlētu un teatrālu, kā šajā gadījumā.
Tikko ieraudzīju TV reklāmu TV3 ziņām, kuras sola kaunināt Zatleru pāri par to, ka viņi ir bijuši uz modes skati. No tā mēs secinām, ka tomēr vienīgā iespējamā cieņas izpausme ir raudāšana pie TV. Man gan joprojām šķiet, ka tā ir ārišķība. Es varu turpināt just tam visam līdzi, nekaucot pie TV. Kurš gribēs paskatīties komēdiju, pārslēgs kādu ārzemju kanālu un skatīsies tik un tā. Kurš negribēs lasīt par šo ziņās, šos portālus nemaz nevērs vaļā.
Bet šeit es gribēju parunāt nevis par to, ka izsludināt sēras par šādu gadījumu ir ok, bet uzspiest to kādam... Tāpēc arī minēju šos 22 cilvēkus, kas gājuši bojā uz ceļa un Reģus, kur sadega 26 cilvēki.
Cik tad īsti ir tas skaits, pēc kura nāve sāk būt tik vērtīga, lai slēgtu klubus, atceltu pasākumus un liktu cilvēkiem dienām sēdēt mājās un nosodīt tos, kas neraud?
Kur tad ir tā robeža?
Cik ir tas skaits, no kura sākas sabiedrības morāle un sēras?
Un kāpēc šīs teatrālās sēras ir svarīgākas par cilvēka iekšējām sajūtām?
Vai tiešām sērot var tikai nekur neejot, vai tikai tā var izrādīt cieņu?
26.11.2013 19:23 |

Reitings 1201
Reģ: 15.11.2013
Diskusija vispār ir par to, kāpēc šajās dienās katram, kurš mēģināja risināt kaut kādas sadzīviskas problēmas, momentā tika pārmests :"Kā Tu vari uztraukties par to vai par šito, kad citiem ģimenes locekļi gājuši bojā?" Kāpēc sērošana tika uzspiesta arī tiem, kam tas nešķita nekas tuvs? Kāpēc nevarēja pieņemt, ka pasaule nav apstājusies un sērot var paralēli ikdienas lietām, nevis tikai sēžot un gaudojot spilvenā?

Tieši tikko aizdomājos par šo tēmu. TV3 ziņās rādija sižetu, ka V. Zatlers ar kundzi svētdien bijis drauga modesskatē, nevis sēdējis mājās un sērojis kopā ar citiem tautiešiem.
Manuprāt ir muļķīgi pārmest cilvēkam to, ka viņš turpina dzīvot. To, ka viņš dara, to, kas viņam bija ieplānots. Tas, ka cilvēks nesēž mājās un neraud nepārtraukti nenozīmē, ka viņš nesēro.
Un ja godīgi esmu ļoti pikta par to, ka nabaga Zatleru ģimenei tagad tiek brukts virsū!
Tad jau jāuzbrūk ir visiem, kas tajās dienās gāja uz ballītēm, tusiņiem un darīja visu citu, kas noteikti nav sērošana.
26.11.2013 19:30 |

Reitings 992
Reģ: 01.10.2013
zeel ir jaa to cilveeku kas aizgaajusi, bet sak kau patik stulbi,ka visu laiku piemin, ta viss
ir lenam jaaizmirst. pietika ka 3 dienas tika par to dien dienaa runats, bet japadomaa arii par tiem cilvekeim kuri ir zaudejusi taj tragedija tuvieniekus, nezinu vai vieniem ir patiikamie interenta tv un visur citur lasit par to tragediju tas ir jau par traku. Ja kads no maniem tuviniekiem aizietu,justos veel sliktak ja cilveki (nepziistamiatgadinatu par to ) ,tak japadoma par tiem,kas cies no taa.
26.11.2013 19:45 |

Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits