Jā, man arī šāda problēma bija. Gaidot savu kārtu, protams, neliels satraukums, bet tikko jāiet priekšā, tā sajūta,ka galva tukša (vienalga cik reizes mājās teksts atkārtots).Dažreiz ir bijis, ka "tur priekšā" es nespētu pat pateikt kā mani sauc, nepiedomājot kādu brīdi :D tāda sajūta,ka palēninās smadzeņu darbība :D
bet šobrīd jau ir labāk.
Ko es varētu ieteikt:
1) iepriekš noteikti sagatavojies un nevis uzrakstot uz lapas tekstu un kaļot no galvas. Jā, var uzrakstīt aptuveni ko taisies teikt, bet trenējoties centies neskatīties tajā lapā. Sākumā sanāks ik pa laikam ieskatīties. Noteikti arī atrodi šajā runā pāris pieturas punktus (kaut vai vārds ar ko sākas nākamais slaids utml), jo tad bieži vien galvenais atcerēties to vienu vārdu un pārējais aizies automātiski (ja būs trenēta runa). Centies trenēt šo runu cik bieži var, lai uztraukuma gadījumā aizietu viss automātiski un nebūtu jādomā pie katra vārda ;)
2) es neieteiktu prezentēt lasot no lapas. tā varbūt liekas drošāk, bet labāku iespaidu noteikti atstāj tas,ja nāc bez lapas. Prezentējot parasti ir arī ppt prezentācijas - šajos slaidos vari ierakstīt savus atslēgas vārdus (labāk nekā lapiņa).
3) par auditoriju nav jāsatraucas, jo lielākoties pārējie ir pārāk aizņemti ar domām par savām prezentācijām vai ko citu, reti ir tā,ka visi 100% klausās un blenž virsū gaidot katru tavu vārdu :D tas par prezentācijām skolā, protams. Iesaku skatīties uz pasniedzēju vai komisiju (tie tomēr vērtē, tāpēc būtu dīvaini skatīties vienā punktā kā te iepriekš ieteica :D ) un jā, ir labi,ja auditorijā ir kāds patīkams cilvēks, vai draugs vai vienkārši tāds kurš izraisa pozitīvas emocijas. tas nomierina.
uz auditoriju vispār nevajag iespringt. Daļa tāpat neklausās, daļa domā par kaut ko citu tajā laikā, daļa vispār nesaprot ko tu stāsti (nu vai nerunā pavisam greizi).turklāt pārsvarā visiem ir diezgan vienalga :D
un kāda nomierinoša tablete arī par ļaunu nenāk, vismaz sākumā ;)