Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Veģetārisms

 
Reitings 70
Reģ: 29.01.2009
Sveikas!
Jautājums veģetārietēm, ko jūs lietojat uzturā lai aizvietotu nepieciešamās vielas organismā, kā dzelzi utt, kas ir gaļā?!

Un kādas bija jūsu svara un ķermeņa izmaiņas, kad pievērsāties veģetārismam?!
Kā arī sajūtas, vai bija bezspēks, vai otrādi, kermenim palika vieglāk?!
13.11.2013 11:40 |
 
10 gadi
Reitings 2293
Reģ: 11.03.2010
Dzelzi ,lai kompensētu - lasis(citādi nebūs spēka un labs avots),spināti, upenes, āboli, plūmes, zemenes, ķirbji, kāposti, paprika, brokoļi, zaļumi.

Gaļās aminoskābes nekādigi nevarēsi aizvietot, jo tas ir tikai gaļā, tās ies secen.
Esmu daudz svara nokritusies, bet tas nav pārāk labi, jo tik ātri svaru nometot,viss ķermenis strijās. Ne tā dēļ , pievērsos veģetārismam.
Dēļ pašsajūtam, jo tās ir fantastiskas, par cik man kunģis nevarēja labi pārstrādāt gaļu.
13.11.2013 11:45 |
 
Reitings 110
Reģ: 29.06.2013
Vispārīgi veģetārā uzturā ieteicams vairāk ēst pākšaugu, riekstu un sēklu produktus, kas arī satur lielā daudzumā dzelzi, proteīnus un citas dzīvnieku produktiem raksturīgas vielas.

Gaļās aminoskābes nekādigi nevarēsi aizvietot, jo tas ir tikai gaļā, tās ies secen.

Nē, neeksistē absolūti neviena tāda cilvēkam noderīga aminoskābe, ko pietiekamā daudzumā nesaturētu augi. Ja kļūdos, mini konkrētu pretpiemēru.
13.11.2013 11:51 |
 
Reitings 499
Reģ: 09.09.2013
Neko īpaši papildus nelietoju, un necenšos kaut kā speciāli gaļu aizvietot. Dzīvoju tā kā dzīvoju, ēdu to, ko organismam kārojas un viss kārtībā. Lai gan intereses pēc būtu jāaiziet uztaisīt analīzes, jāpārbauda dzelzs, bet man daudzi ir teikuši, ka visas tās runas par dzelzs līmeņa samazināšanos neēdot gaļu ir stipri pārspīlētas.

Man ieteica papildus kursu veidā palietot spirulīnu, bet tā arī neesmu sataisījusies līdz viņam.
13.11.2013 11:54 |
 
10 gadi
Reitings 2293
Reģ: 11.03.2010
Citēšu- Gaļa ir diezgan nozīmīgs uztura produkts, jo satur neaizvietojamās aminoskābes, B12 vitamīnu un dzelzi.

Vitamīnus un Dzelzi var kompensēt pietiekama daudzuma, bet problēmas rada B12 vitamīns, tas ir sastopams tikai dzīvnieku valsts produktos , taču, ja Tu ēd olas, pienu, liesu sieru, medu, graudaugus, tad no šiem produktiem var uzņemt mazliet B12 vitamīnu.

Bet protams tik līdzvērtīgi, kā gaļai tas ir, nevares nekādīgi, bet optimāli :)
13.11.2013 11:56 |
 
Reitings 2295
Reģ: 29.01.2009
Lasi jau veģetārietis neēdīs ;)

Visi zaļie salāti, spināti, brokoļi, kāposti, paprika u.c.

Svars man nav mainījies vispār. Arī spēks, fiziskā izturība, ķermeņa atlētiskums vai citas lietas.
13.11.2013 11:57 |
 
Reitings 499
Reģ: 09.09.2013
Vienkārši dabīgi negribas gaļu, tas arī viss. Līdz tam ir jānonāk, man liekas, ka tie, kas tā apzināti izdomā tagad neēst gaļu, lai gan gribās un organisms prasa, tur nekāds īpašais veģetārisms nesanāks.
13.11.2013 11:57 |
 
10 gadi
Reitings 2293
Reģ: 11.03.2010
chanely, ir jau dažāda veida veģetārieši :)
13.11.2013 12:00 |
 
Reitings 2295
Reģ: 29.01.2009
Tas par to B12 ir vispār vislielākais mīts. Mēs nesen tieši par to runājām :D
Cilvēka organisms vispār visu var sintizēt pats...
13.11.2013 12:01 |
 
Reitings 110
Reģ: 29.06.2013
Citēšu- Gaļa ir diezgan nozīmīgs uztura produkts, jo satur neaizvietojamās aminoskābes, B12 vitamīnu un dzelzi.
Nepareizi esi sapratusi. Neaizvietojamas aminoskābes nozīmē to, ka tās ir nepieciešams uzņemt ar uzturu, tās nespēj cilvēka organisms sintizēt, bet tās lielākā vai mazākā daudzumā satur gandrīz visi augu produkti, nevis tikai gaļa. B12 var uzņemt ar bagātinātu pārtiku, jūras produktiem vai uztura bagātinātājiem. Nav droši ticams, ka to pietiekamā daudzumā cilvēka organisms spēj pats sintizēt, attiecīgi ilgtermiņā, to neuzņemot ar uzturu, veidosies deficīts.


Pastāv mīts par olbaltumvielu trūkumu veģetāriešu uzturā, tomēr ir pierādīts, ka olbaltumvielu deficīta daudzveidīgā veģetāriešu un vegānu uzturā parasti nav. Vegāni un veģetārieši vidēji olbaltumvielas uzņem tikpat daudz vai nedaudz mazāk nekā visēdāji, bet pietiekamā daudzumā. Veģetārs uzturs nodrošina pietiekamu olbaltumu daudzumu, ja ir pieejami un tiek lietoti daudzveidīgi augu olbaltumu saturoši produkti. Olbaltumvielas veidotas no aminoskābēm, tādēļ nereti rodas šaubas par iespēju uzņemt pietiekamu neaizvietojamo aminoskābju daudzumu. Piens un olas ar tām pilnībā nodrošina ovolaktoveģetāriešus, savukārt no augu produktiem visas astoņas neaizvietojamās aminoskābes vērā ņemamā daudzumā satur soja, zirņi, pupas, rieksti, kaņepju sēklas. Taču nav nepieciešams uzņemt olbaltumus tieši no šiem produktiem – visas neaizvietojamās aminoskābes var iegūt, ēdot dažādus, aminoskābju ziņā savstarpēji papildinošus augu produktus, piemēram, rīsus (vēlams brūnos) ar pupām, humusu (zirņu pastēti) ar maizi (vēlams pilngraudu) un dārzeņiem. Turklāt nav obligāti šos produktus ēst kopā vienā ēdienreizē – pilnīgi pietiek vienkārši ievērot dažādību augu olbaltumu saturošu produktu lietošanā.

http://www.partikasdb.lv/veseliga-uztura-forums/partika-un-veseliba/vegetars-uzturs/par-vegetaru-uzturu/
13.11.2013 12:03 |
 
10 gadi
Reitings 2293
Reģ: 11.03.2010
Esmu konsultējusies pie sava ģimenes ārsta , daudz un dikti, tāpēc netaisos strīdēties ar " cosmo " gudrām , dāmām. (kas jau sen ir pierādīts)
13.11.2013 12:08 |
 
Reitings 207
Reģ: 16.08.2012
Zhanna Aizej nodot asinis, tur pirms nodošanas ir hemoglobīna (dzelzs līmeņa) pārbaude. Par brīvu uzzināsi dzelzs līmeni + labu darbiņu izdarīsi. :)
Es arī ilgus gadus biju veģetāriete (piedevām pusaudžu gados), ēdu to, ko gribējās, neplānoju diži savu ēdienkarti. Slimoju ļoti maz, jutos labi un nekādu nespēku arī nejutu.
13.11.2013 12:10 |
 
Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Tas par to B12 ir vispār vislielākais mīts. Mēs nesen tieši par to runājām

B12 organisms ražo pats. Bet.. ir cilvēki, kuriem diemžēl B12 pats neveidojas! Tas var būt iedzimts, iegūts..
Ja šāda problēma ar B12 producēšanos ir.. tad, protams, veģetārietis būs tiešs upuris tam pasākumam.. jo ārēji šis vitamīns netiek uzņemts.
Nav jau tā, ka visi.. kas need daļu, sirgs ar ''megaloblastisko vājprātu'' :D

Mūsu platuma grādos nav pierasts gatavot, lietot uzturā veģetārus ēdienus. Kultūŗa mums tāda :) Šķiet.. tā jau nebūs kārtīga maltīte, ja šķīvī negozēsies gaļas ''klucis'' :)

Šis komentārs nenozīmē, ka nosodu gaļu (patiesībā ļoti garšo) un atbalstu veģetārismu. Esmu par samērībām. Gaļa, manuprāt, nav neatņēmama KATRAS maltītes sastāvdaļa. Nevajag jau to ēst dienu dienā.. :D Bet šaubos, ka pilnīga un absolūta atteikšanās no tās ir pareizākais lēmums :)
13.11.2013 12:20 |
 
Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Daudzas pasaules tautas paaudzēs ir veģetārieši, un no neaizvietojamo aminoskābju trūkuma vēl nav izmiruši.

Olīveļļa, rapšu eļļa, avokado - un būs tev visas neaizvietojamās aminoskābes.

Man rados ir tīnis, kurš ir no dzimšanas veģetārietis - vesels, gara auguma, gudrs, nemēdz slimot, no aminoskābju un dzelzs trūkuma necieš.
13.11.2013 12:20 |
 
Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
iellopa gaļa ir visbagātīgākais dzelzs avots. Dzelzi, kas atrodama dzīvnieku izcelsmes produktos (zivis, jūras veltes, putnu gaļa, olas), ķermenis spēj uzņemt ātrāk nekā dzelzi, kas atrodas augos, piemēram, spinātos vai pupiņās. Tas ir tāpēc, ka dzīvnieku izcelsmes produktos esošā dzelzs ir vairāk līdzīga tam, kas uzkrājas mūsu organismā. Šī iemesla dēļ ar barības vielām notiek mazāk pārvērtību.

http://www.delfi.lv/sievietem/maja/virtuve/iekalsim-dzelzi-musu-edienkartes.d?id=8772820#ixzz2kWITLVLe
13.11.2013 12:24 |
 
Reitings 2295
Reģ: 29.01.2009
Kāda jēga citēt kaut kādus interneta resursus... droši vien kāds gudrs ģimenes ārsts tos arī rakstījis
13.11.2013 12:27 |
 
Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Daudzas pasaules tautas paaudzēs ir veģetārieši, un no neaizvietojamo aminoskābju trūkuma vēl nav izmiruši.


Ja papētīsi, pamanīsi ,ka neviena no tām nav ziemeļu tauta. Nav grūti būt veģetārietim Indijā ar tās klimatu un pieejamiem augiem, dārzeņiem, riekstiem.

Olīveļļa, rapšu eļļa, avokado - un būs tev visas neaizvietojamās aminoskābes.


Tas, ko nopērkam veikalā nav salīdzināms ar uz vietas audzētiem augiem.
13.11.2013 12:28 |
 
Reitings 3647
Reģ: 26.12.2009
Veģetārisms ir individuāls, un nav radīts visiem.
13.11.2013 12:29 |
 
Reitings 110
Reģ: 29.06.2013
Bet šaubos, ka pilnīga un absolūta atteikšanās no tās ir pareizākais lēmums

Kāpēc?
13.11.2013 12:38 |
 
Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
raven, jā, tās parasti ir dienvidu tautas, kas paaudzēm ir veģetārieši, piekrītu (Tibeta laikam būtu tāds vispārzināmāks izņēmums klimata ziņā).

Bet tie laiki, kad latvieši ziemā pārtika no kartupeļiem, skābētiem kāpostiem un pa vasaru nobarotās cūciņas, ir beigušies. Svaigi dārzeņi Rimi ir pieejami jebkurā gadalaikā. Tā ka nedomāju, ka ar šodien pieejamajiem pārtikas resursiem ziemeļu klimats būtu arguments.
13.11.2013 12:44 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!