Man patīk klasiskas zupas. Latvijā vienmēr izvēlos skābeņu zupu un tikai! Bet ikdienā gatavoju daudz vistas un dārzeņu buljona zupas, versijas ir dažādas. Otra klasika iecienīta ir liellopu gaļas zupa. Taču ir jārēķinās ar ilgu gatavošanu.
Klasiskā vistas zupa, kuru var variēt dažādi:
Sastāvdaļas 2 personām.
2gb vistas kājiņas;
1gb maziņš ziedkāposts;
2gb burkāni;
100gr svaigi zaļie zirnīši;
1gb puravs;
1gb sīpols;
jūras sāls;
tējkarote olīveļļas;
piparu mikslis - veseli graudi;
lauru lapas;
oregano kaltēts;
4gb kadiķogas.
Pagatavošana
Nomazgā aukstā ūdenī vistas kājas un liek katliņā piepildītu ar ūdeni vārīties. Nomizo veselu sīpolu, liek veselu vārīties kopā ar vistas gaļu uz 30 minūtēm, ik pa laikam nosmeļot putiņas. Nomizo burkānus un sagriež garenās strēmelēs, attīra puravu un sagriež biezās ripiņās. Ziedkāpostu sadala vairākās mazās daļās. Novāroties gaļai ņem to laukā, liek uz šķivja atdzesēties. Vēlāk atkaulo un attīra no ādas. Izņem no buljona sīpolu. Liek lauru lapas, oregano, olīveļļu, piparus. Pievieno burkānus, zirnīšus un puravu, vāku neliek virsū. Pēc 15 minūtēm pievieno ziedkāpostus. Kad ziedkāposti gatavi, nepārvāriet, pievieno sāli un mazliet sasistas kadiķogas kā arī atkauloto vistas gaļu. Atstāj ievilkties uz 10 minūtēm. Pasniedz un dekorē ar pētersīļiem. Tik vienkārši. Voilà!