šoks par cilvēku zināšanu trūkumu

10 gadi
Reitings 1288
Reģ: 29.01.2009
Sveikas!
Varbūt kāda vakar ir redzējusi Nekā personīga. Mani šokēja sižets par maģistra grāda ieguvušiem juristiem, kuri liela daļa nespēja atbildēt uz vienkāršiem jautājumiem, kas ir saistīti ar valsti. Pie velna, kā var nezināt, cik Latvijā ir novadu+ vēl atbilžu varianti?!! Tā nav augstākā matemātika. Vai patiešām cilvēkiem nav nekādas cieņas pret savu valsti, profesiju, protams, neaizmirstot sevi, jo gudrība taču ir tāda vērtība.
Aaa, varbūt aizsvīlos tāpēc, ka manā profesijā arī ir tādi dunduki, kuri rada pozitīvu reklāmu. Nesaprotu, kas notiek viņu galviņās.
30.09.2013 19:09 |

Reitings 571
Reģ: 03.03.2012
Juristi jau tādi nav vienīgie. Man šķiet, ka tas vispār maz saistīts ar izvēlēto profesiju.
Tomēr, visvairāk mani vienmēr pārsteidz tie cilvēki, kas ir stulbi, ar to lepojas un nemaz neuzskata, ka viņiem vajadzētu zināt kaut ko vairāk. Kamdēļ zināt un paturēt galvā, kas ir 18. novembris vai kas ir Latvijas prezidents? Tik atklāts tupums mani pat šokē.
30.09.2013 21:41 |

Reitings 2215
Reģ: 26.01.2011
Cik novadu Latvijā ir, es arī nezināju.
Kaut gan, ja tikko būtu beigusi mācības un skolā to stāstītu, tad zinātu. Bet novadi jau izveidojād tikai pirms... 4 (?) gadiem...
30.09.2013 21:48 |

Reitings 3031
Reģ: 09.09.2012
Es ar lose bez piedomāšanas droši nezinu cik LV novadu. Latgale, vidzeme, Kurzeme, Zemgale. Ja nekas nav mainīts? :D Ja man prasītu novadus parādī kartē, tad tik būtu cirks. Latgali es zinu, pārējo jau nebūtu grūti piedomaat. :D
30.09.2013 21:57 |

Reitings 155
Reģ: 06.03.2012
Morgan, Tevis nosauktie ir VĒSTURISKIE Latvijas novadi, tagad mums to ir 110 + republikas pilsētas. ;)
30.09.2013 22:03 |

Reitings 433
Reģ: 06.12.2012
Bet šeit jau nav īsti runa par to, ka tie testa jautājumi būtu jāzina pilnīgi visiem, bet konkrēti juristiem, kas vairāk vai mazāk attiecas uz viņu darbu. Zināt pamatlietas par tieslietu ministru, ģerboni vai prezidentu - nu tās taču pamlietas, kas daudzmaz advancētam juristam būtu jāzina;)
30.09.2013 22:07 |

Reitings 463
Reģ: 25.10.2012
Novadu skaitu zināt man galīgi neliekas svarīgi! Agrāk bija rajoni un tad viss bija vienkārši. Tagad katrs rajons sadalīts novados, kurš to var saprast, cik rajonā novadi. :(
Vispār galvenais, lai cilvēki orientējas savā darba sfērā.
Man, piemēram, politika neinteresē un es pat necenšos iegaumēt ministru vārdus, uzvārdus. Lai gan pārskatot ziņu portālus gribot negribot kaut kas paliek atmiņā.
30.09.2013 22:10 |

Reitings 2870
Reģ: 20.12.2012
Ziniet, šis vēl ir sīkums. Žēl, neatrodu linku, parādītu video, kurš tiešām "apsēdina".
Žurnālists RUS uzdeva jautājumus pasaules skaistumkonkursa dalībniecēm un tur bija situācijas, kad KRIEVIETE nekad nebija dzirdējusi, kas ir Ļeņins, viena pateica, ka Ņujorka ir VALSTS... Skatījos un domāju-degradācija.

Par juristiem. Neizbrīna. Jau bezdarba diskusijā minēju- Latvijā daudzi tiecas pēc diploma, nevis zināšanām un praktikas. Īpaši praktika norūda ne tikai ar pieredzi, bet teorijas izpratni. Mums ir konveijers, pabeigt augstskolu var jebkurš- arī regulārs lekciju kavētājs un studiju "parādnieks". Turklāt JURISTS tas taču ir "kruta"!! Tieši tā. Zinu gadījumus, ka uz to balsta vēlmi studēt.

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Es nezinu ne par novadiem, ne jaunlatviešiem, ne daudz vēl visa kā. Skolā ir mācīts, bet tā kā neesmu šos jautājumus "pacēlusi" jau padsmit gadus - visu esmu aizmirsusi. Man šī informācija ikdienā nav nepieciešama. Varbūt juristiem tas ir ļoti svarīgi, nemācēšu teikt... Bet tas viss nenozīmē, ka cilvēks ir muļķis. Mani nekad nav interesējusi ģeogrāfija, vēsture, bioloģija u.tml. priekšmeti. Tāpēc es noteikti uz doto brīdi nezināšu elementāras lietas. Kā noliku eksāmenus, tā visu aizmirsu. Bet vai tāpēc es esmu muļķe?... Atkal forumā galējības! Nav viss visiem jāzina.

Reitings 1701
Reģ: 16.07.2013
Riskeeshu paspiideet ar vislielaako tumsoniibu juusu dziivee - bet kaads labums ir no sho 110 novadu paarzinaashanas? Saprotu, ka ja ieviesa - tad nepiecieshamiiba bija (tikai kaada?), tachu vai cilveekam parastajam kauns ko taadu nezinaat.. Savaadi. Pirms augstskolas mums patiesi tika maaciits, ka Zemgale, Vidzeme, Kurzeme, Latgale ir novadi un nebija piekabinaata vaarda "kultuurveesturiskie".

Apskatieties tiesiibu zinaatnju studiju programmas - tur kaads semestris (pusgads), iespeejams, atveeleets Latvijas tiesiibu zinaatnei, kur nebuut visu laiku netiek runaats par jaunlatvieshiem. :D Taa kaa juusu sashutums ir tik savaads.. Interesees cilveekam novadi un jaunlatvieshi, vinjsh tos nakts viduu zinaas, neinteresees, bet vajadzees - zinaas, kur to atrast. Nekas traks nav ne pirmais, ne otrais.
30.09.2013 22:15 |

Reitings 1701
Es nezinu ne par novadiem, ne jaunlatviešiem, ne daudz vēl visa kā. Skolā ir mācīts, bet tā kā neesmu šos jautājumus "pacēlusi" jau padsmit gadus - visu esmu aizmirsusi. Man šī informācija ikdienā nav nepieciešama. Varbūt juristiem tas ir ļoti svarīgi, nemācēšu teikt...

Tur taa lieta, ka shaubos, ka jaunlatvieshi ir NR1 lieta, ko juristiem jaazina, ko pieraada kaut vai studiju programmas.
30.09.2013 22:18 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Starp citu, zināšanas un gudrība ir divi dažādi jēdzieni. Specifiskā profesijā augstāk tiek vērtētas zināšanas, bet dzīvē kopumā - gudrība. Zināšanas nav mūžīgas (var piemirsties) un jebkurš tās var iegūt, ja vēlās, bet gudrība - vai nu ir, vai nav...
30.09.2013 22:27 |

Reitings 261
Reģ: 29.01.2009
Interesees cilveekam novadi un jaunlatvieshi, vinjsh tos nakts viduu zinaas, neinteresees, bet vajadzees - zinaas, kur to atrast.

Pilnīgi piekrītu šim teikumam. Bet tikpat ļoti piekrītu arī tam, ka tieslietu ministrs nu būtu jāzina.
30.09.2013 22:28 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Problēma jau nav tikai juristos.. tā ir tāda jaunās paaudzes īpatnība. Es apbrīnoju savus vecākus, viņu draugu loku, kurā dažādu profesiju pārstāvji lieliski orientējas dažādās sfērās.. ar viņiem var parunāt gan par politiku, gan par vēsturi un mākslu, ģeogrāfiju, ekonimiku utt.

Iespējams, jauniešus ir padarījusi ''slinkākus'' salīdzinoši vieglāka pieeja informācijai?

Varbūt šī ideoloģija ir aptuveni šāda:
Kāpēc iegaumēt jebko par novadiem, ja google.lv to spēs ''izmest'' sekunžu laikā?
30.09.2013 22:43 |

Reitings 3031
Reģ: 09.09.2012
: )
To ka bez četriem novadiem ir vēl sīkāk iedalīti reģioni, to es zinu. Tikai līdz šim es tiku domājusi, ka sīkās administratīvās teritorijas nesauc par novadiem.
Tiešām paskaidrojiet kā tagad Latviju iedala? Un kā vispār iespējami mūsu mazajā zemītē 110 novadi?
30.09.2013 22:49 |

Reitings 1701
Problēma jau nav tikai juristos.. tā ir tāda jaunās paaudzes īpatnība. Es apbrīnoju savus vecākus, viņu draugu loku, kurā dažādu profesiju pārstāvji lieliski orientējas dažādās sfērās.. ar viņiem var parunāt gan par politiku, gan par vēsturi un mākslu, ģeogrāfiju, ekonimiku utt.

Iespējams, jauniešus ir padarījusi ''slinkākus'' salīdzinoši vieglāka pieeja informācijai?

Varbūt šī ideoloģija ir aptuveni šāda:
Kāpēc iegaumēt jebko par novadiem, ja google.lv to spēs ''izmest'' sekunžu laikā?

Ja šis komentārs bija kā netieša atbilde manām domām, tad es nesaistu to ar mūsdienām raksturīgo slinkumu. Visos laikos cilvēki ir bijuši dažādi - vienam vislabākais veids ir visas informācijas iekalšana, otram - zināšanas par to, kur atrast (un nebūt nav runa par googli).

Man gandrīz vienmēr (protams, bija arī kardināli pretējas situācijas) skolotāji (mana vecāku vecumā un vecāki) teica, ka mācīšanās procesā nav svarīgi atcerēties to skaitli, cik bojā gājušo bija Krievijas-Japānas karā, kādi uzvārdi ir visiem Latvijas ministriem, kādus darbus izdeva jaunlatviešu u.c. faktus. Arī tad, kad no galvas atstāstīju pasaules karu gaitu ar visiem skaitļiem utt., zināju, ka, skolotājaprāt un manisprāt, nav svarīgi, vai es šo atcerēšos pēc nedēļas, mēneša, gada. Tā vienkārši tiek trenēta atmiņa, protams, procesā kaut kādi notikumi arī iesēžas galvā.
Tas, kas, manuprāt, pirms augstskolas netiek labi iemācīts - kur ko meklēt, kā rīkoties ar informāciju. Tiek parādīta tikai šāda sīku faktu iekalšana (novadi, jaunlatvieši - jāpiezīmē, ka ne par vienu, ne par otru ne skolās, ne juristos nevelta tik daudz laika apmācībai), tāpēc tik daudziem tas nozīmē Visu. Ja tu kaut ko nezini nakts vidū - tu esi norakstīts! Vismaz pēc šādu žurnaļugu un dažu Cosmiešu domām.
30.09.2013 23:05 |

Reitings 1701
Ar to gribēju pateikt, ka vārds "zināšanas" (šīs diskusijas virsraksts "šoks par cilvēku zināšanu trūkumu") var tikt izprasts dažādi. ;)
30.09.2013 23:07 |

Reitings 728
Reģ: 21.07.2010
kā tagad Latviju iedala? Un kā vispār iespējami mūsu mazajā zemītē 110 novadi?

110 novadi un 9 pilsētas ir administratīvais iedalījums, kurus izveidoja likvidējot rajonus, apvienojot utt. Šobrīd tas iedalījums ir tāds, ka ir 110 novadi + 9 pilsētas, kas tālāk tiek iedalīti sīkākā dalījumā - pagastos.

Savukārt Zemgale, Vidzeme, Kurzeme, Latgale joprojām ir vēsturiskie novadi.
30.09.2013 23:09 |

Reitings 728
Reģ: 21.07.2010

Mani novērojumi gan liecina, ka liela daļa to informāciju nemaz neprot atrast, kaut gan tas prasa tikai dažus peles klikšķus.
30.09.2013 23:12 |

Reitings 499
Reģ: 09.09.2013
Tik daudz novadu radas administrativi teritorialas reformas rezultata, dazus gadus atpakal. Viss celu merku vadits, izveidoti tie tikai 110 novadi, 9 republikas pilsetas ieprieksejo ap 400 pagastu pasvaldibu vieta.
30.09.2013 23:13 |

Reitings 16391
Reģ: 09.10.2011
Man radies iespaids, ka lielai daļai jauniešu ir mazāka interese par dažādām vispārīgākām tēmām.. varbūt tas tiek kompensēts ar detalizētāku iedziļināšanos vienā konkrētā sfērā?
30.09.2013 23:17 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits