Maija :)
A man slinkums šodien par glutēnu un celiakiju izteikties. Jā, jautājums ir ļoti strīdīgs un vēl īsti nav pierādīts kā un kāpēc, kurā brīdī šī konkrētā problēma rodas un kādēļ. Tā kā man pašai slinkums rakstīt un domāt...
Iespējamie iemesli
tai skaitā iedzimtība un agrā vecumā izslimots rota vīruss.
Introduction of gluten into an infant’s diet
Tām, kurām slinkums lasīt, cik nu uz doto brīdi ir izdevies kaut ko pierādīt un atklāt, glutēnu neiesaka dot līdz trīs mēnešu vecumam, nav skaidrības, kad dot pēc tiem 3mēn, bet nu figurē 6mēn no kuriem tā kā drīkst it kā.
P.S. Es arī zinu divas ģimenes, kur abi vecāki 100% veseli, bet vienam no bērniem ir celiakija. Tuvāk šīs ģimenes nepazīstu un nemācēšu teikt, kas, kā un kāpēc.
_____
Es patiesībā tikai par frizēšanos gribēju pateikt :D vnk jāmēģina un viss. Mans puika iet pie friziera no nepilnu 10mēn vecuma. Viņš piedzima ar gariem, bieziem matiem un 90% no tiem arī palika, tikai pakausī maaaazliet izkrita, tad nu pirms Kristībām vedām frizēties. Priekšā telefons ar multenēm un aiziet. No 10mēn vecuma katru otro mēnesi ejam griezt matus, nu jau arī dekoratīvas strīpiņas sānos izdzen.
Māsas puikam savukārt tulīt 2 gadi un matus nogriezt neļauj. Nesen tikai izdevās bik, bik priekšā garās šķipsnas nogriezt, neko vairāk. Mans novērojums no malas - viņa pārāk ņuņņājas ar to puiku. Ja to nostāda tā - mēs ejam griezt matus, sēdi, griežam un pie pirmā pīkstiena nemetas bērnu "glābt", tad viss ir ok, pierod un viss notiek (te es runāju par ~1g veciem bērniem, kuri jau tā kā sāk saprast mammas bargo sejas izteiksmi :D ). Arī manējais sākumā tā kā neeeee, pēc 3min skries prom, neļaus, bet nē - sāpīgi tas nav, ilgi arī ne, friziere tā jau mērkaķa ātrumā dara visu, tad nu atliks tās 5-8min pasēdēt un paciesties...un tāpat centos novērst uzmanību kā vien varēju, lai to galvu nerausta. Nu un tagad jau sen nav nekādu problēmu ar matu griešanu.