Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Tā patiešām ir

Reitings 7781
Reģ: 12.11.2010
http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/483758-vairakus_gadus_valkajam_vienas_un_tas_pasas_drebes

Ja Jums šorīt nav slinkums, tad droši izlasiet šo rakstiņu par skolotājiem. Man nākas vien 100% iekrist tam visam. Pašai radinieks strādā skolā. Ir mums bijusi saruna par to, ka nereti daudzi jaunieši un bērni nāk no turīgām ģimenēm, valkā dārgus apavus, drēnes, kamēr skolotājs apavus iegādājas tik tad( un vēl skatoties uz cenām), kad vecie jau nobrukuši.

kolotājas sarunā ar TVNET pastāstīja, ka salīdzinoši zemo algu dēļ daļa pedagoģu ir spiestas gadiem valkāt vienu un to pašu apģērbu.

Šī nelielā nianse atstāj nelabvēlīgu iespaidu ne tikai uz skolotāju pašapziņu, ko ir ļoti grūti noturēt augstā pozīcijā, bet arī savstarpējām attiecībām ar izglītojamiem.

Daļa mūsdienu skolēnu ir dārgi ģērbti un nāk no ļoti situētām ģimenēm. Tāpēc

bērni mēdz uz trūcīgākajiem skolotājiem skatīties it kā no augšas.

Ir diezgan grūti izglītot ļoti pašpārliecinātus jauniešus, kuri tērpti pēc jaunākajām modes tendencēm, regulāri ceļo pa ārzemēm, sauļojas solārijos un uz skolu atbrauc ar automašīnām.

Turklāt skolotājiem, kuri algas dienā saņem tikai pāris simtus latu, ir problemātiski apmierināt savu bērnu vajadzības pēc mūsdienīga apģērba, aksesuāriem un citām jauniešiem vajadzīgām lietām.
25.10.2013 09:15 |

Reitings 10509
Reģ: 13.12.2009
Ok. Studentiem, vai dzīves " pārejas " posmā tas ir normāls darbs, bet ne PROFESIJA!!!
25.10.2013 23:45 |

10 gadi
Reitings 2673
Reģ: 25.05.2012
Ja skolotājai būs labi situēts vīrs, tad arī pati skolotāja tada būs.
Ja skolotāja ir vientuļa sieviete un vēl ar bērniem, tad arī sitīsies pa dzīvi. Un vispār nevajag spriest kā par masu, citam dzīvē vairāk paveicies, citam mazāk!
25.10.2013 23:46 |

Reitings 9202
Reģ: 13.03.2011
Man laikam ir tiešām ļoti, ļoti paveicies! Lielākā daļa skolotāju vienmēr bijušas jaukas, atsaucīgas un harmoniskas, pašpārliecinātas un vienkārši tādas .. ar kurām ir patīkami atrasties vienā telpā, no kurām var ņemt piemēru un iedvesmoties.

Tieši tādēļ es studēju pedagoģiju, ir bijušas prakses un skolas dzīve nav sveša! Protams, skolas ir dažādas, skolotājas tāpat, bet nu nav tā, ka visas skolotājas ir pelēkās peles un tā tālāk. Un tai meitenei, kura teica, ka par skolotāju iet mācīties tikai tie, kas neko citu nevar - ja tas nebija sarkasms, tad uzrakstīšu, lai zini - tā noteikti nav! Ir skolotāji, kuriem pedagoģija ir aicinājums, ir arī tādi - kuriem ne gluži, tomēr es to nenosodu. Vai tad citās profesijās visi tik ļoti, ļoti mīl savu darbu? Labi saprotat, ka izņēmumi ir vienmēr. Tāpat nepiekrītu, ka skolotājam ir jārīko klases priekšā cirks, lai ieinteresētu skolēnus mācīties. Vispār šķiet - daudz kas sagriezies pavisam ačgārni, mācīties - tas ir skolēnu pienākums. Protams, ir apsveicami, ja skolotājs izmanto interesantas metodes un stundu saturs neaprobežojas ar mācību grāmatā esošās vielas pārstāstījumu, tomēr, galvenais skolotāja uzdevums ir sniegt zināšanas. Ja kādu tas neinteresē - tā tiešām nav skolotāja problēma. Vispār žēl, ka ir skolēni (un tādēļ secinu, ka arī vecāki) kuri neciena skolotāju darbu, jo man šķiet, vecākiem tas ir jāiemāca jau agrā bērnībā. Gluži tāpat kā ar cieņu izturēties pret citiem - tostarp arī apkopējām un pārdevējām veikalos.

Par tām algām - nu nav tā, ka visi pelna minimālo, bet jā - algu sistēma mūsu valstī tiešām nav sakārtota un es nekautrēšos atzīt, ka skolotāji tiešām ir pelnījuši vairāk, nav tas darbs liekams vienā plauktiņā ar šajā diskusijā iepriekš minēto profesiju pārstāvjiem. Bet acīmredzot arī šeit ir meitenes, kuras to uztver par kaut ko tik ļoti pašsaprotamu un izbrīnā jautā - bet par ko? Nu tiešām žēl! :)
26.10.2013 00:00 |

Reitings 1051
Reģ: 07.07.2009
Zīle, pēc pieredzes varu tekt, ka tomer jebkursh var strãdãt par skolotãju. Gan cilvēks bez augstãkãs izglītības, gan cilvēks bez jebkãdãm oratora spējãm.
26.10.2013 00:34 |

Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
natural_girl, varēt ta var, bet - cik % gadījumu tas skolotājs būs labs skolotājs un spēs normāli iemācīt?
26.10.2013 00:36 |

Reitings 554
Reģ: 26.08.2013
Zīle. Vienlīdzīgi viņi nav tikai ieņemamajā amatā un zināšanās. Bet tas nenozīmē, ka ja kāds strādā apkalpojošā sfērā, tad var necienīgi vai augstprātīgi izturēties pret to cilvēku.

Un vispār augstprātība un nicināšana ir negatīvas emocijas... :/
26.10.2013 00:37 |

Reitings 554
klade es pazīstu vienu kundzi (ap 50 gadiem), kura strādā par apkopēju. Alga ap 500 Ls mēnesī uz rokas (strādā vairākos objektos). Arī veicot savus darba pienākumus viņa izskatās glīti - vienmēr kopti mati, apģērbs. Un neteiktu, ka dumja, vai kā - inteliģents cilvēks, bet viņa vienkārši DARA TO, KAS VIŅAI PATĪK, lai cik jocīgi tas nebūtu. Es arī nesaprotu, kas var patikt grīdas un podu mazgāšanā, bet mēs taču esam tik dažādi, tāpēc man tas nemaz nav jāsaprot. :)
26.10.2013 00:42 |

Reitings 1051
Noteikti, ka maza.

Bet runãjot par tēmu, dzīvē esmu saskãrusies ar necienu pret skolotãjiem. Tas gan nenãca no turīgãm gimenēm. Tie vienkãrsi bija slikti audzinãti. Bet pati skolotãja, pret kuru vini tik slikti izturējãs pati par sevi bija nervoza pēc dabas. Es seit negrasos aizstãvēt nevienu pusi, bet, ja cilvēks sevi pietiekami ciena un pats nevēlas celt sevi pãrãk augstu debesīs, tad arī citi vinu cienīs. Tie lielie cīkstētãji, jau parasti ir tie, kuri jau no mazãm dienãm uznēmusies cietēja lomu. Tagad, kad mãcos man nav daudz naudas,piemēram, zobãrstam, ãrsta apmeklējumiem, dãrgãm drēbēm, bet es nekad nepielausu tādu situãciju, ka stagãju apkārt smirdīga vai ar izdilusu, noskrandusu apgērbu vai apaviem. Tã vienkãrsi ir attieksme pret sevi un apkãrtejiem. Arī manã laikã bija skolotãja, kurai elpa ne pãrãk labi oda un mēs visi sausminãjãmies, bet tã jau drīzãk bija sava veida neciena skolotãjai pret solēniem. Ja tiesãm ir problēmas ar kungi vai mutes veselību, kã rezultãtã mute elpa smird, tad nav skolēniem jãbãzas ar sav dvasu virsū.

P.S. Atvainojos par kludam, rakstu no plansetes, kurai nav visas garumzīmes.
26.10.2013 00:56 |

Reitings 1051
RedRed, es varu sapras to kundzi. Arī man dazreiz loti patīk tīrīt savas mãjas. Nekãda stresa, steigas...tã ir sava veida meditãcija.
26.10.2013 01:00 |

Reitings 1550
Reģ: 29.03.2010
Algu nemaksā par iegūto grādu, bet gan par ieguldīto darbu! Ja vēl tās algas skolotājiem maksātu taisnīgi pēc darba kvalitātes, bet tur jau atkal lomu spēlē kurš kuram patīk/nepatīk. Turklāt, ja mums skolotāji būtu vairākumā vīrieši, neviens neatļautos maksāt tik maz. Sieviešu profesijas mūžīgi ir tās, kuras cieš apmaksas ziņā. Var jau saprast - budžetā naudas ir tik, cik ir, bet tad ir jāmēģina algu līmenis salīdzināt ar dzīvošanas izmaksu līmeni. Tas attiecas arī uz ne-skolotāju algām. Man tiešām gribētos rast atbildi, kāpēc mūsu ne tik bagātajā Latvijā ir tādas cenas un tik mazas algas? Kur ir pieļauta kļūda? Un vai ar eiro ieviešanu mēs neizskatīsimies pēc kaut kādas tur Eiropas džungļu nomales? Vai arī tā domāta tā kā motivācija valsts ekonomiskajai attīstībai? Forši zināt, ka par tādu pašu darbu Vācijā cilvēki saņem piecas reizes vairāk.
26.10.2013 01:17 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Skolotaajiem tieshaam vajadzeetu lielaakas algas, jo vinju rokaas ir valsts naakotne. Mazaas algas atbaida daudzus potenciaali izcilus cilveekus no pedagogjijas. Ar shaadu samaksu skolotaaju nav daudz, liidz ar to nav lielas konkurences par skolotaaja vietu un bez konkurences nav lielaas centiibas darbaa.
26.10.2013 01:49 |

Reitings 554
Un vispār ja runājam atkal tieši pa tēmu - tas tiešām man liekas ir murgs, kā tie jaunieši izturās. Un man liekas, ka sišanu pa pirkstiem ar lineālu un kaktā likšanu vajadzētu no jauna ieviest par normālu audzināšanas metodi skolās.
26.10.2013 01:54 |

Reitings 1051
Krista, nedomāju, ka lielākas algas uzreiz panāks to, ka skolotāji sāks labāk mācīt. Tā nebūs. Ne jau tikai algu dēļ cilvēki neiet mācīties un strādāt par skolotājiem, bet gan tāpēc, ka tas nav viņu aicinājums. Tad rodas jautājums - cik labs būs skolotājs, kurš aizgājis mācīties tikai tāpēc, ka var nopelnīt lielu algu? Jau tagad ir pilns ar skolotājiem - viduvējībām, kuri izmācījušies tikai tāpēc, ka citur nekur nav tikuši. Pašai ir zināmi daži tādi cilvēki. Jā, saka - skolotāju rokās ir mūsu nākotne, bet tas neatspoguļojas praksē.
Paceļot algas, vajadzētu palielināt skolotāju atbildību. Kāpēc mums ir tik daudz cilvēku, kuriem riebjas fizika, ķīmija, matemātika? Jo skolotājs nav pratis to interesanti pasniegt... iemācīt. Kas gan var būt vieglāks par to, kā vainot pašu skolēnu par to, ka viņš neko nemāk un neizrāda nekādu interesi. Lielākā daļa labākajā gadījumā sausi pie tāfeles noskaita vienu un to pašu pantiņu, ko gadu no gada. Un vispār tas ir absurds, kas mūsdienās notiek. Kāpēc tik ļoti daudz vecāku saviem bērniem ņem privātskolotājus, ja jau skolotāju rokās ir valsts nākotne un viņi rūpējas par to, lai mēs visi būtu izglītoti? Jā, pateiks - bet mums ir konsultācijas. Tai pat laikā skolotāji skolēniem saka, ka jāiet ar konkrētiem jautājumiem, un teikums "es neko nesaprotu" neder. Bet kā, lai cilvēks zina, ko jautāt, ja tiešām neko nesaprot?
Man 8. klasē bija lielisks fizikas skolotājs un jā, varu teikt, ka man fizika bija viens no mīļākajiem priekšmetiem tajā gadā. Nākošajā nomainījās skolotāja. Viņa vienkārši sausi lasīja vielu. Tad man arī fizika sāka riebties.
Šis, protams, nebija domāts par visiem skolotājiem. Ir arī tiešām lieliski skolotāji, kuri vēlas iemācīt, atrod jaunas, interesantas pieejas un būtu tik tiešām pelnījuši lielas algas, bet šāda daļa ir mazāka par to otro.
26.10.2013 14:31 |

Reitings 597
Reģ: 12.07.2013
likumsakarīga attieksme pret cilvēkiem kuri piesaka protesta gājienu kura laikā ministriem dzied bēdu manu lielu bēdu un pidrallallā, pidrallallā. Sākumā saka ka nelabos skolēnu eksāmenu darbus bet pēc nedēļas jau izrādas ka kāds tos ir izlabojis.
26.10.2013 15:04 |

Reitings 1493
Reģ: 29.01.2009
maļina, kā es, vārds vārdā pārkopējot Tavu citātu, esmu ko apzināti izlaidusi? m? :D :D
tā esi uz tiem bibliotekāriem ieciklējusies.. Nu un, ka viņiem augstākā izglītība? Viņu darba slodze un atbildība ne tuvu nestāv klāt skolotājam. Kaut kā nespēju Tev ieskaidrot savu galveno nostāju, ka visiem valstī būtu jāsaņem adekvāti, bet taču ir tās svarīgākās kategorijas, ar kurām būtu jāsāk, lai nepaliekam bez svarīgākajiem speciālistiem. Es kaut kā bez tā bibliotekāra iztikšu (neiskrien tikai grāvī - es nesaku, ka šādu profesiju nevajag---vien, ka par algu pielikumu viņiem varētu domāt secīgi pēc svarīgāko profesiju labāk atalgošanas), bet bez strādāt motivētiem, nepazemotiem skolotājiem tomēr nē.
26.10.2013 18:00 |

Kārtot pēc: jaunākā, vecākā

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits