Krievi,to attieksme pret latviešiem

Reitings 1440
Reģ: 08.04.2013
Sveikas!

Tad nu man šodien uznāca pārdomas par krieviem Latvijā.

Gadījās situācija - lai brauktu mājās,stāvu rindā.

Viens busiņš aiziet pilns,es sanāku pirmais cilvēks rindā uz nākamo. Nekas,nolemju piesēst ~1m attālumā no turienes,kur tikko stāvēju,jo tomēr kāds brīdis būs jāgaida.

Pēc laiciņa pienāk busiņš,es jau piecēlos kājās,taisos kāpt pirmā,man pieiet priekšā tā,kas stāvēja aiz manis un krieviski paziņo "jūs kāpsiet tikai pēc manis". Tad nu būdama labā omā,atbildēju - ""nu okay" un šī vēl turpina,saka - "izdomāja līst man priekšā,dāmīte atradusies". Es saglabāju mieru,normālā tonī atbildēju - "es atvainojos,bet jūs labi zināt,ka stāvēju jums priekšā nevis aizmugurē,es tikai uz mirkli biju apsēdusies". Šī man sāk bļaut virsū krievu valodā,ka pati esmu vainīga,ka biju apsēdusies un man vispār vairs neesot vietas rindā. Nu WTF,bet ne jau par to visu ir stāsts.

Tātad,to visu cik varēju,tik laidu gar ausīm,nu iekāpām abas busā,kamēr viņš pildās ar tautu,šī man turpina bļaut virsū kaut ko krieviski,es MIERĪGI atbildēju "es atvainojos,bet es nesaprotu krievu valodu,ja jums kas sakāms,sakiet to valsts valodā" un tajā brīdī man likās,ka šī man tūlīt bezmaz kraus ar kaut ko :D

Turpinājumā dzirdēju frāzes - citēju - "ko vēl ne! Mūžam latviski vārdu neteikšu",
"ja jau tu nesaproti krievu valodu,tu laikam esi debīla",
kā arī kronis visam - "jau jau tu (t.i. latvietis kā tāds) reiz savā valstī ielaidi mūs krievus,tad tagad ciet klusu,maita,runāšu kādā valodā gribēšu" un vēl kaudze nekulturālu teikumu,un viss,saprotams,pa russki.

Es atturējos vispār vairāk ko bilst,bet viens krievu džeks tik no aizmugures viņai pakaļ "praviļna,praviļna govoritje".

Nu viss tas,protams,bija viens liels WTF,bet....

Jums arī ir nācies saskarties ar šādu klaju rupjību?
Neesat ievērojuši,ka tieši krievu tautības cilvēki savos izteikumos un darbībās mēdz būt bezkaunīgāki par latviešiem?
Vai es te viena tāda esmu,kurai to gadījies redzēt?

Galvenais,ka nav jau pirmā reize,ka dzirdu krievu tautības cilvēkus,esam nepieklājīgus tieši pret latviešiem. Turklāt,nu okay,ja tā sieviete būtu bijusi vēl vecā kaluma padomju laika cilvēks,bet viņai bija ap 30-35,ne vairāk!

Ar vienvārdsakot,vēlos tikai vēl piebilst,ka absolūti NEizjūtu nekādu naidu pret krieviem,man pašai ir daudzi šīs tautības paziņas,kuri ir tiešām lieliski cilvēki; Viņi savā starpā runā krieviski,bet arīdzan apzinās,kurā valstī dzīvo un to ciena. Šis viss tikai mani uzvirzīja uz nelielām pārdomām!
16.09.2013 16:00 |

Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Es pat soreiz laikam nedomaaju to valodu vien...Iedomaajos taadu lietu ,kaa sadziivot kopaa...!Latviesi ir loti pieradusi dziivot vairaak ,vai mazaak vieni.Tas "krievs" jau viniem ir par daudz!
Es neredzu varbuut to ,ka vareetu visi taa draudziigi sadzivot ,ka Amerikaa piemeeram.Francija jau ir viens no loti labiem piemeeriem...!
17.09.2013 20:31 |

Reitings 1701
Reģ: 16.07.2013
Starp citu, vēl vienu tādu man aktuālu tēmu paceļot - smaidu izraisa tas, ka par "krieviem" tiek saukti un tādi izteicieni kā "pērciet biļeti uz Maskavu" tiek attiecināti uz jebkuru, kurš runā krieviski, nešķirojot - ukrainis, polis vai baltkrievs.

Savukārt, kad latvieti Anglijā nosauc par poli vai, kad Latvijas valsti asociē ar Krieviju, tad spuras gaisā..
17.09.2013 20:34 |

Reitings 27552
Reģ: 15.06.2012
Nu nezinu, tie ārzem,nieki kas te pārvācās uz dzivi te jūtas ļoti labi. Un man netraucē , drižāk patīk dažādība.
17.09.2013 20:34 |

10 gadi
Reitings 2916
Reģ: 27.08.2009
Neons - es neesmu ļoti informēta par to, kāda ir iedzīvotāju izplūšana un ieplūšana no Krievijas, bet, manuprāt, tomēr vairākums krievu tautības cilvēku te dzīvo jau gadus 20-30/ir dzimuši. Man nav absolūti nekāda naida pret krievu valodu. Visas pasaules valodas ir skaistas un ne par to ir tēma.
ir kopienas un vienkarši bariņi, kuri komunicē noslēgti tikai savā starpā un citu valodu (ārpus šī bariņa) nevar iemācīties.

Tas, iespējams, ir individuāli, bet man būtu ļoti liels kauns dzīvot valstī ilgstoši un neprast tās valsts valodu, pat, ja tur puse būtu sabraukuši latvieši. Man ir kauns arī latviešu vietā UK, kas, dzīvodami te, to nav papūlējušies apgūt vismaz sarunvalodas līmenī.

Margo - bet runāt krieviski savā starpā taču neviens neaizliedz. Bet, ja šeit 10-20 gadus ilgi dzīvojis krievs uzskata, ka valsts iestādēs viņam ir tiesības pieprasīt dokumentāciju ne-latviešu valodā līdzīgi kā ārzemniekam, kurš te ir, piemēram, mēnesi, vai pieprasīt līdzcilvēkus (latviešus vai kaut to pašu ķīnieti, kas te dzīvo) runāt krievu valodā, tā, manuprāt, ir necieņa.

Vispār es biju domājusi šo diskusiju vispār nekomentēt, jo tēma ir veca kā pasaule un sava taisnība te visiem būs vienmēr un bezgalīgi. :D
17.09.2013 20:36 |

Reitings 1701
Margo - bet runāt krieviski savā starpā taču neviens neaizliedz. Bet, ja šeit 10-20 gadus ilgi dzīvojis krievs uzskata, ka valsts iestādēs viņam ir tiesības pieprasīt dokumentāciju ne-latviešu valodā līdzīgi kā ārzemniekam, kurš te ir, piemēram, mēnesi, vai pieprasīt līdzcilvēkus (latviešus vai kaut to pašu ķīnieti, kas te dzīvo) runāt krievu valodā, tā, manuprāt, ir necieņa.

Diskusija sākās ar to, ka krievu tautības sieviete sabiedriskajā runāja krieviski. Sabiedriskais nav valsts iestāde. Jā, viņa kā neapmierināts, nepieklājīgs cilvēks (ko neviens šeit nenoliedz) pieprasīja runāt krieviski (ko viņa nedrīkstēja). Latvietis varētu saprast, ka sieviete ir ne pārāk sakarīga un ignorēt, aizmirst šo gadījumu. Tā vietā tiek uzcepta provokatīva diskusija.

Ar savu dalību šajā diskusijā tikai vēlējos vērst uzmanību uz to, ka 1) ne visi, kas runā krieviski, neprot latviešu valodu - pārsvarā visi vai nu kaut ko vai pat diezgan labā līmenī prot
2) ne visi, ko jūs dēvējat par krieviem, ir krievi, un tas ir apvainojoši
3) latviešiem ir pašiem jāpaseko savai uzmanībai līdzi, nav jāizplata stereotipi un savas dusmas par kādu citu tautu, kā tas noticis šajā diskusijā.

Ja kaut kas mainīsies (kaut gan man tam ir ļoti grūti noticēt), tad tas spēs notikt tikai ar divu pušu piekāpšanos. Pašlaik no latviešiem neplūst tik laba attieksme, cik jūs to gribat pasniegt. Protams, arī no krieviem nē.
17.09.2013 20:42 |

Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Tikpat cik šeit dažas ir sašutušas par bezkaunīgajiem krieviem, ir arī krievi, kuri sašutuši par bezkaunīgajiem latviešiem. Un abām pusēm ir 100% taisnība.
Man personīgi pirms valsts, patriotisma un tamlīdzīgām lietām, pirmajā vietā ir tolerance pret jebkuru nāciju un valodu. Godīgi sakot - ne man tie krievi traucē, ne viņu valoda, ne arī tas, ka viņi neprot latviešu valodu. Es cienu šos cilvēkus par to vien, ka viņi ir, strādā, dzīvo, mācās, veido ģimenes, dzemdē bērnus u.tml...
17.09.2013 20:45 |

Reitings 314
Reģ: 18.12.2012
Starp citu, vēl vienu tādu man aktuālu tēmu paceļot - smaidu izraisa tas, ka par "krieviem" tiek saukti un tādi izteicieni kā "pērciet biļeti uz Maskavu" tiek attiecināti uz jebkuru, kurš runā krieviski, nešķirojot - ukrainis, polis vai baltkrievs.

Savukārt, kad latvieti Anglijā nosauc par poli vai, kad Latvijas valsti asociē ar Krieviju, tad spuras gaisā..

Margo, interesants novērojums. Tāpec es, personīgi, cenšos teikt krievvalodīgais, nevis krievu tautības cilvēks. Pazīstu dažus ukraiņus, kuri ukrainiski ne bū ne mē, bet uzsakta krievu valodu par savu dzimto valodu. Īstenībā tā ir smaga tēma par piederību identitāti un dzimteni.

Domāju, ka šī atšķirība uztverē krievvalodīgie Latvijā un latvieši Lielbritānijā rodas no tā, ka cilvēks runā krieviski = krievs, taču latvietis Lielbritānijā runājot latviski bieži tiek automātiski uzskatīts par krievu vai poli. Atšķirība tomēr ir!
17.09.2013 20:50 |

Reitings 11996
Manuprāt, saukt Latvijas krievu par krievvalodīgo un nekā savādāk arī ir kaut kā nemuki. Krievs, latvietis, ukrainis, polis - vismaz ir kaut kāda piederīva, nācija. Latvijā krievi maz to, ka ir nepilsoņi, tad vēl vispār - krievvalodīgie. Skan gandrīz kā bezpajumtnieki...
Tās tikai tādas pārdomas, jo pati bieži krievus saucu par krievvalodīgiem, bet kādai valstij tad viņi galu galā pieder?...
17.09.2013 20:57 |

Reitings 11996
*nesmuki...... piederība
17.09.2013 20:58 |

Reitings 1701
Pazīstu dažus ukraiņus, kuri ukrainiski ne bū ne mē, bet uzsakta krievu valodu par savu dzimto valodu. Īstenībā tā ir smaga tēma par piederību identitāti un dzimteni.

Jā, tiešām smaga tēma sākot jau ar to, ka pat tiem ar dzīvi neapmierinātiem, kuri 9. maiju svin, Krievija nebūtu mājas. Ja viņiem šeit nesanāk integrēties, tad sanāk, ka māju nav vispār.
Ar Ukrainu ir interesanta situācija - esmu piedzīvojusi to, ka vienā daļā visi ir par ukraiņu valodu un pat uz ielām atsakās runāt krieviski, kaut, protams, lieliski to prot, savukārt otrā daļā krievu valoda ir topā, bet ukraiņu valodu tāpat visi zina un tā oficiāli pastāv. Tāpēc krievu valoda tur var būt dzimtā un biežāk lietotā valoda, bet sava dzimtene tāpat ir Ukraina. Man tā ģimenē ir. Ne vienu reizi neesmu bijusi Krievijā un, ja man kāds piedāvātos nopirkt biļeti uz Maskavu, es uz viņu paskatītos kā uz jukušo. Tomēr Latvijā visi esam kā viens - krievi.
17.09.2013 20:59 |

Reitings 1701
Termins "krievvalodīgie" man arī nepatīk. Kā reiz latviešu valodas skolotāja izteicās, ka tas vispār ir kaut kāds nejēdzīgs termins, kāpēc tad latviešus nesauc par "latviešvalodīgiem".
17.09.2013 21:00 |

Reitings 135
Reģ: 09.12.2010
Pfff, Latvijā ir tikai viena valsts valoda - latviešu un tā tam būs būt. Savā starpā, lai runā kaut vai mandarīnu valodā, bet nevienam nav tiesību pieprasīt, lai ar viņu runā krieviski, vai vēl labāk bārstīt apvainojumus, ka kāds, redz, nemāk krievu valodu.
Visu cieņu tiem cittautiešim, kuri respektē valsti, kurā dzīvo un ciena, māk valsts valodu.
17.09.2013 21:04 |

Reitings 691
Reģ: 03.03.2013
Nu cik var ņemties ar tiem krieviem utt. Tas pats kaa angļiem nepatiik Eiropieši kas nesas uz viņu zemi utml.
Ir krievu tautiibas cilveeki kas ir loti jauki,tiesam, galvenais izpaliidziiigi utt. Tepat Riigaa taadu ir daudz, vnk Latviesi pasus vinus atgruuzh tikai pasakot-runaa Latviski , nekaa nesaprotu vai kaa savadaaak atceertot, beegot burtiski prom. Varbuut muusu vaina ari?
Jaa, piekriitu,ka ir krievi ,kas ir vienkarsi sausmiigi skarbi un visadi citaadi nekulturaali.
Par piemeeru, seeedeeju Juglas medicinas centraa,un tur blakus viena sieviete runaja pa telefonu,nu jaa bija skaļa un stastija,ka ies slimniicaa utml. Blakus sedosaa krievu tantina, tada zolida izskatiijas, bet vina pa krieviksi pasaka, ejet tach aara runaat, neatklaajiet visiem savus siikretus te! :D Un taa vairaakas reizes vinai teica,jo taa Latviete ignoreeja viņu! Beigu beigaas ta siviete Latviešu nevienu vardu neteiktdama arii izgaaja araa. Nu traki ko lai piebilst. Nesaprotu vsp kapee buutu ''jaaudzina'' citi cilveeki!
17.09.2013 21:10 |

Reitings 691
Reģ: 03.03.2013
*gribeeju rakstiit, muusu Latvieši pasi atgruuzg krievus
17.09.2013 21:12 |

Reitings 1440
Reģ: 08.04.2013
Meitenes,no šīs diskusijas es patiesi esmu sapratusi,cik dažādi patiesībā ir viedokļi un skatījums uz šādām lietām,līdz ar to pati šeit necentīšos neko pierādīt - katram tomēr savs.

Vienīgais,simto reizi atkārtošu,ka ar šo diskusiju un saviem komentāriem nebūt nevienā brīdī neteicu,ka visi krievi būtu tādi - pat pašā diskusijā pieminēju,ka pazīstu daudzus krievus,kas ir lieliski cilvēki.

Man svarīgākais ir - vienalga krievs,anglis,polis,čigāns - bet,ja vēlies integrēties un dari visu,lai kļūtu par mūsu valsts pilntiesīgu iedzīvotāju,tas ir apsveicami un to es tiešām respektēju.
BET Ja iemācies valodu,tomēr principiāli tajā nerunā - es to nemūžam nespētu respektēt. Jau atkal,tas ir tikai MANS skatījums un MANS viedoklis - katrs taču var domāt savādāk,tā kā ar šo diskusiju tikai izteicu savas personīgās domas,nevis centos nolikt visu krievu tautu vai ko tml.

turklāt,der paturēt prātā,ka krievu valoda Latvijā ir kā svešvaloda - kā parasti saka,ir labi zināt daudz valodas,bet savā zemē vari tikpat labi komunicēt tikai un vienīgi savas valsts valodā,jo šeit nav pienākums nevienam atbildēt svešā mēlē.

Katrā gadījumā,no manis tiešām viss :) Es,rakstot diskusiju,ne brīdi neiedomājos,ka sanāks šāds strīds,tā kā atvainojos,ja kādu aizskāru,bet ,kā jau teicu - šeit paudu tikai un vienīgi SAVAS domas un neapgalvoju,ka visi krievi būtu kaut kādi ne tādi.
17.09.2013 21:38 |

Reitings 7682
Reģ: 31.01.2013
Man nācies gan laipnus, gan rupjus un tiešām pretīgas uzvedības krievu tautības cilvēkus. Bet es nedomāju, ka vainīga tautība jo rupekļi ir gan latvieši, gan krievi, gan uzbekistāņi.
17.09.2013 21:47 |

Reitings 503
Reģ: 11.05.2011
Ari man bijushas problemas ar krieviem.Tikai tapec, ka nerunaju krieviski esmu desmitiem reizu par sevi dzirdejusi "dura bl*" un tādā garā. Tagad vnk daru tā, darbā, jā, ja vajag pareju uz krievu valodu, nekadu problēmu. Bet veikalos, sabiedriskaas vietaas, uz ielas utml. atbildu tikai latviski, ja Krievijas krievs, igaunis vai cits netaals kaimins, tad angliski, ja mani nesaprot, tad nav vairs mana probleema. Atbalstu, ka japastav par savu tautu, jo mums ir ljoti bagata valoda, kultura, vesture, tā vnk milja miera labad tgd to visu pakāst būtu reāli skumji..
17.09.2013 21:50 |

Reitings 273
Reģ: 24.08.2013
Visu tēmu gan nelasiju,jo pārāk daudz,bet kapēc te tiek par vainīgiem uzskatīti krievi?Es lielu daļu vainu likšu tieši latviešiem,jo dzīvojot pilsēta,kur apkart ļoti daudz krievi es ļoti labi redzu kāda ir latviesu attieksme pret savu latviešu valodu..Piem.stāv bariņā 4 latvieši sarunājas,atnāk viens krievs,kurš sasveicinas latviski,bet latviešu uzreiz kurš nu labāk māk uzsist pa krievisko,bet protams ka tas krievs stāves klusi un runās jau latviski..Manā jauniešu vidū es nevaru nosaukt nevienu latvieti,kas tā nedara,visi uzreiz runā tā..Tajos pašos dr.lv,odnoklassniki,facebook ir piebāzts ar krievu rakstiem,anekdotēm utt...Mums pilsētai ir savs forums-Krieviem un latviešiem,katriem savs,latvju forumā aktivitāte nav,jo visi sametušies ru lapā un raksta kā nu katrs māk..Vecākiem vajadzetu bērniem macit,ka savu valodu jaciena,ne sētā Ru vardus tikai runāt
18.09.2013 00:24 |

Reitings 273
Reģ: 24.08.2013
Un tik tiešam ir cilvēki kuriem ar lv valodu neiet tik labi,par to teica bijušas krievu draugs,kkādi gēni tādi,dzirdeju visu viņu ģimenei un no visiem elementārais ''labdien,paldies,uzredzesanos''bija kārnaiblēm izraustits..Tagadejiem ''radiem''apmeram tas pats,vīramate saprot un iemācijas to 2 gadu laikā un pirms tam nemaceja nevis tapec ka negribeja bet nebiaj apkart cilveki,kas sarunaties lv..Labi vien ir ka viņa runā tikai krieviski,es viņas mociisanos runat lv nevaru paciest,neko nesaprotu
18.09.2013 00:27 |

Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
Ar ko Latvijā dzīvojošs ķīnietis būtu izpelnījies mazāku cieņu kā krievs?
Es varu pieņemt, ka cilvēkiem ir šaurs skatījums uz pasauli utt., bet tādu atklātu rasismu gan man ir grūti paciest.

Es neesmu nedz rasiste, nedz nacionāliste. Bet mani uzvelk tie teksti, ka krievi ir slikti, bet ar atplestām rokām gaidīsim visus iebraucējus, lai tak dzīvo (un lai arī dzīvo), bet krievs ir tas šausmīgākais zvērs. Tik klaja liekulība man nav pieņemama, par to arī smējos un smiešos
18.09.2013 00:30 |

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!

vairāk  >

Aptauja

Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits