Sveikas parejas cosmo vegetarietes!:) Labi, ka vel nav izcelies kaskis 10 lapu garuma.:D Sevi varu paslaik devet par ovo lakto vegetarieti, kurs ed olu un pienu saturosus produktus, bet atturas no galas, zivim, zelantina, renneta, asinim. Edu riekstus, piena produktus, kuri satur kalciju. Tapat edu ari sarkanos auglus un darzenus-zemenes, tomatus, granatabolus, avenes, kirsus, vinogas, paksaugus, kapostveidigos darzenus, senes, juras kapostus, lecas, pupinas, graudaugus, citrusauglus, saknaugus, lapu darzenus, zalumus, parejas ogas, auglus, utt. Patiesiba lietoju gandriz visus augu valsts produktus, iznemot baklazanus, kalus, pastinakus un bietes. Tie man vienkarsi negarso. Zinu, ka bietes ir loti labs dzelzs avots, bet man tas negarso. Vienmer vados pec sajutam, edu to kas garso, un ko organisms pats prasa. Dazreiz edu ari olu saturosus produktus, jo gruti attureties no savam milajam kucinam un konditorijas izstradajumiem, tacu ari no tam gribetu pakapeniski atteikties. Ja skatas no etiska aspekta, tad veganisms butu pats etiskakais vegetarisma paveids, bet mans gribasspeks nav tik specigs. Butu gruti atteikties no jogurtiem, sieriem, biezpiena, piena sokolades, maizes, smalkmaizitem. :D Vegetarismam pieversos, pirmkart, tapec, ka gala negarso, un man ta ir par smagu. Otrs iemesls ir ari etiski apsverumi. Briziem man vairak zel, kad redzu dzivnieku ciesnas, neka cilveku. Man reizem paliek slikti, kad sajutu galas smaku. Pat, ja meginatu to apest, organisms, visticamak, nenemtu preti. Nemaz neprasas pec galas. Bijusais draugs bija devies iepirkties, parnaca majas, jutu sev nepatikamu smaku. Paskatijos iepirkumu maisina, un ta bija jela gala. Toreiz, esanas paradumu del, biezi gatavojam katrs atseviski, bet nebija ta, ka mes viens otru nosoditu del sim atskiribam. Varejam itin labi sadzivot. Dazreiz, kad sanak iet garam KFC fried chicken un Mcdonalds estuvei, ari paliek ta nepatikami ap dusu del ta aromata. Reizem nesaprotu so "fried chicken" un burgeru fenomenu. Es neestu vinu edienus, pat, ja tie maksatu 1 peniju. Atceros, ka vienmer pec svetku "sasliku ballitem" un grilla vakariem ari izjutu smaguma sajutu, nogurumu, ka ari tie nebija manam garsas karpinam tikami un gruti sagremojami. Toreiz es pat neapzinajos, ka pamazam klustu par vegetarieti. Tas notika ta neapzinati. Atceros, ka ednica, arpus majas, vienmer jau instinktivi nemu kadu vegetaro edienu no dienas piedavajuma. Tad pazistamas meitenes, kuras sedeja preti, jautaja, vai esmu vegetariete, ka uz mana skivja nekad nav neviena galas gabalina. :D Tad es nodomaju: "O, ja, tiesam pedeja laika uz mana skivja ir tikai vegetari edieni, ko nebiju tik loti sevi ieverojusi pirms tam". Izvairos ari no kosmetikas, higienas precem, kas testetas uz dzivniekiem, adas izstradajumiem, kazokiem, utt...Kops esmu kluvusi par vegetarieti, jutos daudz vieglak, ir izmainijusies domasana, vairak rup parejas radibas ap sevi, neesmu tik loti uz sevi ieciklejusies, nav smaguma sajuta, uzlabojusies ada, imunitate, nav gremosanas traucejumi, bet svars ir tads pats. Dzive ir tikai mainijusies uz labo pusi!:)