Tā patiešām ir

Reitings 7781
Reģ: 12.11.2010
http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/483758-vairakus_gadus_valkajam_vienas_un_tas_pasas_drebes

Ja Jums šorīt nav slinkums, tad droši izlasiet šo rakstiņu par skolotājiem. Man nākas vien 100% iekrist tam visam. Pašai radinieks strādā skolā. Ir mums bijusi saruna par to, ka nereti daudzi jaunieši un bērni nāk no turīgām ģimenēm, valkā dārgus apavus, drēnes, kamēr skolotājs apavus iegādājas tik tad( un vēl skatoties uz cenām), kad vecie jau nobrukuši.

kolotājas sarunā ar TVNET pastāstīja, ka salīdzinoši zemo algu dēļ daļa pedagoģu ir spiestas gadiem valkāt vienu un to pašu apģērbu.

Šī nelielā nianse atstāj nelabvēlīgu iespaidu ne tikai uz skolotāju pašapziņu, ko ir ļoti grūti noturēt augstā pozīcijā, bet arī savstarpējām attiecībām ar izglītojamiem.

Daļa mūsdienu skolēnu ir dārgi ģērbti un nāk no ļoti situētām ģimenēm. Tāpēc

bērni mēdz uz trūcīgākajiem skolotājiem skatīties it kā no augšas.

Ir diezgan grūti izglītot ļoti pašpārliecinātus jauniešus, kuri tērpti pēc jaunākajām modes tendencēm, regulāri ceļo pa ārzemēm, sauļojas solārijos un uz skolu atbrauc ar automašīnām.

Turklāt skolotājiem, kuri algas dienā saņem tikai pāris simtus latu, ir problemātiski apmierināt savu bērnu vajadzības pēc mūsdienīga apģērba, aksesuāriem un citām jauniešiem vajadzīgām lietām.
25.10.2013 09:15 |

Reitings 5954
Reģ: 08.07.2013
Kas tur slikts valkāt vienas drēbes vairākus gadus (ja labi izskatās), galu galā tērēt naudu, regulāri mainot garderobi, nav diez ko prātīgi.
25.10.2013 10:59 |

Reitings 3168
Reģ: 14.10.2009
Stellaglmr, labu pedagogu studentu vidū tomēr neieteiktu meklēt. Man sāk šķist, ka tiešām labi pedagogi kādus 20 gadus varis "netiek ražoti". Piemēram, es skaidri apzinos, ka savu bērnu laidīšu tikai Montesori skolā un mājās daudz pati mācīšu, citur man viņu tikai "sabojās".
25.10.2013 11:04 |

10 gadi
Reitings 3922
Reģ: 06.03.2011
Vējā - tādēļ, arī nesaprotu lielo traci ap algām un centienus visos veidos iežēlināt sabiedrību. Pedagogi neko nevēlas dot, ja nesaņem - bet šī profesija prasītu būt sava darba entuziastam. Latvijā to novērot nevar - labu pedagogu ir ļoti maz uz neskaitāmo skolu fona.
Turpretī, zinātnieki, kuri reāli arī attaisno savu eksistenci - saņem smieklīgas algas pat uz skolotāju algu fona. Kaut kā nedzirdu, ka viņi čīkst, ka jūtas morāli pazemoti, jo priekšniekam ir IPad, bet viņiem telpas nav remontētas kopš padomijas laikiem...
25.10.2013 11:09 |

Reitings 3168
Stellaglmr, zinātniekiem nav laika tādām muļķībām+zinātnieki jau nu noteikti ir savā darbā tāpēc, ka to grib, ne tāpēc, ka nauda interesē.
Ak, pastāstītu par ķīmiķu algām OSI, bet šeit nav īstā vieta. Jebkurā gadījumā zinātniekiem šodien ir pilnīgi normāli jaunas drēbes nepirkt un knapi galus savilkt kopā.
25.10.2013 11:13 |

Reitings 3743
Reģ: 31.01.2009
Ne jau vienmēr viss ir atkarīgs tikai no naudas. Lielākā daļa skolotāju ir pelēkās peles un ģērbjas kā no padomju laikiem. T.i. ja arī pērk apģērbu, tad vecmodīgu. Ja nav gaumes izjūtas, tad nauda nelīdzēs. Jā, protams, ir viņiem mazas algas, bet arī ar maziem ienākumiem var saģērbties smuki. Galvenais, lai viss ir tīrs un kārtīgs. Un ieveidot matus neprasa tik daudz naudu, tas prasa laiku. Nolakot nagus arī nav dārgi, tas tāpat kā viss cits prasa laiku. Tas, ka esi kopts, nenozīmē, ka tev ir naudas kā spaļu!
Un cieņu nevienā nevar ieaudzināt, ja tev ir vairāk naudas. Vai nu tevi ciena kā cilvēku vai neciena vispār.
25.10.2013 11:14 |

Reitings 1681
Reģ: 01.09.2012
zinātnieki jau nu noteikti ir savā darbā tāpēc, ka to grib, ne tāpēc, ka nauda interesē.

Jā, skolotāji ir skola palikuši, naudas dēļ :D ZIrgam jāsmejas - to tūkstošu latu dēļ japcieš tā izlaidība gan no bērnu, gan vecāku puses. Tieši tā - skolotāji dara to milzīgās naudas dēļ. :D Es vsp brīnos kādiem entuziastiem jābūt, lai paliktu skolā strādāt ar tādu algu un attieksmi no apkārtējiem.

Besī, ka vecāki nevar iemācīt savam bērnam elementaru pieklājību, neplēst skolas grāmatas, nesēdet zem galda, nespļaudīties kabinetā, bet atrod laiku čīkstet cik slikti ir skolotāji.

Sūdzās, ka skolotājs neko neiemāca un ir nesekmīgs, bet reāli visu gadu nevar izsekot, lai izpilda mājās uzdotos uzdevumus, nevar savākt sākumskolniekam somu - kad atnāk uz skolu un neko nedara, jo nav klades un pildspalvas, kad iedod savu tad nakamajā stundā jau kaut kur pazaudē.

Kad skolā sēž pusatpalikuši bērni, kuriem vajadzetu palīgskolā mācīties nevis traucet normāliem bērniem apgūt vielu, bet neko nevar izdarīt, jo vecāki ignorē aicinājumus ierasties un komisiju, atsakās iet pie psihologa - noveļot vainu uz skolotāju, ka nevar atpalikušam bērnam neko iemāčīt. KAd tas bērns stāv pie tafeles 4. klasē un nevar atrisināt 2+2. Bet tādus nevar atstāt uz otro gadu, jo vbecāki neatļauj.

Kad basto skolu, bet mamma pasaka, ka sorry, bet es nezināju, ka divas nedēļas mans bērns nebija skolā.

Kad vecāki majās šķiras, bet bērns nak uz skolu pilnīgi parvērties, nevar koncentreties, normāli komunicēt, jo ir šoks par notiekošo.

Kad šķirtās māmiņas tā vietā lai nodarbotos ar bērnu, kārto savu privāto dzivi un dzemdē kārtējos bērnus, aizmirstot pat iepriekšējiem.

Tā ir realitāte. :)
25.10.2013 11:26 |

Reitings 1681
Ar savu garo tekstu laikam gribu pateikt, ka nav iespējama normāla sadarbība bez atgriezeniskās saites no vecaku puses. Bet tgd visi grib saņemt, bet neko negrib dot pretī. :) Un šajā situācijā tieši vecāki ir pasīvāki. :)
25.10.2013 11:30 |

Reitings 3146
Reģ: 30.12.2012
Manā skolā pārsvarā visām skolotājām bija bagāti vīri.
25.10.2013 11:31 |

Reitings 482
Reģ: 25.07.2010
domaju ta ir drizak nevelme meklet citus veidus kaa var labi sagerbties. kaut vai Humanaa, tur tacu lielaka dala garderobes ir no tiem pashiem veikaliem,apavi ari loti daudz mazlietoti.
25.10.2013 11:37 |

10 gadi
Reitings 3922
Katrā klasē ir vidēji 27 skolēni. Daudzās skolās skolēnu ir stipri mazāk, tāpat novados nevar klases nokomplektēt. Vai visi ir atpalikuši? Vai katrā klasē ir vismaz viens atpalikušais? Nē, nav - labi, ja uz klašu grupu var vienu indivīdu atrast. Tevis izvirzītie argumenti ir smieklīgi, jo tam visam ir ko likt pretī - kaut vai tevis pašas izvirzīto apgalvojumu, ka par skolotājiem mācās tikai tie, kuriem prāta spējas neļauj citā studiju novirzienā iestāties... No tādiem nevar gribēt mācēt bērnus ieinteresēt mācīties, bet tāds pēc būtības ir pedagoga uzdevums. Slinks un egoistisks skolotājs, kurš rupji izturas pret skolēniem uz pašas ādas izbaudīs ne vienu reizi vien - un tagad visi viņi mauj, ka algas vajag lielākas. Es drīzak uzskatu, ka to naudu kuru prasa pielikumam vajadzētu novirzīt veselības pārbaudēm - daudzi pedagogi ir nestabili savā psihē un nekad nva bijuši stabili. Rupji sakot - šajās aprindās nepieciešama kartīga tīrīšana un piemērotības pārbaudes - tikai tad, kad pedagogi būs cienīgi šo vārdu arī nēsāt - sapratīšu kādēļ vēlas lielākas algas...
25.10.2013 11:37 |

Reitings 3168
Ella, uzskatu, ka naudas dēļ. Jo nekur citur, tik slikti strādājot, viņas tik nesaņemtu. Nerunāju par visām, bet pēdējā laikā "izceptās" skolotājas ar pārliecību, ka bļaut uz bērnu ir norma, nevienā citā darbā nevarētu pat pusi no savas algas nopelnīt.
25.10.2013 11:43 |

Reitings 1493
Reģ: 29.01.2009
Nu tas ir nenoliedzami, ka - manā uztverē - svarīgāko profesiju pārstāvji: skolotāji, mediķi, policisti, ugunsdzēsēji saņem neadekvāti zemas algas. Viņiem visiem būtu jāiziet ielās un jāuzrīko kārtīgs streiks. Tad uzreiz gudrās galvas ieraudzītu, ka BEZ VIŅIEM NEVARAM! Tāpēc arī algas atbilstoši jāpaceļ, jo tā nav tikai augstākā (vairums skolotāju gadījumā arī maģistra) izglītība, bet arī MILZĪGA atbildība!

Tas ir smieklīgi pacelt algas par 15 latiem, zinot, ka uz dzīves dārdzības līmeņa celšanās fona tāpat skolotāju algas sanāk mīnusos. Tajā pašā laikā valdībai spriežot, ka it kā gribētos deputātiem algas pacelt, lai VIŅUS MOTIVĒTU strādāt/vispār iet politikā, bet sabiedrība reaģēšot negatīvi... *facepalm*

Tas arguments par apģērbu varbūt tāds primitīvs, problēmas sakne ir krietni plašāka, bet tā patiesi ir... Atceros, arī mūsu sensenajos skolas laikos tas nebija tik izteikti, paši nezinājām, kas ir brendu apģērbi, bet tāpat atradās, kas mēdza ķiķināt par vecu skolotājas somu, 100x redzētu tērpu utml. Protams, ir sievietes, kas māk skaisti apģērbties arī par ļoti maziem līdzekļiem, bet tas ir izņēmums. Un tas, ka skolotājai jāspēj rādīt piemērs (arī ar to pašu elementāro apģērbu) ir fakts.
25.10.2013 11:44 |

Reitings 1681
Es arī piekrītu, ka stājoties darbā skolā vajadzetu iziet psiholoģisko pārbaudi un prof piemērotības testus, lai skolā nenonāk cilvēki, kuriem tur nebūtu jabūt.

Nu man arī liktos, ka mani argumenti ir smieklīgi, ja nebūtu iekšā tajā visā - no malas tu nekad nezini kā strādā skolās, ar ko. Man ir mamma, mammas tante un krustmāte pedagogi dažādās skolās un šadas problēmas pastāv. ;) Sataisīt bernu jau nav liela māksla un tas NAV brīnums - brīnums ir mācēt izaudzināt, atrast laiku, palīdzet, virzīt un motivet bērnu uz sasniegumiem.

Starp citu tādas kategoriskas attieksme dēļ kā tev, bērni arī neciena skolotājus - jo dzird visas šīs runas mājās. Ka bērns var cienīt pedagogu, ja mājās mamma saka, ka viņi nav neko labu pelnījuši, ka nemāk iemācīt? Teikšu tā, ka ir bērni kuri vnk ir bezmērķīgi - viņi neko džīvē nevēlās - tikai aifons, tusiņi, sekss, bildēties instagramā, smukas drēbes - nekas cits neinteresē. Un tādi neredz jēgu piepūlēties skolas solā. Un skolotājs var kankanu priekša dejot žonglējot ar mēģneēm, bet pusaudzim nospļauties. Un tādā attieksmē, kas jau ir tendence vaina ir sabiedrībā.
25.10.2013 11:48 |

Reitings 1681
ka bļaut uz bērnu ir norma,

Vispar tipiski veco laiku skolotajām, kuras vēl no PSRS laikiem pieradušas, ka klasē bija bezierunu paklausība.

Esmu pret bļaušanu skolā, bet no otras puses es saprotu jaunās skolotājas, kas nak strādat, bet pretī tādi 7-8 klasnieki, kuri var atļauties tāāāadas lietas un uzvedību. Pati atceros, ka kad biju 6. vai 7. kl. saraudinājām jauno praktikanti, jo bļaustījāmies, neko nedarījām un viņa vnk stāvēja klases priekša un beigās sāka raudāt. Pie mums vairs neatgriezās. Tā kā nebrīnos ja jaunā skolotāja citādāk nemāk - pieredze nāk ar gadiem - lūk ja pēc 10 gadu ilgas pieredzes nemāk citādi ar bērniem kontaktēties - tad tas nav normāli.
25.10.2013 11:54 |

10 gadi
Reitings 3922
Starp citu tādas kategoriskas attieksme dēļ kā tev, bērni arī neciena skolotājus - jo dzird visas šīs runas mājās.

Apgalvojums neiztur kritiku - esmu bijusi laba skolniece. Tāpat, arī mana māsa un brālis ir labi skolēni - neviens no mums nav izrādījis necieņu pret pedagogiem, tāpat arī kaimiņiem un cilvēkiem sabiedriskajā transportā. Taču, neskatoties uz labām sekmēm, tāpat nācies ciest no pedagogu vardarbības morālā un redzēts arī fiziskā līmenī - varētu sākt saukt konkrētas skolas un skolotājus, bet tas jau būtu nekorekti.
Mans viedoklis par pedagogiem ir izveidojies ar viņiem nonākot kontaktā - es vienkārši nekad neesmu uzskatījusi par nepieciešamu sevi vērtēt tik zemu, lai kādu citu pazemotu pašpārliecības celšanas nolūkos. Ir absurdi uzskatīt, ka visi bērni ir ideāli - nav, tomēr tikpat absurdi ir domāt - ka viss ir atkarīgs no vecākiem. Bērns iet skolā, lai mācītos - pedagoga uzdevums ir nevis vienkārši nolasīt vielu, bet par vielu pastāstīt. Tā pati matemātika var bū ļoti interesanta, ja ir interesants pasniegšanas veids - nebūt nav jātaisa cirks, tikai jāpastāsta plašāk un galvenais - skaidrāk. No 7 matemātikas pedagogiem, pie kuriem esmu mācījusies tikai VIENS ir mācējis matemātiku padarīt par interesantu un saprotamu priekšmetu. Manuprāt, ļoti drāņķīgs rādītājs. Par ko celt algu, ja skolotāji netiek galā ar savu tiešo pienākumu?
25.10.2013 12:00 |

Reitings 1681
Bērns iet skolā, lai mācītos - pedagoga uzdevums ir nevis vienkārši nolasīt vielu, bet par vielu pastāstīt. Tā pati matemātika var bū ļoti interesanta, ja ir interesants pasniegšanas veids - nebūt nav jātaisa cirks, tikai jāpastāsta plašāk un galvenais - skaidrāk. No 7 matemātikas pedagogiem, pie kuriem esmu mācījusies tikai VIENS ir mācējis matemātiku padarīt par interesantu un saprotamu priekšmetu.

Varbūt tev individuāli nav paveicies uztrāpīties labam skolotājam. Bet reāli ja skaties plašak tad skolotājs nevar neko iemācīt, ja bērnam nav atgriezeniskā saite. Vajag lai bērns gribētu māčīties. Ja negrib tad nekas nesanāks. Nu ko tavā izpratnē nozīmē paskaidrot interesantāk??? Ja bērns jau ir apguvis, ka vieglāk ir teikt - es nesaprotu, nevis piepūlēties. Mācīties nav viegli - tas prasa laiku, spēku un gribasspēku - pat skolā. Bet te visi visu grib tapat vien. Klasē Rīgā, piemēram lielakoties ir 25-30 skolēni - fiziski nav iespējams visiem visu izskaidrot. Visi grib individuālu pieeju, bet pašlaik tas nav iespējams. Ja visa sals būtu tajā, ka skaidro interesanti - tad vienam skolotājam visi būtu apaļi teicamnieki, bet citam pilnīgi nesekmīgie - bet tā taču nav?

Ir teicamnieki, ir labinieki, ir viduvējibas un ir nesekmīgie. Tā vienmēr ir bijis. Problēma rodas, kad vecāki dusmojas, ka skolotājs nav spējīgs viņu bezmērķigajam bērniņam, kuram nav potenciāla neko iemācīt - jo vnk ir bērni, kuri, atvainojos IR stulbi. Vai nu tur dzmedību trauma, vai viegla atpalicība, vai smaga galva, vai elementars slinkums. Dažreiz vaina jāmeklē pašos. Dažreiz skolotājā. Dažreiz bērnā.
25.10.2013 12:10 |

Reitings 3168
Ella, bet manam bērnam nav jābūt tam, kura laikā kāda jauna skuķene gūst pieredzi un bļauj.
25.10.2013 12:13 |

Reitings 1493
Reģ: 29.01.2009
Ja bērns jau ir apguvis, ka vieglāk ir teikt - es nesaprotu, nevis piepūlēties.

+++
Piedevām, skolotājs var ņemties kā vien grib klases priekšā. Bet, ja bērnam "ilgāk pielec" un māte uz tekstu - lūk, jums piemēri, kā mājās saistošā veidā ar bērnu mazliet pastrādāt, lai tiek visai klasei līdzi - atbild: man nav laika ar tādām muļķībām nodarboties, tas jādara jums!
Skolotājai, kurai ir ~30 bērnu klase tajās 40 minūtes jāatrod individuāla pieeja katram? Nu beidziet!...
25.10.2013 12:22 |

Reitings 2461
Reģ: 02.01.2010
Var redzēt, ka daudzas no komentētājām skolotājus ir satikušas tikai skolā un pat nav centušās uztvert pedagogus kā cilvēkus.
Tā nu sagadījies, ka manā ģimenē ir 3 skolotāji - viens nu jau izbijis, jo nervi neizturēja un nomainīja profesiju.
Kad sāku mācīties skolā, kurā strādāja radiniece, paskatījos uz skolotājiem ar citām acīm - nācās diezgan bieži būt skolotāju istabā, dzirdēt sarunas, aprunāties ar radinieci par citu skolotāju mācīšanas metodēm..ziniet, no malas ir viegli spriest - tai skolotājai apģērbs vecmodīgs, tai mute smird, bet tā cita vienmēr uzvilkusies. Skolēnam jau neienāk prātā, ka nav naudas ne zobus salabot, ne jaunas drēbes nopirkt, jo skolotāja ar savu algu uztur sevi, bērnu un slimus vecākus. Skolēns pat neiedomājas, ka skolotājai mājās ir ģimene ar savām problēmām, smagi slims bērns un alkoholiķis vīrs. Ikdienā tā ir smirdīgā, garlaicīgā, vai kliedzošā učene.
Nevar noliegt, ka ir skolotāji, kuriem skolā strādāt nebūtu vēlams, bet visu laiku kladzināt par pedagogiem, kuri "neinteresanti māca", "neprot iemācīt" un "neko nedara" arī ir stulbi. Zirgu var pievest pie ūdens, bet nevar piespiest padzerties - tas pats arī ar bērniem. Ja bērnam ir nospļauties par mācību priekšmetu vai skolu kopumā, skolotājs var kūleņus mest, skolēns tāpat neko neiemācīsies. Viņš vienkārši neklausīsies. Vai tajā būtu jāvaino skolotājs?
Radiniece, pie kuras pati mācījos, bieži nedēļas nogales pavada, labojot skolēnu darbus. Zinot to, kā viņa pasniedz stundas, tās idiotiskās kļūdas darbos nav viņas vaina - tie ir padumji un slinki skolēni.
Skolotāja darbam būtu jābūt īpašam, jo viņi māca mūsu bērnus, valsts nākotni - tas nav tas pats, kas pārdevējs maksimā, katrs to nevar darīt. Jā, es uzskatu, ka skolotāju, mediķu, ugunsdzēsēju darbs ir pārāks par citiem, tas būtu pelnījis arī adekvātu atalgojumu. Nevar prasīt no pedagoga iejūtību, modernu piegājienu procesam un perfektu darbu, ja ir jādomā par to, vai pats savam bērnam varēs skolai grāmatas sagādāt un pusdienu naudu iedot. Tām skolotājām, kurām ir bagāti vīri, ir paveicies - pēc viņām spriest par pedagogu algu līmeni nevar.
25.10.2013 12:23 |

10 gadi
Reitings 3922
Ja visa sals būtu tajā, ka skaidro interesanti - tad vienam skolotājam visi būtu apaļi teicamnieki, bet citam pilnīgi nesekmīgie - bet tā taču nav?

Ir, ir. Tāpati klase - tie paši skolēni - viens priekšmets. Pie viena pedagoga ir nesekmīgie, sekmīgie un tie, kuri no dabas labi saprot - bet nomainot pedagogu tā pēkšņi, visi ir sava piecinieka līmenī un bastošana vairs nav prātā. Šis piemērs no fizikas - daudziem nebūt ne viegls priekšmets.
Vēlreiz atkārtošos - šoreiz jau kā veca plate - labu pedagogu ar uguni nesameklēt. Un saprotu, ka Tu vēlies aizstāvēt savu ģimeni, tomēr skaļāk par visu runā viss pedagogu kopums - un tikai retais spēj par šīs profesijas pārstāvjiem aizlikt kādu labu vārdu... Skaudrā realitāte ir tāda, ka pedagogi ne tikai ar skolēniem un viņu vecākiem nemāk sadarboties, bet nemāk sadarboties aŗī paši savā starpā. Cik nav pieredzēts, ka matemātikas skolotāja paziņo - valodas jau nav nekāds priekšmets; sporto tikai dauņi; cik nav dzirdēts, ka valodu skolotājas ar buldozeru brauc pāri eksaktajiem priekšmetiem...
Skolotaji ir tendēti ne uz savu darbu un tā kvalitatīvu veikšanu, bet uz savu vajadzību pieprasīšanu un mūžīgo čīkstēšanu par to, cik visi slikti, neaudzināti un smagam galvām...
25.10.2013 12:25 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits