Krievi,to attieksme pret latviešiem

Reitings 1440
Reģ: 08.04.2013
Sveikas!

Tad nu man šodien uznāca pārdomas par krieviem Latvijā.

Gadījās situācija - lai brauktu mājās,stāvu rindā.

Viens busiņš aiziet pilns,es sanāku pirmais cilvēks rindā uz nākamo. Nekas,nolemju piesēst ~1m attālumā no turienes,kur tikko stāvēju,jo tomēr kāds brīdis būs jāgaida.

Pēc laiciņa pienāk busiņš,es jau piecēlos kājās,taisos kāpt pirmā,man pieiet priekšā tā,kas stāvēja aiz manis un krieviski paziņo "jūs kāpsiet tikai pēc manis". Tad nu būdama labā omā,atbildēju - ""nu okay" un šī vēl turpina,saka - "izdomāja līst man priekšā,dāmīte atradusies". Es saglabāju mieru,normālā tonī atbildēju - "es atvainojos,bet jūs labi zināt,ka stāvēju jums priekšā nevis aizmugurē,es tikai uz mirkli biju apsēdusies". Šī man sāk bļaut virsū krievu valodā,ka pati esmu vainīga,ka biju apsēdusies un man vispār vairs neesot vietas rindā. Nu WTF,bet ne jau par to visu ir stāsts.

Tātad,to visu cik varēju,tik laidu gar ausīm,nu iekāpām abas busā,kamēr viņš pildās ar tautu,šī man turpina bļaut virsū kaut ko krieviski,es MIERĪGI atbildēju "es atvainojos,bet es nesaprotu krievu valodu,ja jums kas sakāms,sakiet to valsts valodā" un tajā brīdī man likās,ka šī man tūlīt bezmaz kraus ar kaut ko :D

Turpinājumā dzirdēju frāzes - citēju - "ko vēl ne! Mūžam latviski vārdu neteikšu",
"ja jau tu nesaproti krievu valodu,tu laikam esi debīla",
kā arī kronis visam - "jau jau tu (t.i. latvietis kā tāds) reiz savā valstī ielaidi mūs krievus,tad tagad ciet klusu,maita,runāšu kādā valodā gribēšu" un vēl kaudze nekulturālu teikumu,un viss,saprotams,pa russki.

Es atturējos vispār vairāk ko bilst,bet viens krievu džeks tik no aizmugures viņai pakaļ "praviļna,praviļna govoritje".

Nu viss tas,protams,bija viens liels WTF,bet....

Jums arī ir nācies saskarties ar šādu klaju rupjību?
Neesat ievērojuši,ka tieši krievu tautības cilvēki savos izteikumos un darbībās mēdz būt bezkaunīgāki par latviešiem?
Vai es te viena tāda esmu,kurai to gadījies redzēt?

Galvenais,ka nav jau pirmā reize,ka dzirdu krievu tautības cilvēkus,esam nepieklājīgus tieši pret latviešiem. Turklāt,nu okay,ja tā sieviete būtu bijusi vēl vecā kaluma padomju laika cilvēks,bet viņai bija ap 30-35,ne vairāk!

Ar vienvārdsakot,vēlos tikai vēl piebilst,ka absolūti NEizjūtu nekādu naidu pret krieviem,man pašai ir daudzi šīs tautības paziņas,kuri ir tiešām lieliski cilvēki; Viņi savā starpā runā krieviski,bet arīdzan apzinās,kurā valstī dzīvo un to ciena. Šis viss tikai mani uzvirzīja uz nelielām pārdomām!
16.09.2013 16:00 |

Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Nu latvieshi arii nav gluzji bez vainas. Attieksme daudziem krievvalodiigajiem nosit veelmi maaciities latvieshu valodu. Nerunaaju par tantinju paaudzi, bet par sheit dzimusho jauno paaudzi, kurus dalja skaljaa balsii deevee par okupantiem, kuriem jaavaacaas prom, it kaa vinji buutu vainiigi pie taa, ka ir naakushi sheit pasaulee. Krievs ir tempermentiigaaks un taapeec aiz spiita nerunaas latviski.
16.09.2013 19:19 |

10 gadi
Reitings 13809
Reģ: 29.01.2009
Es laikam esmu nacionāliste, bet, jā, mani bieži vien uzvelk krievvalodīgo nekaunība.

Universitātē mēs bijām pusi uz pusi - latvieši un krievi. Un bija mums tādi, kas latviešu valodā varēja knapi parunāt un izrādīja neapmierinātību, ka lekcijas viss notiek latviešu valodā. Pie krievvalodīgajiem pasniedzējiem pat mēģināja čīkstēt, ka lekcija jāvada krievu valodā.

Zinu personīgi dažus krievus, kuri uzskata, ka viņiem nav jāzina latviešu valoda, bet latviešiem - krievu valoda gan. Un, ja ar viņiem runā latviešu valodā, tad tas esot apvainojums. Tiekot aizskartas viņu tiesības.

Par Libras minēto situācija -droši vien meitenes izteica neizpratni par to, ka sieviete dzīvojusi tik daudzus gadus LV, vīrs, bērni - latvieši, bet tomēr latviešu valodā runā slikti.

Arī mani personīgi skar līdzīga problēma: vīramāte nodzīvojusi LV vairāk kā 30 gadus, precējusies ar latvieti, bet latviešu valodā nerunā un nesaprot. Ienīst mani - savu vedeklu, jo esmu latviete, un mēs ar vīru mājās runājam latviešu valodā. Uzskata, ka mūsu bērni būtu jāaudzina krieviskā manierē utt.
Un, jā, tas mani aizskar gan kā sievieti, gan kā latvieti. Jo es nesaprotu, kāpēc viņa šo 30 gadu laikā tā arī nepameta LV, kāpēc apprecēja un dzīvo ar latvieti, ja reiz ir tāda nepatika pret mūsu nāciju.
16.09.2013 19:29 |

Reitings 255
Reģ: 04.06.2013
Libra,
vecmamma

Latviski saprot, bet runā diezgan slikti.

Jaunībā nonāca Latvijā un apprecējās ar latvieti, palika te dzīvot.

Tātad, ja viņa ir vecmamma, tad pieņemu, ka dzīvo LV vairāk kā 20 gadus (!!!) , vaine ?
Tad jautājums, kā cilvēks būdams precēts ar latvieti un dzīvodams šeit, var neiemācīties valsts valodu ?
16.09.2013 19:41 |

Reitings 457
Reģ: 30.01.2012
Ujjj, kā man jāsavaldās, lai pārāk naidīgi neizteiktos! Uzskatu, ka tas pat nav apspriežams jautājums par to, ka Latvijā jārunā latviski. Pasakiet, kā es varu cienīt krievus, ja man pašai vairākas reizes tā arī ir pateikuši, lai mācos krieviski runāt, ko es redz atļaujos, atbildēt viņiem latviski! Ja es justu kaut mazāko cieņu no krieviem, tad domāju, ka mana attieksme būtu savādāka.
16.09.2013 20:15 |

10 gadi
Reitings 1915
Reģ: 23.04.2011
Mani arī uzvelk šādas situācijas. Krieviski runāju tikai ar vienu krievu cilvēku. Un tikai tāpēc, ka viņš man par to maksā.
16.09.2013 20:21 |

Reitings 6037
Reģ: 30.10.2010
Es esmu nacionāliste līdz kaulam. Mana attieksme pret viņiem ir ļoti negatīva. Runāju gan pieklājīgi, bet tikai un vienīgi latviski. Pārējais atkarīgs no noskaņojuma un cilvēka, kas pretī. Ja normāls kaut ko jautā, nevis urla vai bļāvējs, tad vienkārši pārjautāju "Kā lūdzu?" - ja turpina latviski, ļoti labi. Ja atkārto krieviski, tā arī palūdzu, lai runā valsts valodā. Ja pasaka, ka nemāk, saku, ka laiks iemācīties. Ja sadusmojas un saka, ka principā nerunās un ko es vispār iedomājos, norādu stacijas virzienā. Dažreiz attiecīgiem eksemplāriem esmu arī teikusi uzreiz, ka krieviski nedzirdu.

Saprotu gan visu perfekti, gan rakstiski, gan mutiski. Bet principi ir principi. Un, kamēr latvieši savā valstī "mīļā miera labad" neprotestēs, bet sarunā pāries uz krievu valodu, nekas nemainīsies.
16.09.2013 20:37 |

Reitings 5516
Reģ: 03.08.2013
Es taču teicu, ka te būs dienas ekšens. :D

Mans viedoklis.
16.09.2013 20:42 |

Reitings 524
Reģ: 28.05.2013
tāpēc man nepatīk mikroautobusos braukt, bet tas tā :D

krievi, ar ko esmu komunicējusi, nekad nav ne vārda sliktu pateikuši ne par Latviju, ne par latviešiem, ne mūsu valodu. labi,daži nemācēja latviešu valodu, lai gan šeit ir nez cik gadus nodzīvojuši, bet man runājot ar viņiem latviski, viņi ir sapratuši manis teikto, un nekad nav pārmetuši,ka es nerunāju viņu valodā vai jebkādi uzspieduši,ka man būtu jārunā viņu valodā...

ar nepazīstamiem krieviem necenšos jebkādi komunicēt. negribu, jo nekad nevar zināt, kā paveiksies.

vienreiz manā darbā, kur strādāju, gadījās tāda slikta attieksme no krievu tautības cilvēka. atnāca pie manis un krievu valodā jautāja, "kur var nopirkt istabas sildītāju" (krieviski), es tiešām nesapratu,ko viņš grib nopirkt, lūdzu,lai vēlreiz paskaidro, tad nu viņš divas reizes man skaidroja, bet es tāpat nesapratu, beigās viņš latviski pasaka: nu istabas sildītāju kur var nopirkt? un to viņš pateica, tik pārmetoši ar tik ļoti neapmierinātu sejas izteiksmi....

un kā sāku atcerēties, manā darbā, 80 % no krievu tautības cilvēkiem, kas nāca man kaut ko jautāt, nemācēja pateikt, ne "labdien", ne "paldies", ne "lūdzu". turpretī tūristi no Krievijas gan bija ļoti pieklājīgi...
16.09.2013 20:44 |

Reitings 1701
Reģ: 16.07.2013
Ir tā - kamēr eksistēs tādi latviešu cilvēki kā diskusijas autore, Jade La Jai utt., tikmēr eksistēs tādi krievi, kuri spīta dēļ nevēlēsies runāt latviski. Vai kautrības dēļ. Tā attieksme, kas no dažiem latviešiem plūst, ir tik krimināla, ka es diezgan labi saprotu krievu attieksmi, kas ir kā atbilde.
16.09.2013 20:50 |

Reitings 314
Reģ: 18.12.2012
es domāju tur doties studēt,jau tagad cenšos apgūt visu iespējamo par viņu kultūru un vidi,zināt visas īpatnības,pat googlē skatos viņu slengu - daru visu,lai būtu gatava tur pavadīt vismaz pāris gadus,nevis vienkārši aizbraukt un tad jau redzēs.

manhattanite, labs raksta pa tēmu http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/475332-matildes_un_klementines_celojums_57_marsruta_autobusa Patīk tā vieta, kur Matilde stāsta par dēla gaitām ārzemēs. What goes around comes around. Un cik bieži mēs dzirdam tos "nepateicīgos" stāstus no aizbraucējiem par augstprātīgiem un neaptēstiem angļiem, zviedriem, īriem, norvēģiem utt?

Anyways, ir tā, ka mēs, dzīvojot dzimtenē, nevaram zināt, kā ir dzīvot svešuma. Vieniem tā komunikācija ar tautiešiem ir lieka un vēlas būt vietējo sabiedrībā, citiem - čupoties ar savējiem, skatīties latviešu raidījumus, ziņas utt tā ir nepieciešamība. Lielākā daļa cilvēku iekrīt tieši šajā otrajā kategorijā. Velkot paralēles, tapēc jau krievvalodīgos nevar vainot par izveidojušos situāciju Latvijā.
16.09.2013 20:53 |

Reitings 6037
Neviens ar varu viņus te netur. Latviešu valoda nav tik grūta, lai to nevarētu iemācīties. + Rodas jautājums par to, kādā ceļā iegūtas šo cilvēku pilsonības, ja tādas ir. Ja par nezināšanu draudētu izmeklēšana par pilsonības pirkšanu un tās atņemšana, kāds sods, varu derēt, ka pēkšņi izrādītos, ka māk gan.
16.09.2013 20:58 |

Reitings 38
Reģ: 30.08.2012
Jā, man bija gadījums, kad mierīgi atbildēju, ka nesaprotu krievu valodu, krievs citam krievam sacīja - ona tak tupa što ņeznajet daže russkij. Nu neko - kārtējo reizi pārliecinājos, ka šiem cilvēkiem būtībā šeit ir grūti, jo viņi te nepieder. Tas ir gluži tāpat, kā latvieši aizdevušies projām no valsts īsti nekad nebūs savējie.
Turklāt nepieļauju, ka šie urlas diktē savus noteikumus.
Inteliģentie krievi runā latviešu valodā un gūst no tā sev labumu, bet pārējie ir tādi... nu urlas tie ir.
Varam vien izrādīt līdzjūtību šīm būtnēm un nemaitāt sev nervus.
16.09.2013 21:13 |

Reitings 314
Reģ: 18.12.2012
Vispār jāpiekrīt vien ir, ka cilvēks jebkuru lietu laiž caur savu prizmu. Un, lai kā arī kāds izteiktos par krieviem, latviešiem utt, vienalga katrs to uztvers caur sevi un savu dzīves pieredzi. Ļoti reti, kad cilvēks var abstrahēties no sava "es". Piemēram, palasot komentārus ļoti var just šo attieksmi - viena pati ir krieviete, citai puisis ir krievs, vēl kādai vīramāte "ragana" krieviete utt. Tā arī tā attieksme veidojas. Vienam pozitīvā manierē, otram - ne tik ļoti. Interesanti...
16.09.2013 21:21 |

Reitings 122
Reģ: 04.12.2010
Cik var ņemties?

Latvijā valsts valoda ir latviešu un ir jāpietiek tikai un vienīgi ar latviešu valodas zināšanām, bet krievu valodas zināšanas ir tikai priekšrocība un ieguvums jebkuram inteliģentam latvietim vai jebkuras tautības cilvēkam.
16.09.2013 21:35 |

Reitings 1701
Vispār jāpiekrīt vien ir, ka cilvēks jebkuru lietu laiž caur savu prizmu. Un, lai kā arī kāds izteiktos par krieviem, latviešiem utt, vienalga katrs to uztvers caur sevi un savu dzīves pieredzi. Ļoti reti, kad cilvēks var abstrahēties no sava "es". Piemēram, palasot komentārus ļoti var just šo attieksmi - viena pati ir krieviete, citai puisis ir krievs, vēl kādai vīramāte "ragana" krieviete utt. Tā arī tā attieksme veidojas. Vienam pozitīvā manierē, otram - ne tik ļoti. Interesanti...

Jā. Domāju, ka tikai tās, kurām ir tā saistība ar krieviem, var saprast krievu-latviešu situāciju.

Neviens ar varu viņus te netur. Latviešu valoda nav tik grūta, lai to nevarētu iemācīties. + Rodas jautājums par to, kādā ceļā iegūtas šo cilvēku pilsonības, ja tādas ir. Ja par nezināšanu draudētu izmeklēšana par pilsonības pirkšanu un tās atņemšana, kāds sods, varu derēt, ka pēkšņi izrādītos, ka māk gan.

Tās ir viņu mājas - tādas pašas kā tavējās. Tāpēc, ja vien nav runa par tiem krieviem, kas 9. maijā skraida ar Krievijas vai PSRS karogiem, atklāti paziņojot, ka viņiem šī valsts nepatīk, šāds aicinājums nav smuks.

Ir jānošķir tas, par kādiem krieviem ir runa. Starp urlām ar sportatērpiem un apzinātu krievu valodas nemācīšanos un starp pārlatviskotiem krieviem, kuri visur, izņemot, iespējams, savā ģimenē, runā latviski, pastāv arī vidusceļš - krievi, kas zina un nepieciešamības gadījumā pielieto latviešu valodu, bet kuriem ir ērtāk runāt savā ģimenē, ar saviem draugiem un sabiedriskajos, veikalos krieviski. Un caur to manu prizmu skatoties tas nav nekas slikts, tāpēc arī beigās radās mana neizpratne, kāpēc to "vispirms iemācies valsts valodu" vispār cilvēki piesauc sabiedriskajos. Nekur nav teikts, ka valsts valodā jāsazinās savā ikdienā, savā brīvajā laikā. Pavisam cita ir mana nostāja, ja darbā tiek lietota tikai krievu valoda (piem, veikalā pārdevēja), tur es piekrītu, ka jāziņo par pārkāpumiem.
16.09.2013 21:44 |

Reitings 664
Reģ: 31.03.2012
Šī tēma mani nenormāli sadusmoja.
Tādas lietas un gadījumi vispār mani sadusmo.

Ir inteliģenti krevi un tajā pat laikā zemiskas lupatas ( kā tēmā) , kuri pelnījuši lietas, kuras diez vai būtu korekti minēt šādā forumā.
Man ir naids pret tādiem. Bet nu Dievs nav mazais bērns. Gan jau.
16.09.2013 21:48 |

Reitings 6037
kāpēc to "vispirms iemācies valsts valodu" vispār cilvēki piesauc sabiedriskajos

Tāpēc, ka šeit, pirmkārt, ir Latvija - latviešu tautas mājas, līdz ar to pārējie var tikai pieņemt vai nepieņemt tos noteikumus, kas šeit pastāv. Savā starpā neviens viņiem neliedz sarunāties krieviski. Tomēr gaidīt, lai latvieši viņiem tai pašā sabiedriskajā atbild krieviski un vēl dusmoties, ja tā nenotiek - pret tādiem citas attieksmes nav kā vien nicinājums.
16.09.2013 21:55 |

Reitings 1080
Reģ: 06.09.2013
Kur jūs veikalos esat redzējušas, ka pārdevējas nemāk latviski? Es gan neesmu bijusi Daugavpilī, bet Rīgā man nekad nav sanācis ko tādu redzēt. Man vienmēr atbild latviski. Jā, dažreiz tā latviešu valoda nav tik raita, bet tas man netraucē.
16.09.2013 21:58 |

Reitings 1701
Tāpēc, ka šeit, pirmkārt, ir Latvija - latviešu tautas mājas, līdz ar to pārējie var tikai pieņemt vai nepieņemt tos noteikumus, kas šeit pastāv. Savā starpā neviens viņiem neliedz sarunāties krieviski. Tomēr gaidīt, lai latvieši viņiem tai pašā sabiedriskajā atbild krieviski un vēl dusmoties, ja tā nenotiek - pret tādiem citas attieksmes nav kā vien nicinājums.

Kā jau minēju, nav arī tāda noteikuma, kas aizliegtu krievam vērsties pie latvieša krieviski neoficiālā vidē. Tālākais jau ir tikai attieksmes jautājums abām pusēm, un no abām pusēm nāk agresija. Nav spējas saprasties kā daļai krievu, tā daļai latviešu.
16.09.2013 22:01 |

Reitings 56
Reģ: 07.05.2009
:D
Pati esmu tīra latviete,krievu valoda runāju bez akcenta.
Vispār tās latviešu tantiņas nav labākas !!!Ja bļauj uz manīm krieviski-atbildu latviski....bet ja nu tomēr latviete-metu ara visu ko zinu krieviski !!!
Par cik dzīvoju Kiprā-grieķi NEGRIB runāt angliski un ietiepīgi atbild grieķiski.......tad nu man smieties gribās, jo zinu kāda pati esmu pie sevis Latvijā.
Grieķu valoda man liekas ļoooti grūta ;)
16.09.2013 22:01 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits