Gemini - bet tieši to es piemetināju, ka nav utopiski vēlēties saņemt kvalitatīvu izglītību, IR utopiski to vēlēties pie patreizējiem apstākļiem izglītības nozarē, kurā valda pilnīgs haoss. Bet problēma pastāv un pastāv jau sen. Šobrīd tā ir samilzusi un turpina uzbriest. Nebūt nesaku, ka visiem ir jābūt pašaizliedžīgajiem skolotājiem un jāstrādā par velti. Tomēr, pastāvu par to, ka cilvēkam, kurš vēlas pedagoģisko izglību ir jārēķinās ar blakus lietām: faktu, ka klasē būs maznodrošināti bērni, bērni, kuru vecāki ir alkoholiķi utml., jārēķinās ar laiku, kuru nākas tiešām daudz ieguldīt, ar skolēnu daudzumu, kā arī apjomu. Skolotājs nav cilvēks, kurš tikai nolasa vielu no atvērtas grāmatas - viņam ir jābūt arī labām psiholoģa dotībām, tāpat viņam ir jāspēj paskaidrot saprotamā veidā - nevis tikai tik, cik grāmatā un tiem, kuri bez ierunām saprot. Šādu skolotāju, kuri tiešām būtu piemēroti savai profesijai ir ļoti niecīgs procents uz visu skolu skaitu. Un tas nav pareizi. Protams, šeit jau pieminētais zirgu var pievest pie ūdens arī ir dabā sastopams, tomēr - nereti tas rodas sliktas pieredzes dēļ jau sākumskolas pirmajās klasēs. Bērnam izstrādājas kauns par neiznāšanu vai došanos pie tāfeles, jo skolotājs nevis paskaidro, bet noniecina - vēlākos gados šo kaunu nomaina aizsargrefleks - agresija. Un tas notiek dabiski, nevis apzināti. Tāpat ir absurdas situācijas - klasē mēdz sist vai apcelt kāds kādu - klases audzinātājam būtu šī situācija jārisina, bet viņi noplāta rokas un neko pat necentušies darīt paziņo - neko nevar darīt, tā tas ir. IR pedagogi, kuri strādā savu darbu labi - neviens neprasa ideālu, bet vismaz nelielu atdevi būtu jaredz. TO novērot var reti.
Ella - es spriežu pēc redzētā apkārt, pēc savu radu pieredzes, spriežu pēc draugu pieredzes - tāpat arī pēc atsevišķu pedagogu stāstītā. Es nebiju skolā problēmbērns - jo man ir viegla galva. Man nevajadzēja skaidrot, es iemācījos to, kas bija raksīts un ja bija luste vēl papildus. Nevienam nekur nav jāklanās. Es runāju par problēmu. Attālini emocijas no lietas - un tad es spēšu uztvert tevi normāli. Jo es neizturos naidīgi - es vienkārši uzsveru, ka ja cilvēks nav piemērots savai profesijai, viņam nebūtu jāturpina strādāt, bet jāmaina darbs. Īpaši tik atbildīgā apamtā kā skolotājiem - jo viņi māca bērnus, no kuriem lielā mērā ir atkaŗīga valsts ekonomiskā, politiskā un visa pārējā situācija...