Iespejamiba, ka es jebkad preceos ir loti maza, bet, ja precetos, tad tikai zagsa, jo, lai gan kristita luteranu baznica, bet pec savas butibas esmu neticiga. Tapec domaju, ka prieks manis ta butu klaja divkosiba laulaties baznica, ja visu muzu esmu gajusi baznicai ar likumu. Prieks manis kazas butu drizak, ka attiecibu sakartosana no juridiskas, oficialas puses, milestibas svetki, bet nekas tads, kas saistits ar religiju, jo sis lietas man nav tuvas. Briziem tas izskatas divaini, ka cilveki laulajas atkartoti baznica, atkal nodod zvarestu, soloties but uzticigi un milet viens otru lidz kapa malai, kaut vienreiz jau parkapa so zverestu. Saskatijusies cilveki visadas filmas un doma, ka tas ir stiligi, kaut patiesiba nemaz neiedzilinas so vardu jega, un ta vienkarsi metajas ar siem nopietnajiem vardiem. Bet, protams, katram savi ieskati saja jautajuma, nevelos nevienam macit ka dzivot. Katrai pasai jaizlemj, kada bus vinas kazu diena, jo ta ir TAVA diena, nevis krustmates, masicas, omes, svaina diena. Novelu visam toposajam ligavam laimigas un skaistas kazas!:)
Līgavainis:
Es N. ņemu tevi N.par laulāto sievu un apsolu, ka būšu tev uzticīgs kā laimē, tā nelaimē,kā veselībā, tā slimībā,lai tevi mīlētu un cienītu visās sava mūža dienās.
Līgava:
Es N. ņemu tevi N.par laulāto vīru un apsolu, ka būšu tev uzticīga kā laimē, tā nelaimē,kā veselībā, tā slimībā,lai tevi mīlētu un cienītu visās sava mūža dienās.
Nepieciešamības gadījumā līgavainis un līgava savstarpējo piekrišanu var izteikt arī citādi.
Priesteris pieņem no viņiem zvērestu, sacīdams:
Ko Dievs savieno, to cilvēkam nebūs šķirt. Šo laulību, ko tagad noslēdzāt, es katoļu Baznīcas vārdā apstiprinu un svētīju: Dieva, Tēva un Dēla un Svētā Gara vārdā.
Baznīcas variants:
Mācītājs: Dieva un šo liecinieku priekšā dodiet sirsnīgu solījumu, ka jūs dzīvosiet laulībā pēc Dieva Vārda un saskaņā ar Viņa gribu, kas izteikta Svētajos Rakstos, uz Viņu paļaudamies un paklausīdami, ikdienas meklējot Viņa svētību savai laulībai.
Vīrs, ņem sievas labo roku un viņai acīs skatīdamies saka (vai atkārto mācītāja sacīto):
Es, ........., nododu visu sevi tev,/ kā tavs vīrs,/ saskaņā ar Dieva, mūsu Tēva vārdiem, / un Viņa laulības nolikto kārtību. / Dieva priekšā apliecinu, es tevi nekad neatstāšu. / Es esmu tavs vīrs līdz, nāve mūs šķirs.
Sieva, ņem vīra labo roku un viņam acīs skatīdamies atkārto mācītāja sacīto:
Es, ................., nododu visu sevi tev,/ kā tava sieva, / saskaņā ar Dieva, mūsu Tēva vārdiem, /un Viņa laulības nolikto kārtību. / Dieva priekšā apliecinu, es tevi nekad neatstāšu. /Es esmu tava sieva līdz, nāve mūs šķirs.